Een originele stedentrip Hannover: 9 tips

Nadat je Hamburg bezocht hebt hoort Hannover absoluut op je stedentriplijstje thuis. Laat je niks anders wijsmaken: een stedentrip Hannover geeft je keuze uit een berg bezienswaardigheden waar je u tegen zegt. En de meeste daarvan vind je gewoon gratis op straat. Tel daar restaurants, winkels, parken en theaters op en je hebt de ingrediënten voor een geslaagde stedentrip. Ik geef je 9 originele tips om je op weg te helpen.

1. Kunst, gewoon op straat

In Hannover kun je zeker een dag lang kunst kijken zonder een voet in een museum te zetten. Als je het eenmaal weet, zie je overal kunst: beelden, fonteinen, reliëfs, street art en zelfs bushokjes.

Struin gewoon zelf door de stad of download de routes Kunst in der Stadt: Art in the City (EN). Als je met de auto of fiets tussen de Niedersächsicher Landtag en de Herrenhäuser Gärten rijdt, let dan op de beelden langs de weg: je rijdt over de Skulpturenmeile.

Lees voor meer kunst in Hannover: Hannover voor kunstliefhebbers, waarin ik je meeneem langs mijn favoriete kunstwerken.
P10082016_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

2. Op de fiets

Ik zit nu eenmaal graag op een fiets, juist tijdens een stedentrip. Hannover beschikt gelukkig over uitstekende fietspaden (beter aangegeven dan in Hamburg...).
Een fiets huur je bijvoorbeeld via Nextbike (vergelijkbaar met het Hamburgse Stadtrad). Op de website kun je onder ‘Standorte’ zien waar de stations zijn en of daar op dit moment fietsen beschikbaar zijn.

M20160811131353_Standort Hamburg_9x tips voor originele stedentrip naar Hannover

3. Of laat je rijden door een fietstaxi /stadsgids

Ik vond het eerst een beetje ongemakkelijk om iemand anders mij rond te laten rijden, maar de fietstaxitour met gids Hardy bleek een van de leukste dingen die ik deed in Hannover. Je kúnt de Velix fietstaxi gebruiken om van a naar b te komen. Leuker is het om een stadstour te doen die eindigt op een door jou gekozen eindpunt. Ik heb veel mooie anekdotes over de stad gehoord en details gezien waaraan ik anders voorbijgelopen was.

P11082016_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

4. Architectuur bekijken

Kijk vooral ook omhoog als je door de stad loopt: Jugendstil, vakwerk, hypermodern en zelfs Backsteinbau in de stijl van het Hamburgse Chile-Haus, Hannover heeft het. (Hannoveranen zeggen wel, meh, daar hebben we eigenlijk niet veel van, maar dat klopt niet! Kijk maar: Hannover voor architectuurliefhebbers.)

Je ontdekt het meest als je zelf rondbanjert (vind ik ;)), maar wil je meer houvast, dan kun je het architectuurpad wandelen. Je kunt het hier downloaden: Architekturpfad.

P1070999_Standort Hamburg_9x tips voor een originele stedentrip Hannover

P1070904_Standort Hamburg_9x tips voor een originele stedentrip Hannover

5. Cultuursnuiven in het Kulturpavillon

Voor een avond theater, muziek, comedy, lezingen of cursus ga je naar het Kulturpavillon. Ook zijn er wisselende kleine tentoonstellingen. Ik zag bijvoorbeeld een kleine fototentoonstelling over straatmuzikanten in Hannover. Lekker eten of borrelen doe je bij het pavilloncafé, Café Mezzo.

Kulturpavillon, Lister Meile 4

P1108201621_Standort Hamburg_9 originele tips voor stedentrip naar Hannover

6. Drie weken lang feest: Maschseefest

Het Maschseefest is hét festival van Hannover. Drie weken lang draait het rond de Maschsee om eten, borrelen, kleinkunst, bandjes, parades en chillen aan het water. En bij écht zomers weer ook ín het water. Dat had ik niet, dus ben ik blijven plakken aan de Nord-Ufer. De festivallocaties bevinden zich echter rondom de hele Maschsee.

P1080041_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

7. Kaffee & Kuchen tussen de fietsen

Ik zie hier een beetje een thema ontstaan, maar ik houd nu eenmaal erg van fietsen. En ook van taart. Het Fahrradcafé in de Nordstadt is een fietswinkel en -reparateur én café waar je op krachten komt met Kaffee & Kuchen.

Fahrradcafé, Asternstraße 2

8. Gratis gids Hannover Unverwechselbar

Voor nog meer echt leuke tips in verschillende wijken tip ik de gids Hannover Ronduit Uniek. Officieel voor ‘junge Leute’, maar ook ik vond er erg goede tips in staan (val ik al in de categorie ‘oudere jongere’? #dtv…) Het Fahrradcafé had ik zonder deze gids gemist. Er staan winkels, restaurants, kroegjes en clubs in, maar ook info over festivals, stadstours, enz.
Download de gids hier: Hannover Ronduit Uniek (link naar NL uitgave, in het Duits heet hij Hannover Unverwechselbar) of haal hem bij het tourist office.

P13082016_Standort Hamburg_9 tips voor een originele stedentrip Hannover

9. Leen een boek bij een van de Bücherschränke

In 2005 kreeg Hannover zijn eerste openbare boekenkast. Inmiddels staan er 30, verspreid over de stad. Je kiest een boek uit, leest het ter plaatse of neemt het mee naar huis. Als je het uit hebt, breng je het weer terug. Wil je het houden? Dan zet je er een ander boek voor terug in de kast. Meer over het project en een lijst met locaties vind je hier: Hannover Bücherschränke.

Highlights die je ook niet moet overslaan

1. Neues Rathaus

Loop het paleisachtige stadhuis (1901-1913) even in voor bijzondere lichtinval, en een gratis tentoonstelling over Leibniz. Dappere dodo’s kunnen met de lift naar het uitkijkplatform gaan. Hoogtevrees? Blijf in godsnaam beneden… (ik spreek uit ervaring, mijn knieën zijn nóg slap)

De buitenkant van het stadhuis wordt interessanter als je weet dat het gebouw in de oorlog flink beschadigd raakte. Na de oorlog zijn allerlei details hersteld, maar niet helemaal symmetrisch. Kun je op onderstaande foto een paar details spotten die er links anders uitzien dan rechts?

Neues Rathaus, Trammplatz 2

P1080083_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

Een dag eerder, bovenop de toren. Graag even een schouderklopje voor het feit dat ik ondanks hartkloppingen en bevende ledematen een scherpe foto nam. (En ja, ik sta binnen door een ‘raam’ te fotograferen en niet op de richel – ben daar Gekke Henkie niet ;))

P1080023_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

2. Vakwerkhuizen in de Altstadt

De binnenstad van Hannover staat vol vakwerkhuizen. Gek, eigenlijk, als je je bedenkt dat de stad na de oorlog grotendeels in puin lag. Als je beter om je heen kijkt, zie je dat de vakwerkhuizen een wat bij elkaar geraapte indruk wekken. Dat komt doordat ze dat ook zijn: na de oorlog is besloten om alle vakwerkhuizen die in de hele stad nog overeind stonden uit elkaar te halen en in de binnenstad weer op te bouwen. Daarom staat de binnenstad vol oude gebouwen die niet bij elkaar passen en vind je buiten het centrum niets meer.

P1080067_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

3. Herrenhäuser Gärten

In de Herrenhäuser Gärten ten noorden van het centrum vind je een van de belangrijkste barokke tuinencomplexen van Europa en museum Schloss Herrenhausen. Perfect voor fans van baroktuinen en exotische planten. Er zijn er ook fraaie fonteinen, sculpturen, architectuur en een grot waar we het in de kunstblog over gaan hebben. In de zomer is de Großer Garten ‘s avonds verlicht met bijzondere lichtinstallaties.

Herrenhäuser Gärten, Herrenhäuser Straße 4

P1080120_Standort Hamburg_9 originele tips voor een stedentrip naar Hannover

Op naar Hannover

  • Met de trein ben je vanaf Utrecht in ongeveer 4 uur in Hannover.
  • Je stedentrip Hannover kun je prima met een stedentrip Hamburg combineren: je reist zowel met FlixBus als met de trein in ongeveer 2 uur van Hamburg naar Hannover.
  • Ik vond de Hannover Card een uitkomst – ook al vond ik het wat verwarrend dat de tram wordt aangegeven met het symbool dat ik enkel voor ‘U-Bahn’ ken. Als je dat eenmaal door hebt is het easy peasy je met het ov te verplaatsen 🙂
  • Meer Hannover? Wat dacht je van Hannover voor architectuurfans?
  • En bekijk meteen ook Hannover voor kunstliefhebbers.

4 gedachten over “Een originele stedentrip Hannover: 9 tips

    • Tnx! Kulturpavillon is leuk, en op maar 5 min. lopen van station. Klein stukje ongeinspireerd Hannover, en daarna komt een leuk wijkje met het Kulturpavillon 🙂

  1. Toll! Het is me nooit echt opgevallen, maar nu je het zegt, ik kan wat kunstwerken op straat noemen in hannover. Goed idee om eens terug te gaan. Ik zie in elk geval links een torentje dat rechts veel groter is.

    • Zeker teruggaan! En dat torentje, inderdaad! En verder? 😉 Als ik het goed heb onthouden zijn er in totaal 12 verschillen tussen de linker en de rechter helft van het gebouw…

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.