Street art spotten in Hamburg

Als je denkt aan street art spotten op reis, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Londen of Berlijn. Ik voeg graag nog een bestemming toe aan je street art lijstje, namelijk Hamburg. Waarom, dat ga ik je nu laten zien, want we gaan street art spotten in Hamburg.

Ik verzamelde een aantal fraaie en/of bijzondere kunstwerken voor je en geef je een overzicht van de beste wijken van Hamburg als het gaat om street art.

De mooiste street art in Hamburg

Street art in Hamburg: waar moet je zijn?

In wijken als St. Pauli, het Karoviertel en de Schanze kun je beter vragen waar er géén street art te vinden is! In andere wijken, zoals in Eimsbüttel, stuit je soms op iets bijzonders.

Street art in het Schanzenviertel

Wie gesagt vind je hier op elke straathoek wel een kunstwerk. Je kunt er gewoon niet omheen. Om leuke winkeltjes en fijne bars kun je trouwens ook niet heen, dus doe vooral een Tour de Schanze om het beste van de Schanze te ontdekken.

Een paar mooie voorbeelden van de Schanzense street art:

Kilimanschanzo, Flora Park

Kunst en klimmen, weet je wel.

In de oorlog was het een Hochbunker, nu is het kunst. En niet zomaar een, een kunstwerk dat je kunt beklimmen. De Kilimanschanzo (ik blijf de naam een geniale vondst vinden) staat in het Flora Park, achter de Rote Flora en Haus III&70 in het Schanzenviertel. Op de kilimanschanzo.de kun je lezen op welke dagen je de Kili gratis ma bedwingen en op welke dagen je lid moet zijn van de klimclub, als gast van een lid mee moet komen of een cursus moet doen om naar boven te mogen.

In het Flora Park is ook een speeltuin en een skatepark. Alles is even bont beschilderd, maar de Kilimanschanzo blijft de grootste blikvanger.

Voor hoogtevrezigen (zoals ik) is ook gezorgd… (Er zijn genoeg bankjes om het geklauter vanaf veilige afstand te bekijken – hey, iemand moet de foto’s maken, toch?)

Florapark (Google Maps)

P1070286_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

P1070289_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

P1070288_Standort Hambur_Street art spotten in Hamburg

Fischernetz

Blijf nog even in de Lippmanstraße en duik het binnenhof bij nr. 59 in. Daar loop je tegen een van Hamburgs bekendste en meest geliefde murals, ‘Fischernetz’. Hij werd in opdracht van mediabureau Beebop op de muur gezet door kunstenaarstrio Innerfields, met als thema ‘gebruik van nieuwe media’ – kijk maar naar de tattoos van de visser. De visser en zijn net zijn natuurlijk voor alle Hamburgers herkenbaar, maar staat tegelijkertijd voor, je raadt het al, phishing, het online ongevraagd hengelen naar gegevens.

Hoe de jongens van Innerfields hem gemaakt hebben lees en zie je hier: Fischernetz (met video).

Lippmannstraße, Innenhof (Google Maps)

P1070283_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg(1)

SOS: Citizen van El Bocho

El Bocho ken je vast wel als je wel eens in Berlijn geweest bent. Maar heb je zijn werk ook al in Hamburg gespot? Hij heeft een aantal heel productieve bezoekjes aan Hamburg gebracht, en dus kom je zijn Citizens, Little Lucy en Pete ook hier veelvuldig tegen.

Meer werk van El Bocho vind je in mijn blog El Bocho in Hamburg.

Schanzenstraße, bij de 3001 Kino (Google Maps)

Citizen van El Bocho in de Schanzenstraße

De drie Gratiën

De Drie Gratiën in de Bartelstraße zijn gemaakt door Eckert Keller. Hij heeft de afelopen ruim 30 (!) jaar vele enorme schilderingen in Hamburg gemaakt.

Bartelstraße (Google Maps)

street art in de Bartelstraße

Street art in het Karoviertel

Net als de Schanze is het Karoviertel piepklein (het telt maar een paar straten) en kun je je kont niet keren zonder dat je tegen een muurschildering aan loopt.

Wandel bijvoorbeeld de Marktstraße of de Turnerstraße in (Google Maps) en je komt ogen te kort. Zie ook: Bonte street art in het Karoviertel.

Dit is een van mijn favorieten – ik vind hem lekker Pirates of the Caribean:

Hotspots voor fotografen: Street art in het Karoviertel

Street art in St. Pauli

Ook in St. Pauli kun je elke week terugkomen en nieuwe dingen zien, met name rond de Paul-Roosen-Straße, Talstraße en Wohlwillstraße. Krijg je van al die street art trouwens dorst, check dan even de post Street art, koffie en wijn in St. Pauli, zodat je weet waar je een passende versnapering kunt gaan regelen.

Citizen van El Bocho

Ook in de Bernstorffstraße kun je een El Bocho bewonderen. Ze hangt deels onder een afdak en heeft dus goede kans om langere tijd op deze muur te overleven. 🙂

Bernstorffstraße (Google Maps)

Citizen dame van El Bocho in de Bernstorffstraße

In Hamburg sagt man Digga

Deze muur, bij Park Fiction, tegenover Pete die je hierboven zag, heb ik inmiddels al in verschillende hoedanigheden gezien (een eerdere variant treedt bijvoorbeeld hier op: Hiephiep Hafengeburtstag).

De mural is van street artist Ray de la Cruz en fonkelnieuw, hij werd op 9 juli (mijn verjarie, moet iets betekenen) op de muur gezet. Ik vind ‘m leuk, want ik houd wel van taalgrapjes en verwijzingen. In dit geval naar het lied In Hamburg Sagt Man Tschüß (geen link wegens oorwurmgevaar), maar ook naar varianten daarop (In Hamburg sagt man bijvoorbeeld ook moin!). Digga is wat jongelui en hipsters zeggen voor Alter, wat dan weer slang is voor gast, of dude.

Update juli 2019 – inmiddels is hij alweer overgeschilderd: deze muur lijkt dé wissellijst van Hamburg. Reden te meer om er een kijkje te nemen!

St. Pauli Hafenstraße / Park Fiction (Google Maps)

P1070405_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Hafen Dude

Deze enorme Urhamburger (ja toch, zo stel ik me stiekem de Urhamburger altijd een beetje voor) staat op een van de tribunes van de thuisbasis van FC St. Pauli aan het Heiligengeistfeld, het Millerntor Stadion. Hij is gemaakt door Rebelzer, die nog veel meer van deze kerels op Hamburgse muren gekwast heeft en inmiddels ook een hele serie aan merchandise verkoopt. Ik vind ze geniaal. Deze is eigenlijk nog niet eens de leukste, dus check vooral zijn site even.

Millerntor Stadion, Harald-Stender-Platz 1/ Heiligengeistfeld (Google Maps)

standort-hamburg_street-art-spotten_dsc_0805

Freaks en Hafen Dudes

Nog meer vrolijkheid van Rebelzer, in de Bleicherstraße. Hier was ik eigenlijk op zoek naar een werk van El Bocho, maar dat bleek niet meer te bestaan (heel letterlijk, want het gebouw zelf heeft plaatsgemaakt voor een gapende bouwput). Deze havenmeneren maakten een hoop goed.

Bleicherstraße (Google Maps)

P1070511_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Bonte toestanden

De St. Pauli-Hafen-Straße is een van die straten in St. Pauli waar je zo veel street art tegenkomt dat het zomaar behoorlijk langer kan kosten er doorheen te lopen dan wanneer het een saaie straat zou zijn. De trap bij deze mural is een beetje rommelig (er liggen ook regelmatig wc’s op straat), maar als je de lelijke tags negeert, is deze toch heel fraai.

St. Pauli Hafenstraße (Google Maps)

M20160406122422_Standort Hamburg_Street Art spotten in Hamburg

Willst du mit mir gehen?

Ik moet altijd grinniken als ik deze zie. Er zijn verschillende varianten in St. Pauli, alle van Ray de la Cruz. De blauwe hieronder bevindt zich in de Talstraße, de rode/oranje in de St. Pauli Hafenstraße. Die is een tijdje verdwenen (lees: beklad en overgeschilderd), maar hij is inmiddels weer opnieuw op de muur gezet, hoera! (Want bonuspunten voor humor, wat mij betreft.)

Talstraße (Google Maps)

P1050743_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Hitsige nonnen

Hiervan ben ik er ook al een paar tegengekomen, vooral – misschien niet verrassend – in de buurt van de Reeperbahn. Google leverde hier toch wat suggesties die niet helemaal passen bij wat ik zocht, maar in dit bericht van Urban Shit zien we zowaar El Bocho een hitsige non op een St. Paulianer muur plakken!

Paul-Roosen-Straße (Google Maps)

Beim Grünen Jager

Dit lijkt een trend te worden in Altona, Ottensen en St. Pauli: street art in opdracht. Over het algemeen is het fraai gedaan, en hier bij de groene jager zou ik het ook zeker een verbetering willen noemen op alle lelijke graffiti die er eerst was (en deels nog is).

Beim Grünen Jager (Google Maps)

Ook Mr. Kebab, op de hoek is versierd, met grijze blokjes:

rondje-hamburger-street-art_4_standort-hamburg

Als je er een plekje kunt vinden, is Mr. Kebab overigens een goede plek om lekker te eten. Je vindt het hippe Turkse restaurant Beim grünen Jäger 1, op de hoek met de Thadenstraße. Met name rond lunchtijd is het hier vaak Heel Erg Druk, maar dat is niet voor niets. Ik zei overigens ‘hip’, ja. Ik houd niet zo van dat woord en meestal ook niet van wat het inhoudt, maar geloof me dat dit gewoon een leuke tent is waar heel veel verschillende mensen komen. En daar houd ik dan wel weer van.

Goed, ik denk dat je nu klaar bent voor:

Enge hipsterbaarden in St. Pauli

Dit heeft inderdaad een drol met street art in Hamburg te maken, maar ik moet het toch ergens even kwijt. Het afschuwelijke verschijnsel hipsterbaard blijft ons namelijk ook in Hamburg niet bespaard. Zelfs op een pop staat zo’n gezichtstaugé gewoon niet. Maar goed. Godzijdank hebben deze hipsterbaarden niet ook nog een menerenskinnyjeans aan…

Verder overigens wel een fraaie ouderwetse kapperszaak, deze Beim grünen Jäger. Maar die baarden… brrr.

Check ook even de kapsels die onder de baardmans op de foto rechts worden aangeprezen…

Hipsterbaarden in St. Pauli - Standort Hamburg

Street art in Altona

Snel door naar Altona, in een poging de baarden uit ons geheugen te wissen. In Altona moet je iets meer naar street art zoeken, maar het is er wel degelijk.

Kleine Bergstraße

Als je op de Große Bergstraße bij de Bergspitze (tegenover Vapiano) rechtsaf slaat, de Goethestraße in, en je dan meteen omdraait en de straat parallel aan de Große Bergstraße in loopt, dan tref je direct op de hoek deze kunstwerkjes.

In Keulen vind je van dezelfde kunstenaar(s) street art in de wijk Ehrenfeld.

Kleine Bergstraße (Google Maps)

FrauenFreiluftGalerie

Wat doe je als je net van de Fischmarkt komt en de hele dag nog voor je hebt? Kunst kijken in de FrauenFreiluftGalerie! Deze serie murals vertelt het verhaal van 100 jaar vrouwelijke arbeid in de Hamburger haven.

En mocht je denken dat de dames alleen koffie hebben geschonken in de haven: you couldn’t be more wrong. Dus. Gewoon even gaan kijken.

Große Elbstraße (Google Maps)

Street art in Hamburg: FrauenFreiluftGalerie aan de Große Elbstraße

Chemnitzstraße

Street art vind je in Hamburg niet alleen op de muur. Er is ook genoeg 3D kunst te vinden.

Als je vanaf de Holstenstraße de Chemnitzstraße in loopt, kom je in de eerste helft van de straat een paar aparte beelden tegen, onderdeel van een kunstproject Kunst im Quartier.

De gekleurde huizen aan de rechterkant van de straat (als je vanaf de Holstenstraße komt) worden/werden bewoond door een krakersbeweging. Het spandoek dat je hierboven een beetje verfrummeld tegen de gevel geplakt ziet zitten zegt dat kraken “kein Verbrechen” is.

Street art in Altona: Chemnitzstraße

Toen ik een van de beelden op de kiek wilde zetten, werd ik aangesproken door een meneer die langdurig en heel diep in verschillende glaasjes gekeken had. Hij vroeg zich af of het beeld een man of een vrouw voorstelde. Geen van beide, zei ik, waarop hij concludeerde dat het een monster moest zijn. “Wie du [?!]. Wollen wir uns mal ein wenig kennen lernen?” Uh, nah, ik geloof dat deze kennismaking wat mij betreft wel voldoende was. Hierop stelde hij voor naar de bunker te gaan en daar gezellig saampjes in te trekken. “Dann können wir in jedem Zimmer ein Baby machen.”

Ik moest me natuurlijk enorm bedwingen om niet in te gaan op dit fabelhafte voorstel, maar heb toch maar bedankt. Ik wist namelijk al van de hipsterbaarden in St. Pauli…

Chemnitzstraße (Google Maps)

Street art in Eimsbüttel

Eimsbüttel is niet per se een wijk waar je naartoe gaat om Hamburgs beste street art te bewonderen. Toch kom je ook hier op onverwachte plekken kunst op straat tegen. Het bekendste kunststuk uit Eimsbüttel is een op Super Mario gebaseerde mural:

Supasupa

De Supermario op de hoek Doormannsweg / Tornquistweg in Eimsbüttel is net als de visser die we hierboven zagen een van de bekendere Hamburgse murals en zeker een van de populairste. Hij is gemaakt door Elmar Lause.

Als ik heel eerlijk ben vind ik eigenlijk de foto’s van the making of van Supasupa leuker dan de mural zelf… Die foto’s vind je bij Urban Shit.

Kruising Doormannsweg/Tornquiststraße (Google Maps)

M20160707132559_Standort Hamburg_Supasupa

Nog heel veel meer street art in Hamburg!

Street art verandert voortdurend – wat vandaag nog op de muur zit, kan morgen door iemand overgekwast worden. Er is dus steeds iets nieuws te ontdekken. Helaas betekent het ook dat sommige kunstwerken verdwijnen voor je ze goed en wel gezien hebt. (De oplossing? Steeds opnieuw terugkomen naar Hamburg, natuurlijk!)

Heb je Hamburgs mooiste murals bijvoorbeeld al gezien?

En wat dacht je van de street art op het terrein van de oude Viktoria-Kaserne?

Wat was jouw favoriet in dit rijtje?

4 gedachten over “Street art spotten in Hamburg

Plaats een reactie