Hamburg puilt uit van de koffietentjes waar je je te buiten kunt gaan aan Kaffee und Kuchen. In de meeste ‘hotspotlijstjes’ voor Hamburg kom je echter steeds dezelfde K&K hotspots tegen. Terecht, want dat zijn heus leuke plekken, maaaaaarrrr er zijn nog véél meer echt hele leuke tentjes die je gewoon niet moet overslaan in Hamburg. Ook in wijken waar je misschien niet meteen aan denkt als je een paar dagen op bezoek bent. Bonus daarbij is dat je bij de meeste van deze tentjes ook lekker kan ontbijten. Kaffee gaat immers ook goed samen met wafels, pannenkoekjes, cupcakes….

Daarom vandaag een toch tamelijk ultiem overzicht met de beste plekken voor Kaffee und Kuchen in Hamburg, opgesomd per wijk. Guten Apetit!

Altona
Blankenese
Eimsbüttel
Karoviertel
Ottensen
St. Pauli
Schanzenviertel
St. Georg
Rotherbaum
Winterhude
Too long, didn’t read versie: mijn absolute favorieten (+ download van alle adressen op een rij)

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Het ultieme overzicht - Standort Hamburg

Altona

Bergtags

Altona’s kersverse aanwinst Bergtags is pas een paar dagen open, maar Altonaers weten de zaak al goed te vinden. Het is de opvolger van Maker Hub (door mijn buren heel aandoenlijk uitgesproken als ‘Maahker Hoeb’), met precies hetzelfde concept, namelijk koffie, taart en Veranstaltungen. Eigenlijk is de inrichting ook hetzelfde, maar aangezien daar niks mis mee is, hoor je mij er verder niet over. Je kunt de ruimte boven huren voor bijeenkomsten. Beneden drink je je koffie en eet je chocoladetaart en cupcakes. In de late ochtend wordt Bergtags (net als eerder Maker Hub) gekoloniseerd door hipsters met laptops die uren op één koffie teren, maar laat daar je bananencupcake niet minder goed smaken!

Bergtags, Große Bergstraße 160

Standort Hamburg_Kaffee und Kuchen_Bergtags

Krögers kleine Schwester

Het kleine zusje van Claus Kröger serveert de beste koffies en theesoorten uit de winkel van haar broer, en heeft een dagelijks wisselende kaart, die de nadruk legt op gerechten met producten uit de regio.

Krögers kleine Schwester, Große Bergstraße 243
Tip:

 • Even bij grote broer Claus Kröger binnenwippen om wijn, koffie, thee en chocolade in te slaan (mijn soort winkel, ik zeg het je).

Klippkroog

Vooral in de weekenden is het hier erg druk, maar op een door-de-weekse-dag kun je bij Klippkroog op je dooie gemakje een stuk taart eten. Is het wat voller, dan maak je aan de grote houten tafel achterin de zaak gewoon nieuwe vrienden. Ik zit hier graag met een boek – zoals je ziet ben ik momenteel bezig in The Circle, van Dave Eggers (voor zover ik weet geen familie, nee). Ik weet nog niet wat ik ervan vind, maar tot die tijd gaat het boek gezellig mee naar elk café dat ik bezoek 😉

Klippkroog, Große Bergstraße 255
Tip:

 • ‘s Avonds eten bij Klippkroog is niet super goedkoop (vooral de wijn is prijzig), maar voor Kaffee und Kuchen of een goed ontbijt hoef je niet heel diep in de buidel te tasten.
 • Zeker zijn van een plekje in het weekend? Gewoon even reserveren.

Standort Hamburg_Kaffee und Kuchen_Klippkroog

Mamalicious

Op de kruising tussen Altona, de Schanze en Eimsbüttel mag ‘Kaffee und Kuchen’ ook best wel ‘Kaffee und Pancakes’ zijn. En wát voor pancakes! Leukste plek om te zitten: aan de bar bij het raam, met je voeten op de verwarming, uitkijkend op wat er buiten gebeurt.

Mamalicious, Max-Brauer-Allee 277
Tip:

 • Mamalicious is de ideale plek voor veggies en vegans. Val je daar niet onder, dan ben je nog steeds op de goede plek, maar blijf je gewoon uit de buurt van de pseudo-bacon…
 • De stapel pancakes is geniaal, maar wel een maaltijdstapel pancakes. Vooraf drie dagen vasten dus 😉

Standort Hamburg_Kaffee und Kuchen_Mamalicious

Café Saltkråkan

Café Saltkråkan is een Scandinavische ontbijt/lunchroom genoemd naar het fictieve eiland uit Astrid Lindgren’s verhaal Vi på Saltkråkan. Hier eet je mooie dingen als Äppelkaka en Blåbärstårta. De eerste Dutchies-onder-mekaar brunch hebben we hier gehouden…

Café Saltkråkan, Große Bergstraße 191
Tip:

 • Ga naar de wc. Ja, echt. Er wordt Astrid Lindgren voorgelezen op de wc van Saltkråkan. In het Zweeds.

Saltkrokan Hamburg Altona
Foto: Café Saltkråkan

Blankenese

Lühmanns Teestube

Bij Lühmanns Teestube smaken de scones zoals scones horen te smaken. Punt. Heel veel meer hoef je eigenlijk niet te weten. Het enorme brunchbuffet op zondagmorgen is ook zeker een aanrader, maar ik zou je toch vooral met klem willen adviseren scones te eten. Daarna kun je lekker door het Treppenviertel stiefelen.

Lühmanns Teestube, Blankeneser Landstraße 29B
Voor de brunch op zondag is het handig om even te reserveren.

M20160513141522_Standort Hamburg_Blankenese

Eimsbüttel

Osterdeich

Osterdeich is (heel) klein, maar fijn, want: cupcakes. Hele snoezige 🙂 Omdat de Laden zo klein is, en de cupcakes zo geliefd, kun je het beste even reserveren.

Osterdeich, Müggenkampstraße 34

Glück & Selig

Een zoet cafeetje in een (mij iets te) zoete inrichting, waar het ontbijt een aanrader is, maar vooral ook de warme vruchten-crumble. Ook Glück & Selig is klein van stuk en in het weekend een van de populairste plekken van Eimsbüttel om taart te eten, dus ook hier doe je er goed aan te reserveren.

Glück & Selig, Heußweg 97

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Zei iemand cupcakes - Standort Hamburg

Karoviertel

Harbor Cake

Van alle cafés in deze lijst is Harbor Cake eigenlijk mijn favoriete plek voor Kaffee&Kuchen: de inrichting is gezellig rommelig, je merkt goed dat je in een havenstad bent (reddingsboei en scheepskaarten aan de muur) en er zijn heel veel verschillende soorten taart, waarvan je, als je eenmaal een keuze gemaakt hebt, een enorm stuk op je bord krijgt.

Harbor Cake, Marktstraße 36
Tip:

 • vrij klein, dus kan wat druk zijn, maar als je even moet wachten: doen, want zeer de moeite waard;
 • geen trek in zoete Kuchen? Geen nood, de Flammkuchen is ook erg lekker.


< inclusief enigszins wazig tijdschrift – maar zoals je ziet een kijkexemplaar 😉

Gretchen’s Villa

Een van de K&K hotspots die je in elke gids en elke blog tegenkomt. Gretchen’s mierzoete Villa is dan ook iedere dag vol. Als er geen plek is, kun je uitwijken naar Gretchen’s Zuckerbude, een deur verder. De Zuckerbude is Gretchens eigen Konditorei, waar je alle gebakjes voor thuis kunt uitzoeken.

Gretchen’s Villa, Marktstraße 142

Café Klatsch

Een beetje verstopt in een souterrain aan de Glashüttenstraße, maar al sinds 1990 een begrip in het Karoviertel. Je ontbijt mag je hier zelf samenstellen. Kom je speciaal voor de Kuchen, ga dan na drieën, want dan komt de verse taart uit de oven. De Donauwelle is ganz beliebt, maar mijn favoriet is de Rhabarberkuchen. (Ligt het aan mij of is rabarber in Nederland nog steeds niet zo populair? Hier vind je het – tot mijn vreugd, want ik ben een rabarberfan – overal, niet in de laatste plaats in Kuchen…)

Kaffee Klatsch, Glashüttenstraße 17

Ottensen

Café Von der Motte

‘Fast slow food’ is het motto van Von der Motte en dat past precies. Het café ligt aan een rustig pleintje midden in Ottensen, waar je even kunt uitrusten tijdens het shoppen (Ottensen puilt uit van de leuke kleine winkels). Grote bonus: in het café vind je een bescheiden boekenplank. Boeken in een café geven je toch altijd een beetje het gevoel dat je thuis bent.

Café Von der Motte, Mottenburger Twiete 14

Bij toeval werd hier ook een zowaar heel aardige foto geschoten. Er ging wel wat aan vooraf…

Fem bij Von der Motte Ottensen - Standort Hamburg

Café Sha

Wil je echt een Kuchenfeest aanrichten, ga dan op zaterdag of zondag naar Café Sha. In het weekend trekt Sha namelijk alles uit de kast met een heel uitgebreid aanbod aan taarten. Erg leuk aan dit café vind ik bovendien dat de inrichting weer eens wat anders is dan wit + pasteltinten waar veel cafés tegenwoordig dol op zijn: dit café is modern met een vleugje Marokko.

Café Sha, Daimlerstraße 12
Tip:

 • Erdbeer & Holunderblütencremetorte (zomertaart).

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Cafe Sha in Ottensen

Adele & Clodwig

Dit is normaal gesproken niet helemaal mijn scene, omdat dit café geheel mama&kind proof is – compleet met speelruimte, ruimte voor kinderwagens en luiers op het toilet. Zonder accessoire (lees: baby) kun je je misschien wat onhandig voelen, maar dan mis je wel een goed stuk taart. Ik had voor de gelegenheid mijn kleine vrind Ivootje (en zijn mama) mee en at een erg goede taart met Johannisbeeren. En dat zegt wat, want ik vind het een hele prestatie als je deze bessen dusdanig kunt temmen dat je ze kunt verwerken in een lekkere taart. Bij Adele & Clodwig is niet alleen taart te koop; het is tegelijkertijd een winkeltje met leuke (handgemaakte) dingen voor in huis, cadeautjes, tassen en meubels. Meubels ja, want alles wat je ziet is te koop. Ook de stoel waarop je nu je taart zit te eten.

Adele & Clodwig, Bahrenfelder Straße 43
Tip:

 • Susies Local Food beschrijft Adele & Clodwig veel beter, met mooiere foto’s (maar ik kan er niks aan doen, mijn prioriteiten liggen gewoon elders als ik taart eet).

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Adele und Clodwig - Standort Hamburg

LilliSu

Het concept ‘café + winkeltje’ is erg geliefd in Hamburg – en zeg nou zelf, het ís ook leuk om ‘ein Stück der Stimmung aus dem Café LilliSu mit nach Hause zu nehmen‘. Dat kan ook bij LilliSu. Maar je begint natuurlijk met het opsnuiven van die sfeer in de winkel zelf. Met een klein Franzbrötchen of een stuk Käsekuchen. Alles wat je hier eet wordt uitsluitend met bio-ingrediënten gemaakt.

LilliSu, Große Rainstraße 18

Das Knuth

Een klassieker in Ottensen onder het motto ‘Knuth und gut’. Lekker eten in een relaxte sfeer – fijn met vrienden, maar ook met een boek. Rond het lunchuur bomvol, maar desondanks ook om die tijd aan te raden vanwege de altijd lekkere dagkaart. Bij Knuth werd ik geïnterviewd door studenten van de Fontys Hogeschool.

Das Knuth, Kleine Rainstraße 46

Stadtcafé Ottensen

Het Stadtcafé Ottensen, tussen Ottensen en Bahrenfeld in, is pas geopend (of eigenlijk heropend) en hier eet je Kaffee und Arme Ritter, ofwel wentelteefjes. Je kunt er de hele dag terecht, vanaf het ontbijt tot de late borrel, maar dé aanrader wat mij betreft is het uitgebreide brunchbuffet in het weekend. Je eet je taart hier een een frisse Hundertwasser-meets-Gaudí inrichting. Had ik de wentelteefjes al genoemd?

Stadtcafé Ottensen, Behringstraße 42

St. Pauli

Café Winklers Platz

Even bijkomen van alle indrukken in St. Pauli? Duik dan de Brigittenstraße/Gilbertstraße in om uiteindelijk op de hoek van de Winklers Platz op de bank te ploffen bij Café Winklers Platz. Hier zijn alle ingrediënten om op adem te komen, namelijk goede koffie, dito wijn, een boekenplank en (o.a.) amandeltaart.

Café Winklers Platz, Winklers Platz 2

Ken je dat, van die cafés waarvan de inrichting lukraak bij elkaar gezet lijkt en op de een of andere manier toch bij elkaar past? Zo is de inrichting van Kraweel ook een beetje, en zo is ook het publiek. Locals, toeristen en hipsters met laptop, iedereen voelt zich er thuis.

Kraweel, Paul-Rosen-Straße 6
Tip:

 • Kraweel ligt op de hoek van de Paul-Rosen-Straße / Talstraße, waar wat street art betreft altijd iets nieuws te zien is.

Café Mimosa

Mimosa is een kleine, maar een erg fijne plek voor een taartje. Elke dag zijn er zelfgebakken taarten, maar wil je echt weten waarom iedereen graag naar Mimosa gaat, dan bestel je de beroemde brioche. Veel mensen die in de buurt werken gaan hier ’s middags lunchen. Er is een piepklein terras, direct aan de straat.

Café Mimosa, Clemens-Schulz-Straße 87

Café Geyer

Bij Café Geyer eet je je taart met uitzicht op de Hein-Köllisch-Platz, een fijn pleintje met Altbau. Verzadigd en verkwikt en aanzienlijk aangedikt steek je vervolgens de Antoni-Straße in voor een mooi zicht op de Elbe vanaf Park Fiction. Daarna loop je of via de St. Pauli-Hafen-Straße (street art én Altbau) of direct langs het water in de richting van de Landungsbrücken.

Café Geyer, Hein-Köllisch-Platz 1

El Bocho in Hamburg | I am still falling

Bij Café Geyer hangt trouwens een El Bocho op de gevel…

Kaffeerösterei Brügmann

Een perfecte plek om je plan te trekken voor je verkenningstocht van St. Pauli, de Schanze en het Karoviertel. En omdat je veel te doen hebt, heb je een stevige koffie nodig. Daarvan zijn er vele in de Rindermarkthalle, ook van Hamburgse bodem, met mooie motto’s als ‘Hafenlotse: Schwarz und wach. Damit Sie immer auf Kurs bleiben’. Ik maakte hier kennis met de Windbeutel, een soort reuzensoesje. Soes, dus.

Kaffeerösterei Brügmann, Rindermarkthalle St. Pauli, naast U Feldstraße

Kaffee und Kuchen in de Rindermarkthalle - Standort Hamburg

Kaffee Stark

Kaffee Stark is een Katzensprung verwijderd van het hotel waar ik mijn eerste nachten in Hamburg doorbracht is dit een van de eerste cafés dat ik in St. Pauli leerde kennen. Toen ik vervolgens naar Altona verhuisde, nog geen internet had en Altona nog niet zo goed kende, checkte ik hier mijn mail (gratis wifi) en at ik taart. ‘s Morgens kun je hier heel relaxed zitten, Feierabends wordt het voller en vervang je de koffie door een Astra (of, als je dat, net als ik, niet te hachelen vindt, door een Aperol Sprizze).

Kaffee Stark, Wohlwillstraße 18

Het allerleukst aan Kaffee Stark is natuurlijk, en dat lees je nooit ergens, dat je op de menukaart mag tekenen:

Pauline

Pauline is een niet heel opvallend tentje in St. Pauli. Als je er langs loopt, zou je waarschijnlijk niet onmiddellijk denken dat je bij Pauline boven lekker kunt wegzakken in omafauteuils – met een mooi stuk taart op schoot.

Pauline, Neuer Pferdemarkt 3
Tip:

 • een deel van de kaart is vegan;
 • elke dag andere taart, hoej!;
 • je kunt elke dag al vanaf ‘s morgens vroeg terecht voor het ontbijt, op vrijdag en zaterdag ook ‘s avonds open met de ‘Küchenparty’, met een mediterraan buffet;
 • soms organiseert Pauline kleine concerten, check de website voor de agenda.

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Pauline St. Pauli - Standort Hamburg

Op het eerste gezicht zou het ook een kroeg kunnen zijn, oder? Maar dan… omastoelen!

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Pauline - Standort Hamburg

Café Johanna

Een cafeetje in een voormalige krantenkiosk – ik hou van cafés, winkels, wat dan ook in gebouwen met een verhaal! Johanna bevindt zich tussen St. Pauli en het Portugiesenviertel, niet ver van Servus, de fijne boek- en souvenirwinkel.

Café Johanna, Venusberg 26
Tip:

 • De Venusberg heet zo omdat het een berg is. In wielertermen komt ‘vals plat’ misschien in aanmerking, maar mijn fiets en ik vinden het een berg. Then again, dat is misschien maar goed ook, na het eten van Kuchen, een beetje klauteren?

Schanzenviertel

Elbgold

Het koffiewalhalla op het voormalig Schlachthofterrein is dé plek om bijzondere koffies van over de hele wereld te proberen. Elbgold is steeds opnieuw op zoek naar samenwerkingen met duurzame koffieboeren om de beste bonen te vinden. Naast koffie is er natuurlijk taart, en thee, en ‘und vieles mehr, was glücklich macht’. Dat weten (helaas?) ook heel veel mensen, dus met name in het weekend is het bijna onmogelijk om nog een plekje te vinden in dit café. Even wachten is echter de moeite waard!

Elbgold, Lagerstraße 34c

Katzentempel Hamburg

Jawel, Hamburg heeft inmiddels een eigen kattencafé! Taart eten en katten aaien, dat willen we toch allemaal wel! In Hamburg zeker: Katzentempel loopt zo goed, dat het aan te raden is om even te reserveren. Ik deed hier verslag van mijn bezoek aan de kattentempel: Café Katzentempel Hamburg

Café Katzentempel Hamburg, Kleiner Schäferkamp 24 I,

Katzentempel Hamburg | Standort Hamburg

St. Georg

Café Gnosa

In een van Hamburgs bekendste en oudste gay cafés, midden in St. Georg, is het de hele dag door gezellig. Het gebak uit de eigen Konditorei van Gnosa is net zo bekend als het café zelf en kun je ook voor thuis bestellen. Er is een klein terras aan de Lange Reihe, dat snel volloopt als de zon zich laat zien.

Café Gnosa, Lange Reihe 93

Café Koppel

Café Koppel zit in een oud pand met mooie hoge ramen, aan een binnenhof aan de Lange Reihe. Het is onderdeel van het kunstcentrum Koppel66, waar kleine galeries zitten en concertjes worden georganiseerd. Er hangt kunst aan de muur, het is gezellig, er is wijn, en bijzondere taarten, zoals Rotweinkuchen en Schoko-Rum-Kuchen.

Café Koppel, Koppel 66 (hofje aan de Lange Reihe)
Tip:

 • De keuken bij Café Koppel is volledig vegetarisch.
 • Rotweinkuchen klinkt misschien niet onmiddellijk heel erg lekker, maar is dat wel.

Koppel-Standort-Hamburg

Literaturhaus-Café

Voordat je in het Literaturhaus-Café taart bestelt vergaap je je even aan het jugendstilplafond…  Hier nip je in stijl van je koffie, bijvoorbeeld als je een rondje om de Alster wandelt, of een lezing in het Literaturhaus bijwoont.

Literaturhaus-Café, Schwanenwik 38
Tip:

 • Het Literaturhaus-Café is aan de prijzige kant: voor een snelle koffie niet zo geschikt, maar wel om uitgebreid op sjiek te ontbijten of high-teaen.
 • Persoonlijk vind ik dit café net iets minder geschikt/gezellig om alleen heen te gaan – en ik heb daar verder echt nooit moeite mee. (Moeite is hier ook een groot woord, maar toch, leuker met anderen samen.)
 • Het café zit in het Literaturhaus (check voor events hier) en heeft ook een goed gesorteerde boekhandel.
 • Wil je in literaire sferen én aan de Alster blijven, overweeg dan te logeren in literatuurhotel Wedina, zo’n 10 minuten verderop aan de Alster. Vele auteurs gingen je voor en deden er inspiratie op.

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Cafe Literaturhaus - Standort Hamburg

Literaturhaus Kroonluchter - Standort Hamburg

Kaffee und Kuchen in Hamburg - ontbijt Literaturhaus Cafe - Standort Hamburg

Rotherbaum

Salon Wechsel Dich

Wafels! Moet ik meer zeggen? In alle soorten en maten. Daarvoor, en om te shoppen, ga je naar Salon Wechsel Dich. De kleine salon, in een souterrain in Rotherbaum, is namelijk niet alleen café, maar ook een klein winkeltje waar je kleding en dingetjes voor in huis koopt.

Salon Wechsel Dich, Grindelhof 62
Tip:

 • Wechsel Dich is erg klein en met name in het weekend heel snel propvol. Vroeg gaan loont. Is het echt vol, dan kun je uitwijken naar Café Leonar (zie hieronder in deze lijst) een paar meter verderop.

Kaffee und Kuchen in Hamburg - Salon Wechsel Dich - Standort Hamburg

Salon Wechsel Dich - Standort Hamburg

Café Leonar

Alweer een aantal jaar blaast Café Leonar, bij de uni om de hoek, de oude joodse Grindel-wijk weer wat leven in. Er zijn grote boekenkasten en naast het café is de Jüdischer Salon am Grindel, het joods cultuurcentrum waar je terecht kunt voor muziek, workshops en lezingen over joodse cultuur in heel brede zin (net geweest is bijvoorbeeld een tentoonstellingsgesprek over graffiti en street art in Tel Aviv).

Café Leonar, Grindelhof 59
Tip:

 • Salon am Grindel ligt direct naast het café;
 • de keuken van Café Leonar is ondanks joodse wortels uit praktische overwegingen niet koosjer;
 • de desondanks ‘jüdischer Apfelkuchen’ geheten smaakt prima, is echter wel een soort maaltijd-Kuchen 😉
 • check de tegels van de bar!
 • niet ver van het Museum für Völkerkunde en het Kammerspiele theater.

Winterhude

Café FrohleiN

Tanja Niewollik, de frohliche Fräulein van Café FrohleiN wil graag dat haar gasten zich thuisvoelen. FrohleiN is daarom een ganz gemütlich en heel persoonlijk cafeetje. Een keer per maand trakteren Hamburger kunstenaars de gasten op een klein concert (FrohleiN After Work).

Café FrohleiN, Mühlenkamp 48
Tip:

 • De Hauskuchen van FrohleiN is de Brownie-Cheesecake, ook wel de ‘Frohlein Kuchen’ genoemd, en is niet voor niets een bestseller.

Kaffee Frohlein Winterhude - Kaffee und Kuchen in Hamburg

Foto Kaffee Frohlein

Frau Larsson

Nog een klein stukje Zweden in Hamburg, ditmaal in Winterhude en met een heel andere sfeer dan bij Saltkråkan. Ook hier staat de kaart echter vol mooie Zweedse woorden en word je getrakteerd op Zweedse zoetigheid.

Frau Larsson, Peter-Marquardt-Straße 13
Tip:

 • pannenkoeken bij het ontbijt.

TLDR; mijn absolute favorieten

Verhaal te lang? Ga hier Kaffee und Kuchen in Hamburg eten, en vraag of ik mee ga, want dit zijn mijn favorieten:

 1. Harbor Cake
 2. Klippkroog
 3. Kraweel

Je kunt alle adressen in het K&K overzicht hier downloaden:
Kaffee & Kuchen – het overzicht

En verder

Dit is duidelijk een lijst uit de categorie Work in Progress. 🙂 Op mijn lijstje staan in elk geval nog bezoekjes aan:

 • Café ARTig en Eat&Sweet in Niendorf;
 • de nieuwe tentoonstelling in Nissis Kunstkantine in HafenCity;
 • Hüftgold in Winterhude (alleen al vanwege de naam, Hüftgold – het belooft veel goeds voor de Kuchen…);
 • Herr Max, in de Schanze – hier ben ik wel eens geweest, maar dat was voordat ik wist dat Max gevestigd is in een voormalige slagerij (en dat daar dus de turkooizen tegeltjes vandaan komen);

Guten Apetit!

Kom je taart eten binnenkort? En waar wil je dan heen?