Een stedentrip naar Bremen

Het werd wat peinlich: ik woonde al ruim 3,5 jaar in Hamburg, maar was nog steeds niet in Bremen geweest. Een paar keer was ik bijna in Bremen, maar dat telt natuurlijk niet. Het werd dus tijd eens bij de buren op bezoek te gaan. In deze blog vertel ik je wat ik uitspookte tijdens mijn stedentrip Bremen en tip ik je of je hetzelfde zou moeten doen als ik.

p20102016_standort-hamburg-op-stedentrip-bremen

Übersee-Museum – Faszination. Ferne.

Die Welt unter einem Dach‘ is het motto van het Übersee-Museum, direct naast het Hauptbahnhof. Het heeft zijn wortels in de 17e eeuw, als rariteitenkabinet in een oud klooster. Nu is het een modern museum dat volkenkunde en natuurhistorie combineert. Onder de vaste tentoonstellingen zijn Oceanië, Azië en Afrika – momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over Amerika.

Doen? Absoluut! Ik vond het Übersee-Museum een van de mooiste musea die ik gezien heb, vergelijkbaar met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en Te Papa in Wellington.
Tip: het museum is door de week al om 9 u open, en dan heerlijk rustig.

Übersee-Museum, Bahnhofsplatz 13, open di-vr 9-18 u, za+zo 10-18 u, entree € 7,50

dsc_1566_standort-hamburg-op-stedentrip-in-bremn_uebersee-museum

dsc_1540_standort-hamburg-op-stedentrip-in-bremen_uebersee-museum

dsc_1535_standort-hamburg-op-stedentrip-in-bremen_uebersee-museum

UNESCO-Werelderfgoed: het Bremer Rathaus

Alweer 600 jaar oud is het Bremer Rathaus, dat wonder boven wonder alle oorlogen doorstaan heeft. De renaissancegevel is iets jonger – die werd erop gezet toen de tegenover gelegen kamer van koophandel werd gebouwd met een mooiere gevel: en een kamer van koophandel met een sjiekere gevel dan het stadhuis, das geht natuurlijk gar nicht. Sinds 2004 staat het Bremer Rathaus op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Rathaus, rondleidingen ong. 1 uur, € 5,50

Doen? Ja, zeker met een gids meegaan die je alles over de fresco’s (o.a. van een enorme walvis op ware grote), de scheepsmodellen (!) en het zeer gedetailleerde houtsnijwerk kan vertellen.

dsc_1348_standort-hamburg-in-het-rathaus-in-bremen

dsc_1339_standort-hamburg-op-stedentrip-bremen_rathaus

En (belangrijk) de Ratskeller

Meer UNESCO-erfgoed vind je ónder het Rathaus, en wel in de Ratskeller, waar zich en een restaurant én een wijnkelder ter grootte van vijf voetbalvelden (!) bevinden. Je begrijpt dat ik in mijn nopjes was om hier met een rondleiding mee te gaan.

Bremen verbouwt dan zelf wel geen wijn, het is toch dé plek waar de beste Duitse wijnen verzameld worden. De Weinmeister proeft elk jaar talloze wijnen (#bestjobever) en bestelt alleen de beste voor de Ratskeller. De oudste en bijzonderste wijnen worden bewaard in de Schatzkammer.
Bijzonder is ook de Apostel- en Rosekeller, waar, slechts verlicht door kaarslicht, 12 vaten zeer oude wijnen bewaard worden. Deze wijnen zijn uiteraard niet te proeven (tenzij je matties wordt met de Weinmeister, wat misschien sowieso geen slecht idee is). Ik bezocht de kelder en dronk er een andere, zoetige witte wijn, met truffelchocolade…

Ratskeller, rondleidingen ong. 1 uur, € 10,50

Doen? Ja, en zeker ook gaan eten in het Ratskeller restaurant (tip: Bremer Knipp)

Als je in de Ratskeller gaat eten tip ik je een tafel in een van de ‘Priölkes‘ – vroeger werd hier druk onderhandeld en mocht de deur alleen gesloten worden als bij de bespreking een derde persoon aanwezig was, om mot te voorkomen. Tegenwoordig wordt er enkel nog gegeten, maar de regel geldt nog steeds: ben je met minder dan drie personen, dan mag de deur niet dicht.

priolke-ratskeller-bremen_-foto-door-andre-schuett_standort-hamburg

Foto: Andre Schütt

ratskeller-bremen_foto-door-andre-schuett_standort-hamburg

Foto: Andre Schütt

Het heiligste van het heilige: de Schatzkammer:

dsc_1409_standort-hamburg-in-bremen_ratskeller

In de Apostel-Rosekeller:

m20161019144453_standort-hamburg-in-de-rosekeller

Haake-Beck Brauerei

Na de wijn (d.w.z., de volgende dag, geen zorgen) dook ik de brouwerij van Beck’s in voor een rondleiding. Ook deze werd afgesloten met een uitgebreide proeverij. Ik had duidelijk niet heel goed opgelet en slaagde bij de proeverij niet voor de ‘biertest’, maar mocht gelukkig wel verder proeven van Beck’s nieuwe biertjes voor dit seizoen. (Hier is ook beeld van, maar geloof me, dat wil je niet zien.) De pale ale was mijn favoriet.

In de brouwerij zelf mocht ik geen foto’s maken, maar gelukkig kon ik deze foto van het Sudhaus lenen. Er zijn meerdere Sudhäuser, maar dit is de oudste, en de fraaiste:

Stedentrip Bremen: bezoek aan de Brauerei

Foto: Michael Ihle / Anheuser-Busch InBev Deutschland, Brauerei Beck & Co

Doen? Ja, als je genoeg tijd in de stad hebt. Ik vond de uitleg duidelijker en interessanter dan die in de Holsten-Brauerei in Hamburg. Het kleine biermuseum dat in de rondleiding is opgenomen is, is ook erg leuk.

Haake-Beck Brauerei (EN), Am Deich 18/19, rondleidingen van ma-za, entree € 11,90
Meer info: Becks.de (DU)

Kunstzinnige steegjes in Schnoor

Waar Hamburg alleen nog in het Gängeviertel en de Krameramtstuben kleine, dicht op elkaar gebouwde steegjes heeft, heeft Bremen een heel wijkje aan oude steegjes: Schnoor, waar de huisjes dicht opeen gepakt zijn. Je vindt er leuke restaurantjes en vooral veel kunstwinkels.

Doen? Ja, natuurlijk. En even theeleuten bij het Teestübchen aan de Wüste Stätte 9 (of ‘s avonds gaan eten en dan Knipp bestellen).

standort-hamburg-in-schnoor

dsc_1444_standort-hamburg-in-bremen_schnoor

Meer kunst in de Böttcherstraße

De Böttcherstraße was vroeger een beetje een obscure steeg waar de kuipers hun vaten maakten. Begin 20e eeuw kocht Ludwig Roselius, een rijke koffiehandelaar, het hele straatje op en maakte er een architectuurspektakel van waarin alle stijlen uit de Duitse architectuur en geschiedenis vertegenwoordigd zijn. Hier vind je de Böttcherstraße-Museen, restaurants, kunstwinkels, een ambachtelijke snoepwinkel (belangrijk) (Bremer Bonbonmanufaktur, op no. 8), en een porseleinen carillon.

dsc_1380_standort-hamburg-inn-de-boettcherstrasse dsc_1388_standort-hamburg-in-bremen_boettcherstrasse dsc_1671_standort-hamburg-in-de-boettcherstrasse

Street art in het Viertel

Het Viertel is een beetje als de Hamburgse Schanze: vol street art, cafeetjes, aparte winkeltjes en theatertjes. Ondanks de regen ben ik gewoon willekeurige straatjes in gedoken en heb de leukste kunstwerkjes gezien.

Doen? Definitiv! Vanaf de Domsheide ben je er te voet of met de tram vanuit het centrum in een paar minuten. Zelfs bij slecht weer (wat ik had) leuk, omdat je vele cafeetjes in kunt duiken.

m20161020110938_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_viertel

m20161020111942_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_-viertel

m20161020113126_standort-hamburg-in-het-bremer-viertel

Varianten op de muzikanten

De Bremer stadsmuzikanten op de Marktplatz moet je natuurlijk even bezoeken om even de poten van de ezel vast te pakken. Let op: om je wensen uit te laten komen benader je de ezel van de achterkant en pak je de poten met beide handen stevig vast. Anders werkt het niet. Nog leuker dan de ‘echte’ muzikanten zijn de vele varianten die je overal in de vorm van beeldjes, logo’s, souvenirs, schilderijen, etc. tegenkomt.

Doen? Geen ontkomen aan: let je erop, dan zie je ze opeens overal. Mocht je nog een paar mooie varianten spotten, stuur me vooral een foto!

dsc_1417_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_muzikanten

standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_varianten-op-de-muzikanten

dsc_1455_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen

Ischa Freimaak…

In Bremen wordt de herfst 17 dagen onderbroken voor een ‘vijfde seizoen’, de Bremer Freimarkt waar heel Bremen naar uitkijkt. Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar de Freimarkt is een beetje de Hamburger Dom van Bremen (ik zie tevens gelijkenis met de Leidse 3October kermis).

Om te bewijzen dat ik heus niet overal bang voor ben stapte ik op de Freimarkt in de BreakDance. Hier zijn beelden van, ja, maar daar sta ik niet alleen op, dus die kan ik niet delen. Jammer, jammer… Maar stel je mij voor terwijl ik me verkrampt vastklamp aan een kermisbakje en grijns alsof ik op een egel ben gaan zitten.

Doen? Als je van kermis houdt. Ben je, net als ik, een beetje een held op sokken en niet zo’n kermisfan, dan is de Freimarkt voor kinderen op de Marktplatz gezelliger. (Met historische marktkraampjes, eetkraampjes en draaimolens.)

Maak een stedentrip Bremen tijdens de Freimarkt

p19102016_standort-hamburg-in-bremen

Bremer specialiteiten

Lokale specialiteiten heb ik natuurlijk ook uitgeprobeerd. Mijn favoriet is de Bremer Knipp – geen fotogeniek gerecht, helaas, maar wel erg lekker -, een soort Labskaus, maar dan gebakken. Het beviel me zo goed, dat ik het meerdere keren at. De lekkerste at ik in de Ratskeller.

Verder heb ik de Bremer Klaben (rozijnenbrood) bij het ontbijt geprobeerd, en de Bremer Kluten (die wit-bruine blokjes op de foto), een soort pepermunt-mergpijpje (mergpijpje alleen vanwege het uiterlijk). Op de Freimarkt werkte ik nog aan mijn culinaire integratie en dronk een Erdbeer-Bier-Bowle, ofwel bier met een aardbei erin. (Mein Fazit dazu: geht schon, maar Alsterwasser is lekkerder ;))

Doen? Vooral de Knipp even proeven 🙂

dsc_1435_standort-hamburg-op-stedentrip-in-bremen_lokale-specialiteiten

Regel je stedentrip naar Bremen

 • Met de auto ben je in ong. 2 uur rijden vanaf Enschede in Bremen. De trein brengt je in 3,5 uur van Utrecht naar Bremen.
 • Vanuit Hamburg doe je er met de trein een uurtje over met de ICE of IC (let daarop, de regionale boemel heeft er 2 uur voor nodig). Bremen en Hamburg zijn dus goed te combineren in één stedentrip.
 • De Erlebnis Card Bremen voor vervoer en kortingen op musea en dergelijke is handig, maar als je niet van plan bent om veel musea te bezoeken, dan kun je prima zonder. Het centrum van Bremen is heel goed te voet te bedwingen.
 • Ik sliep in Hotel Residence, een klein maar gezellig boetiekhotel op een Katzensprung van het station. Schreeuwt je innerlijke zeebonk om aandacht, neem dan je intrek in de Alexander von Humboldt, een zeilschip van 100 jaar oud dat nu als hotel/restaurant voor anker ligt aan de Schlachte, waar je vele restaurants en Biergartens vindt.

m20161019161243_standort-hamburg-in-hotel-residence-bremen-jpg m20161019161828_standort-hamburg-in-hotel-residence-bremen

8 gedachten over “Een stedentrip naar Bremen

 1. Bedankt voor de uitgebreide gids bij een bezoek aan Bremen.
  Er is veel te bekijken daar in het noorden en zo’n bezoek is bijzonder in Nederland.
  Je hoort nauwelijks iemand die deze steden bezoekt.
  Staat Bremerhaven ook nog op het lijstje, daar las ik ook al interessante dingen over.

 2. Ooit gingen wij shoppen in Bremen, toen we nog in Groningen woonden. Ook leuk! Maar als “toerist” zijn we er nog nooit geweest. Het lijkt me een heerlijke stad voor een (lang) weekend, zeker ook met onze kids. Naast het Übersee museum moeten er nog een aantal andere mooie musea zijn, altijd handig bij minder mooi weer. Gaan we zeker een keer doen!

  • Ja, zeker doen! Het Übersee is ook voor kinderen heel leuk. En het Klimahaus in Bremerhaven (waar ik nog niet geweest ben). Het centrum is ook goed te belopen, ook fijn met kids 🙂

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.