Vapiano Altona

Dikke sokken en warme chocolademelk waren niet per se de ingrediënten die ik had klaar gelegd voor de lente, maar ze blijken toch wel essentieel de laatste weken: ook in Hamburg is het weer wat onbestendig (…), maar de uitvinding van fleece helpt om dat de pret niet al te zeer te laten drukken. (Voor Hamburgse lentetips en lenteplaatjes verwijs ik je graag hiernaartoe).

Met mijn winterjas aan deed ik de afgelopen tijd deed ik vooral dingen ‘voor mezelf’ – wat zoveel wil zeggen als dat ik er geen van foto’s nam en de dingen gewoon weer eens beleefde met mensen die sowieso niet op internet willen, zonder (al te vaak) te denken ‘oh, hier kan ik voor werk nog iets mee’. Het bleek ook een goede tijd om de Wallander-serie te bingewatchen, trouwens.

Maar de geboorte van Vapiano Altona, die moet ik natuurlijk wel even vermelden. Sinds de aankondiging dat er een Vapiano op de Bergspitze zou komen, en dat is inmiddels twee jaar geleden, wachtte ik namelijk met smart op de opening. Jawel, gewoon een ketenrestaurant. Niks hips aan. Maar ik ben ook niet hip.

M20160430b_Standort Hamburg Vapiano Altona

Vapiano Altona is de vijfde Vap in Hamburg, en de eerste die zich op Katzensprung van mijn huis bevindt. Veel buurtbewoners waren niet zo gecharmeerd van het idee dat er een Vapiano naar Altona kwam (wat misschien ook helemaal niet erg is, want Vapiano’s hebben de neiging snel vol te lopen, en als die mensen weg blijven, is er meer chocoladetaart ruimte voor mij).

Vapiano is namelijk een keten en daar zijn ze hier met name in Altona/Ottensen/St. Pauli niet zo wild van, want ketens, die zijn van de duivel, schijnbaar, en daar moet je tegen demonstreren.* (Ondertussen koopt iedereen zijn zeep natuurlijk gewoon bij de Budni en zitten TK Maxx en H&M hier ook bepaald niet zonder klanten, maar laten we niet kniesoren.)

Ik ben een groot voorstander van kekke winkeltjes en tentjes waar je leuke spullies kunt kopen en eten die je elders niet tegenkomt. Maar mijn favorietste winkel allertijden is een keten (namelijk de HEMA, en die zit niet eens in Hamburg, boehoe).

Nu zijn de meeste ketens zijn niet bepaald geschikt materiaal om over naar huis te schrijven, en misschien is Vapiano Altona dat ook niet, maar dat kan me niets schelen.

M20160430e_Standort Hamburg - Vapiano Altona
Kruidjes met uitzicht op de Ikea… (Deze foto geeft ook goed weer hoe belangrijk ik het vind om goede foto’s te nemen als er eten op mijn bord ligt en wijn voor mijn neus staat ;))

Want:

  • het is makkelijk om ‘even snel ergens te eten’;
  • de Shiraz is buitengewoon fijn;
  • de toko is zeer geschikt om alleen heen te gaan met een boek en/of pen en papier, maar ook om in gezelschap pizza’s uit elkaar te scheuren;
  • Death by Chocolate. Dat is de chocoladetaart, waarvoor altijd nog net een plekje over moet zijn.

Koninginnedag (dat bestaat voor mij nog) vierde ik dus in de vers geopende Vap, met een glas Shiraz op de majesteit (Beatrix, dus) en Caesar Salad en pizza en uiteraard een Death By Chocolate om het allemaal af te ronden. (Ja, ik heb meteen voor de hele week gegeten, lekker makkelijk 😉

Dus. Vapiano Altona, je vindt ‘m op de Bergspitze, op de hoek Große Bergstraße en Neue Große Bergstraße. Tegenover Ikea. Dan weet je waar ik voortaan chocoladetaart zit te eten.

M20160430c_Standort Hamburg - Vapiano Altona

* Klachten tegen Vapiano schijnen hier o.a. ook te zijn dat het bedrijf niet aardig is tegen zijn personeel. Dat interesseert mij eerlijk gezegd niet. (Ik ben eigenlijk een heel naar mens, dan weet je dat ook.) (Maar toch, het is ja geen kledingfabriek in Bangladesh en niemand belet mensen een andere (bij)baan te zoeken.) Als je mijn toegang tot chocoladetaart en Shiraz in gevaar brengt, onstaat er toch al vrij snel een Don’t Come Between The Nazgul And Its Prey-situatie…

4 gedachten over “Vapiano Altona

  1. Mensen die in één middag een enorme salade, een pizza én ene chocoladetaart wegkrijgen met wijn behoren voor mij tot de Alpha-menschen (en ik verkeer graag in hunner gezelschap).

    Beantwoorden

Plaats een reactie