All you can art: Hamburger Kunstmeile

Jaja, die geile Meile (de Reeperbahn) kennen we allemaal. Maar ken je ook de Hamburger Kunstmeile al?

Voor de Kunstmeile schaf je een Kunstmeilenpass aan, waarmee je vervolgens langs vijf kunstmusea boemelt: de Hamburger Kunsthalle, het Bucerius Kunst Forum, de Deichtorhallen Hamburg, de Kunstverein Hamburg en het Museum für Kunst und Gewerbe.

Alle genres en media komen in deze vijf musea aan bod, van zeventiende-eeuws tot modern, wat de Hamburger Kunstmeile minstens net zo spannend maakt als de geile Meile.

All you can art: Hamburger Kunstmeile

Museum für Kunst und Gewerbe

Mijn eerste twee maanden in Hamburg keek ik vanuit mijn raam (aan de Hühnerposten, mocht je het willen weten) op het MKG. Het was het eerste museum dat ik in Hamburg bezocht, en is nog steeds een van mijn favorieten. Alles is er. Van klassieke oudheid tot muziekinstrumenten en een afdeling met ‘Dingen’.

Ook leuk om te weten: de voormalige – en extreem psychedelische – kantine van Der Spiegel is verhuisd naar het MKG. Persconferenties worden altijd hier gegeven. Ook zonder persuitnodiging kun je natuurlijk komen kijken.

Kunstmeile Hamburg | foto Jacqueline ter Haar

De afdeling Islamitische Kunst is een aantal jaar geleden geheel vernieuwd en zeker een bezoek waard. En ook als je helemaal niet van plan bent het museum binnen te gaan moet je toch even een van de deuren aan de buitenkant bekijken. Trust me.

Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz, U Hauptbahnhof

Actuele tentoonstellingen:

Social Design, t/m 27 oktober 2019
Gegen die Unsichtbarkeit, Designerinnen der Deutschen Werkstätten Hellerau 1898-1938, t/m 18 augustus 2019
PGH Glühende Zukunft, Berliner Plakate aus der Zeit der Wende, t/m 25 augustus 2019

Hamburger Kunsthalle

Met de Kunstmeilenpass heb je een ticket voor vijf musea, maar eigenlijk zijn het er zeven. De Hamburger Kunsthalle bestaat namelijk stiekem uit drie musea, die via tunnels met elkaar in verbinding staan. Je kunt geen stroming bedenken of hij is vertegenwoordigd in de Kunsthalle – niet voor niets het belangrijkste kunstmuseum van de stad.


Blick auf Rotunde des Neubaus © Hamburger Kunsthalle / foto: Ralf Suerbaum

Die grote variatie is natuurlijk leuk, maar juist dat was ook een beetje een hindernis: er stond zo veel in het museum, dat bezoekers het spoort bijster raakten. De collectie groeide, men bouwde wat aan, en ondertussen ontstond een doolhof. Omdat dat niet de bedoeling was, is er de afgelopen jaren grondig gerenoveerd.

In mei 2016 werd het museum feestelijk heropend met een hele maand gratis toegang – prachtig idee, natuurlijk, maar bommetje vol dat het was! (Leverde wel leuke foto’s van de oma op, overigens.) In de nieuwe opzet is de inrichting duidelijker, is het museum toegankelijk voor rolstoelrijders en is de collectie minder volgepropt.

Met oma over de Kunstmeile_Standort Hamburg

(Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik die middag heel veel plaatjes van oma schoot en dat ik hier opzettelijk de serie ‘not so interested’ gekozen heb. Maar immerhin, het deed mij grinniken.) (Beeld niet al te scherp ja, maar als je mijn oma kent, dan weet je dat geen camera haar in beweging vangen kan – zeker geen telefoon ;))

Hamburger Kunsthalle,  Glockengießerwall, U/S Hauptbahnhof

Actuele tentoonstellingen en tentoonstellingen om naar uit te kijken:

The Video is the Message, die Mediensammlung der Hamburger Kunsthalle, t/m 15 september 2019
Im Licht des Nordens, Dänische Malerei der Sammlung Ordrupgaard, t/m 22 september 2019
Für uns alle, 150 Jahre Hamburger Kunsthalle, t/m 31 december 2019

All you can art_ kunstmeile in Hamburg

Bucerius Kunstforum

Het Bucerius Kunstforum direct naast het Hamburger Rathaus heeft geen vaste collectie, maar is met vier bijzondere tentoonstellingen per jaar een Geheimtipp die je op je lijstje moet zetten. Alle tentoonstellingen worden aangevuld met concerten en lezingen rond het thema van de tentoonstelling.

Bucerius Kunstforum,  Rathausmarkt 2, U Rathausmarkt/Jungfernstieg
Actuele tentoonstelling:
Here we are today, das Bild der Welt in Foto- und Videokunst, t/m 29 september 2019

Foto: Bucerius Kunst Forum, Wolfgang Neeb

Deichtorhallen

Fotografiefans raken niet snel uitgekeken in de Deichtorhallen. Het museum bestaat uit het Haus der Fotografie, de Halle für aktuelle Kunst en de Sammlung Falckenberg (in de dependance in Harburg). De oude markthallen (1911-1913) waarin het museum gevestigd is zijn ook een bezienswaardigheid op zichzelf. Elke drie jaar is het Haus der Fotografie de organisator van de Hamburger Fotografie Triennale.
De tentoonstellingen in de Deichtorhallen staan altijd hoog op mijn lijstje. (Favoriet is nog steeds die over Leicafotografie vorig jaar.)

Naast gave tentoonstellingen is er een goede boekhandel én een goed restaurant (Fillet of Soul). Tip voor een leuk souvenir uit Hamburg: posters van actuele en afgelopen tentoonstellingen, op de kop te tikken in de museumshop.

Deichtorhallen,  Deichtorstraße 1, U Steinstraße
Actuele tentoonstelling:
Hyper, a personal journey into art and music, t/m 4 augustus 2019
Fuzzy dark spot – Videokunst aus Hamburg, t/m 3 november 2019

Standort Hamburg_Kunstmeile
Smaken verschillen… Ik vond 100 Jahre Leica Fotografie een van de beste tentoonstellingen die ik in de Deichtorhallen gezien heb, maar als je 5 bent denk je daar misschien anders over…

Hamburger Kunstverein

Ook de Hamburger Kunstverein (opgericht in 1817 een van de oudste van Duitsland) is gehuisvest in deel van de oude markthallen rond het Hauptbahnhof. De grote, lichte hallen lenen zich natuurlijk ook goed voor het tentoonstellen en bekijken van kunst. Je vindt hier gevestigde namen, maar ook tentoonstellingen van newbies. Soms een beetje té obscuur en modern naar mijn smaak, maar zeker interessant als je op zoek bent naar ‘iets anders’.

Kunstverein,  Klosterwall 23, U Steinstraße
Tentoonstellingen:
For the first time in a long time, Sarah Abu Abdallah, 10 augustus t/m 20 oktober 2019
Peaches, whose jizz is this? 10 augustus t/m 20 oktober 2019

Boemelen langs de Kunstmeile

Je Kunstmeilenpass kun je bij alle deelnemende musea kopen en kosten € 36 (of € 28,50 als je een Hamburg Card hebt, of gratis als je onder de 18 bent). De pas is 12 maanden geldig.

Meer info: kunstmeile-hamburg.de

PS toch meer geïnteresseerd in die Geile Meile? Ook prima… 😉

2 gedachten over “All you can art: Hamburger Kunstmeile

  1. Dag Fem,

    Vrijdag vertrekken wij voor 4 dagen naar Hamburg. Uiteraard jouw nieuwe boek gekocht: time to momo. Prima tips, maar wat mij betreft te weinig over bezienswaardigheden en meer over shoppen en eten. Gelukkig geef je op je site wel uithebreid aandacht aan musea ( de Meile). Kan ik bij het Fremdenverkehrsamt info vinden over historie, en dan met name over Speicherstadt?
    Maar….succes met je site en boek.

    Vincent Hendrikse

    • Hallo Vincent, dankjewel! En ja, hier op mijn site zit je dan beter, want op de blog hoef ik geen rekening te houden met de beoogde doelgroep van de uitgever en kan ik meer aandacht geven aan mijn eigen hobby’s (musea, geschiedenis, architectuur) 🙂 Hamburg Tourismus doet gelukkig ook wel iets aan geschiedenis: http://www.hamburg-tourism.de/sehenswertes/historisches-hamburg/. Ik zou je ook zeker het Hamburg Museum aanraden. Daar is momenteel een tentoonstelling over bier te zien, die je meeneemt door de brouwerijgeschiedenis van Hamburg (met vanzelfsprekend daarin een grote rol voor de haven en Speicherstadt). Het Maritimes Museum is ook zeer de moeite waard, en ik vind ook het Kaffeemuseum (in de ‘Genussspeicher’) interessant, omdat je dan en door de geschiedenis van de koffiehandel wandelt, en in een oud pakhuis bent, én goede koffies kan uitproberen. Veel plezier vast!

Plaats een reactie