Apies kijken in Tierpark Hagenbeck

Zes zeehonden in een badkuip op de Reeperbahn, te bekijken voor een paar stuivers. Zo begon Gottfried Clas Hagenbeck in 1848 zijn dierentuin. De zeehonden waren een groot succes.

Gottfried Clas’ zoon, Carl, startte naar aanleiding van dit succes een dierenhandel en opende in 1874 aan de Neuer Pferdemarkt (naast de Rindermarkthalle) ‘Hagenbeck’s Thierpark’.

Het huidige Tierpark Hagenbeck ligt, met 2.100 bewoners, in Stellingen en een paar weken geleden bracht ik er voor het eerst een bezoek.

dsc_0913_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Geschiedenis van de dierentuin

Maar voor we aan mijn bezoek toe komen eerst nog even terug naar die zoo aan de Neuer Pferdemarkt, die liep als een trein. Nieuwe dieren werden aan de collectie toegevoegd, en ook … mensen… iets wat nu haast te pijnlijk om op te schrijven is, maar wat in de late 19e eeuw niet ongebruikelijk was: de ‘Völkerschau’.

Bezoekers konden zich niet alleen vergapen aan exotische dieren, maar ook aan ‘exotische mensen’, van Inuit tot Nubiërs. Dit gaat tot het begin van de 20e eeuw door. In 1887 openden de Hagenbecks nog een circus bij het Tierpark.

carl_hagenbeck

In 1907 verhuist de hele beestenboel naar Stellingen, waar Tierpark Hagenbeck als ‘s werelds eerste tralievrije dierentuin wordt geopend – waarmee zoveel bedoeld wordt als dat de dieren relatief vrij rond konden lopen, in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

De Dressurhalle herinnert nog aan de tijd dat er een circus was. (Een kleine tegenvaller was dat dat tegenwoordig een event location is die je kunt huren en dat je het bijzondere gebouw niet van binnen kunt bekijken, laat staan dat er paarden doorheen rennen…)

tierpark-hagenbeck-rond-1900

Tijdens de bombardementen van 1943 werd de dierentuin zo goed als volledig in as gelegd. De familie Hagenbeck investeerde flink en bouwde het Tierpark opnieuw op. Olifanten die de bommenregen overleefd hadden hielpen met het ruimen van puin.

Het huidige park is zo’n 19 hectare groot en heeft 2.100 bewoners. In het aquarium ernaast wonen nog eens ruim 3.000 beestjes. Er is veel groen en een aantal dieren, waaronder de pampahazen en pauwen, huppelt vrij rond.

Ik ging dus naar de dierentuin…

Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met dierentuinen. Aan de ene kant ben ik nieuwsgierig, bekijk en fotografeer ik graag dieren en kom ik meer te weten. Aan de andere kant kijk ik veel naar Zembla en word ik na mijn bezoek aan Hluhluwe Game Reserve een beetje verdrietig van leeuwen, olifanten en andere grote beesten die grote afstanden horen te kunnen afleggen die maar weinig ruimte hebben.

In ieder geval had ik bezoek van vriendin Y. en banjerden we samen door de zoo. Dit kwamen we zoal tegen:

Pampahazen

Zoals gezegd dartelen de pampahazen gewoon los door het park. Of eigenlijk chillen ze vooral op grote grasvelden. Ik vond ze buitengewoon koddig en wil nu een huis met een stuk land om er pampahazen op te laten rondrennen. Kijk dan:

p1080337_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Dinoauriërs

Ja, echt. In de tamelijk grote tuin waar schildpadden rondscharrelen staan ook enorme kunststof dino’s. Met bordjes erbij over herkomst, gewicht en dieet. Je denkt al snel Hallo, gehts noch?! (ze hebben erg veel ruimte, deze niet-levende dieren…), maar deze dino’s zijn dus echt vintage. Ze zijn in 1908 gemaakt door dierbeeldhouwer Josef Pallenberg. (Voor de liefhebber: Die Saurier von Stellingen…)

p1080285_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Eismeer

Hoewel over de overtuigingskracht van het ijs en de bijpassende pegels te twisten valt, vond ik het Eismeer een van de leukste onderdelen van het park. Je kunt de poolbeesten van bovenaf bekijken, maar als je het Eismeer in duikt, zie je veel meer en kom je ook pinguins tegen.

In een uitgebreid gangenstelsel kun je de ijsberen, zeeleeuwen, walrussen en zeehonden onder water zien zwemmen, krijg je info over het poolgebied en de geschiedenis van de dierentuin en ga je op bezoek bij een pinguinkolonie. (Want, geef toe, er zijn weinig zaken die vrolijker stemmen dan een pinguin die naar de kant waggelt, twijfelt en vervolgens toch het water in plonst.)

p1080358_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

eismeer-tierpark-hagenbeck_standort-hamburg

m20160919143016_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

dsc_0940_standort-hamburg_hagenbeck-tierpark

Olifanten

Het blijven toch prachtige beesten. En er zijn baby’s, en dit keer zat ik niet in een auto ingeklemd tussen een kudde moeders met baby’s en een hele boze olifantenstier. (Zie ook Olifanten op de weg…)

dsc_0912_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Architectuur

De architectuur in deze dierentuin is niet zo indrukwekkend als bijvoorbeeld in de dierentuin van Berlijn, maar toch, er zijn wat bouwwerken die het vermelden waard zijn.

Om te beginnen de jugendstilpoort naast het berenverblijf. Dit is de oorspronkelijke ingangspoort uit 1907. Hij staat tegenwoordig onder Denkmalschutz. Naast de poort staat een bronzen beeld van Carl Hagenbeck met de leeuw Triest, die hem eens van een aanvallende tijger redde.

m20160919145450_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

m20160919145446_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

De Dressurhalle had ik graag in volle glorie gezien, maar is tegenwoordig een feestzaal waar je niet zomaar in kunt, en wat er van die glorie over is weet ik niet helemaal. (Zie hier een foto van de buitenkant in 1910.)

Wel gewoon te bezichtigen zijn de Japanse tuin, de Thaise sala (een cadeau van de Thaise consul), en de Nepalese tempel bij de nieuwe hoofdingang.

dsc_0915_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

standort-hamburg_tierpark-hagenbeck_

Een bezoek aan Tierpark Hagenbeck

Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen in de dierentuin. Hieronder de info die je nodig hebt als je zelf wilt gaan:

Adres

Tierpark Hagenbeck, Lokstedter Grenzstraße 2
U2, halte Hagenbeck’s Tierpark
Logeren kan ook, naast de dierentuin ligt Lindner Park-Hotel Hagenbeck. (Daarover lees je hier
meer.)

Prijzen

Volwassenen: € 20 (Tierpark), € 14 (Aquarium), € 30 (combiticket)
Kinderen tot 16: € 15 (Tierpark), € 10 (Aquarium), € 21 (combiticket)

Openingstijden

Tierpark
januari – februari 09.00-16.30
maart – juni 09.00-18.00
juli – augustus 09.00-19.00
september – oktober 09.00-18.00
november – december 09.00-16.30
24 december en oudjaarsdag 09.00-13.00

Tropen-Aquarium
dagelijks 09.00-18.00
24 december en oudjaarsdag 09.00-13.00

Events

In de zomer organiseert Hagenbeck Tierpark ‘Dschungel Nächte‘* en ‘Romantik Nächte‘: je bezoekt de dierentuin dan ‘s avonds en er zijn themashows en muziek.

* Ik moet nog steeds grinniken om de manier waarop Duitsers het woord ‘jungle’ schrijven…

dsc_0921_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Duuude…

p1080279_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

p1080292_standort-hamburg_tierpark-hagenbeck

Chillin’…

2 gedachten over “Apies kijken in Tierpark Hagenbeck

  1. Het is vast heel erg dat ik bij pampahazen denk ‘Mm, pastinaakjes en een glaasje port erbij’ (Ik ben nog aan het afkicken van een maand wild eten. Geef me even). Maar inderdaad: hoe koddig. Ik had er daarentegen ook heel wat voor over gehad om in 1860 naar de zeehonden in dat bad te loeren, wat zal dat gestonken hebben.

    De Zoo van Boedapest is ook erg mooi (Art Nouveau, swoon). Die van Belgrado daarentegen is vreselijk (hokken voor de leeuwen van 2 x 4 meter om maar eens wat te zeggen) en zou wat mij betreft morgen gesloten moeten worden.

    • Ja, dat is heel erg 😉 Zo ongeveer alles kan met pastinax en port, maar pampahazen horen toch in mijn achtertuin te huppelen. Er waren ook babypampahazen. Mega knuddelig. Maar goed. Boedapest dus… 🙂

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.