7x gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland

Elke stad in Noord-Duitsland noemt zich eigenlijk wel ‘kerststad van het noorden’ en hult zich in de maand december in een geur van geroosterde amandelen, Glühwein en natuurlijk boerenkool.

Welke stad de echte winnaar is moeten we zelf maar bepalen, denk ik. Vandaag neem ik je daarom mee naar de gezelligste kerstmarkten in Noord-Duitsland.

Lüneburg

Allereerst is daar Lüneburg, op zo’n 55 km van Hamburg. De kerstmarkt op de Marktplatz, voor het Rathaus, wordt, het zal je niet verbazen, aangeprezen als ‘een van de mooiste kerstmarkten in Noord-Duitsland’. Nu is Lüneburg van zichzelf een heel gezellige, middeleeuwse stad en voegen de kerstkoren die dagelijks komen zingen zeker veel toe aan de sfeer, dus onterecht is deze aanbeveling zeker niet.

Een kleiner maar zeker zo sfeervol alternatief voor de grote kerstmarkt is het Winterdorf op de binnenplaats van Brauerei Krone. Let als je door de stad loopt opk op de sprookjeshuisjes: kleine houten huisjes waar poppen sprookjes vertellen.

Weihnachtsmarkt Marktplatz, 28 november – 23 december 2018, open ma-za 10-20 u, zo 11-20 u. Zie ook: programma kerstkoren.

Weihnachtsdorf Innenhof Brauerei Krone, Heiligengesitstraße 39-41, 22 november – 30 december 2018, open ma-vr open vanaf 13 u, za-zo open vanaf 11 u, gesloten op 24/25 december, openingsfeest op 22 november 2018 vanaf 18 u.

kerstmarkten-in-noord-duitsland_lueneburg_standort-hamburg

Oldenburg

Om de kerstsfeer in Duitsland te proeven hoef je niet ver te rijden. De Oldenburgse Lamberti-Markt ligt namelijk op maar 3,5 uur rijden van Utrecht. Hij is knus en compact en ligt ingeklemd tussen historische gebouwen. Hoewel het zeker geen massale kerstmarkt is, vind je hier in het weekend heel Oldenburg. Ook hier wordt gezongen, en achter de Lambertikirche worden elke dag tussen 16.30 en 17 u kerstverhalen voorgelezen. In het Duits, dat wel, maar op woensdagen en vrijdagen wordt er om 17.30 in het Platduits voorgelezen (wat ik persoonlijk dan weer zeer de moeite waard vind). Houd je daar niet van, dan concentreer je je gewoon op de Feuerzangenbowle.

Schlossplatz, 27 november – 22 december 2018, open zo-do 11-20.30, vr-za 11-21.30, en tijdens de Nikolaus-Einkaufsnacht is de kerstmarkt op 1 december tot 24.00 open.

Zie ook: muziekprogramma kerstmarkt Oldenburg

En ook, omdat het kerstmarkten- en boerenkoolseizoen hand in hand gaan: Bier en boerenkool in Oldenburg

dsc_1922_standort-hamburg_kerstmarkten-in-noord-duitsland

Münster

Ook voor Münster hoef je vanuit Nederland niet ver te rijden: vanuit Utrecht ben je er in 2,5 uur al. Een paar jaar geleden probeerde ik de kerstmarkten te omzeilen in Münster – daar bleek geen beginnen aan. Als je in december in Münster bent, kun je je maar beter in het kerstmarktengedruis storten. (Dit geldt eigenlijk voor heel Duitsland in december… 😉 ) Er zijn vijf kerstmarkten in het centrum, waarvan die bij het Rathaus de grootste en de oudste is. Gezelliger vond ik echter de Aegidii Weihnachtsmarkt met sprookjesthema.

Aegidiimarkt, 26 november – 23 december 2018, open zo-do 11-20 u, vr-za 11-21 u
Zie ook: overzicht kerstmarkten in Münster

m20131209124405_kerstmarkten-in-noord-duitsland_muenster_standort-hamburg

7x-gezellige-kerstmarkten-in-noord-duitsland_standort-hamburg

7 kerstmarkten in Lübeck

Lübeck, op een slordige 50 km ten noorden van Hamburg, is geen grote stad, het centrum is zelfs in een kwartiertje te bewandelen. Toch zijn er maar liefst zeven kerstmarkten in deze Hanzestad. De historische kerstmarkt bij het Rathaus bestaat al sinds 1648. In de buurt van de Koberg, bij het Schiffer-Gesellschaft (zeker even een blik naar binnen werpen) woonden vroeger alle zeelui. De kerstmarkt hier heeft daarom een maritiem tintje.

Het Hansemuseum heeft een eigen decemberprogramma, met extra rondleidingen, voordrachten en een kerstmarktje. Dit museum hoort absoluut op je programma als je Lübeck bezoekt. (Ruim de tijd voor uittrekken en zeker het kloostergedeelte meenemen in je bezoek.)

De gezelligste kerstmarkten in Lübeck:
Traditioneller Weihnachtsmarkt: 26 november – 30 december 2018, open zo-do 11-21 u, vr-za tot 22 u, 25/26 december gesloten
Märchenwald an der Marienkirche: 26 november – 30 december 2018
Historischer Weihnachtsmarkt: 26 november – 30 december 2018, dagelijks 11-21 u
Weihnachtswunderland an der Obertrave: 21 november 2018- 1 januari 2019, open zo – do 11-19 u, vr-za 11-22 u, 24 december 11-14 u (vooral voor kinderen leuk, met koekjes bakken enzo)
Kunsthandwerkermarkt Lübsche Wiehnacht: 25-25 november en 1-2 december 2018, 11-18 u

Zie ook: Lübecker Weihnachtsmarkt

Voor meer tips voor een tripje naar Lübeck: Dagtrip vanuit Hamburg: 15x doen in Lübeck

kerstmarkten-in-noord-duitsland_luebeck_standort-hamburg

Bremen

In Bremen doe je je kerstshoppen (raad eens…) op de historische kerstmarkt in de Altstadt, rondom het Bremer Rathaus. Ga je meer voor maritieme flair met een vleugje middeleeuwen, dan bezoek je de Schlachte-Zauber aan de Schlachte. De schepen zijn prachtig verlicht, en de Biergärten zijn omgetoverd tot knusse kerstmarkt.

Weihnachtsmarkt Bremen, 26 november – 23 december 2018
Kerstmarkt bij het Rathaus: open ma-vr 10-20.30 u, za 10-22 u, zo 11-20.30 u
Schlachte-Zauber: open dagelijks 11-20:30 u
DUNDU nog te zien op 9 december, zie Bremer-Weihnachtsmarkt

Zie voor niet-kerstige tips voor Bremen: Een stedentrip naar Bremen

kerstmarkten-in-noord-duitsland_bremen_standort-hamburg

Stade

Ook Stade is een relatief kleine stad die groots uitpakt met haar kerstmarkten, steegjes met feestverlichting en een passend bühneprogramma. Wie zich in de geschiedenis van de Hanze wil onderdompelen bezoekt het hanseatische kerstfeest op 10 en 11 december: op het plein voor het Rathaus is een kleine middeleeuwse kerstmarkt, in het Rathaus waan je je in Lübeck (!) en kun je zien hoe er in de middeleeuwse Hanzesteden werd gehandeld.

Stader Weihnachtsmarkt, 26 november – 23 december 2018 (bij de Fischmarkt t/m 30 december), open ma-za 10.30-20 u, zo 12-20 u
Hanseatischer Weihnachtszauber, 15 december 2018, open 10-18 u

Zie ook: De mooiste bezienswaardigheden in Stade

Standort Hamburg - Dagtrip vanuit Hamburg Stade

… en natuurlijk ook… Hamburg

Als je op kerstmarktenstrooptocht in Noord-Duitsland bent moet je Hamburg uiteraard ook even aandoen. Met meer dan 30 heel verschillende kerstmarkten kun je hier je hart ophalen aan Lebkuchen en Glühwein.

Ik zette ruim 25 Hamburgse kerstmarkten hier voor je op een rij:
Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2018

Bekijk ook: Alles dat je moet weten over kerst in Hamburg.

kerstmarkten-in-hamburg_standort-hamburg

Kerstmarkten in Noord-Duitsland | Standort Hamburg | Lüneburg

4 gedachten over “7x gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland

 1. Mooie Kerst-bijlage. Ik was deze zomer voor het eerst in Lueneburg en vond het een heel aardig stadje.
  Na je bijdrage over Oldenburg heb ik deze plaats op mijn lijstje gezet, niet in het minst vanwege de Boerenkool.
  Wil er toch nog een keer in de buurt kijken vanwege de Meyer-Werft in Papenburg, ze schijnen daar een mooi bezoekerscentrum te hebben.
  Met vriendelijke groet
  Wim

  • Ha Wim, sehr gerne! Grappig, over het bezoekerscentrum van de Meyer-Werft heb ik ook gehoord, ben er tot dusver alleen nog niet geweest. Staat op mijn lijstje, want hoewel ik na de Hurtigruten in Noorwegen niet graag meer vaar, ben ik nog steeds een scheepvaartfan. 🙂 Oldenburg is een leuke en compacte stad – en qua boerenkooltours wordt er echt veel georganiseerd!

 2. Mooi stukje over kerstmarkten in Noord-Duitsland. Deze Kerstmis wil ik ook weer een paar kerstmarkten bezoeken. Oldenburg is ook een mooie stad, maar hier heb ik nog nooit de kerstmarkt bezocht. Daarom ga ik wellicht heen. Leuk dat hier ook kerstverhalen worden voorgelezen!

Plaats een reactie