Home Ontdek Hamburg De haven is jarig! Dit is het programma voor de Hamburger Hafengeburtstag 2024

De haven is jarig! Dit is het programma voor de Hamburger Hafengeburtstag 2024

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Er is er een jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien, dat is de haven van Hamburg!

Dat betekent dat Hamburg rond de 7e mei weer alle Leinen los gooit voor de Hafengeburtstag en er drie dagen lang feest gevierd wordt.

Vandaag dompelen we ons dus onder in het grootste havenfeest van de wereld en geef ik je mijn tips voor een gezellige, maar ook ontspannen verjaardag. Het programma van de Hafengeburtstag is goed vol. Om je te helpen met de planning van je verjaardagsbezoek zet ik daarom de belangrijkste programmaonderdelen voor je op een rij.

Hamburger Hafengeburtstag, jazeker, wij vieren de verjarie van de haven

De haven is Hamburgs grote trots en de stad pakt daarom elk jaar in het weekend (vrijdag, zaterdag, zondag) dat het dichtst bij de echte verjarie ligt (7 mei) groots uit om de verjarie van de haven te vieren. Dit jaar is de Hafengeburtstag van 9-12 mei 2024, en dit jaar wordt de haven 835 jaar.

En voor een beetje verjarie nodig je al je vrienden uit, dus elk jaar komen schepen van over de hele wereld de haven feliciteren tijdens grote parades. Ieder jaar voert een ander land het feestje aan met een themafestival-in-het-festival. In 2015 was dat bijvoorbeeld Nederland. In 2024 is het Letland.

Verder is er een speciale kerkdienst voor de haven, pre-party’s, afterparty’s, kermisachtige toestanden, vlooienmarkten, overal bootjes, overal drankjes en Krakauer Wurst, een Harbour Pride, een uitgebreid Bühnen-Programm, uiteraard ook een vuurwerkshow, een Kinder-Programm, enge clowns, alternatieve partijtjes en ga zo maar door.

Programma Hafengeburtstag Hamburg 2019

Programma van de Hafengeburtstag: de highlights

Hafenmeile langs de Elbe

De Hafenmeile is een gigantische braderie, grofweg tussen de Fischmarkt en de Elbphilharmonie. Naast kraampjes met de nodige prullaria, hapjes en drankjes is er live muziek en kun je verschillende schepen die in de haven liggen van binnen bekijken.

Hafenmeile, vrijdag 10 u- zondag 21 u

Einlaufparade

Het echte feest begint met de grote scheepsparade, waarbij alle ruim 300 deelnemende schepen de haven binnenvaren. Historische schepen, onooglijke sloepjes en cruisekolossen, het komt allemaal voorbij. Tijdens de scheepsparade wordt het beredruk – verderop in deze post vertel ik je waar je het beste uitzicht hebt.

Einlaufparade, vrijdag, 14-15 u

Videoconcerten Elbphilharmonie

Een kaartje bemachtigen voor een concert in de Elbphilharmonie is nog niet zo eenvoudig. Ter ere van de Hafengeburtstag gaat de Elphi Open Air en zijn er de hele verjaardag videoconcerten te volgen op het plein voor het concertgebouw. Geen liefhebber van klassiek? Check het Bühnenprogramm bij de Hafengeburtstag.

Elbphilharmonie videoconcerten, vrijdag – zondag, 10-23 u

Botenparade Hafengeburtstag Hamburg

Hafengeburtstag Hamburg

Schlepperballet

Wat mij betreft het meest curieuze onderdeel van de havenverjarie: het ballet van de sleepboten. Waarbij je ‘ballet’ vrij letterlijk moet nemen, want deze Schlepper dansen op zaterdag een heuse choreografie. Wie geluk heeft weet een plekje te bemachtigen aan de Landungsbrücken en krijgt natte voeten.

Schlepperballett, zaterdag, 18.30-19.15

Tip: een mini-Schlepperballett kun je bijwonen in Miniatur Wunderland (zaterdag, 9-19 u).

AIDA-vuurwerkshow

Hoogtepunt van de zaterdag is de grote vuurwerkshow van de AIDA-vloot aan de Landungsbrücken. Zorg dat je een mooi plekje hebt! (Beter niet beneden aan de Landungsbrücken zelf, daar wordt het echt heel druk!)

AIDA – vuurwerkshow, vrijdag, 22.30-21.45

AIDA-lichtshow

Naast het grote vuurwerk is er dit jaar ook een grote lichtshow vanaf de AIDA. Daarom vindt het vuurwerk nu op vrijdag plaats, en kun je op zaterdagavond naar een groot lichtspektakel kijken.

AIDA-lichtshow, zaterdag, 22.30

AIDA vuurwerkshow tijdens de Hamburger Hafengeburtstag

Harbor Pride

Hamburg heeft drie keer per jaar een Pride: natuurlijk de grote Christopher Street Day/Hamburg Pride in de zomer, de kerstmarkt tijdens Winter Pride en Harbour Pride tijdens de Hafengeburtstag, tussen de Fischauktionshalle en restaurant Tim’s. Het kleine ‘Gay Village’ heeft een eigen Bühne-Programm en prima uitzicht op de voorbij varende bootjes. En ook meneren in nautische pakjes. (Vreemd genoeg heb ik helaas geen mevrouwen in nautische pakjes gezien… ) De Harbour Pride sluit af met de Harbour Pride Cruise, waarbij de MS. Hamburger Deern (met DJ aan boord) mee vaart in de grote uitzwaaiparade.

Harbor Pride, doorlopend

Activiteiten tijdens de Hamburger Hafengeburtstag

Rustig genieten van de Hamburger Hafengeburtstag

Scheepsinspectie: Open Ship

Op verschillende deelnemende schepen kun je je innerlijke zeebonk/Hyacinth (“Ahoy there, Lock-keeper. I must warn you that we’ve sailed on the QE II. As an experienced mariner…”)* de vrije teugel geven tijdens een scheepsbezoek. Niet alleen Hamburgs eigen museumschepen doen mee aan Open Ship, ook een paar bezoekende schepen (check het overzichtje hier)

*Nooit een gelegenheid voorbij laten gaan om Hyacinth Bucket te citeren.

Auslaufparade

Zondag gaan alle schepen weer naar huis en kun je ze nog één keer uitzwaaien.

Auslaufparade, zondag, 16-17 u

Rustiger genieten van de Hafengeburtstag: Oevelgönne

Hamburg Hafengeburtstag, vuurwerkshow AIDA, foto door Dennis Siebert

Details programma Hafengeburtstag

Hamburg.de presenteert elk jaar een gedetailleerd programma waar je alle evenementen rondom de Hafengeburtstag vindt, met alle markten, feesten, concerten, lezingen, en nog veel meer. Tip: check ook het kinderprogramma! Een kleine greep van wat er nog meer te beleven is tijdens het Hafengeburtstag-weekend:

  • details programma vrijdag – zeildemonstraties in de Grasbrookhafen, aandacht voor de motorjachten en een demonstratie van de Rettungsdienst, koffieproeverij in het Hafenmuseum. Vergeet ook niet de Frühlingsflohmarkt. ’s Avonds is er een vuurwerkshow vanaf de AIDA.
  • details programma zaterdag – check naast het Schlepperballett ook de drakenbootraces en de parade van historische schepen, en het verhaal van de historische viermaster de Peking (incl. rondleidingen).
  • details programma zondag – de Fischmarkt vindt ook gewoon plaats!

Hafenmeile, Hamburger Hafengeburtstag

Highlight op het programma van de Hafengeburtstag: de scheepsparade | Standort Hamburg

Beste uitzichtspunten voor de parades en het vuurwerk tijdens de Hafengeburtstag

Het gebied rond de Landungsbrücken wordt druk, want dat is dé plek waar het drie dagen lang allemaal gebeurt. Zo druk dat je eigenlijk weinig meer ziet dan het nekhaar van die boomlange meneer die voor je staat. Dat kan beter:

Altonaer Balkon
Vanaf het Altonaer Balkon zit je net wat verder van al het feestgedruis af, maar zit je wat Hafenkino betreft eerste rang.

Dockland
Het uitzicht vanaf Dockland is helemaal eersteklas, want Dockland staat min of meer in de Elbe. Ook hier ben je waarschijnlijk niet de enige die van het uitzicht komt genieten, maar het fietspad tussen de Fischereihafen en Oevelgönne is rustiger. (Daar liggen ook de sleepboten als ze zich voorbereiden op hun balletoptreden.)

Bei der Erholung / Stintfang
Dicht bij de Landungsbrücken, maar hoger gelegen en met meer schaduw. Ook hier ben je niet helemaal alleen, maar is het een stuk rustiger.

VIP
De dakterrassen van Blockbräu en het Hardrock Cafe hebben geweldig uitzicht. Deze worden bij dit soort feestjes vaak afgehuurd. Maar als je een uitnodiging weet te bemachtigen, heb je natuurlijk topzicht. Hetzelfde geldt voor rooftop bar 20Up.

Museumshafen Oevelgönne
Een andere fijne optie iets verder van het doldrieste feestgedruis is Museumshafen Oevelgönne. Hoewel het hier ook druk kan worden, is het aanzienlijk aangenamer dan in de buurt van de Landungsbrücken. Bovendien heb je hier meteen een paar mooie museumschepen tot je beschikking staan, en een nautische vlooienmarkt (!), én is het Elbstrand altijd in de buurt.

Livecam
Kun je geen goed plekje vinden, dan hoef je nog steeds niks te missen: op het dak van Blockbräu staat een Livecam.

Het beste uitzicht tijdens de Hafengeburtstag | Standort Hamburg

Schlepperballet Hafengeburtstag

Alternatief programma voor de Hafengeburtstag

Tijdens de Hafengeburtstag zijn er ongeveer 1,5 miljoen extra mensen in Hamburg. Heb je daar nou helemaal geen zin in en kunnen die bootjes je ook gestolen worden? Wijk dan uit naar de Alster. De Alster-Radwander-Weg is bijvoorbeeld een prachtige fietsroute.

Alternatief kun je gaan wandelen in het Niendorfer Gehege, of bijvoorbeeld het Tierpark Hagenbeck in duiken.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen om aan de drukte te ontsnappen of nog meer van de stad te zien? Genoeg om uit te kiezen:

Hamburg Hafengeburtstag, foto door lumowerkx

Hafengeburtstag Hamburg, praktisch

Heb je zin om de haven te komen feliciteren? Gezellig! Rond de Hafengeburtstag barst de stad een beetje uit z’n voegen, dus boek je hotel in Hamburg zo vroeg mogelijk als je in mei naar Hamburg wilt komen.

Hoewel het programma altijd weer verrassingen heeft, liggen de highlights elk jaar vast. Handig om te weten. De haven van Hamburg viert zijn verjarie de komende jaren op deze dagen:

  • 9-12 mei 2024
  • 9-11 mei 2025
  • 8-10 2026
  • 6-9 mei 2027
  • 5-7 mei 2028
  • 10-13 mei 2029

Het laatste nieuws over de Hafengeburtstag en evt. programmawijzigingen vind je op hamburg.de/hafengeburtstag.

Wil je het programma altijd bij de hand hebben? Download dan het programma voor de Hafengeburtstag als app (iOS).

Meer havenplezier in Hamburg

Plattegrond Hafengeburtstag

Programma van de Hafengeburtstag: historische schepen

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om de Hafengeburtstag mee te vieren, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur. Zoek je fijne hotels en goede deals voor je stedentrip, kijk dan eens hier.  Nog meer inspiratie vind je in deze artikelen:

Hamburg Hafengeburtstag, AIDA vuurwerk, foto door Sylvi

Hamburg programma Hafengeburtstag, foto door Navjot Singh

Hafengeburtstag Hamburg: alle tips voor het grootste havenfestival ter wereld

Hafengeburtstag Hamburg: alle tips voor het grootste havenfestival ter wereld

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Pedro 2 mei 2018 - 10:25

Heiliger Strohsack! Die Hamburgers zijn wel erg dol op hun haven! Het lijkt wel of er verder niks anders te doen is in de stad. 🙂
Dat wordt weer een gezellige drukte. Hebben ze genoeg gebak voor alle visite?

Antwoorden
Fem 2 mei 2018 - 10:40

Haha, daar zeg je me wat, we hebben hier natuurlijk geen HEMA, dus dat met dat gebak kon nog wel problematisch worden. Dan maar aan de Matjes! 😉

Antwoorden
Kees 10 mei 2019 - 15:19

Ik heb de HafenGeburtstag vandaag bekeken vanaf het Blockbräu terras – geen privé feestje maar gewoon toegankelijk. Wij vinden Hamburg echt top; schoon, gezellig en veel te zien!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid