Wijken in Hamburg: Wilhelmsburg en Harburg

Liefde op het tweede gezicht, dat is het met Wilhelmsburg en Harburg. Misschien ook op het derde of vierde, maar kniesoor die daarop let. Deze twee wijken aan de ‘andere kant’ van de Elbe staan vaak gelijk aan ‘industrie’ en ‘lelijke flatgebouwen’. Die vind je daar ook zeker, maar gelukkig ook nog heel veel meer.

Wijken in Hamburg: Wilhelmsburg en Harburg | Standort Hamburg

Doen in Wilhelmsburg en Harburg

De Flakbunker hoort op je lijstje te staan, al was het maar vanwege het uitzicht over Hamburg en de haven. In het Inselpark kun je wandelen, fietsen en kanovaren, of gewoon op de bibbus zitten met een drankje. Harburg is bekend om het Phoenix Center, een niet zo fraai winkelcentrum bij het station, en de CineMaxx. Maar als je iets verder gaat, ontdek je verrassende straatjes als de oude Lämmertwiete, vol vakwerkhuizen met restaurantjes en kleine terrasjes.

Vanaf Wilhelmsburg rijd je over de oude Harburger Elbbrücke naar Harburg. Vroeger was dit de enige weg tussen de twee Stadtteile. Het historische deel is nu een (hele mooie) fietsbrug.

Wilhelmsburg is ieder jaar het decor van een van Hamburgs grootste zomerfestivals: Dockville. In de broodnodige cultuur tijdens de rest van het jaar voorziet de Wilhelmsburger Hönigfabrik. Harburg viert elk jaar het Binnenhafenfest. Een wijk verderop, in Veddel, bevindt zich het Auswanderer Museum Ballinstadt, dat zeker een aanrader is. (Goed de tijd voor nemen!)

Bekijk hier meer tips:

Wilhelmsburg
Een beetje als de bollenstreek. Maar dan anders

Restauranttips

De Lämmertwiete in Harburg zit vol restaurantjes – Ik eet graag een burger bij Caspari.

Vju bovenop de Flakbunker geeft je een prachtig uitzicht over de haven.

Momento di in Harburg is een goed Italiaans restaurant waar je leuk aan het water kunt zitten.

Hoteltips

Raphael Hotel Wälderhaus – dit hotel staat geheel in het teken van de natuur en duurzaamheid, compleet met bezoekerscentrum over de natuur in en om Hamburg. Het ligt direct aan het Inselpark, op 5 minuten lopen van S Wilhelmsburg. Ik schreef deze blogpost nadat ik er gelogeerd had: Slapen in… de natuur.

Van A naar B in Wilhelmsburg en Harburg

Je startpunten zijn hier Wilhelmsburg (S) en Harburg (S). Het gebied bij Moorwerder, langs de dijk, is bij uitstek geschikt voor een fietstocht.
Meer ov-tips: Met het ov door Hamburg en voor een fiets: Stadtrad Hamburg.

Uitzicht over Hamburg vanaf de Energiebunker in Wilhelmsburg

De Flakbunker in Wilhelmsburg

Wijken in Hamburg: Wilhelmsburg en Harburg

Een verrassend oud straatje in Harburg met gezellige restaurantjes: Lämmertwiete

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.