Typisch Hamburg: wat eet de Urhamburger?

Wie is de Urhamburger? Waar houdt hij van, wat eet hij, van wat voor taal bedient hij zich en naar welke muziek luistert hij? Dat wil ik als Quiddje natuurlijk graag weten, al prefereer ik de term ‘Möchtegern-Hamburgerin’ of ‘Wahl-Hamburgerin’. Op onderzoek uit dus! Vandaag verdiepen we ons in het eten van de Urhamburger.

Also, wat schaft de pot in Hamburg zoal?

Typisch Hamburg Wat eet de urhamburger - Standort Hamburg

Labskaus, al dan niet met matjes

OK, niet meteen rechtsomkeert maken, ik wéét dat het eruit ziet alsof het al een keer is opgegeten. Dit was ook de reden dat het twee jaar duurde voordat ik me aan de Labskaus waagde (waarvan hier verslag). Maar houd toch nog even vol:

Labskaus was in de 16e eeuw een zeemansmaaltijd en bestond uit gepekeld vlees met ui. Hartstikke handig, want lekker lang houdbaar. Ideaal voor onderweg. Omdat de zeebonken na een aantal maanden zee niet heel veel gebit meer over hadden en kauwen niet echt meer tot de mogelijkheden behoorde werd het vlees zoveel fijn mogelijk gemalen, zodat het makkelijk weg te krijgen was.

Het was bovendien een goedkope maaltijd, waarin je al het afvalvlees dat je over had kon smijten. Ook aan wal werd het dus veel gegeten. Het geheel werd op smaak gebracht met (of het bederf werd overstemd door) lekker veel ui.

Typisch Hamburg - wat eet de Urhamburger - Standort Hamburg

Labskaus nu geen armeluismaaltijd meer maar een Hamburgse delicatesse. Bij de Labskaus horen rauwe bietjes, een spiegelei, en matjes (rauwe haring, gruwel – ja, ik ben een hopeloze Nederlander, maar om dat te compenseren eet ik heel veel kaas).

Op zich ook best een aardig anti-katerontbijt, dat ik eigenlijk op 1 januari op Facebook had willen posten. Bij nader inzien leek het me toch niet zo’n heel smakelijk begin van het nieuwe jaar… Maar… hoewel het geen fotogeniek gerecht is, is het eigenlijk best OK. Ik at mijn eerste Labskaus bij Gasthaus zum Elbblick, een verborgen juweeltje aan de Olbersweg waar je vooral locals zult aantreffen. Met uitzicht op de Elbe, uiteraard.

Franzbrötchen

Het Franzbrötchen moet je unbedingt proeven. Het is een calorieënbommetje met kaneel, boter en suiker, waarschijnlijk geïnspireerd op de croissant onder Napoleon (hoewel de Hamburgers graag denken dat de croissant de noodzakelijke mislukking was die het ontstaan van het Franzbrötchen mogelijk maakte).

Je vindt ze zo ongeveer op iedere straathoek, maar ze zijn het lekkerst bij een klein kioskje in de Virchowstraße dat de naam “Knüppel” draagt, en verrassenderwijs bij een goedkope supermarkt, namelijk Netto. Haal je Franzbrötchen ‘s morgens vroeg, en het is nog lekker warm en knapperig, of warm het broodje op in de oven. Nomnom.

Typisch Hamburg - wat eet de Urhamburger Franzbroetchen - Standort Hamburg

Flammkuchen

De Flammkuchen komt die oorspronkelijk helemaal niet uit Hamburg, maar uit de Elzas. Echter alleen een kniesoor valt hierover. Hamburg heeft zich de Flammkuchen zeer eigen gemaakt. Traditioneel is de Flammkuchen een dunne deegbodem (veel dunner dan die van een pizza) met daarop crème fraîche, spekjes en uien. Tegenwoordig kun je ze met alle denkbare toppings krijgen.

De allerlekkerste Flammkuchen in Hamburg eet je bij Jimmy Elsass in de Schäferstraße, of op het restaurantschip KleinHuis in de Museumshafen Övelgönne.

Op zoek naar andere goede restaurants? Bekijk hier mijn tips:
lekker eten in Hamburg

Favoriete restaurants in Hamburg: Jimmy Elsass

Fischbrötchen

Het is vast geen verrassing dat je in Hamburg veel goede visrestaurants vindt. De Urhamburger haalt echter het liefst gewoon een Fischbrötchen, op de Fischmarkt, of in een van de onooglijke tentjes aan de Große Elbstraße.

Astra. Was dagegen?

Nou, eigenlijk wel… Want hoewel de reclameposters van Astra vaak geestig zijn en de Italiaanse ontwerper Andrea Pagano een hammergeil redesign gemaakt heeft, vind ik het bier zelf helaas niet te hachelen. De Urhamburger denkt hier anders over. Maar ik ben dan ook geen echte bierdrinker.

Astra Werbung

Redesign van Andrea Pagano:

Astra Redesign Andrea Pagano

Maar goed, dat kun je als je in Hamburg woont, en zeker als je in Altona – naast St. Pauli – woont, eigenlijk niet zeggen, dat Astra niet te zupen is. Stel je dus maar voor dat ik dit een beetje in je oor fluister. Astra is vooral het bier van St. Pauli, zowel van het Stadteil, als van de voetbalclub.

elbPaul

Nog meer bier! In de 16e eeuw struikelde je in Hamburg over de bierbrouwerijen (toen zo’n 500 stuks). Nu zijn het er ‘iets minder’, maar Hamburg telt nog steeds een aantal brouwerijen. elbPaul Bier - typisch Hamburg

elbPaul Pils ist mit nichts anderem gebraut als Wasser, Gerstenmalz, Hopfen und einer großen Portion Liebe und Herzblut.

elbPaul Pils komt uit de brouwerij van Paul en was het eerste bier dat hij op de markt bracht. Daarna volgden nog elbPaul Weizen, elbPaul Weiß en elbPaul Bock. Op zijn website kun je zien waar het bier gebrouwen wordt. De vraag is natuurlijk: drinkt de Urhamburger elbPaul? Het antwoord is ja, want de Urhamburger heeft een grote voorliefde voor zaken die in Hamburg gemaakt zijn. Komt er Herzblut aan te pas, dan zit het helemaal goed.

Meer over craft beer in Hamburg weten? Bekijk mijn Craft Beer gids Hamburg.

St. Pauli Perle

Dit gaat meer mijn richting op, dat begrijp je: de St. Pauli Perle is een Sekt, waarvoor de druiven weliswaar uit de Moezelregio kwamen, maar waarvoor de ziel van Hamburg, specifiek St. Pauli, in een fles gegoten is.

St. Pauli Perle wordt geleverd vanuit Glashütte 85, in de Glashütenstraße (nr. 85 inderdaad) in het Karolinenviertel, en is een van de sponsors van FC St. Pauli. Hieronder de bonte voordeur van de Glashütte:

St Pauli Perle - Typisch Hamburg - Standort Hamburg

Bekijk ook:

Lekker eten in Hamburg

De grote Hamburg Craft Beer gids

1 gedachte over “Typisch Hamburg: wat eet de Urhamburger?

  1. Bedankt voor de geweldige site en al je super tips, erg leuk geschreven ook. We hebben er veel aan gehad.
    Wat een geweldige stad! Bedankt en veel sukses!

Plaats een reactie