Met de auto naar Hamburg

Hamburg ligt niet naast de deur, maar tegelijkertijd is het ook weer niet zó ver rijden dat met de auto naar Hamburg gaan geen optie zou zijn. Nu ik zelf na 100 autoloze jaren ook weer autorijd* kan ik je in deze blog vertellen waar je op moet letten als je met de auto naar Hamburg komt.

Met de auto naar Hamburg_Standort Hamburg_20160503154234

Afstanden en reisduur

Om uit te gaan van het midden van Nederland: Utrecht ligt op ongeveer 445 km van Hamburg. Omdat je altijd wel ergens in de file terechtkomt, kun je het beste uitgaan van 5 á 6 uur rijden. Brood mee voor onderweg dus! Rond Hamburg (en ook Bremen) rijdt veel vrachtverkeer dat files veroorzaakt. Vermijd je dat liever, rijd dan op zondag (en blijf meteen een week in Hamburg ;))

Je kunt je eigen afstand tot Hamburg hier checken: afstanden naar Hamburg berekenen

Eigen auto mee: heb je een milieusticker nodig?

Sommige Duitse steden hebben zogenoemde Umweltzonen die je niet in mag rijden als je geen Umweltplakette hebt. Met zo’n sticker geef je aan dat je auto niet meer dan een bepaalde hoeveelheid rommel uitstoot en zo bijdraagt aan de luchtkwaliteit.

Hamburg heeft vooralsnog geen Umweltzone. Deze zones gelden sowieso alleen in de centra van bepaalde steden en nooit op de Autobahn, dus als je alleen naar Hamburg gaat, heb je geen milieusticker nodig.

Meer info bij de ANWB en het Umwelt Bundesamt.

Met de auto naar Hamburg

Parkeren

Parkeren in de binnenstad kan, zoals in elke grote stad, nogal een crime zijn. Het beste zet je de auto neer in een Parkhaus. Hamburg.de geeft je een overzicht. Vind je het leuk om rond te rijden en te jagen op een gratis parkeerplaats, kijk dan even bij gratis parken, waar alle gratis parkeerplaatsen in Hamburg opgesomd worden.

Eigenlijk heb je in Hamburg zelf de auto niet nodig. Ik vind het zelf in elk geval prettiger om in de stad met het ov te reizen. Als je de auto meegenomen hebt naar Hamburg zou ik je dus aanraden om een hotel te kiezen waar je hem kunt parkeren en hem daar lekker laten staan terwijl jij de stad verkent. In dit artikel heb ik mijn tips voor hotels met parkeerplaatsen en andere parkeertips op een rijtje gezet: Parkeren in Hamburg.

M20160321101021_Met de auto naar Hamburg_Standort Hamburg

Auto huren

Vlieg je naar Hamburg en wil je een auto huren, dan kan dat natuurlijk ook. Ik zou het je echter alleen aanraden als je van plan bent naast Hamburg ook steden in de omgeving te bezoeken (bijvoorbeeld Lübeck of Hannover – houd er in dat geval rekening mee dat je voor Hannover wél een milieusticker nodig hebt!). Als je alleen Hamburg bezoekt, dan kun je eigenlijk prima toe met het openbaar vervoer, of gewoon lekker Hollands, met een fiets!

Wil je een auto huren, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Sixt. Een andere optie is car sharing via Car2Go. Met behulp van een app kun je een car2go auto vinden die bij zich jou in de buurt bevindt en hem reserveren. Je huurt de auto alleen voor zolang als je ‘m nodig hebt en parkeert hem na afloop ergens op een openbare parkeerplaats voordat je hem afmeldt. Nadeel: deze autootjes hebben allemaal het formaat van een postzegel. (Het zijn Smartjes.)

Met de auto naar Hamburg

Verder handig om te weten

 • Mocht je behoefte krijgen om je auto te wassen, dan moet je naar een wasstraat. Het is in Duitsland niet toegestaan om op straat je auto te wassen.
 • In de winter heb je winterbanden nodig, je moet namelijk ‘voor het weer passende’ banden hebben.
 • Rijd je van Hamburg weer terug naar huis, neem dan voor onderweg een Franzbrötchen mee. Als aandenken, om op te peuzelen langs de Autobahn. 🙂

Automuseum Prototyp

Heb je geen enkele behoefte om met de auto naar Hamburg te komen, noch om in Hamburg zelf rond te rijden, maar wil je wel naar mooie oldtimers en blitse sportwagens kijken, dan stuur ik je naar het Prototyp Museum. Het is niet heel groot, maar erg leuk, ook als je niet eens heel erg van auto’s houdt.

Automuseum Prototyp, Shanghaiallee 7, U4 HafenCity Universität, bus 111 direct voor de deur, en oh ja, heb je de auto mee, dan kun je hem kwijt in het Parkhaus Elbarkaden om de hoek (Hongkongstraße 6a).

Prototyp Museum Hamburg Speicherstadt

Met de auto naar Hamburg

Ander vervoer naar en in Hamburg:

Openbaar vervoer in Hamburg
Unterwegs in en om Hamburg: het beste vervoer

Vroemmmmm, gute Fahrt!

Als je auto bij je huis past…

* Geen zorgen, ik heb na een Fahrpause van 14 jaar weer een paar rijlessen genomen, ook al heb ik een rijbewijs. Je kunt dus met een gerust hart over straat als ik op de weg ben 😉

Dit artikel is opgepoetst in juli 2018 🙂

10 gedachten over “Met de auto naar Hamburg

  • En ik weet ook waarom, want verschillende mensen zijn zo vriendelijk geweest mij de (enorm doordachte) redenen daarvoor haarfijn uit te leggen. Maar dat is wellicht materiaal voor een volgende blog… 🙂

 1. Is het erg dat ik alleen heb ge oh-ed en ah-ed bij de foto’s van de prachtige oldtimers? Schatjes! Goed artikel wel, want vanuit het oosten van het land ben je echt zo in HH met de auto!

 2. Handig! Wij reizen sinds we kinderen hebben regelmatig met de auto voor een weekendje naar ons buurland af en Hamburg staat zeker op de planning. Die Umweltzone was een paar weken terug in Keulen wel weer een dingetje ja, moeten toch echt zo’n sticker halen volgende keer, voor zoveel steden heb je hem WEL nodig. Thx voor de reminder. 🙂 Lijkt me een leuk museum trouwens, DAAR krijg ik de wederhelft ook wel mee naartoe.

  • Haha, ja, als ie dáár ook niet naartoe wil…. 😉 Is echt heel leuk. Ligt overigens niet ver van Miniatur Wunderland, wat dan voor de kinders weer heel leuk is.

 3. hallo, ik bezoek zaterdag 16dec en 17dec 2017 de kerstmarkten nu lees ik dat parkeren in het weekeinde gratis is klopt dit?
  heb een hotel aan de Holzdamm 43, 20099 Hamburg, Duitsland

 4. leuke tips, top info en mooie foto’s!!!
  Wij gaan met de auto (ik moet nog ff naar een klant in Hemmingstedt) vrijdag – zondag 14-16 dec 2018 naar Hotel Richter. Natuurlijk even naar de kerstmarkt… is er nog iets wat we moeten weten of zeker niet moeten vergeten??

  We twijfelen tussen OV en fiets meenemen. Je advies??

  Schönen Tag, Ruud

  • Ha Ruud, ik zou voor het ov gaan, er zijn bushaltes dicht bij je hotel – met bus 277 ben je zo bij S/U Barmbek, en vandaar ben je makkelijk in het centrum. Met de fiets is het een kilometer of 11 naar de kerstmarkt van St. Pauli (om even een ijkpunt te nemen). Is wel te doen, maar toch een end als je de weg niet goed kent. (Ik zou zelf ook de Bahn nemen,tenzij het hoogzomer is en ik de tijd heb – voor het geval dat de weg er in de praktijk anders uitziet dan Google Maps zei ;)) Viel Spaß!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.