Een avondje uit in Ottensen

Ottensen is een van de leukste wijkjes van Hamburg: het vroegere industriestadje staat vol oude fabrieken die zijn omgetoverd tot bioscopen, clubs, en galeries, en je hoeft nooit ver te zoeken naar een plek om lekker te eten.

Een fijne avond uitgaan in Ottensen is dus zeker iets voor op je Hamburg-lijstje. Hier zijn mijn tips om je op weg te helpen.

Een avondje uit in Ottensen

Eerst een hapje eten

Via Vai Pizza al Taglio

Via Vai Pizza al Taglio is een klein en van buiten onopvallend tentje, maar zeker geen tentje dat je zomaar voorbij moet lopen. Het principe is heel simpel: de kok bakt verschillende enorme plaatpizza’s volgens het principe ‘waar heb ik vandaag zin in’. Jij bestelt vervolgens aan de bar een stukje van een van die pizza’s, of een stuk van alle pizza’s, precies waar jij zin in hebt. Drankje erbij, en voilà, een wunderbar diner voor een heel kleine prijs. Via Vai ligt heel handig tegenover de Fabrik (zie verderop). Let op: het is piepklein én erg geliefd, en dus snel vol.

Via Vai Pizza al Taglio (fb), Bahrenfelderstraße 223

View this post on Instagram

A post shared by Juliana (@hummeliiiee) on

Tigre

Tapas, maar dan met een twist: Tigre is een hip Latin restaurant en een dikke aanrader. De gerechten zijn groter dan je bij tapasrestaurants verwacht, maar het idee is hetzelfde: je proeft samen met je tafelgenoot van meerdere gerechtjes.

Tigre, Nernstweg 34

View this post on Instagram

A post shared by Nils (@grummeldieter)

Kumpir Altona

Kumpir Altona ligt aan de Alma-Wartenberg-Platz. Overdag is hier niet heel veel loos, maar op een mooie zomeravond zitten de terrassen vol en is het een gezellige drukte. Bij Kumpir eet je van-die-gepofte-aardappels-met-van-alles-erin-en-erbij, of gewoon een fijn bord falafel.

Kumpir Altona, Bahrenfelderstraße 168 (aan de Alma-Wartenberg-Platz)

L’Orient Ottensen

L’Orient is Libanees, elegant en modern. En een van mijn favoriete restaurants in Hamburg. De eend met vijgencarpaccio en notenrijst is mijn grootste favoriet. (O, ja, ik ben heel avontuurlijk, als ik iets écht lekker vind, dan eet ik het ook graag vaker. ;))

L’Orient, Bahrenfelder Straße 172

View this post on Instagram

A post shared by L’Orient Restaurant Hamburg (@lorient_hamburg) on

Madrigal

Tapas eten in een oude scheepsschroevenfabriek, dat kan bij Madrigal in de Zeisehallen, direct tegenover de Zeise Kino. Je kunt dus eerst je kaartje regelen en dan aan de tapas gaan. (Niet de spectaculairste tapas die ik ooit at, maar prima, en de locatie is erg gaaf.)

Madrigal, Friedensallee 7 (in de Zeisehallen)

View this post on Instagram

A post shared by Fem * standorthamburg.eu (@feminadocta) on

Filhauskneipe

Ook in de Zeisehallen (maar met de ingang aan de Friedensallee) is de Filmhauskneipe, heel geschikt voor de borrel na de film, of om even wat te eten vooraf.

Filmhauskneipe, Friedensallee 7

View this post on Instagram

A post shared by Lisa Bavendiek (@lisaaufmdeich) on

ZweiPunktNull

ZweiPunktNull verstopt de beste pizza’s aan een gezellig binnenhofje. De pizza’s zijn uitstekend en het terras buiten is sehr gemütlich.

ZweiPunktNull, Friedensallee

View this post on Instagram

A post shared by Pizza ZweiPunktNull (@pizza_zweipunktnull) on

Uitgaan in Ottensen: los geht’s!

Ins Kino: Zeise Kinos

De Zeise Kino is een van mijn favoriete bioscopen in Hamburg. De films zijn meestal niet in Originalfassung. Erg jammer natuurlijk, maar daar staat tegenover dat er goede arthouse films worden getoond en dat de bioscoop op een bijzondere locatie zit, namelijk in de oude scheepsschroevenfabriek.

In de zomermaanden is er ook Zeise Open Air, dan vertoont de Zeise Kino films op de binnenplaats van het Altonaer Rathaus (naast het gewone programma in de Zeisehallen).

Zeise Kinos in de Zeisehallen, Friedensallee 7

Uitgan in Ottensen: Zeise Kinos

Monsun Theater

Schuin tegenover de Zeisehallen ligt het Monsun Theater, een beetje verstopt aan een binnenhofje. (Een hofje, trouwens, dat het theater met ZweiPunktNull deelt, dus pizza # theater combineert hier goed.)

In dit theater bekijk je kleine, aparte producties en singer/songwriters. Het Monsun Theater doet ook mee met festivals als het Eigenarten Festival (in 2019 van 24 oktober t/m 3 november), de Altonale (31 mei – 16 juni 2019) en de Hamburger Theaternacht (7 september 2019).

Monsun Theater, Friedensallee 20

P1070494_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

Die Fabrik

Die Fabrik was net als de Zeisehallen vroeger een fabriek voor scheepsonderdelen. Tegenwoordig kun je er ’s winters elke eerste zaterdag van de maand naar Marktzeit, een markt waar je allerhande lokale producten en lokale kunst kunt scoren. Maar goed, we wilden uitgaan in Ottensen, niet winkelen, of niet soms?!

Dus gaan we ’s avonds naar de Fabrik, dan worden er concerten en feesten georganiseerd, van Ü30 tot LGBT party, van techno tot Schlager en alles daartussenin. Ik bezocht hier ooit, half per vergissing, een concert van Funny van Dannen, dat niet eens zo dramatisch was als ik had gevreesd.

Die Fabrik, Barnerstraße 36
NB die Fabrik is een evenementlocatie, d.w.z., als er geen Wochenmarkt, Flohmarkt, concert of andere Veranstaltung is, kun je er niet naar binnen wandelen.

P1070640_Uitgaan in Ottensen_Standort Hamburg

Uitgaan in Die Fabrik, Ottensen

Afzakkertje doen?

Ben je nog niet zover en wil je nog dansen, dan kun je terecht bij Monkeys Music Club, een club aan de Barnerstraße 16. Kan ik niet zo veel over zeggen omdat ik alleen de voorganger van deze club, Kir, ken, maar ik geef het je mee voor het geval je je heupen nog wilt losschudden.

Ben je wel toe aan een afzakkertje, dan hoeven we eigenlijk alleen het wijkje weer in te lopen. Je komt vanzelf allerlei barretjes tegen. Mijn favorieten:

Aurel

Ik vind het woord ‘hotspot’ een beetje een platgetrapt woord, maar op Aurel is het wel van toepassing. In goede zin: hier vind je half Ottensen ’s avonds. Het wordt dan ook propjevol hier, maar gelukkig kun je ook goed (verwarmd) buiten zitten. Is misschien beter ook, want vanaf 23 u mag er binnen bij Aurel gerookt worden. Interessant detail: op de wc zijn walvisgeluiden te horen.

Aurel, Bahrenfelderstraße 157 (aan de Alma-Wartenberg-Platz)

Café Olé

Blijf niet alleen in de buurt van de Ottenser Hauptstraße of de Alma-Wartenberg-Platz hangen, maar loop ook de Arnoldstraße en zijstraten in. Daar kom je nog veel meer gezellige tentjes, terrassen, en ook winkels tegen.

Een van die gezellige terrassen is dat van Café Olé, tevens wijnhandel, in de Keplerstraße.

Café Olé, Keplerstraße 2

Afzakkertje bij Aurel na een avondje uit in Ottensen

Uitgaan in Ottensen, hoe, waar en meer

Ottensen ligt direct aan Bahnhof Altona. Alle adressen in deze blogpost liggen min of meer bij elkaar in de buurt op zo’n 10 minuten lopen van het station. Het is eigenlijk maar een klein wijkje en alles is goed te belopen. Toch zijn er nog veel meer leuke restaurants, winkels en bars in Ottensen te vinden.

Ik stipte het al aan: wandel ook de zijstraten in, ook als je niet onmiddellijk verwacht dat daar iets loos zal zijn. Rond de Arnoldstraße zitten nog veel meer gezellige locaties.

Zie ook: Wijken van Hamburg – Ottensen

Avondje uit in Ottensen: uitgaan in een oude scheepsfabrik - Die Fabrik

4 gedachten over “Een avondje uit in Ottensen

 1. Wat een heerlijke locaties allemaal! (ik durf nu geen hotspots meer te schrijven) Die Fabrik ziet er onwijs tof uit en van dat schattige pizzatentje ga ik onmiddellijk watertanden. Ik hoop echt binnenkort eens naar Hamburg te komen, want de foto’s die ik bij jou zie matchen eigenlijk helemaal niet met mijn voorstellingsvermogen van de stad haha!

  Beantwoorden
 2. Moin Fem,

  Zojuist weer terug in Nederland na 1 week(!) Hamburg. Het was, mede namens jouw blog, ren geweldige ervaring waar we enorm van hebben genoten. Door al jouw tips kwamen we op plekken waardoor we ons bijna locals voelde hahaha…

  We gaan zeker nog een keer terug, want uitgekeken, gegeten en gedronken raak je in deze stad nooit!

  Thx♧

  Beantwoorden

Plaats een reactie