Hannover voor kunstliefhebbers

Als je Hannover nog niet op je stedentriplijstje hebt gezet moet je dat nu meteen even doen. Vooral als je graag kunst bekijkt, want dan heeft Hannover je extra veel te bieden. Je kunt een van de musea in duiken, maar ook buiten ligt de kunst in Hannover gewoon voor het oprapen.

Laten we dat dus maar gauw gaan doen: ik neem je mee langs mijn kunstfavorieten in Hannover.

Kunstroutes ‘Kunst in der Stadt

Het zal je al vrij snel opvallen dat je in Hannover overal kunst op straat vindt. Een sculptuur hier, een aparte fontein daar… Dat is geen toeval. De stad heeft in het kader van het project ‘Kunst im öffentlichen Raum‘ (kunst in de openbare ruimte) de afgelopen decennia meer dan 200 kunstwerken in Hannover neer laten zetten.

Bij mijn eerdere Blitzbezoekjes aan Hannover ben ik gewoon kriskras door de binnenstad gelopen en stuitte ik steeds op allerlei kunstwerken. Voor wie meer wil weten over de kunst op straat heeft de stad zes leuke wandelroutes uitgebracht die je langs alle kunstwerken voeren. Ik ben eigenwijs en kan moeilijk kiezen, dus heb ze deze zomer allemaal op mijn telefoon gezet en heb ze door elkaar gemixt.

Je kunt de routes hier downloaden: Art in the City (EN).

p1070892_standort-hamburg_kunst-in-hannover_kunstroutes

Pro-tip voor als je secret-selfie niet helemaal gelukt is: snijd een stukje van de foto en zet er een plaatje van je gidsje naast 😉 Het rode kunstwerk heet overigens ‘Drehbare Schrauben’ (1971) en is van HAWOLI (Hans-Wolfgang Lingemann, want zelfs je eigen naam kun je natuurlijk afkorten ;))

p1070893_standort-hamburg_kunst-in-hannover_kunstroutes

Street art

Good ol’ street art mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzichtje!

In Hannover vind je de meeste murals in de wijk Linden, maar kijk vooral ook even in de Nordstadt en duik dan vooral ook de hofjes en steegjes in.

p1070983_standort-hamburg_kunst-in-hannover

Bewoners zijn het erover eens: Linden is geen wijk van Hannover, Hannover hangt aan Linden. Het was ooit een arme wijk, tegenwoordig is het een bonte studentenwijk waar je aparte winkels en veel cafeetjes vindt. De street art past hier helemaal bij.

p1080216_standort-hamburg_kunst-in-hannover

p1070971_standort-hamburg_kunst-in-hannover_street-art

Designbushokjes

Op de bus wachten hoeft in Hannover niet saai te zijn. Het kunstproject van de stad strekt zich namelijk ook uit tot bushokjes. Onder het motto ‘schöner warten’ werden negen bijzondere bushaltes door kunstenaars ontworpen. Je vindt ze door de hele stad verspreid.

Hieronder zie je ‘das Schiff’ bij het Neues Rathaus (ter gelegenheid van het Leibnizjaar wacht ook Leibniz hier gezellig met je op de bus), ‘das Flüstergewölbe’ aan de Nieschlagstraße in Linden, ‘die Lego-Landschaft’ aan de Steintor en ‘der gedeckte Tisch’ aan de Königsworther Platz. Op de website van het project kun je van elke kunstige bushalte een beschrijving lezen.

p1080226_standort-hamburg_kunst-in-hannover_bushokjes

p1080201_standort-hamburg_kunst-in-hannover_designbushokjes

Kunst met een verhaal (voor mensen met een lange adem)

‘6 augustus 1945, 8.15.17’ – dat is de enige aanwijzing die dit brok steen naast de ruïne van de Aegidienkirche je geeft. Verder dan ‘een oorlogsmonument?’ en ‘hm…’ kwam ik niet. Gelukkig kon mijn fietstaxigids Hardy het me de volgende dag uitleggen.

Het is inderdaad een oorlogsmonument en herinnert aan de atoombom op Hiroshima, die op 6 augustus 1945 om 15 minuten en 17 seconden na 8 uur viel.

Wat het monument voorstelt? Geen idee. En het kan nog wel even duren voor dat duidelijk wordt. De kunstenares, Dorothee von Windheim, die ook de Schattenlinie (EN) in de kerkruïne zelf bedacht, werkt één keer per jaar aan het kunstwerk. Op 6 augustus, om 8.15. Dan beitelt ze met één beitelslag per seconde een minuut lang (als ik het goed onthouden heb) aan het monument…

p1080075_standort-hamburg_kunst-in-hannover_kunst-met-een-verhaal

Skulpturenmeile

Tussen de Niedersächsicher Landtag en de Herrenhäuser Gärten kijk je kunst vanuit de file. Je rijdt hier over de Skulpturenmeile, waar op 1,5 km acht grote kunstwerken langs de weg staan. De Nanas van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle waren in 1974 de eerste beelden langs de weg. Toen de vrolijke volle dames onthuld werden vond men het eigenlijk een ‘kunstschandaal’, vandaag de dag zijn ze een van Hannovers grootste trekpleisters. In de jaren ’80 werden nieuwe beelden aan de rij toegevoegd en ontstond de Skulpturenmeile.

p1070966_standort-hamburg_kunst-in-hannover_skulpturenmeile

Duitsers geven alles graag koosnaampjes, dus je kunt wel raden wat de bijnaam van ‘Symphony in Red’ (rechtsonder op de foto) is… inderdaad: ‘reuzenmikado’.

Hannover voor kunstliefhebbers, Skulpturenmeile, foto door Jens Luedicke | Standort Hamburg

Hannover voor kunstliefhebbers, Skulpturenmeile, foto door Unnamed Crewmember | Standort Hamburg

Grotte van Niki de Saint Phalle in de Herrenhäuser Gärten

Barokke pracht en praal is waar het in de Großer Garten van de Herrenhäuser Gärten om draait. Maar er is één plek waar je een ander soort kunst vindt: de grot. Deze grot werd al in 1676 gebouwd en was bedoeld als plek waar je op hete dagen koelte kon opzoeken.

In de 18e eeuw werd de grot ontmanteld en gebruikt als opslagruimte. Het duurde vervolgens tot 2001 tot de ruimte werd opgeknapt en werd ingericht met kunst van Niki de Saint Phalle.

p1080153_standort-hamburg_kunst-in-hannover_grotte

De drie ruimtes in de grot zijn versierd met gekleurd glas en dito beelden. Thema is ‘het leven van de mens’. In de blauwe ruimte (‘nacht & kosmos’) dansen vrouwen aan de sterrenhemel. (Ik weet ook niet helemaal hoe ik het leven van de mens moet verbinden met dansen aan de sterrenhemel, want dat doe ik zelf nooit, maar ik vond de grot eigenlijk het mooiste onderdeel van de tuinen.)

Toegang tot de grot zit bij je ticket voor de Herrenhäuser Gärten inbegrepen.

p1080167_standort-hamburg_kunst-in-hannover_grotte

Stedentrip naar Hannover

  • Bekijk om meer ideeën op te doen voor je trip naar Hannover Een originele stedentrip naar Hannover: 9 tips.
  • Wil je nog meer kunst in Hannover zien, dan wachten Sprengel Museum en het Museum August Kestner (kunst vanaf de oudheid). Het kunstwerk vóór de deur van het Sprengel noem ik overigens ‘Tagliatelle’. Hieronder zie je waarom.
  • De trein brengt je vanaf Utrecht in een uurtje of 4 in Hannover.
  • Je stedentrip Hannover kun je prima met een stedentrip Hamburg combineren: je reist zowel met FlixBus als met de trein in ongeveer 2 uur van Hamburg naar Hannover.
  • Binnen Hannover verplaats je je het makkelijkst met de Hannover Card – of met de fiets, natuurlijk. Wil je niet zelf fietsen, dan is een fietstaxi een aanrader.
  • Om bij het kunstthema te blijven wil ik het Grand Hotel Mussmann niet onvermeld laten: op het eerste gezicht een heel strak en zakelijk hotel, niet verschrikkelijk spannend, maar wel heel comfortabel. Kunstzinnig wordt het pas als je gaat douchen…

p1080028_kunst-in-hannover_standort-hamburg_sprengel-museum

p1070986_standort-hamburg_kunst-in-hannover_skulpturenmeile

2 gedachten over “Hannover voor kunstliefhebbers

    • Tof hè? Ik moet zeggen dat ik ook pas later door had er een verband was tussen de bushokjes… 🙂 Ik vind ze cool, wil ook zulke bushokken in Hamburg.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.