Je bent een paar dagen in Hamburg geweest en het was – uiteraard – fantastisch. Nu wil je een leuk aandenken mee naar huis nemen. Iets wat écht leuk is. Iets wat jouw herinnering aan Hamburg, toch een van de mooiste steden op aarde, zo niet de mooiste (want laten we wel wezen), in één souvenir vat. Waar koop je zo’n Hamburgs souvenir? Nou, bijvoorbeeld bij één van deze winkels. Hier slaag je gegarandeerd, en ik kan het weten, want ik woon hier inmiddels al drie jaar en heb bij deze winkels een behoorlijke hoeveelheid ‘Tüdelkram’ ingeslagen. En doe dat nog steeds. Omdat het fijn is. Vandaag dus: de beste plekken om mooie souvenirs uit Hamburg mee te nemen.

KunstKiosk St. Pauli

De kunstkiosk in hartje St. Pauli is een prima startpunt voor je zoektocht naar het perfecte aandenken. Hier vind je handgemaakte schatten, variërend van schilderijtjes, magneetborden, sleutelborden (erg geliefd in Duitsland), ontbijtplankjes (eveneens erg populair in Duitsland, maar in NL zo goed als onbekend), sieraden en kunstwerkjes op zwerfhout. Ook leuk aan de kiosk is dat iedere maand een muur van de winkel beschikbaar wordt gesteld voor een kleine tentoonstelling van een lokale kunstenaar. Er is dus altijd iets nieuws te zien in de kunstkiosk.

Souvenirs uit Hamburg - KunstKiosk - Standort Hamburg

Het best verkopende souvenir is volgens de eigenaresse van de winkel, Johanna, de ketting met Elbzand erin verwerkt. Tsja, je moet ervan houden. Ik vind zelf de magneetborden en schilderijtjes veel leuker…

KunstKiosk St. Pauli, Paul-Rosen-Straße 5

Shoppen bij de KunstKiosk St. Pauli - Standort Hamburg

Servus

Servus is een boekhandel en souevenirwinkel in één, in het hart van het Portugiesenviertel, dat sowieso je bezoek waard is. (Ik weet dat ik dat vaker zeg, maar echt: daar gaan we het nog over hebben, samen.) Bij Servus vind je niet alleen Hamburg, maar ook Beieren: Servus wordt gerund door een Urhamburgerin en een Münchnerin. Samen komen ze tot een winkel waar je boeken en ‘Beiers Hamburg’ vindt.

Shoppen bij Servus in het Portugiesenviertel - Standort Hamburg

Servus is eigenlijk gewoon mijn favoriet: het is een boekwinkel, die veel aandacht besteedt aan boeken van Hamburgse bodem, én die originele souvenirs verkoopt voor een prima prijs. Het element ‘München’ is daarbij enkel een bonus (want hoewel daar een Katzencafé is, ben ik er nog steeds niet geweest… staat echter wel op de 2016-planning!).

Souvenirshoppen bij Servus - Standort Hamburg

Servus, Rambachstraße 13, Portugiesenviertel

Jedermann

De naam van de winkel geeft het op zich wel een beetje weg, ‘geschenken voor iedere man’, maar ik was toch verrast toen ik bij thuiskomst las dat de winkel bedoeld is als cadeauwinkel voor mannen. Ik vond dat eerlijk gezegd uit het assortiment niet onmiddellijk blijken. En gelukkig maar, want het is een tolle winkel voor iedereen, ook voor niet-mannen.

Souvenirshoppen bij Jedermann Ottensen - Standort Hamburg

Jedermann zit naast (en is onderdeel van) de Druckwerkstatt Ottensen, waar je het mooiste handgeschepte papier en mooie kantoorartikelen koopt. Ook mooi (echt!), maar niet waar we naar op zoek zijn nu. Bij Jedermann vind je ansichtkaarten die kunstwerkjes op zich zijn, ontbijtplankjes, schilderijtjes, Turnbeutelchen met Hamburgse uitdrukkingen erop en een deel van de collectie van Ahoi Marie. Oh, en ook: portemonnees en sleutelhangers gemaakt van oude materialen van de Feuerwehr (is dit misschien gericht op meneren? Ik vond het wel geinig eigenlijk, en ben toch echt geen meneer).

Jedermann, Ottenser Hauptstraße 46, naast (en onderdeel van) Druckwerkstatt Ottensen

Stadtkutter

Stadtkutter begon als popup store en werd zo’n succes, dat de winkel inmiddels in Eimsbüttel voor anker gegaan is. Je vindt hier van alles, van oorbellen tot kookboeken, van veganistische (?) likeur tot tassen en van kunst gemaakt van flessen tot cadeaubonnen van fijne cafés in Hamburg, ansichtkaarten en alles daartussenin. En dat alles gemaakt door verschillende Hamburger labels.

Stadtkutter, Weidenallee 17

Stadtkutter-Hamburg

Mare Kiosk

De Mare Kiosk vind je in het 25 Hours hotel in HafenCity, een shopje uit de categorie klein maar fijn. Voor strandjutters, ook die niet in het hotel slapen, is het hier goed shoppen. Deze kleine kiosk heeft namelijk veel originele souvenirs in het assortiment, waaronder ook vele die je kunt eten, drinken of op je huid kunt smeren. Ander leuk extraatje: de shop is net als de receptie 24/7 open, ideaal dus voor last minute geschenken of voor onverwachte aankoopdriften om drie uur ‘s nachts.

Souvenirs uit Hamburg - Mare Kiosk - Standort Hamburg

Mare Kiosk, in het 25 hours Hotel HafenCity, Überseeallee 5

Souvenirs uit Hamburg - Mare Kiosk 2 - Standort Hamburg

Hamburgpakket voor jou!

De winactie is inmiddels gesloten: Barbara, veel plezier met het pakket!

Ik shop dit keer natuurlijk niet alleen voor mezelf, maar ook voor jou. Daarom kun je nu dit mooie pakketje winnen, hier op Standort Hamburg, dat ik samenstelde bij Servus en de KunstKiosk. Om nog even terug te denken aan je laatste trip, en je volgende stedentrip naar Hamburg vast te plannen. Of om inspiratie op te doen voor je allereerste trip naar Hamburg!

Winnaar Winactie Souvenirshoppen Standort Hamburg

Wat zit er in dit fijne pakket?

  • stoere havenshopper uit gerecycled materiaal: ‘they told me I was trash, but now I’m fashionable’;
  • ankersleutelhanger;
  • de kaarten St. Pauli en Eimsbüttel van Heimatkunden, mét wandelroutes en shoptips, om alvast in de stemming te komen;
  • handige travel planner van 100% travel, om al je plannen en routes in te noteren;
  • schilderijtje met havencontainers;
  • een typisch Hamburgs ontbijtbordje met een Franzbrötchen erop;
  • 2 buttons, voor echte Hamburger Deerns en stoere matrozen;
  • een typisch Hamburgse ansichtkaart;
  • en natuurlijk, zoals altijd, meine ganz liebe Grüße aus Hamburg 🙂

Winactie Souvenirshoppen bij Standort Hamburg