Wijken in Hamburg: waarom je nu naar Bahrenfeld moet

Bahrenfeld is een beetje een Stadtteil voor meergevorderden: de wijk moet het zonder grote bezienswaardigheden stellen, en ligt iets verder van het centrum.

Daar staat tegenover dat je er de mooiste oude fabrieken vindt, dat wijn- en ginliefhebbers er goede voorraden kunnen inslaan en dat je in het Altonaer Volkspark naar hartelust kunt rondbanjeren, de HSV-tempel kunt bezoeken – of juist op een kleedje kunt liggen, natuurlijk. Wie du m├Âchtest. ­čÖé

Wijken in Hamburg: bahrenfeld

Doen in Bahrenfeld

Arcitectuurfans opgelet

Net als buurwijk Ottensen was Bahrenfeld vroeger een industriestadje. Hier werden bijvoorbeeld elektromotoren gerepareerd, maar ook koekjes gebakken (een van mijn klanten, Jimdo, is gevestigd in de oude koekjesfabriek). Ook werd vanuit Bahrenfeld Hamburg van gas voorzien. Op het terrein van de oude gasfabriek vind je nu een hotel (zie verderop, aanrader), winkels en een park.

Je komt de fabrieken vanzelf tegen als je de Stresemannstra├če/Bahrenfelder Chaussee uitrijdt, en in het Otto von Bahrenpark. Meer prachtige baksteengebouwen kom je tegen aan de Bahrenfelder Kirchenweg en de Mendelssohnstra├če.

Verlaat ook zeker de grotere wegen en bekijk de kleine en wat verstopte watertoren van Bahrenfeld, en Westend Village, de vroegere sigarettenfabriek (Theodorhof/Theodorstra├če).

Naast fabrieken kun je je architectuurminnend hart ook ophalen aan woonhuizen in Backsteinbau en laat 19e-eeuwse Gr├╝nderzeitpanden.

Bezoek de wijk Bahrenfeld

Baksteenparadijs Bahrenfeld

Bella Italia in Bahrenfeld: inslaan bij Andronaco Grande Mercato

Andronaco is, oneerbiedig gezegd, een supermarkt. Maar wel een Hele Grote en eentje die zich volledig richt op Italiaanse producten. Ik krijg er zelf een beetje keuzestress van, maar als je het hier niet kunt vinden, dan bestaat het niet. De kans is groot dat dit uitstapje even duurt (toch een beetje de omvang van een bescheiden Ikea-filiaal, als je het mij vraagt), maar dat is niet erg: je kunt op adem komen in de bistro van Andronaco. Er zit overigens een tweede filiaal in HafenCity.

Andronaco Grande Mercato, Beerenweg 24-26

Plop bij Weinoutlet

Spreekt voor zich, oder?! Een wijnwinkel vol mooie wijnen van over de hele wereld ├ęn een ‘rariteitenkabinet’ met aparte wijnen. Af en toe organiseert Weinoutlet proeverijen. Goed te combineren met een bezoekje aan Andronaco. ­čśë

Weinoutlet, Stresemannstra├če 375 (tevens online shop)

P1030819_Standort Hamburg_Bahrenfeld

DSC_1652_Standort Hamburg_Bahrenfeld

M20170805121210_Standort Hamburg_Bahrenfeld

Second hand shoppen bij Stilbruch

Stilbruch is een enorme tweedehands winkel waar je werkelijk ├ílles vindt. Van meubels tot oude radio’s, loopbanden (!) en fietsen, van kleding tot servies, schilderijen en verlichting. En vooral op zaterdag ook heel veel koopjesjagers… Heerlijk st├Âbern en snuisteren voor de vintageliefhebber. Beschik je (zoals ik) over wat minder geduld, dan ga je misschien beter terug naar de Weinoutlet…

Stilbruch, Ruhrstra├če 51

Nog meer second hand shoppen op de Flohdom Trabrennbahn

Is je honger naar schatzoeken nog niet gestild, dan kun je elke woensdag en zaterdag terecht op de Flohdom op het grote parkeerterrein van de Bahrenfelder Trabrennbahn, direct aan het Altonaer Volkspark. Alle mogelijke T├╝ddelkram vind je hier, ook als het regent.

Flohdom, Luruper Chaussee 30

A day at the races: Trabrennbahn

Gesproken over de Trabrennbahn, daar rennen gelegentlich natuurlijk ook paarden rond. Soms worden er ook concerten gegeven. De paardenrennen kun je gratis bekijken – staat nog op mijn lijstje. Heel opwindend lijkt het me niet, maar als ik een hoedje op mag vind ik het allang prima.

Trabrennbahn Hamburg, Luruper Chaussee 30

M20170805115606_Standort Hamburg_Bahrenfeld

M2017080512053_Standort Hamburg_Bahrenfeld

M20170805122242_Standort Hamburg_Bahrenfeld

Lichthof theater

Een klein maar fijn theater waar ruimte is voor vernieuwende theatermakers – van kleine groepjes tot kunstenaars die alleen werken. Het programma van het Lichthof Theater is dan ook veelzijdig, en vaak wat experimenteel.

Lichthof Theater, Menfelssohnstra├če 15

Gin proeven bij Gin Sul

Hamburg heeft zijn eigen gindestilleerderij, een van de kleinste destilleerderijen in Duitsland, Gin Sul. Er is een kleine winkel, verstopt aan een hofje (vroeger werden hier kolen opgeslagen). Gin Sul organiseert proeverijen, workshops en rondleidingen waarbij je alles leert over hoe in Hamburg gin gemaakt wordt. Meer info over data en prijzen vind je op de website:

Gin Sul, Bahrenfelder Steindam 2

Altonaer Volkspark

Laat je niet foppen door de naam ‘Volkspark’ want we hebben het eigenlijk meer over een bos. (Ik verdwaal er altijd.) Zeer geschikt voor een rondje joggen, fietsen, of een sessie chillen op de Wiese. Er is bovendien een beroemde daliatuin. Aan de parkranden zijn twee imbissen, en in het park ligt het Fanrestaurant Die Raute (zie volgende item op de lijst). Ik geef zelf de voorkeur aan een zelf meegenomen picknick. Er is een Grillplatz in het park!

Altonaer Volkspark, August-Kirch-Stra├če, achter de Trabrennbahn.

HSV-stadion

HSV-fans slaan natuurlijk ook de thuisbasis van de Hamburger Club niet over, het Volksparkstadion. Hier wordt meer gedaan dan tegen ballen getrapt, hier ga je heen voor de ‘ultieme voetbalbeleving’ – heb ik me laten vertellen, althans. Er is een HSV-museum en er worden rondleidingen door het stadion gegeven. En er is het boven genoemde fanrestaurant, natuurlijk. Op dagen dat HSV thuis speelt zijn er speciale rondleidingen.

Volksparkstadion, Sylvesterallee 7

P1030798_Standort Hamburg_Bahrenfeld

baksteenarchitectuur Bahrenfeld

DSC_1677_Standort Hamburg_Bahrenfeld

Restauranttips in Bahrenfeld

Mokka, Bahrenfelder Chaussee 29, is gezellig voor de koffie of de Mittagtisch

Goed eten kun je ook bij Mangold, het restaurant van het Gastwerk Hotel. De L-Bar daar is overigens ook een bezoek waard.

The Drilling, Friesenweg 4, ligt niet ver van S-Bahn halte Bahrenfeld, maar is wel een beetje verstopt. Toch erg de moeite waard, want het terrein van de oude marsepeinfabriek is het bewonderen waard en The Drilling is een mooie bar voor een goede koffie of een bijzondere cocktail.

Voor een avondje uit in de buurt ga je het beste naar Ottensen: Uitgaan in Ottensen

Hoteltips

Gastwerk Hotel Hamburg in de oude gasfabriek – comfortabele kamers in een architectuurjuweel, waar bovendien ook een heel fijne spa is.

25Hours Hotel Number One – Bij One geen industriecharme, maar juist een dikke knipoog naar de jaren ’60. En een gaaf dakterras.

Bij beide hotels kun je fietsen huren.

Gatwerk Hotel Bahrenfeld

Gastwerk Hotel

25Hours Hotel Number One Bahrenfeld

25Hours Hotel Number One

Van A naar B in Bahrenfeld

Bahrenfeld is perfect als je met de auto naar Hamburg komt: zet je auto bij je hotel (zowel bij Gastwerk als One kun je gratis parkeren) en spring in bus 2 naar het centrum. Op de terugweg ben je in een Katzensprung op de A7. Met de S-Bahn kom je via haltes Diebsteich en Bahrenfeld in Bahrenfeld, maar met de bus kom je verder.

DSC_1664_Standort Hamburg_Bahrenfeld

P1030821_Standort Hamburg_Bahrenfeld

DSC_1670_Standort Hamburg_Bahrenfeld

DSC_1647_Standort Hamburg_Bahrenfeld

2 gedachten over “Wijken in Hamburg: waarom je nu naar Bahrenfeld moet

Plaats een reactie