Home Duitse steden Stedentrip Bremen

Stedentrip Bremen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stel, je wilt een leuke stedentrip in Duitsland maken. Den roep ik natuurlijk meteen ‘Hamburg!’ maar ik kan je vertellen dat een stedentrip Bremen ook een hartstikke leuke bestemming is. Op een kleine 120 km van Hamburg en vier uur rijden van Amsterdam sta je zo in Bremen. Er wacht een rijke hanzegeschiedenis op je, inclusief muzikanten en UNESCO-werelderfgoed, maar ook gezellige cafés langs de rivier de Weser, een brouwerij en een heel bijzonder museum. Kortom, een stedentrip Bremen heeft van alles wat, en we gaan fluks een kijkje nemen.

Stedentrip Bremen

5x Bezienswaardigheden in Bremen

1. UNESCO-Werelderfgoed: het Bremer Rathaus

Alweer 600 jaar oud is het Bremer Rathaus, dat wonder boven wonder alle oorlogen doorstaan heeft. De renaissancegevel is iets jonger – die werd erop gezet toen de tegenover gelegen kamer van koophandel werd gebouwd met een mooiere gevel: en een kamer van koophandel met een sjiekere gevel dan het stadhuis, das geht natuurlijk gar nicht. Sinds 2004 staat het Bremer Rathaus op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Doen? Ja, zeker met een gids meegaan die je alles over de fresco’s (o.a. van een enorme walvis op ware grootte), de scheepsmodellen (!) en het zeer gedetailleerde houtsnijwerk kan vertellen.

Bremer Rathaus, rondleidingen ong. 1 uur

Rathaus Bremen

2. De Ratskeller

Meer UNESCO-erfgoed vind je ónder het Rathaus, en wel in de Ratskeller, waar zich en een restaurant én een wijnkelder ter grootte van vijf voetbalvelden (!) bevinden. Je begrijpt dat ik in mijn nopjes was om hier met een rondleiding mee te gaan. Bremen verbouwt dan zelf wel geen wijn, het is toch dé plek waar de beste Duitse wijnen verzameld worden. De Weinmeister proeft elk jaar talloze wijnen en bestelt alleen de beste voor de Ratskeller. De oudste en bijzonderste wijnen worden bewaard in de Schatzkammer.

Ratskeller, rondleidingen ong. 1 uur

Eten in de ratskeller-bremen_foto-door-andre-schuett_standort-hamburg

Foto: Andre Schütt (want fotograferen in een restaurant is hier niet angesagt – en ik heb ook andere dingen te doen als er eten voor mijn neus ligt, versteht sich ;))

Bezoek te wijnkelder onder het Bremer Rathaus

In de Apostel-Rosekeller:

Bremen tips: Apostel-Rosekeller onder het Bremer Rathaus

3. Marktplatz en Roland

We gaan nog even door met UNESCO-erfgoed, en wel vóór het Rathaus, want de hele Marktplatz en het Roland-beeld staan ook op de lijst. Roland meet maar liefst 10,21 meter (incl. hoofdtooi) en is daarmee de grootste Roland-figuur van Duitsland. Het is een heer op leeftijd, kunnen we wel zeggen, Roland stamt uit 1404.

4. Steegjes in Schnoor

Waar Hamburg alleen nog in het Gängeviertel en de Krameramtstuben kleine, dicht op elkaar gebouwde steegjes heeft, heeft Bremen een heel wijkje aan oude steegjes: Schnoor, waar de huisjes dicht opeen gepakt zijn. Je vindt er leuke restaurantjes en vooral veel kunstwinkels. Ga ook even theeleuten bij het Teestübchen aan de Wüste Stätte 9 (of ga er ’s avonds Knipp eten, kan ik je zeer aanraden).

Kunst kijken in Schnoor

Bezoek Bremen: wandel door het wijkje schnoor

5. Böttcherstraße

De Böttcherstraße was vroeger een beetje een obscure steeg waar de kuipers hun vaten maakten. Begin 20e eeuw kocht Ludwig Roselius, een rijke koffiehandelaar, het hele straatje op en maakte er een architectuurspektakel van waarin alle stijlen uit de Duitse architectuur en geschiedenis vertegenwoordigd zijn.

Hier vind je de Böttcherstraße-Museen, restaurants, kunstwinkels, een ambachtelijke snoepwinkel (belangrijk) (Bremer Bonbonmanufaktur, op no. 8), en een porseleinen carillon.

dsc_1388_standort-hamburg-in-bremen_boettcherstrasse

dsc_1380_standort-hamburg-inn-de-boettcherstrasse

7x Zeker doen in Bremen

1. Übersee-Museum – Faszination. Ferne – een wereldreis in één dag

Die Welt unter einem Dach‘ is het motto van het Übersee-Museum, direct naast het Hauptbahnhof. Het heeft zijn wortels in de 17e eeuw, als rariteitenkabinet in een oud klooster. Nu is het een modern museum dat wereldmuseum en natuurhistorisch museum in een is. Onder de vaste tentoonstellingen zijn Oceanië, Azië, Afrika en Amerika. Het Übersee-Museum is een van de mooiste musea die ik gezien heb, vergelijkbaar met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en Te Papa in Wellington.

➤ Bekijk hier mijn artikel over het museum: Übersee-Museum Bremen – een wereldreis in één dag

Tip: het museum is door de week al om 9 u open, en dan heerlijk rustig.

Tip: Übersee-Museum Bremen

Übersee-Museum Bremen

2. Rondleiding Haake-Beck Brauerei

Onverwacht leuk, ook voor iemand die eigenlijk niet van bier houdt (moi): een rondleiding door de Haake-Beck Brauerei! De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij. Tip: beetje opletten tijdens de rondleiding, ik slaagde niet voor de biertest na de rondleiding! Het kleine biermuseum dat in de rondleiding is opgenomen is, is ook erg leuk.

Meer info: Becks.de

Stedentrip Bremen: bezoek aan de Brauerei

Foto: Michael Ihle / Anheuser-Busch InBev Deutschland, Brauerei Beck & Co

3. Street art in das Viertel

Het Viertel is een beetje als de Hamburgse Schanze en het Hannoversche Linden: vol street art, cafeetjes, aparte winkeltjes en theaters. Vanaf de Domsheide ben je er te voet of met de tram vanuit het centrum in een paar minuten. Zelfs bij slecht weer (wat ik had) leuk, omdat je vele cafeetjes in kunt duiken. Ondanks de regen ben ik gewoon willekeurige straatjes in gedoken en heb de leukste kunstwerkjes gezien.

m20161020110938_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_viertel

m20161020111942_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_-viertel

4. Maritime Woche

Maak je een stedentrip Bremen in september? Channel dan vast je inner-Hyacinth! Tijdens de Maritime Woche is het aan de Weserpromenade namelijk een must-see nautisch feestje. Denk aan kleurrijke botenparades, open air Kino op het water, gezellige biergartens en een grote vuurwerkshow als afsluiter.

5. Bremer specialiteiten proberen

Een stedentrip Bremen is niet compleet zonder de lokale specialiteiten te proberen. Mijn favoriet is de Bremer Knipp – bepaald geen fotogeniek gerecht, helaas, maar wel erg lekker -, een soort Labskaus, maar dan gebakken. De lekkerste at ik in de Ratskeller.

Verder heb ik de Bremer Klaben (rozijnenbrood) bij het ontbijt geprobeerd, en de Bremer Kluten (die wit-bruine blokjes op de foto), een soort pepermunt-mergpijpje (mergpijpje alleen vanwege het uiterlijk). Op de Freimarkt werkte ik nog aan mijn culinaire integratie en dronk een Erdbeer-Bier-Bowle, ofwel bier met een aardbei erin. (Mein Fazit: geht schon, maar Alsterwasser is lekkerder ;))

Bremen bezoeken betekent ook lokale specialiteiten proeven

6. Bremer muzikanten – ezel bepotelen

Oké, dit klonk beter in mijn hoofd. Maar toch. De Bremer stadsmuzikanten op de Marktplatz moet je natuurlijk even bezoeken om stiekem de poten van de ezel vast te pakken. Brengt geluk, al je wensen komen uit, je kunt het altijd proberen, toch? Maar let op: om je wensen uit te laten komen benader je de ezel van de achterkant en pak je de poten met beide handen stevig vast. Anders werkt het niet.

dsc_1417_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_muzikanten

7. Ischa Freimaak…

In Bremen wordt de herfst 17 dagen onderbroken voor een ‘vijfde seizoen’, de Bremer Freimarkt waar heel Bremen naar uitkijkt. Je mag het eigenlijk niet zeggen, maar de Freimarkt is een beetje de Hamburger Dom van Bremen (ik zie tevens gelijkenis met de Leidse 3October kermis).

Om te bewijzen dat ik heus niet overal bang voor ben stapte ik op de Freimarkt in de BreakDance. Hier zijn beelden van, ja, maar daar sta ik niet alleen op, en zijn bovendien verschrikkelijk, dus die kan ik niet delen. Jammer, jammer… Maar stel je mij voor terwijl ik me verkrampt vastklamp aan een kermisbakje en grijns alsof ik op een egel ben gaan zitten.

m20161020113126_standort-hamburg-in-het-bremer-viertel

Maak een stedentrip Bremen tijdens de Freimarkt

Bezoek Bremen

7x Geheimtipps Bremen

1. Varianten op de muzikanten

Veel leuker dan de ‘echte’ muzikanten, als je het mij vraagt, zijn de vele varianten die je overal in de vorm van beeldjes, logo’s, souvenirs, schilderijen, etc. tegenkomt. Er is geen ontkomen aan als je erop let, dan zie je ze opeens overal. Mocht je nog een paar mooie varianten spotten, stuur me vooral een foto!

standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen_varianten-op-de-muzikanten

dsc_1455_standort-hamburg-maakt-stedentrip-bremen

2. Bibelgarten

Een ander interesseant gebouw bij de Marktplatz van Bremen is de St. Petri Dom met zijn twee torens. De bouw van de kathedraal begon in de 11e eeuw, maar de 93 meter hoge torens werden pas aan het eind van de 19e eeuw in hun huidige vorm toegevoegd. Je kunt de zuidelijke toren beklimmen, als je daar zin in hebt: na 265 m kom je aan bij het 57 m hoge uitkijkplatform. (Mij niet gezien, sorry, hoogtevrees, hell no.)

Afijn, ik heb meer met de Bibelgarten, een kleine oase bij de Dom, die zelfs zijn eigen Bibelgartenfest heeft. Deze kleine tuin heeft maar liefst 60+ planten en wordt ook wel de ‘apotheek van de Heer’ genoemd.

Bibelgarten, Bremen | foto Patrick

3. Dom-Museum en de Bleikeller

In het Dom-Museum, of liever, in de Bleikeller, zijn acht gemummificeerde mensen in open kisten te bezichtigen. De stoffelijke resten, waarschijnlijk die van arme mensen, werden in 1698 bij toeval ontdekt. Door de goede lucht en temperatuur in de kelder zijn de lichamen spontaan gemummificeerd.

Meer info op de site van het museum.

4. Himmelsaal in de Böttcherstraße

Dit Art Deco-plaatje uit 1930 bevindt zich in Haus Atlantis aan de Böttcherstraße. De absolute blikvanger is de koepel van de hal die gemaakt is van witte en blauwe glazen steentjes. Ook de wenteltrap naar boven is indrukwekkend. (Zolang ik er niet op hoef.) De Himmelssaal hoort bij het Radisson Blu Hotel en kan worden bezocht tijdens bepaalde rondleidingen door de Böttcherstraße.

Himmelssaal Böttcherstrasse, stedentrip Bremen | foto Wendy

5. Marmorsaal van het Kaffee-HAG-Gebäude

Ondernemer Ludwig Roselius heeft het prestigieuze pand van het voormalige Kaffee-HAG-Werk I bekleden met marmer. Het unieke resultaat kun je bewonderen tijdens een Lloyd-koffieseminar.

Meer info: marmorsaal-bremen.de

6. Friedhof Riensberg

Tegen een fraaie begraafplaats zeg ik nooit nee (zie in Hamburg bijvoorbeeld hier en hier). Deze begraafplaats in de wijk Schwachhausen is een plaatje met zijn artistieke graven, bruggen, en zelfs een meertje.

7. Spuckstein

Op de Domhof links van de Dom vind je een Spuckstein, een op zichzelf vooral onopvallende steen. Hij herinnert aan de executie van seriemoordenares Gesche Gottfried, die tussen 1813-1827 zeker 15 mensen vergiftigde met arsenicum. Toen ze tegen de lamp liep, werd ze in het openbaar onthoofd op het plein naast de Dom. Volgens de legende bleef haar hoofd liggen op de ‘spuugsteen’ of Spuckstein, waarop men vanaf dat moment met minachting spuugde en nu nog steeds spuugt.

Stedentrip Bremen: alle bezienswaardigheden bij elkaar

Restaurants in Bremen

  • PAPP Café – Dit café ligt vlak bij de Wilhelm-Kaisen-Brücke en is een fijne eerste stop als je vanuit het centrum naar Neustadt loopt. Als je van alternatieve cafés houdt, zit je hier zeker goed.
  • Schüttinger Gasthausbrauerei-  Hier, midden in Bremen, wordt al decennialang bier gebrouwen. De kaart past precies bij je bier. Stevige kost dus! Maar ook: typisch Bremer Knipp in vegan versie! Tip: ga eten in de brouwkelder.
  • Theeleuten bij het Teestübchen aan de Wüste Stätte 9 (of ’s avonds gaan eten en dan Knipp bestellen).
  • Ma is de perfecte plek voor de zomer. Je zit namelijk pal aan de Schlachte met uitzicht op de Weser. Je kunt er ook ontbijten en het menu varieert van pannenkoeken tot hamburgers tot ‘Muttis Süppchen’.
  • Kukoon – In cultureel centrum kun je niet alleen cultuur snuiven, je kunt er ook gezellig eten.
  • Schwankhalle –  De Schwankhalle is gevestigd op een voormalig brouwerijterrein. Hier ga je lekker een vorkje prikken en naar het theater.

Stedentrip Bremen: Unesco Erfgoed

Een stedentrip Bremen plannen in een handomdraai:

  • Met de auto ben je in ong. 2 uur rijden vanaf Enschede in Bremen. De trein brengt je in 3,5 uur van Utrecht naar Bremen.
  • Vanuit Hamburg doe je er met de trein een uurtje over met de ICE of IC (let daarop, de regionale boemel heeft er het dubbele voor nodig). Tip: check of een Deutschland-Ticket voor jou handig is!
    Bremen en Hamburg zijn dus goed te combineren in één stedentrip.
  • De Erlebnis Card Bremen voor vervoer en kortingen op musea en dergelijke is handig, maar als je niet van plan bent om veel musea te bezoeken, dan kun je prima zonder. Het centrum van Bremen is heel goed te voet te bedwingen.

Hotels voor je stedentrip Bremen

  • Ik sliep in Hotel Residence, een klein maar gezellig boetiekhotel op een Katzensprung van het station.
  • Schreeuwt je innerlijke zeebonk om aandacht, neem dan je intrek in de Alexander von Humboldt, een zeilschip van 100 jaar oud dat nu als hotel/restaurant voor anker ligt aan de Schlachte, waar je vele restaurants en Biergärten vindt. (En in december ook een kerstmarkt!)

Bewaar voor later: tips voor je stedentrip Bremen

Stedentrip Bremen: tips bewaren voor later

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Esther 9 november 2016 - 07:27

Hele fijne blog dit! Ik wist wel dat ik nog eens naar Bremen wilde!! Van het eerste plaatje van het Übersee museum word ik zo blij.

Antwoorden
Fem 11 november 2016 - 18:17

Jaa, doen doen doen, Bremen is leuk. 🙂 Het Übersee-Museum is ook echt heel mooi. Helemaal vernieuwd ook, super gedaan.

Antwoorden
Wim 12 november 2016 - 07:01

Bedankt voor de uitgebreide gids bij een bezoek aan Bremen.
Er is veel te bekijken daar in het noorden en zo’n bezoek is bijzonder in Nederland.
Je hoort nauwelijks iemand die deze steden bezoekt.
Staat Bremerhaven ook nog op het lijstje, daar las ik ook al interessante dingen over.

Antwoorden
Fem 12 november 2016 - 09:34

Ja, ik vond Bremen zeker de moeite waard! Bremerhaven is me inderdaad ook van verschillende kanten aangeraden. Ik moet zeggen dat ik me daar nog niet zo’n voorstelling van kan maken, maar dat ik wel heel benieuwd ben naar het Klimahaus Bremerhaven, dus het komt er vast nog een keer van.

Antwoorden
Wim 15 november 2016 - 09:52

Afwachten en kijken wie er eerder is.
Intussen erg bedankt voor de Bremen info

Antwoorden
Fem 15 november 2016 - 12:53

haha, ja! Mocht je eerder zijn, dan houd ik me aanbevolen voor je tips!

Antwoorden
Yvonne 24 november 2016 - 21:19

Ooit gingen wij shoppen in Bremen, toen we nog in Groningen woonden. Ook leuk! Maar als “toerist” zijn we er nog nooit geweest. Het lijkt me een heerlijke stad voor een (lang) weekend, zeker ook met onze kids. Naast het Übersee museum moeten er nog een aantal andere mooie musea zijn, altijd handig bij minder mooi weer. Gaan we zeker een keer doen!

Antwoorden
Fem 25 november 2016 - 08:12

Ja, zeker doen! Het Übersee is ook voor kinderen heel leuk. En het Klimahaus in Bremerhaven (waar ik nog niet geweest ben). Het centrum is ook goed te belopen, ook fijn met kids 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid