Zomerfestivals in Hamburg 2016

Moin! Leuk dat je er bent! Lees je deze festivalagenda na 2016? Houd dan de Evenementenkalender Hamburg in de gaten – daar vind je alle zomerfestivals én alle festivals en evenementen voor de rest van het jaar.

En als je toch bezig bent, dan plan je meteen je stedentrip, toch? 😉

Jungs, Mädels, het is tijd om te grillen in een park, de witte winterbenen bij te kleuren en een plan te maken voor de Hamburgse zomerfestivals in 2016. Het zijn er nogal wat, dus grijp je agenda: of je nou cultur wilt snuiven, de voetjes van de vloer wilt doen of gewoon mee wilt deinen op de leukste bandjes: los geht’s!

Juni

31 mei – 6 juni Internationales Kurzfilm Festival
Hoewel niet elk thema een even groot succes is wat mij betreft blijft dit een van de leukste zomerfestivals in Hamburg, in gezellige bioscopen als de Zeise Kino en B-Movie. Mooi weer en geen zin in binnen zitten? Geen probleem, een deel van het programma is in Open Air variant.

2-3 juni 2017 (!) Elbjazzfestival
Hamburgs spectaculairste jazzfestival, niet in de laatste plaats vanwege de locatie. Of misschien wel vooral vanwege de locatie: de haven. Temidden van de vertrouwde, indrukwekkende kranen van de haven ben zelfs ik bereid naar jazz te luisteren… Dit jaar houdt het festival een pauze, maar de voorverkoop van tickets voor volgend jaar begint al in juli.

Elbjazz - Anja Menzel - Zomerfestivals in Hamburg

Foto: Elbjazz/Anja Menzel

Japan-FilmFest Hamburg
8-12 juni Japan-Filmfest
Na het Kirschblütenfest in mei volgt het 17e Japan-Filmfest, met dit jaar als thema ‘Japans onderwereld – in de schaduw van de Yakuza’. Veel aandacht voor de Japanse gangsterfilm dus dit jaar.

P1060229_Standort Hamburg_Zomerfestivals in Hamburg
10 juni – 10 juli EK
Tsja, een festival zou ik het als niet-voetballiefhebber niet willen noemen, en Nederland doet dit keer ook nog eens niet mee… Maar als je Die Mannschaft wilt anfeuern, of misschien wel België of Engeland, en je wilt dat niet alleen doen, dan kun je op het U-Bahn-EM-Netz van de Hamburger Hochbahn checken waar je dat het beste kunt doen. De grootste public viewing happening is op het Heiligengeistfeld, naast het stadion van St. Pauli.

EM Public Viewing Hochban Hamburg
10-12 juni 48h Wilhelmsburg
Wilhelmsburg van zijn muzikaalste kant: 48 uur lang muziek uit alle windstreken op maar liefst 63 locaties (en mind you, zo heel groot is Wilhelmsburg niet!)

48h Wilhelmsburg - Standort Hamburg - Zomerfestivals in Hamburg
20 juni Helbing-Matjes-Festival
Iedereen gaat er hier van uit dat ik, als Nederlandse, rauwe haring eet, maar ik eet echt nog liever zuurkool (brrr). Mij zul je dus niet tegenkomen op het matjesfestival. Mocht jij nu wel wild worden van rauwe haring, dan is dit feest je ding en proef je een avond lang in alle variaties Matjes en spoel je ze weg met een vers getapt Holsten-biertje of een Helbing. (Kaarten kosten € 24, als je dat wilt neertellen om rauwe vis te eten… ;))

20 juni – 3 juli Privattheatertage
Theaterfestival in de Hamburger Privattheater, waaronder het Altonaer Theater, de Fabrik in Ottensen, de Hamburger Kammerspiele en de Komödie Winterhuder Fährhaus. Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën komedie, moderne klassiekers en contemporain drama.

Juli

1-17 juli Altonale
Voor mij begint de zomer pas echt met de Altonale. Eigenlijk komt het erop neer dat er onder de noemer ‘Altonale’ twee weken lang verschillende festivalletjes gehouden worden en dat je ieder jaar weer tijd te kort hebt om alles te zien. De Altonale wordt ieder jaar met een groot Straßenfest afgesloten, en ook dat is niet een enkel feest dat in een paar straten plaatsvindt, maar een festival met maar liefst 13 Bühnen verspreid over heel Altona. Voor sommige Veranstaltungen moet je een kaartje kopen, de meeste zijn gratis.

Macbeth_Altona Macht Auf 2015_Standort Hamburg

(Vorig jaar zag ik Macbeth van het  Gdansk Shakespeare Theatre, in het Pools)

2-5 juli Millerntor Gallery
Kunst-, Musik- und Kulturfestival für kreatives Engagement: een festival waarbij interculturele uitwisseling centraal staat. (Want het Millerntor Stadion is toch veel leuker als er geen voetbal gespeeld wordt maar kunst tentoongesteld wordt, of niet? ;))

2-28 juli Schleswig-Holstein Musik Festival
174 klassieke concerten op 57 verschillende locaties tussen Hamburg en Denemarken: als je wilt kun je je hele zomervakantie naar dit festival inrichten…

8-9 juli Kulturflut Open Air
Het Gorch-Fock-Park op de punt van Finkenwerder stroomt over van de bandjes op 8 en 9 juli. Aan de ‘andere kant van de Elbe’, maar het tochtje met de ferry zeker waard!

Schlagermove_Zomerfestivals in Hamburg_Standort Hamburg

15-16 juli Schlagermove
Trek je fluorescerende plateauzolen en Afropruik maar vast uit de kast en oefen vast op je Marcelino-Wunderlich-moves (‘Verdammt, ich lieb’ mich!’), anders val je behoorlijk uit de toon tijdens de Schlagermove. Een bonte parade begeleid door Schlagermuziek trekt deze dagen door St. Pauli…

16 juli Daughterville
Een van de feestjes op het Dockvilleterrein in Wilhelmsburg: een dag lang muziek, poetry slam en … een wedstrijd kersenpittenspugen. Nadruk op jonge artiesten. Bijzonder aan Daughterville is dat de organisatie in handen licht van Hamburger jongeren tussen 14 en 18 jaar.

16-17 juli Craft Beer Tage
Twintig brouwers presenteren ook dit jaar weer hun zomerbiertjes op het terrein van Altes Mädchen, voor € 5 proef je ze allemaal. Ik ben er in elk geval bij, want in het kader van mijn craft beer projecten is dit natuurlijk een berg vliegen in één klap…

Craft Beer Days - Zomerfestivals in Hamburg22-24 juli Internationales Salsa Festival
Als je altijd al hebt willen leren salsa dansen is dit je kans, want van 22-24 juli verzamelen de beste salsadansers van de wereld zich in Hamburg om workshops te geven. Ben je zelf choreografisch gestoord (zoals ik), maar kijk je wel graag naar dans, dan zit je met dit festival ook goed, want ‘s avonds worden verschillende shows gegeven.

22-31 juli Duckstein Festival
Duckstein ken je misschien al als een van de bieren die de Holsten-Brauerei maakt, maar het is ook elk jaar weer een feestje in Hamburg vol muziek, markt, eten – en biertjes, uiteraard. Andere steden met een eigen Duckstein Festival zijn bijvoorbeeld Berlijn en Lübeck.

29 juli – 28 augustus Sommerdom
Kermisliefhebbers trekken naar het Heiligengeistfeld voor de grootste kermis van Hamburg, die je daar elk jaar in drie varianten vindt: de Dom.

P1060361_Standort Hamburg_Zomerfestivals in Hamburg
30 juli – 7 augustus Christopher Street Day / Hamburg Pride
‘Normal ist, wer Menschen achtet’ is dit jaar het motto van de Hamburger Pride Week, zoals altijd een volle week aan feestjes, lezingen en natuurlijk de grote parade. De parade vindt dit jaar op 6 augustus plaats. Es wird wieder bunt!

Augustus

6 augustus Farbgefühle Festival
Vast een voorproefje op het Holi Festival in september: kleur en muziek op de rennbahn in Horn.

7 augustus Vogelball Festival
Een heuse ‘piepshow’: het queer bal masqué in Wilhelmsburg, op het Dockvilleterrein. Reken op bonte uitdossingen en veel veren! :)(Kaarten verkrijgbaar via de Dockville shop.)

10-28 augustus Internationales Sommerfestival
Allemaal naar Winterhude voor ‘Drei wilde Wochen Programm im Sommer mit Tanz, Theater, Performance, Musik und Bildender Kunst’ bij Kampnagel!

Internationales Sommerfestival Kampnagel - Zomerfestivals in Hamburg11-14 augustus Summerjazz
Wie niet kan wachten tot de volgende editie van Elbjazz gaat van 11-14 augustus gewoon naar het Summerjazz Festival in Pinneberg (20 min. met de S-Bahn vanaf Altona).

12-14 augustus Wutzrock: umsonst, draußen & politisch
Een gratis festival met een politiek-solidair tintje. Tegen fascisme, niet-commercieel en geheel georganiseerd door vrijwilligers (wie wil kan zich ook bij de organisatie melden). Naast een muziekprogramma zijn er ook info stands van de organisaties waarmee Wutzrock solidair is.

Wutzrock - zomerfestivals in Hamburg

19-21 augustus MS Dockville

Na Daughterville en het Vogelball is het tijd voor hét festival van dit terrein: MS Dockville. Een soort Pinkpop/Lowlands, maar dan in Hamburg – ja, dit is een beetje een tricky vergelijking, want ik ben niet erg bekend met Pinkpop of Lowlands. Misschien houdt de vergelijking op bij de aanwezigheid van een festivalcamping… In ieder geval: drie dagen feest in Wilhelmsburg met een enorme lineup.

26-28 augustus Afrika Festival
Een paar dagen Afrika in Altona en Ottensen, met een grote Afrikaanse markt en verschillende bühnes met Afrikaanse muziek.

September

2-4 september Yoga.Wasser.Klang Festival
Dit festival in Planten und Blomen draait helemaal om yoga en medidatie. Naast de usual suspects als kundalini, power yoga, enz. staan ook ‘happy hips yoga’ en lachyoga op het programma…

Yoga Wasser Klang - Zomerfestivals in Hamburg

3 september Holi Festival of Colours
Een beetje stad heeft zijn eigen Holi Festival, zo ook Hamburg: kleurtjes en beats in het Volkspark…

9-11 september Tag des offenen Denkmals
Het thema van het openmonumentenweekend van dit jaar is ‘gemeinsam Denkmäle erhalten‘. Dat klinkt mij wat breed in de oren, dus ik ben erg benieuwd wat ervan gemaakt wordt. Bekend is in elk geval al dat er dit jaar een recordaantal monumenten de deuren opent.

gratis bezienswaardigheden in Hamburg - Alte Elbtunnel - Standort Hamburg

10 september Hamburger Theaternacht
Hamburg is een stad van lange nachten – lange nacht van de musea, consulaten, yoga, wetenschap, noem maar op. Een theaternacht mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! Met je ticket (€ 15 in de voorverkoop) kun je de hele nacht in alle theaters terecht. Een speciale shuttle bus brengt je overal naartoe.

9-15 september Harbour Front Literaturfestival
Stel je voor, drankje in de hand, uitzicht op de haven, luisterend naar een auteur die uit zijn nieuwste roman voorleest, terwijl de zon langzaam ondergaat. Dat is het Harbour Front Literaturfestival, dat ook dit jaar weer op meer dan 50 locaties aan de Elbe literatuur van over de hele wereld belooft.

Harbour Front Literaturfestival

(de flyer voor dit jaar is er nog niet, maar ik vond deze zo leuk…)

21-24 september Reeperbahn Festival
Omdat de Reeperbahn veel meer is dan alleen schimmige sekstenten dompel je je deze dagen onder in muziek en visual arts. Kaarten koop je voor één of meerdere dagen.

29 september – 8 oktober Filmfest Hamburg
Man weiß nie, wann das nächste Mal Filmgeschichte geschrieben wird…” Behoeft het Hamburger Filmfest nog verdere introductie? Nee toch! De 24e editie gaat 29 september van start. Echte filmfanaten blijven nog wat langer in de stad, of komen eind oktober weer terug, voor de Lesbisch-Schwule-Filmtage van 18.23 oktober.

Meer tips voor de zomer

Waren dit alle zomerfestivals in Hamburg? Bij lange na niet! Nog meer festivals vind je op hamburg.de/festival en bij Szene Hamburg. Er zijn bijvoorbeeld ook nog de Metal Days, Elbriot Festival, een festival voor electro-punk,en een hele serie aan losse openluchtconcerten om je deze zomer van de straat te houden. Check ook zeker de Evenementenkalender!

Geen zin in een festival, maar wel in Hamburg? Check mijn tips voor de Zomer in Hamburg en plan meteen je stedentrip naar Hamburg.

Houd het hoofd koel en de rosé koud, viel Spaß!

M20150805171749_Standort Hamburg_Zomerfestivals in Hamburg

Plaats een reactie