Street art spotten in Hamburg

Als je denkt aan street art spotten op reis, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Londen of Berlijn. Ik voeg graag nog een bestemming toe aan je street art lijstje, namelijk Hamburg. Waarom, dat ga ik je nu laten zien, want we gaan street art spotten in Hamburg.

In wijken als St. Pauli, het Karoviertel en de Schanze kun je beter vragen waar er géén street art te vinden is, in andere wijken, zoals in Eimsbüttel, stuit je soms op iets bijzonders. Ik verzamelde 15+ fraaie en/of bijzondere kunstwerken voor je.

Kilimanschanzo | Flora Park, Schanze

In de oorlog was het een Hochbunker, nu is het een kunstwerk. En niet zomaar een, een kunstwerk dat je kunt beklimmen. De Kilimanschanzo (ik blijf de naam een geniale vondst vinden) staat in het Flora Park, achter de Rote Flora en Haus III&70 in het Schanzenviertel. Op de kilimanschanzo.de kun je lezen op welke dagen je de Kili gratis ma bedwingen en op welke dagen je lid moet zijn van de klimclub, als gast van een lid mee moet komen of een cursus moet doen om naar boven te mogen.

P1070286_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

In het Flora Park is ook een speeltuin en een skatepark. Alles is even bont beschilderd, maar de Kilimanschanzo blijft de grootste blikvanger.

P1070289_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Voor hoogtevrezigen (zoals ik) is ook gezorgd…

P1070288_Standort Hambur_Street art spotten in Hamburg

Freeda | Lippmannstraße, Schanze

Bij de Kilimanschanzo om de hoek, bij de uitgang aan de Lipmannstraße, zie je Frida Kahlo mal anders, namelijk als Freeda. Ze is op de muur van een hoekwinkeltje geplakt. Niet heel groot of opvallend (ik liep eerst aan haar voorbij), maar toch een van de leukere vondsten (vind ik).

M20160712114725_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg#

Fischernetz | Lippmannstraße, Schanze

Blijf nog even in de Lippmanstraße en duik het binnenhof bij nr. 59 in. Daar loop je tegen een van Hamburgs bekendste en meest geliefde murals, ‘Fischernetz’. Hij werd in opdracht van mediabureau Beebop op de muur gezet door kunstenaarstrio Innerfields, met als thema ‘gebruik van nieuwe media’ – kijk maar naar de tattoos van de visser. De visser en zijn net zijn natuurlijk voor alle Hamburgers herkenbaar, maar staat tegelijkertijd voor, je raadt het al, phishing, het online ongevraagd hengelen naar gegevens.

P1070283_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg(1)

Hoe de jongens van Innerfields hem gemaakt hebben lees en zie je hier: Fischernetz (met video).
In de Schanze kun je niet om de street art heen, dus als je door deze wijk loopt zul je nog veel meer moois ontdekken. Om leuke winkeltjes en fijne bars kun je trouwens ook niet heen, dus doe vooral een Tour de Schanze om het beste van de Schanze te ontdekken. Nog meer street art in het miniwijkje naast de Schanze, het Karolinenviertel.

EL Bocho | St. Pauli

El Bocho ken je vast wel als je wel eens in Berlijn geweest bent. Maar heb je zijn werk ook al in Hamburg gespot? Hij heeft een aantal heel productieve bezoekjes aan Hamburg gebracht.

De Prinzessin die haar dagboek mist en de Little Lucies sieren een Altbaupand in de Rosenhofstraße in het Schanzenviertel.

P1070235_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Pete vind je bij Park Fiction, aan de St. Pauli Hafenstraße – vlakbij Café Geyer overigens, mocht je overvallen worden door een Kaffee&Kuchen-noodgeval.

Meer werk van El Bocho vind je in mijn blog El Bocho in Hamburg.

P1070402_El Bocho in Hambur_Standort Hamburg

Hitsige nonnen | Schanze en St. Pauli

Hiervan ben ik er ook al een paar tegengekomen, vooral – niet verrassend – in de buurt van de Reeperbahn. Google leverde hier toch wat suggesties die niet helemaal passen bij wat ik zocht, maar in dit bericht van Urban Shit zien we zowaar El Bocho een hitsige non op een St. Paulianer muur plakken!

Rosenhofstraße, Schanze:

P1070339_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Paul-Rosen-Straße, St. Pauli:

P1070519_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Bartelstraße, Schanze

In de Bartelstraße zijn maar liefst vier grote murals te zien, waaronder deze twee.

P1070325_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Met de rode hierboven kan ik eerlijk gezegd niet zo veel. Ik ben niet zo van het thema monsters en andere fantasiefiguren, vrees ik. Meer in mijn straatje passen de Drie Gratiën van Eckert Keller, zie hieronder. Hij heeft de afelopen ruim 30 (!) jaar vele enorme schilderingen in Hamburg gemaakt.

P1070323_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

In Hamburg sagt man Digga | St. Pauli-Hafen-Straße

Deze muur, bij Park Fiction, tegenover Pete die je hierboven zag, heb ik inmiddels al in verschillende hoedanigheden gezien (een eerdere variant treedt bijvoorbeeld hier op: Hiephiep Hafengeburtstag).

De mural is van street artist Ray de la Cruz en fonkelnieuw, hij werd op 9 juli (mijn verjarie, moet iets betekenen) op de muur gezet. Ik vind ‘m leuk, want ik houd wel van taalgrapjes en verwijzingen. In dit geval naar het lied In Hamburg Sagt Man Tschüß (geen link wegens oorwurmgevaar), maar ook naar varianten daarop (In Hamburg sagt man bijvoorbeeld ook moin!). Digga is wat jongelui en hipsters zeggen voor Alter, wat dan weer slang is voor gast, of dude.

P1070405_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

Hafen Dude | Millerntorstadion, St. Pauli

Deze enorme Urhamburger (ja toch, zo stel ik me stiekem de Urhamburger altijd een beetje voor) staat op een van de tribunes van de thuisbasis van FC St. Pauli aan het Heiligengeistfeld, het Millerntor Stadion. Hij is gemaakt door Rebelzer, die nog veel meer van deze kerels op Hamburgse muren gekwast heeft en inmiddels ook een hele serie aan merchandise verkoopt. Ik vind ze geniaal. Deze is eigenlijk nog niet eens de leukste, dus check vooral zijn site even.

standort-hamburg_street-art-spotten_dsc_0805

Freaks en Hafen Dudes | Bleicherstraße, St. Pauli

Nog meer vrolijkheid van Rebelzer, in de Bleicherstraße. Hier was ik eigenlijk op zoek naar een werk van El Bocho, maar dat bleek niet meer te bestaan (heel letterlijk, want het gebouw zelf heeft plaatsgemaakt voor een gapende bouwput). Deze havenmeneren maakten een hoop goed:

P1070511_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Bonte toestanden | St.-Pauli-Hafen-Straße

De St. Pauli-Hafen-Straße is een van die straten in St. Pauli waar je zo veel street art tegenkomt dat het zomaar behoorlijk langer kan kosten er doorheen te lopen dan wanneer het een saaie straat zou zijn. De trap bij deze mural is een beetje rommelig (er liggen ook regelmatig wc’s op straat), maar als je de lelijke tags negeert, is deze toch heel fraai.
Krijg je van al die street art trouwens dorst, check dan even Street art in St. Pauli en leuke plekken om plop te doen, zodat je weet waar je een wijntje kunt gaan regelen.

M20160406122422_Standort Hamburg_Street Art spotten in Hamburg

Willst du mit mir gehen? | St. Pauli

Ik moet altijd grinniken als ik deze zie. Er zijn verschillende varianten in St. Pauli, alle van Ray de la Cruz. De blauwe hieronder bevindt zich in de Talstraße, de rode/oranje in de St. Pauli Hafenstraße. Die is een tijdje verdwenen (lees: beklad en overgeschilderd), maar hij is inmiddels weer opnieuw op de muur gezet, hoera! (Want bonuspunten voor humor, wat mij betreft.)

P1050743_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

M20140729142258_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

100 Farben, eine Stadt | Bernard-Nocht-Straße, St. Pauli

Nog meer kunst om de hoek van de St. Pauli Hafenstraße, in de Bernard-Nocht-Straße, en typerend voor Hamburg: een oproep tot meer tolerantie. Dit is slechts een fragment van het hele kunstwerk, waaraan niet alleen street artists maar ook vluchtelingen en medewerkers van de vluchtelingenopvang hebben meegekwast.

M20160406122502_Standort Hamburg_Street art spotten in Hamburg

P1070414_Street art spotten in Hamburg_Standort Hamburg

Supasupa | Doormannsweg/Tornquistweg, Eimsbüttel

De Supermario op de hoek Doormannsweg / Tornquistweg in Eimsbüttel is net als de visser die we hierboven zagen een van de bekendere Hamburgse murals en zeker een van de populairste. Hij is gemaakt door Elmar Lause.

Als ik heel eerlijk ben vind ik eigenlijk de foto’s van the making of van Supasupa leuker dan de mural zelf… Die foto’s vind je bij Urban Shit.

M20160707132559_Standort Hamburg_Supasupa

Nog heel veel meer street art in Hamburg!

Street art verandert voortdurend – wat vandaag nog op de muur zit, kan morgen door iemand overgekwast worden. Er is dus steeds iets nieuws te ontdekken. Helaas betekent het ook dat sommige kunstwerken verdwijnen voor je ze goed en wel gezien hebt. (De oplossing? Steeds opnieuw terugkomen naar Hamburg, natuurlijk!)

In de wijken St. Pauli, het Karolinenviertel en het Schanzenviertel vind je de meeste street art, hoewel je ook in Altona, Ottensen en Eimsbüttel tegen mooie dingen aan kunt lopen. Meer street art verzamelde ik hier:

Hamburgs mooiste murals

Op jacht naar nieuwe El Bocho’s

El Bocho in Hamburg

FrauenFreiluftGalerie

Wat was jouw favoriet in dit rijtje? (Eigenlijk ben ik vooral benieuwd wie Supermario mooi vindt en me kan uitleggen wat zijn charme is ;))

4 gedachten over “Street art spotten in Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.