9x moderne architectuur in Hamburg

Sinds ik in het openluchtmuseum woon dat Hamburg is heb ik in korte tijd een grote liefde ontwikkeld voor architectuur. In Hamburg heben we van alles wat, of eigenlijk zelfs heel veel: van statige jugendstilpanden tot de typische Hamburgse baksteenhuizen en van hypermoderne kantoortorens tot stoere industrie en oude fabrieken. We hebben zelfs een Fernsehturm.

Hoewel Altbauhuizen uit de late 19e eeuw mijn grote liefde blijven, zie ik van veel moderne architectuur in Hamburg (en daarbuiten) toch ook steeds meer charme. Daarom:

9x moderne architectuur in Hamburg

P1358570_Standort Hamburg_15x architectuur in Hamburg

1. Elbphilharmonie

Ach, Elphi, Elphi, onze eigen Noord-Zuidlijn die toch nog wat aan het worden is! Januari 2017 heeft de nieuwe concerthal aan de Elbe eindelijk haar deuren geopend. De eerste concerten waren in juli al uitverkocht. Ik heb haar vaak genoeg belachelijk gemaakt, want ze heeft schrikbarende hoeveelheden geld opgeslokt. Maar eigenlijk vind ik de Elbphilharmonie toch wel een heel bijzonder gebouw. Ik heb haar inderdaad zelfs in mijn logo laten opnemen. Dus niks narigs meer over Elphi.

dsc_0875_standort-hamburg_moderne-architectuur_elphi

P860099_Standort Hamburg_15x architectuur in Hamburg

Elphi huisvest niet alleen een concertgebouw, maar ook een hotel, restaurants, een uitkijkplatform, een openbaar plaza en een set appartementen. Meer daarover, over het geld dat ze kostte en over haar bijnaam lees je hier: Een Selfie op de Elphi, bezoek de Elbphilharmonie.

Alle ins en outs over Elphi en haar roerige geschiedenis ontdek je op een Elphi-Tour (tip!).

Platz der Deutschen Einheit 1, U-Bahn Baumwall.

Mijn eigen Elphi:

Standort Hamburg | dé Nederlandse blog over Hamburg

2. Dockland

Dockland is een kantoorgebouw aan de Elbe, in de vorm van een schip, ontworpen door het Hamburgse architectenburo BRT Architekten Bothe Richter Teherani. Het is gebouwd tussen 2002 en 2005 en is inmiddels meerdere keren in de prijzen gevallen. Je kunt het gebouw beklimmen: het schuin lopende dak is een trap (een beetje als NEMO Amsterdam). Vanaf het dak heb je een gaaf uitzicht over de haven – en het is ook te doen voor hoogtevrezigen (echt!).

Van der Smissenstraße 9, ferryhalte Dockland/Fischereihafen.

Voor andere uitkijkpunten in Hamburg: Hamburg van bovenaf – 7x uitkijken over de stad.

Moderne architectuur in Hamburg: Dockland

P1070755_Standort Hamburg_Standort Hamburg 9x moderne architectuur in Hamburg

3. Köhlbrandbrücke

Van Hamburgs 2.500 bruggen is de Köhlbrandbrücke misschien wel de meest iconische. Door zijn hoogte (53 m doorvaarthoogte bij gemiddelde waterstand), lengte (3,6 km) en ligging aan/over de Elbe is het zeker een fraaie blikvanger. Hij heeft het zelfs tot postzegel geschopt. De brug is opgeleverd in 1974. Hoe lang je er nog overheen kunt rijden is onbekend, want de Köhlbrandbrücke staat al jaren op de nominatielijst om afgebroken te worden.

Köhlbrandbrücke

Om meer te lezen over Hamburgs bruggen lees je hier verder:
Meer bruggen dan Venetië: historische bruggen in Hamburg
9x bijzondere bruggen in Hamburg

 4. Behörde Stadtentwicklung und Umwelt

Deze 200 meter lange snoeptrommel is gebouwd tijdens de Internationale Bau-Ausstellung Hamburg (IBA) tusen 2007 en 2013. Het golft door de Wilhelmsburg en moet duurzaamheid, transparantie en openheid uitstralen. Ik vind dat nogal wat bagage voor zo’n gebouw, maar vrolijk is het wel. Het is in gebruik als kantorencomplex voor de ambtenaren van duurzame stadsontwikkeling.

Neuenfelder Straße 19, S-Bahn Wilhelmsburg

Lees meer over Wilhelmsburg:

P050720151_Standort Hamburg_9x moderne architectuur Hamburg

Stadtentwicklung und Umwelt Wilhelmsburg Standort Hamburg

5. Marco Polo Tower en Unilever-Haus

Ik mag dan wel steeds meer vallen voor de charmes van moderne architectuur, in de Marco Polo Tower en het naast geleden Unilever-Haus kan ik nog steeds geen charme ontdekken. Het Unilever-Haus heeft een ‘luchtkussenfaçade’ (waarvoor je veel fantasie nodig hebt, vind ik) en is geheel volgens een ecologisch energieconcept gebouwd. Om die reden heeft het al verschillende prijzen gewonnen. Restaurant Elbkantine geeft je wel een gaaf uitzicht op de haven.

De Marco Polo Tower is een woontoren met hele dure appartementen. (Het voordeel van zo’n appartement is natuurlijk dat als je erin zit, je het gedrochtelijke gebouw zelf niet hoeft te zien en je je kunt concentreren op het uitzicht…)

Marco Polo Tower, Hübenerstraße 1
Unilever-Haus, Strandkai 1, U-Bahn Überseequartier

P14812_9x moderne architectuur in Hamburg_Standort Hamburg

6. Columbia Twins²

De Columbia Twins zijn twee kantoorgebouwen van Carsten Roth, uit 2009. Ik had ze al tig keer gezien zonder er ooit bij stil te staan, maar toen ik laatst ’s morgens vroeg op pad was om Dockland opnieuw te fotograferen, zag ik pas hoe bijzonder deze tweeling verkleurt in het zonlicht. De gebouwen vormen samen met omliggende panden de ‘Perlenkette am Hamburger Hafen‘ (parelketting aan de haven).

Große Elbstraße 275, ferryhalte Dockland/Fischereihafen

Moderne architectuur in Hamburg: Columbia Twins

Columbia Twins aan de Elbe

7. Sumatrakontor

Het Sumatrakontor is geen kantorencomplex, maar een wooncomplex, ontworpen door architectenburo Erick van Egeraat. De gevel bestaat uit glas, aluminium en zandsteen en ergens in het midden van het gebouw is een groot gemeenschappelijk dakterras verstopt. Ook bij de bouw van het Sumatrakontor stond duurzaamheid voorop. De hoek doet mij altijd een beetje aan een ritssluiting denken. Of een openvallend gordijn, als ik er zo eens langer naar kijk…

Überseeboulevard 4, U-Bahn Überseequartier

P33412015_Standort Hamburg_9x moderne architectuur in Hamburg

8. HafenCity Universität U4 halte

Deze schoonheid bevindt zich onder de grond, in de hypermoderne U-Bahn halte HafenCity Universität. In het weekend wordt in dit station tussen 11 en 18 u elk heel uur klassieke muziek gespeeld die begeleid wordt door een lichtshow. Twaalf grote lichtbakken veranderen steeds van kleur. Fotografen kunnen zich hier leuk uitleven 🙂

U-Bahn HafenCity Universität

10102015_Standort Hamburg_9x moderne architectuur Hamburg

P101020151_Standort Hamburg_9x moderne architectuur Hamburg

9. Tänzende Türme

De dansende torens aan het begin van de Reeperbahn zijn net als Dockland een kunstwerkje van architectenburo BRT Architekten Bothe Richter Teherani. De in 2012 in gebruik genomen torens stellen een paartje voor dat de tango danst… De façade bestaat geheel uit staal en glas. Onder de gebouwen bevindt zich een club, verder houdt Radio Reeperbahn hier kantoor en zijn er een restaurant en kantoren. Helemaal bovenaan vind je het mooiste aan het dansende paar: rooftop bar Clouds, met dakterras. (Lees voor meer over rooftop bars in Hamburg Je kunt me het dak op!)

Buurtbewoners en ondernemers vinden de torens met hun luxekantoren en moderne look niet passen op hun Kiez…

Reeperbahn 1, U-Bahn St. Pauli

P310720161_Standort Hamburg_9x moderne architectuur in Hamburg

De dansende torens op de spannendste kerstmarkt van Hamburg, Santa Pauli:

M08122014_Standort Hamburg_9x moderne architectuur in Hamburg

Dat waren ze alweer, de 9 moderne pronkstukjes – eigenlijk zou ik nog wel even door kunnen gaan, want met name in HafenCity wordt aan de lopende band gebouwd.

Wat vind je, ben je ook wel te porren voor moderne architectuur, of houd je het liever bij de Altbau en de baksteenarchitectuur?

7 gedachten over “9x moderne architectuur in Hamburg

 1. Ik meen me te herinneren dat er tegenover de st michels kirche zo’n spiegelachtig kantoorpand staat (ja, da’s de correctie architectonische term…) en daarin kun je heel mooie foto’s van de kerk nemen 😉

  Beantwoorden
 2. Hoi Fem, zelden in een stad geweest met zoveel afwisselende architectuur. Ik vond denk ik het Kontorhausviertel – Brahms Kontor
  het grappigste. Ik wil nog een keer naar Hamburg met de Open Monumenten dagen.

  Beantwoorden
  • Ja, dat vind ik ook mooi. Je hebt ook de olifant aan de zijkant gezien, toch? Ik vind het contrast met de Laeizshalle ook mooi. 🙂 Monumentendagen zijn in september weer…. 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie