Home Ontdek Hamburg Bahrenfeld: een wijk waar je nu naartoe moet

Bahrenfeld: een wijk waar je nu naartoe moet

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bahrenfeld is een beetje een wijk voor meergevorderden: de wijk moet het zonder grote, bekende bezienswaardigheden stellen, en ligt iets verder van het centrum. Maar laat dat je absoluut niet tegenhouden Bahrenfeld te bezoeken als je in Hamburg bent!

Er staat namelijk tegenover dat je er de mooiste oude fabrieken vindt, dat wijn- en ginliefhebbers er goede voorraden kunnen inslaan en dat je in het Altonaer Volkspark naar hartelust kunt rondbanjeren, de HSV-tempel kunt bezoeken – of juist op een kleedje kunt liggen, natuurlijk. Wie du möchtest. 🙂 En street art is er ook. En een paar leuke winkels. Lekker eten kun je er ook al! Ik zeg dus: op naar Bahrenfeld.

Wijken van Hamburg: Bahrenfeld

Doen in Bahrenfeld

Arcitectuurfans opgelet

Net als buurwijk Ottensen was Bahrenfeld vroeger een zelfstandige industriestad. Hier werden bijvoorbeeld elektromotoren gerepareerd, maar ook koekjes gebakken (een van mijn klanten, is gevestigd in de oude koekjesfabriek). Ook werd vanuit Bahrenfeld Hamburg van gas voorzien. Op het terrein van de oude gasfabriek vind je nu een hotel (zie verderop, aanrader), winkels en een park.

Je komt de fabrieken vanzelf tegen als je de Stresemannstraße/Bahrenfelder Chaussee uitrijdt, en in het Otto von Bahrenpark. Meer prachtige baksteengebouwen kom je tegen aan de Bahrenfelder Kirchenweg en de Mendelssohnstraße.

Verlaat ook zeker de grotere wegen en bekijk de kleine en wat verstopte watertoren van Bahrenfeld, en Westend Village, de vroegere sigarettenfabriek (Theodorhof/Theodorstraße).

Naast fabrieken kun je je architectuurminnend hart ook ophalen aan woonhuizen in Backsteinbau en laat 19e-eeuwse Gründerzeitpanden.

Baksteenparadijs Bahrenfeld

Bella Italia in Bahrenfeld: inslaan bij Andronaco Grande Mercato

Andronaco is, oneerbiedig gezegd, een supermarkt. Maar wel een Hele Grote en eentje die zich volledig richt op Italiaanse producten. Ik krijg er zelf een beetje keuzestress van, maar als je het hier niet kunt vinden, dan bestaat het niet. De kans is groot dat dit uitstapje even duurt (toch een beetje de omvang van een bescheiden Ikea-filiaal, als je het mij vraagt), maar dat is niet erg: je kunt op adem komen in de bistro van Andronaco. Er zit overigens een tweede filiaal in HafenCity.

Andronaco Grande Mercato, Beerenweg 24-26

Plop bij Weinoutlet

Spreekt voor zich, oder?! Een wijnwinkel vol mooie wijnen van over de hele wereld én een ‘rariteitenkabinet’ met aparte wijnen. Af en toe organiseert Weinoutlet proeverijen. Goed te combineren met een bezoekje aan Andronaco. 😉

Weinoutlet, Stresemannstraße 375 (tevens online shop)

Uitwaaien in het Altonaer Volkspark

Met 205 hectare bos, dahliatuin, volkspark, Schulgarten, volkstuintjes en nog veel meer is het Altonaer Volkspark echt het Hamburgse park waar ik tegenwoordig elke week wel een keer ga wandelen. Of je wilt wandelen, fietsen, midgetgolfen, klimmen of gewoon met de hond wilt uitrazen, hier ben je echt op de juiste plek.

Tip: pal naast het Volkspark ligt de mooiste begraafplaats van Hamburg, het Hauptfriedhof Altona, een absolute oase.

Baksteenarchitectuur in de wijk Bahrenfeld

Second hand shoppen bij Stilbruch

Stilbruch is een enorme tweedehands winkel waar je werkelijk álles vindt. Van meubels tot oude radio’s, loopbanden (!) en fietsen, van kleding tot servies, schilderijen en verlichting. En vooral op zaterdag ook heel veel koopjesjagers… Heerlijk stöbern en snuisteren voor de vintageliefhebber. Beschik je (zoals ik) over wat minder geduld, dan ga je misschien beter terug naar de Weinoutlet…

Stilbruch, Ruhrstraße 51

Nog niet genoeg van het stöbern en snuisteren? Meer vintage vondsten vind je in Bahrenfeld bij het Vintage Kaufhaus in de Gaußstraße. En kun je er helemaal geen genoeg van krijgen, bekijk dan deze 15 second hand en vintage winkels in Hamburg.

Nog meer second hand shoppen op de Flohdom Trabrennbahn

Is je honger naar schatzoeken nog niet gestild, dan kun je elke woensdag en zaterdag terecht op de Flohdom op het grote parkeerterrein van de Bahrenfelder Trabrennbahn, direct aan het Altonaer Volkspark. Alle mogelijke Tüddelkram vind je hier, ook als het regent.

Flohdom, Luruper Chaussee 30

A day at the races: Trabrennbahn

Gesproken over de Trabrennbahn, daar rennen gelegentlich natuurlijk ook paarden rond. Soms worden er ook concerten gegeven. De paardenrennen kun je gratis bekijken – staat nog op mijn lijstje. Heel opwindend lijkt het me niet, maar als ik een hoedje op mag vind ik het allang prima.

Trabrennbahn Hamburg, Luruper Chaussee 30

Stilbruch in Bahrenfeld

Lichthof theater

Een klein maar fijn theater waar ruimte is voor vernieuwende theatermakers – van kleine groepjes tot kunstenaars die alleen werken. Het programma van het Lichthof Theater is dan ook veelzijdig, en vaak wat experimenteel.

Lichthof Theater, Menfelssohnstraße 15

Gin proeven bij Gin Sul

Hamburg heeft zijn eigen gindestilleerderij, een van de kleinste destilleerderijen in Duitsland, Gin Sul. Er is een kleine winkel, verstopt aan een hofje (vroeger werden hier kolen opgeslagen). Gin Sul organiseert proeverijen, workshops en rondleidingen waarbij je alles leert over hoe in Hamburg gin gemaakt wordt. Meer info over data en prijzen vind je op de website:

Gin Sul, Bahrenfelder Steindam 2

Street Art 

Ben je in de buurt van Gin Sul, dan loont het om goed om je heen te kijken, want je vindt er een paar mooie murals. Ik beschrijf ze hier voor je: Street Art in Bahrenfeld.

HSV-stadion

HSV-fans slaan natuurlijk ook de thuisbasis van de Hamburger Club niet over, het Volksparkstadion. Hier wordt meer gedaan dan tegen ballen getrapt, hier ga je heen voor de ‘ultieme voetbalbeleving’ – heb ik me laten vertellen, althans. Er is een HSV-museum en er worden rondleidingen door het stadion gegeven. En er is het boven genoemde fanrestaurant, natuurlijk. Op dagen dat HSV thuis speelt zijn er speciale rondleidingen.

Volksparkstadion, Sylvesterallee 7

baksteenarchitectuur Bahrenfeld

Street art in de wijk Bahrenfeld

Street Art Bahrenfeld - STAMP2022

Restauranttips in Bahrenfeld

  • Mokka, Bahrenfelder Chaussee 29, is gezellig voor de koffie of de Mittagtisch
  • Goed eten kun je ook bij Mangold, het restaurant van het Gastwerk Hotel. De L-Bar daar is overigens ook een bezoek waard.
  • The Drilling, Friesenweg 4, ligt niet ver van S-Bahn halte Bahrenfeld, maar is wel een beetje verstopt. Toch erg de moeite waard, want het terrein van de oude marsepeinfabriek is het bewonderen waard en The Drilling is een mooie bar voor een goede koffie of een bijzondere cocktail.
  • Voor Kaffee & Kuchen ga je naar Café June.

Voor een avondje uit in de buurt ga je het beste naar Ottensen: Uitgaan in Ottensen

Hoteltips in Bahrenfeld

Gastwerk Hotel Hamburg in de oude gasfabriek – comfortabele kamers in een architectuurjuweel, waar bovendien ook een heel fijne spa is. Het blijft een van mijn favorieten! Bij Gastwerk kun je trouwens ook een fiets huren, wel zo handig.

Gatwerk Hotel Bahrenfeld

Gastwerk Hotel

Van A naar B in Bahrenfeld

Bahrenfeld is perfect als je met de auto naar Hamburg komt: zet je auto bij je hotel (zowel bij Gastwerk als One kun je gratis parkeren) en spring in bus 2 naar het centrum. Op de terugweg ben je in een Katzensprung op de A7. Met de S-Bahn kom je via haltes Diebsteich en Bahrenfeld in Bahrenfeld, maar met de bus kom je verder.

Karren maar, op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om Bahrenfeld en de rest van Hamburg te verkennen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Joost 13 augustus 2017 - 19:06

Dat ziet er gaaf uit! (Behalve die thrift store, dat hoeft van mij niet. Maar al dat baksteen is gaaf.)

Antwoorden
Fem 13 augustus 2017 - 19:08

Ik vond de 2nd hand winkel ook niet zo’n succes (chaoosssss!) maar Bahrenfeld is verder inderdaad een leuke wijk!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid