Naar de sauna in Hamburg

Stel, je voeten zijn een beetje moe van het door Hamburg stiefelen, het weer werkt misschien ook niet helemaal mee en je bent er eigenlijk ook wel aan toe om je Seele een beetje baumeln zu lassen om alle indrukken op hun plek te laten vallen.

Waar is het dan tijd voor? Poedelen en wellnessbehandelingen! Vandaag gaan we dus naar de sauna in Hamburg!

sauna in Hamburg | foto door Jens Hoffmann

De mooiste sauna in Hamburg: Holthusenbad

We beginnen maar meteen bij het mooiste zwembad/saunagebeuren van Hamburg, het Holthusenbad. In dit meer dan 100 jaar oude jugendstilpand waan je je in andere tijden. Het gebouw is helemaal in oude stijl gerenoveerd en naast het fijne zwembad is er een niet heel groot maar wel heel fijn saunagedeelte. Voor architectuurfans begint het genieten overigens al in de hal bij de entree!

Wil je toch nog wat actie voor je op je handdoekje onderuit zakt: er is ook een golfslagbad. Poedelen zonder meneren erbij? Op maandag en woensdag is de sauna alleen voor dames open. Heb je echter zin in een romantische avond met partner (m/v), check dan de website voor de data voor de ‘candle light Therme’ (vermijden als je geen zin hebt in koppels die elkaar zwoel in de ogen staren).

Holthusenbad, Goernestraße 21, U1/3 Kellinghusenstraße

sauna in Hamburg | foto door Jens Fliege

Saunawelt KaiFu Bad

Het KaiFu Bad heeft een heel spannende naam, vond ik altijd. Doet een beetje Japans aan, toch? De naam blijkt echter een Kurzwort voor de locatie van het complex, namelijk aan de Kaiser-Friedrich-Ufer. Macht aber nix, het is toch een fijn, en groot saunalandschap waar je goed kunt relaxen.

Het ligt tussen Eimsbüttel en Eppendorf in (dus je kunt, hop, vanaf de Isemarkt de sauna in duiken), langs het Isebekkanal. Dat is een populaire route om te joggen, dus mocht je je hardloopschoenen bij je hebben kun je je eerst nog even afmatten en dan overgaan tot Tiefentspannung

De dinsdag is uitsluitend voor dames gereserveerd. Houd je niet van ‘Freikörperkultur’ en heb je liever een badpak aan, ga dan naar KaiFu Sole. Behalve een zoutbad is er ook een Turks stoombad en een sauna. Ook daar houd je je badpak aan. Bonus: het gebouw zelf! (Jugendstil….) In de zomer kun je buiten zwemmen.

KaiFu Bad, Hohe Weide 15,
U2 Christuskirche

sauna in Hamburg | foto door Gabi Vogt

sauna in Hamburg | foto door Gabi Vogt

Das Hamam

In Den Haag en Rotterdam ging ik altijd graag naar de hamam, dus ik was zeer in mijn nopjes toen ik ontdekte dat er op heel bescheiden fietsafstand van mijn huis een fijne hamam zit. Ook voor jou ligt Das Hamam heel gunstig, namelijk aan de Feldstraße, op Katzensprung van U3-halte Feldstraße, het Karoviertel en de Schanze. Je kunt je dus direct na het sight-seen en shoppen op de warme buiksteen neervlijen. (Echt, ik wil thuis ook zo’n buiksteen…)

Op maandag en vrijdag is de hamam alleen voor dames open, en een keer in de twee weken ook op zondag.

Das Hamam, Feldstraße 39, U3 Feldstraße

Das Hamam in Hamburg

Hamam Hafen Hamburg

Als je toevallig de hele dag in een ander deel van Hamburg doorgebracht hebt, bijvoorbeeld aan de andere kant van St. Pauli of in de haven, dan hoef je niet naar de Feldstraße te reizen om je te laten verwennen in de hamam: aan de Seewartenstraße zit er namelijk ook een. Hier heb je naast de bekende fijne buiksteen en behandelingen ook een fijn Turks restaurant, mét eigen patisserie. Nomnom!

Damesdagen op dinsdag en woensdag.
Hamam Hafen Hamburg, Seewartenstraße 10, U3 Landungsbrücken

Naar de sauna in Hamburg - Hamam Palace Therme

Hamam Palace

En mocht je in Wilhelmsburg zijn om de Flakbunker te bekijken en taart te eten op het dak van de bunker bij Café Vju, dan hoef je ook niet terug te keren naar de stadkant van de Elbe, dan kun je bij de bunker om de hoek terecht bij Hamam Palace. Na de hamamsessie kun je bijkomen en nagenieten in het café dat bij de hamam hoort.

Hamam Palace, Veringstraße 60
Bus 13 (Veddel) / Bus 152 (Breslauer Straße), halte Veringstraße

Bartholomäus Therme

Net als het Holthusenbad is het Bartholomäus saunacomplex een juweel voor saunaliefhebbers en architectuurfans: het bevindt zich in een jugendstilpand uit 1909. (Het staat bekend als ‘speels’, maar is jugendstil dat niet eigenlijk per definitie?) Je vindt het bad in Uhlenhorst, ook wel ‘rechts van de Alster, tegen Barmbek aan’, ook wel ‘niet echt op de route’, maar het is toch erg de moeite waard. Je kunt hier niet alleen in het saunagedeelte maar ook in het zwembad in alle rust ontspannen: dit zwembad is niet toegankelijk voor kinderen.

Damesdag is hier op donderdag. Romantici kunnen ook in dit bad terecht voor candle light therme avonden.
Bartholomäus Therme, Bartholomäusstraße 95, U3 Hamburger Straße

Naar de sauna in Hamburg - Gebouw Bartholomaeus Therme

Direct na de sauna op je hotelkamer neerploffen?

Deze hotels hebben een fijne spa waar je na de poedelsessie in de zachte kussens wegzakt: fijne hotels met day spa in Hamburg.

Dit waren mijn favorieten voor een dagje of avondje sauna in Hamburg!

Hamburg heeft ook twee centra waar je kunt ‘floaten’, dobberen in heel zout water, in een volledig prikkelarme omgeving. Ik heb dat nog nooit geprobeerd – jij wel, en zo ja, moet ik ook? – en weet nog niet of het ervan gaat komen. Voorlopig kun je me eerder vinden in het Holthusenbad, denk ik…

Poedel-ze!

Naar de sauna in Hamburg - Bartholomaeus Therme

doen in Hamburg

11 gedachten over “Naar de sauna in Hamburg

 1. Wauw wat mooi allemaal! Ik heb dit zelfs nooit in NL gedaan, maar zou het zeker graag een keertje doen. Volgens mij zijn hier niet van die mooie saunas te vinden helaas.

  Beantwoorden
  • In NL is er ook een aantal echt mooie, niet zozeer in de steden, maar meer aan de rand van bossen enzo. De hamam in de Schilderswijk is echt nog zo’n badhuis-hamam, waar de halve Turkse gemeenschap wekelijks bijeenkomt om bij te praten tijdens het badderen. Sereen wil ik het niet noemen, maar een ervaring is het toch 🙂 Is er niet een Colombiaanse variant? (Niet zozeer een hamam, maar een plek waar mensen bij elkaar komen om bij te beppen en te ontspannen en misschien iets badderigs te doen.) Anyhow, ik heb in Hamburg ook nog een paar hotels ondekt met luxe day spas, dus ik heb nog wat te doen…

   Beantwoorden
 2. Haha jij bent wel even bezig 😉 Ik ken geen saunas of hammams die zo zijn, maar wie weet zijn ze er wel. Er zijn wel thermaalbaden hier, meestal natuurlijk. Maar niet in Bogotá, dan moet je wel de stad uit zoals in Nederland eigenlijk. Wellicht zijn er wel van dit soort sauna’s maar ik heb er nooit iemand over gehoord of over gelezen…

  Beantwoorden
 3. Oh, het Holthusenbad doet me gewoon aan Boedapest denken. En dat gewoon in Hamburg, toe maar!! Ik ben in Marrakech naar een hammam geweest, een hele ervaring (ik dacht vooral ‘hadden we niet eerst uit eten en naar de film gemoeten’ toen ik totall werd afgeschrobd), maar hé… when in Rome.

  Beantwoorden
  • Haha, nu zie ik het gepijnigde gezicht van Michael Palin voor me tijdens z’n eerste hamambezoek in Turkije, inclusief scheerbeurt 😉

   Beantwoorden

Plaats een reactie