Je maakt wat mee met zo’n blog

Ja, lieve mensen, je maakt wat mee met zo’n blog, zelfs met een blog van bescheiden formaat zoals Standort Hamburg. Vandaag doen we een kleine greep uit de kleurrijke ontmoetingen die mijn schrijfsels op de blog direct of indirect tot gevolg hadden:

Op overhemdenjacht

Vorig jaar maart kwam journaliste Kim van Dam naar Hamburg om me te interviewen voor een artikel over Hamburg in de serie ‘Op stap met een local’ in Zin Magazine. Dat was op zichzelf natuurlijk al hartstikke leuk (lees hier een online preview van het artikel), maar nóg leuker was een van de reacties die ik kreeg toen het juninummer van Zin verschenen was.

Overhemden in het Karoviertel - Standort Hamburg

In het Karoviertel waren Kim en ik namelijk langs een overhemdenwinkel gelopen waarvan wij vonden dat de overhemden die in de etalage lagen wat, uh, heftig waren. Daar moest natuurlijk een foto van gemaakt worden!

De overhemden bleken vervolgens fans te hebben! Ik kreeg bijvoorbeeld een erg leuk mailtje van Bouke, die graag wilde weten waar dit winkeltje zich bevond. Nu wist ik nog precies waar de overhemdenwinkel zich bevond, maar de naam, nee, die had ik niet opgeslagen. En de straatnaam eigenlijk ook niet, want dat is van secondair belang als je weet waar je moet zijn. Dus ik sprong op mijn fiets en reed naar wat de Glashüttenstraße nr. 5 bleek te zijn:

Endhemd in het Karoviertel - Standort Hamburg

De winkel heet Endhemd en is gevestigd in een Altbaupand met mooie 19e-eeuwse tegeltjes. Je vindt er vrolijke menerenoverhemden. Ik nam een foto van de etalage en werd daarbij vanuit de winkel knorrig aangekeken door de eigenaar, waardoor ik mij genoopt voelde naar binnen te gaan om een praatje te maken – nee, normaal gesproken voel ik mij door knorrige blikken niet uitgenodigd om gesprekken aan te knopen, maar ik had het gevoel dat ik moest uitleggen waarom ik een foto van zijn zaak stond te nemen.

Von daher. Tenslotte had ik ook een mooi verhaal, waar iedere normale winkeleigenaar hartstikke blij mee zou zijn. Ik bedoel maar, een fan die op basis van een foto in een Nederlands tijdschrift heel benieuwd is naar de winkel, dat gebeurt toch niet elke dag, zou ik denken.

Wel, schijnbaar gebeurt het deze eigenaar wél elke dag en vindt hij daar geen reet aan. Hij vond het helemaal geen leuk verhaal, en was nog net bereid me toe te snauwen dat de overhemden ook via de website van de designtoko besteld konden worden. Daarom heb ik de knorrepot ook uit bovenstaande foto geknipt, want ik vond hem niet leuk. Bouke kon ik in ieder geval melden om welke winkel het ging, en waar hij de overhemden kon kopen (zonder met de knorrepot van doen te krijgen). De overhemden zijn van Coton Doux, en kunnen via de website besteld worden.

De missie bleek geslaagd, want van Bouke kreeg ik vervolgens deze foto, en de belofte dat hij een seintje geeft als hij en zijn vrouw naar Hamburg komen:

Overhemd van Endhemd uit het Karoviertel - Standort Hamburg

Het is een kleine wereld vol pepernoten

Marijke kwam ik op Twitter tegen toen zij en haar man Ronald een trip naar Hamburg aan het plannen waren. Ze bleken bovendien niet ver bij mijn moeder vandaan te wonen en jarenlang gewerkt te hebben in de buurt van de schoonfamilie van mijn zusje. Dat schept een band. Na een aantal berichtjes in de trant van ‘oh, sla dát vooral niet over in Hamburg’ en ‘weet jij nog iets voor als het snertweer is’ schreef Marijke:

Zo begon het

En toevallig had ik net die dag voor het eerst dat jaar gepassioneerd aan gevulde speculaas gedacht. Maar aangezien het nog maar september was, dacht ik dat dat nog lang niet in de schappen zou liggen. Dat klopte niet:

Daar kwamen de pepernoten

Een week later sprak ik met Ronald en Marijke voor koffie af in Ottensen. Ik had wel gezien dat Ronald met een behoorlijk zware tas liep te sjouwen, maar ik kon nog niet bevroeden dat dat dé tas was, die vol bleek te zitten met niet alleen meerdere verpakkingen gevulde speculaas, maar ook nog met pepernoten en kruidnoten (!). We maakten geen selfie, maar hieronder poseer ik voor de eieren-en-kaas-kraam van een familie Eggers, mét de tas. Je begrijpt dat Marijke en ik nog steeds contact hebben…

bezoek uit Nederland - Standort Hamburg

Wereldberoemd bij NDR

Bij de Hafengeburtstag is er ieder jaar een partnerland. In 2015 was dat Nederland, wat reden voor NDR was om te willen weten ‘Hoe Hollands is Hamburg?’ Via Twitter werd me gevraagd of ik als ‘echte Holländerin’ daar iets over wilde vertellen. Ja, hoor, dat wilde ik wel.

En zo bracht ik een middag met een team van NDR door aan de Elbe, opdat Hamburg ‘fysiek kennis met mij kon maken’ terwijl ik moeilijke vragen beantwoordde over ‘wat ik in Hamburg als Hollands ervaar’ – die vraag kon ik toen nauwelijks beantwoorden, en nog steeds niet. In plaats daarvan laberde ik vooral over Altbau en geschiedenis, toch niet helemaal tot vreugde van mijn NDR-vrienden…

NDR en de Bloggerin gaan aan boord - Standort Hamburg

Uiteindelijk zijn er zo’n 30 seconden interview overgebleven van een middag filmen, waarin ik veelvuldig fotograferend te zien ben, een Ron Brandsteder-hinnik doe en – dit wél tot vreugde van Jon en team – zeg dat Berlijn heus erg leuk is, maar dat het geen Hamburg is, en dat ik met Standort Hamburg Berlijn van de eerste plaats wil stoten als Duitse stedentripbestemming voor de Hollanders.

Fem tijdens NDR-interview - Standort Hamburg

Het interview heeft een week online gestaan op de site van NDR, maar is nu niet meer te bekijken (tenzij ik de dvd die ik ervan kreeg weer terugvind). Of je daar heel rouwig om moet zijn weet ik niet, maar je kunt mijn verslag na de middag filmen hier teruglezen: De NDR wilde weten: hoe Hollands is Hamburg?

NDR team in actie tijdens interview - Standort Hamburg

Mijn korte tv-optreden heeft me overigens via Facebook en mail veel reacties van Hamburgers opgeleverd. Mijn uitspraak over Berlijn vs. Hamburg raakte duidelijk een gevoelige snaar die mensen in de pen deed klimmen.

Ja, ich will…

Nee, die mensen die in de pen klommen vroegen me niet ten huwelijk. Maar laatst kreeg ik wel een bijzonder mailtje van een aanstaand bruidspaar uit Nederland dat heel graag in een plaatsje in de buurt van Hamburg wil trouwen. Ze waren daarvoor op zoek naar een Nederlander in Duitsland die een ceremonie zou kunnen leiden op hun bruiloft. Als het officieel kon, helemaal top, anders zou het officiële gedeelte in Nederland plaatsvinden en een persoonlijke, niet-officieel-officiële ceremonie op het feest in de buurt van Hamburg.

Nu ben ik zelf helaas een hopeloos spreker in het openbaar (maar ik kan wel een aardige Ron Brandsteder-hinnik doen, weten we nu dankzij de NDR), maar ken ik toevallig via via wél iemand die officieel BABS is én in Hamburg woont. Over toeval gesproken (of kansberekening, maar daar had ik op school al de pest aan)…

De bruiloft moet nog plaatsvinden, maar ik breng nu het bruidspaar met de BABS in contact en hoop dat ze er met z’n allen een mooie dag van kunnen maken.

Je maakt wat mee met zon blog - Standort Hamburg

4 gedachten over “Je maakt wat mee met zo’n blog

    • Hehe, inderdaad, eigen schuld dikke bult (jammer wel, want best een mooie zaak, maar voor het geen-knorrepotten-beleid valt ook veel te zeggen.)

      Beantwoorden

Plaats een reactie