Een avondje uit in Ottensen

Ottensen is een van de leukste wijkjes van Hamburg: het vroegere industriestadje staat vol oude fabrieken die zijn omgetoverd tot bioscopen, clubs, en galeries, en je hoeft nooit ver te zoeken naar een plek om lekker te eten. Een fijne avond uitgaan in Ottensen is dus zeker iets voor op je Hamburg-lijstje. Hier zijn mijn tips om je op weg te helpen.

P1070503_Standort Hamburg_een avondje uit in Ottensen

Eerst een hapje eten

Via Vai Pizza al Taglio

Via Vai Pizza al Taglio is een klein en van buiten onopvallend tentje, maar zeker geen tentje dat je zomaar voorbij moet lopen. Het principe is heel simpel: de kok bakt verschillende enorme plaatpizza’s volgens het principe ‘waar heb ik vandaag zin in’. Jij bestelt vervolgens aan de bar een stukje van een van die pizza’s, of een stuk van alle pizza’s, precies waar jij zin in hebt. Drankje erbij, en voilà, een wunderbar diner voor een heel kleine prijs. De pizza’s smaken zoals ik ze me uit Rome herinner (ja, beter dan die van Vapiano ;)) Via Vai ligt heel handig tegenover de Fabrik (zie verderop). Het enige nadeel is dat het echt een klein Imbissachtig restaurantje is maar wel een erg geliefd restaurantje. Het is dus snel vol. Niet getreurd, om de hoek kun je bij Mama Mia ook prima pizza’s eten. Die van Via Vai zijn echter het lekkerst, dus stel je strategisch op en bemachtig een plekje…

Via Vai Pizza al Taglio (fb), Bahrenfelderstraße 223

P1070645_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

PM44084_Standort Hamburg_Uitgaan in Ottensen

Kumpir Altona

Kumpir Altona ligt aan de Alma-Wartenberg-Platz. Overdag is hier niet heel veel loos, maar op een mooie zomeravond zitten de terrassen vol en is het een gezellige drukte. Bij Kumpir eet je van-die-gepofte-aardappels-met-van-alles-erin-en-erbij, of gewoon een fijn bord falafel.
Falafel is een van die gerechten die ik nooit goed op de foto krijg – bovendien ontstaat er, als er eten voor mijn neus gezet wordt, al snel een Don’t Come Between the Nazgul and Its Prey-situatie. Ik bespaar je dus mijn aangeknaagde Falafelteller en ga voor de vrolijke tafeltjes. 🙂

Kumpir Altona, Bahrenfelderstraße 168 (aan de Alma-Wartenberg-Platz)

P1070654_uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

Een paar deuren verder aan hetzelfde pleintje zit overigens N.Y. Flavor, een hotdogtent voor de snelle hap waar je vlees-, vega en vegan hot dogs kunt krijgen. (Door omstandigheden weet ik nu helaas dat de vegan hot dog naar gebakken schoenzool smaakt. Ik wil er verder niks over kwijt. ;))

Madrigal

Tapas eten in een oude scheepsschroevenfabriek, dat kan bij Madrigal in de Zeisehallen, direct tegenover de Zeise Kino. Je kunt dus eerst je kaartje regelen en dan aan de tapas gaan. (Niet de spectaculairste tapas die ik ooit at, maar prima, en de locatie is erg gaaf.)

Madrigal, Friedensallee 7 (in de Zeisehallen)

Filhauskneipe

Ook in de Zeisehallen (maar met de ingang aan de Friedensallee) is de Filmhauskneipe, heel geschikt voor de borrel na de film, of om even wat te eten vooraf. Ook erg geschikt om met een stel Dutchies af te spreken en heel wazige foto’s te maken. (Komen we nog over te spreken, een keer.)

Filmhauskneipe, Friedensallee 7

Uitgaan in Ottensen: los geht’s!

Ins Kino: Zeise Kino

De Zeise Kino is een van mijn favoriete bioscopen in Hamburg. De films zijn meestal niet in Originalfassung. Erg jammer natuurlijk, maar daar staat tegenover dat er goede arthouse films worden getoond en dat de bioscoop op een bijzondere locatie zit, namelijk in de oude scheepsschroevenfabriek. In de zomermaanden is er ook Zeise Open Air, dan vertoont de Zeise Kino films op de binnenplaats van het Altonaer Rathaus (naast het gewone programma in de Zeisehallen).

Zeise Kino in de Zeisehallen, Friedensallee 7

Monsun Theater

Schuin tegenover de Zeisehallen ligt het Monsun Theater, een beetje verstopt aan een binnenhofje. Hier bekijk je kleine, aparte producties en singer/songwriters. Het Monsun Theater doet ook mee met festivals als het Eigenarten Festival (dit jaar van 27 oktober t/m 6 november), de Altonale (net geweest) en de Hamburger Theaternacht (dit jaar op 10 september).

Monsun Theater, Friedensallee 20

P1070494_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

Die Fabrik

Die Fabrik was net als de Zeisehallen vroeger een fabriek voor scheepsonderdelen. Tegenwoordig kun je er ‘s winters op zaterdag naar Marktzeit, een markt waar je allerhande lokale producten en lokale kunst kunt scoren. Maar wil wilden uitgaan in Ottensen, niet winkelen. Dus gaan we ‘s avonds naar de Fabrik, dan worden er concerten en feesten georganiseerd, van Ü30 tot LGBT party, van techno tot Schlager en alles daartussenin. Ik bezocht hier ooit, half per vergissing, een concert van Funny van Dannen, dat niet eens zo dramatisch was als ik had gevreesd.

Die Fabrik, Barnerstraße 36

P1070640_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

P1050489_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

P1050498_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

Afzakkertje doen?

Ben je nog niet zover en wil je nog dansen, dan kun je terecht bij Monkeys Music Club, een club aan de Barnerstraße 16. Kan ik niet zo veel over zeggen omdat ik alleen de voorganger van deze club, Kir, ken, maar ik geef het je mee voor het geval je je heupen nog wilt losschudden. Ben je wel toe aan een afzakkertje, dan gaan we naar:

Aurel

Ik vind het woord ‘hotspot’ een beetje een platgetrapt woord, maar op Aurel is het wel van toepassing. In goede zin: hier vind je half Ottensen ‘s avonds. Het wordt dan ook propjevol hier, maar gelukkig kun je ook goed (verwarmd) buiten zitten. Is misschien beter ook, want vanaf 23 u mag er binnen bij Aurel gerookt worden. Interessant detail: op de wc zijn walvisgeluiden te horen.

Aurel, Bahrenfelderstraße 157 (aan de Alma-Wartenberg-Platz)

P20162406_Standort Hamburg_Uitgaan in Ottensen

Riedel’s

Bij Riedel’s drink je creatieve cocktails, maar je kunt er ook prima eten (tip: beef wrap). Er wordt voetbal gekeken, maar als je niet wilt weten wat met HSV, St. Pauli of een EK of WK gebeurt, kun je terecht in de zaal achter. Net zo gezellig, geen voetbal.

Riedel’s, Bahrenfelderstraße 53

Uitgaan in Ottensen, hoe, waar en meer

Ottensen ligt direct aan Bahnhof Altona. Alle adressen in deze blogpost liggen min of meer bij elkaar in de buurt op zo’n 10 minuten lopen van het station. Het is eigenlijk maar een klein wijkje en alles is goed te belopen. Toch zijn er nog veel meer leuke restaurants, winkels en bars in Ottensen te vinden. Ook liefhebbers van architectuur moeten de wijk niet overslaan, zie ook: Ottensen, oude fabrieken in een nieuw jasje. Voor het ontbijt de volgende dag raad ik de wentelteefjes van Stadtcafé Ottensen aan. 🙂

4 gedachten over “Een avondje uit in Ottensen

  1. Wat een heerlijke locaties allemaal! (ik durf nu geen hotspots meer te schrijven) Die Fabrik ziet er onwijs tof uit en van dat schattige pizzatentje ga ik onmiddellijk watertanden. Ik hoop echt binnenkort eens naar Hamburg te komen, want de foto’s die ik bij jou zie matchen eigenlijk helemaal niet met mijn voorstellingsvermogen van de stad haha!

  2. Moin Fem,

    Zojuist weer terug in Nederland na 1 week(!) Hamburg. Het was, mede namens jouw blog, ren geweldige ervaring waar we enorm van hebben genoten. Door al jouw tips kwamen we op plekken waardoor we ons bijna locals voelde hahaha…

    We gaan zeker nog een keer terug, want uitgekeken, gegeten en gedronken raak je in deze stad nooit!

    Thx♧

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.