Slapen in… hotels met een verhaal

Heb je al eens geslapen in een bordeel? (Wait, don’t answer that) Of in een school? Een ijzergieterij misschien?

Een fijn bed na een dag door Hamburg banjeren is natuurlijk heel belangrijk. Als dat fijne bed dan ook nog staat in een bijzonder gebouw met een verhaal, dan is dat wat mij betreft een grote bonus. Daarom zet ik vandaag zeven hotels op een bijzondere locatie voor je op een rijtje.

Slapen in een bordeel

Het Kiezbude Hostel hoorde tot in de jaren ’80 nog bij een bordeel annex bar. In 2006 werd het omgebouwd tot hostel, met o.a. tweepersoonskamers en appartementen in, laten we zeggen, sfeervolle ‘rotlichtambiente’.

Doen in de buurt:

* De Beatles-Platz en Große Freiheit bevinden zich direct tegenover het hostel
* En de club Molotow ook – check ook voor poetry slams
* Street art bekijken in St. Pauli
* Over de haven uitkijken vanaf Park Fiction
* Indiaas eten bij een van de beste Indiase restaurants in Hamburg: Maharaja

Kiezbude, Lincolnstraße 2
S Reeperbahn

Hotels in St. Pauli

Slapen in een ijzergieterij

Tegenwoordig kom je om goed te eten in het east Restaurant en te relaxen in het Wellnessbereich naar het east Hotel , vroeger werd hier heel hard gewerkt. Van 1888 tot in de jaren ’80 werd hier ijzer gegoten door Eisengießerei und Maschinenfabrik Schenck & Co., de opvolger van een door brand verwoeste ijzerfabriek uit 1850 op dezelfde plek. Hoe de oude fabriek werd omgetoverd in een hip en luxe hotel lees je hier (pdf, Duits, en een beetje aan de droge kant).

East Hotel Hamburg - Alte Giesserei

Doen in de buurt:

* Koffielurken bij Kaffee Stark
* Hamburg Museum
* Rooftop bar Clouds is van dezelfde eigenaars als het hotel
* Planten und Blomen (met in de winter de Eisarena en in de zomer de Wasserspielkonzerte)
* Winkelen, koffielurken en de Flohmarkt bezoeken in de Rindermarkthalle St. Pauli.

east, Simon-von-Utrecht-Straße 31
U St. Pauli

east hotel hamburg

Slapen in een school

Ooit een lagere school, nu een strak hotel met hoge ramen, baksteenelementen verwerkt in het design en foto’s van Hamburg boven je bed. De Volksschule ligt iets verder van alles wat je moet zien in Hamburg dan je misschien wilt, maar de U-Bahnhalte Rauhes Haus ligt op een Katzensprung van het hotel, dus in een kwartiertje ben je overal waar je wezen moet.

Doen in de buurt:

* De U-Bahn pakken in de richting van de Speicherstadt en het Kontorhausviertel
* Relaxen in het Hammer Park (check het Sportlerhaus, prachtige Backsteinbau)
* Museum für Kunst und Gewerbe
* Deichtorhallen

Hotel Volksschule, Büddesweg 9
U Rauhes Haus

Volksschule Hamburg

Slapen in de koffiebeurs

Eén en al bedrijvigheid was het hier in de hoogtijdagen van de Hamburger Kaffeebörse: de in 1887 geopende beurs was de eerste Hamburgse termijnmarkt (wat ik een raar woord blijf vinden voor financiële beurs, maar ik ben dan ook geen econoom) waarvoor een grote internationale rol was weggelegd. De beurs was onderdeel van Speicherblock O, en lag dus, heel praktisch, temidden van de Kaffeespeicher, waar de koffie werd opgeslagen. Tegenwoordig is het onderdeel van het Hamburgse UNESCO-werelderfgoed. Speicherblock O raakte tijdens de bombardementen in de zomer van 1943 zwaar beschadigd, maar werd in oude stijl hersteld na de oorlog. De historische Börsensaal, waar de koffie verhandeld werd, kun je in het Ameron Hotel als vergader- of feestzaal huren. Houd ook de Tag des offenen Denkmals in de gaten, want soms doet het Ameron mee en is de zaal tijdens het openmonumentenweekend in september te bezichtigen.
De inrichting van het hotel herinnert sterk aan het koffieverleden, en aan de zeevaart.

Doen in de buurt:

* Maritimes Museum
* Speicherstadt/Kontorhausviertel: UNESCO-werelderfgoed
Kaffeemuseum

Ameron Hotel Speicherstadt, Am Sandtorkai 4
U Überseequartier

Ameron Hotel Speicherstadt

Slapen in een watertoren

De Schanzenturm, gebouwd tussen 1907 en 1910, was ooit Europa’s grootste watertoren. Hij was nog tot 1961 in gebruik (en nog tot 1970 in archieffunctie en plek om watervoorzieningsapparatuur te testen). Daarna zag het er somber uit voor de toren: hij stond leeg, als kantoorpand bleek hij onbruikbaar en omwonenden protesteerden hevig tegen iedere vorm van ‘Umnutzung’. Uiteindelijk pachtte Mövenpick het gebouw en begon in 2005 met een grondige verbouwing. Je kunt er nu slapen met uitzicht op het Schanzenpark, en borrelen in de CAVE bar in de kelder van het hotel. De tower suite heeft een 360° uitzicht over Hamburg. En een prijskaartje, dat ook.

Doen in de buurt:

* Swingdansen bij Haus 73 aan het Schulterblatt
* Flammkuchen eten bij Jimmy Elsass in Eimsbüttel
* In de zomer: Open Air Kino in het Schanzenpark
* De Schanze in duiken, zie tips hier en hier

Mövenpick Hotel Hamburg, Sternschanze 6
U/S Sternschanze

Schanzenturm, foto door Peter Gogolin | Standort Hamburg

Slapen in een oud kantoor

Henri ken je misschien al als je nieuwe beste vriend uit de blog over design hotels. Het ligt middenin het Kontorhausviertel en was vroeger dan ook een kantoor waar de handel uit de Speicherstadt nauwkeurig werd geregistreerd. Nu is het een fijn design hotel met een hippe jaren ’50 inrichting. (Dat kan echt, ‘hip’ en ‘jaren ’50” in één zin, check zelf maar.)

Doen in de buurt:

* Chocoversum
* Kunstverein
* Naar de film in de Passage Kino in de Mönckebergstraße
* En ook: Speicherstadt, Kontorhausviertel, Museum für Kunst und Gewerbe

Henri Hotel Downtown Hamburg, Bugenhagenstraße 21
U/S Hauptbahnhof

Slapen in een kantoorpand

Slapen in een oude gasfabriek

Toen Gastwerk nog Gaswerk was, voorzag het fabriekscomplex westelijk Hamburg van stroom. Het complex heeft later nog heel wat meegemaakt: het overleefde de bombardementen van 1943 (zij het met flinke beschadigingen), werd een voederverwerkingsfabriek, opslagplaats, kraakpand en noem maar op.

Doordat een groepje architecten in de jaren ’90 opmerkte dat het zonde was dat er niets met het complex gedaan werd en een clubje oprichten om de Backsteinbau te behouden kun je nu slapen in een industrieel monument, dat bovendien een prima restaurant heeft, een bar met een gave naam (Denk.Mal Bar, ik bedoel maar) en een spa.

Het hotel ligt in Ottensen/Bahrenfeld, waar nog veel meer oude fabrieken staan die nu omgetoverd zijn tot markt- en feesthallen, cultuurcentra, multimediabedrijven, enz., dus fabrieksliefhebbers kunnen in de buurt hun ogen uitkijken.

Doen in de buurt:

* borrelen in de Denk.Mal bar in het hotel
* naar de film in Zeise Kinos
* Marktzeit in de Fabrik
* Altonaer Volkspark  (eventueel in de Imtech Arena een Heimspiel van HSV kijken, als je zenuwen het trekken)
* pizza eten bij Via Vai Pizza al Taglio (binnenkort op de blog)
* of wentelteefjes eten bij Stadtcafé Ottensen

Gastwerk Hotel Hamburg, Beim alten Gaswerk 3
bushalte Bornkampsweg

Designhotels in Hamburg: Gastwerk

6 gedachten over “Slapen in… hotels met een verhaal

    • Gerne! Ik zou misschien zelf ook niet onmiddellijk voor het bordeel kiezen, maar aan de andere kant zijn de kamers toch weer zó over the top dat het leuk is… 🙂

  1. Wat een bijzondere lijst! Met stip bovenaan slapen in een watertoren voor mij 🙂 Ik denk dat mijn meest bijzondere slaapplaats de oud-gevangenis in Ljublana was, waar tegenwoordig een heel hip hostel in zit maar waar alle ‘cellen’ nog intact zijn.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.