Home Ontdek Hamburg Bezienswaardigheden die ik nog steeds niet gezien heb

Bezienswaardigheden die ik nog steeds niet gezien heb

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Buiten is het nog steeds bibberkoud, werkjes houden me aan mijn laptop geketend en een venijnige rugpijn maakt dat ik onderhand zo ongeveer een rollator overweeg… Je begrijpt, van ‘de paden op de lanen in’ is op dit moment weinig sprake hier.

Daarom een blog waarvoor ik de deur niet uit hoef. Ik vind namelijk zelf dat het best goed gaat met mijn integratie, maar er zijn nog steeds bezienswaardigheden in Hamburg die ik nog nooit gezien heb. Vandaag ‘bekijken’ we er vijf.

Update: inmiddels heb ik er een aantal gezien! Links naar mijn verslagen heb ik toegevoegd. ūüôā

1. Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland in de Speicherstadt is een van Hamburgs populairste attracties. Elk weekend staan er rijen voor de deur. Ik stond nog nooit in zo’n rij (en was ook nog nooit binnen).

Waarom was ik er nog niet?
Tsja, ik ben dan toch een beetje geneigd te denken ‘maar wij hebben Madurodam al’, dan ken je het wel. Madurodam vond ik als kind altijd fantastisch, maar toen ik er later toen ik groot was rondliep vond ik het toch vooral … klein.

Ga ik er nog naartoe?
Misschien nu toch wel, want
1) er is ook een mini-Elbphilharmonie en
2) Miniatur Wunderland heeft een muur om Las Vegas heen gezet als creatief protest tegen de absurde plannen van die gast met het rare haar. En dat is tof.

**Update!** Inmiddels heb ik een bezoekje gebracht aan het Wunderland en ik vond het toch leuker dan ik had verwacht. Mijn verslag vind je hier: Op zoek naar E.T. in Miniatur Wunderland

Moet jij ernaartoe?
Om dezelfde redenen als ik zou moeten gaan, en omdat Hamburg-in-het-klein erg bijzonder schijnt te zijn (ook handig als je verder weinig tijd hebt voor de stad ;)). Aan de andere kant blijft Hamburg-in-het-groot toch het leukst…

Miniatur Wunderland, Kehrwieder 2-4/Block D, U Baumwall
Plan je bezoek goed in, want kan erg druk worden (omdat er niet te veel mensen tegelijk naar binnen kunnen).

Je kunt van te voren tickets kopen, zodat je niet in de rij hoeft te staan: Tickets Miniatur Wunderland

Inmiddels was ik dus in MiWuLa, zoals het ook wel genoemd wordt…

Bezoek het Miniatur Wunderland in de Speicherstadt | Standort Hamburg

2. Grote havenrondvaart

Door de haven varen is natuurlijk iets wat er in Hamburg gewoon bij hoort: er is altijd iets te zien, Hafenkino verveelt nooit. Ik heb vaak door de haven gevaren, maar was nog nooit op zo’n grote havenrondvaartboot. (Hoewel ik tijdens de Hamburg Cruise Days wel een keer een nachtelijke Barkassenfahrt gemaakt heb, bedenk ik me nu.)

Waarom heb ik dit nog niet gedaan?
Voornamelijk omdat ik een beetje een cheap-ass ben: rondvaarten op deze schepen vind ik behoorlijk aan de prijs voor een niet zo lang tochtje. Met de ferry’s kun je voor een fractie van het geld (of helemaal niets, als je een Hamburg Card¬†hebt de hele dag op en neer varen als je wilt.

Ga ik het nog doen?
Hm… eigenlijk houd ik vooral van schepen om naar te kijken, niet om erop te varen. √Āls ik aan boord van een havenrondvaartschip stap, dan in combinatie met een wijnproeverij – op veel schepen worden namelijk ook allerlei feestjes en proeverijen georganiseerd. ūüôā

**Update!** Inmiddels heb ik niet alleen een grote Hafenrundfahrt gedaan, maar heb ik zelfs een bruiloft op zo’n grote rondvaartboot bijgewoond! Het was toch wel bijzonder om langere tijd door alle hoeken van de haven te varen, maar ik vind nog steeds dat je net zo goed de ferry kunt nemen.

Moet jij het doen?
Als je gaat, moet je het goed doen, dus dan zou ik je aanraden op zo’n lekker hysterisch schip als de Louisiana Star mee te varen. Als ik me niet vergis, wordt de Louisiana Star ook ingezet bij wijnproeverijen. En anders gewoon met de ferry gaan.

Gro√üe Hafenrundfahrt, Landungsbr√ľcken, U/S Landungsbr√ľcken

 

A photo posted by Kevin (@derkev29) on

3. Rickmer Rickmers

De Rickmer Rickmers is een vrachtzeilschip uit 1896 (vernoemd naar de kleinzoon van de eigenaar van de rederij. Die echt zo heette, arme kerel*). Het voer o.a. 12 keer rond de wereld, vervoerde later kolen van Chili naar Europa en werd in de Eerste Wereldoorlog ingezet om oorlogsmateriaal te vervoeren. Tegenwoordig is het een museumschip, waar ik nog niet binnen was.

Waarom was ik er nog niet?
Goede vraag, weet ik eigenlijk niet.¬†Ik houd op zich erg van oude schepen, vooral als ze voor anker liggen…

Ga ik er nog naartoe?
Waarschijnlijk wel. Ik ben wel benieuwd naar het museum en het restaurant schijnt erg goed te zijn. (Eten = belangrijk!)

Moet jij ernaartoe?
Toch wel, het is een klassieker in de haven van Hamburg. Klimmers opgelet: je kunt als je zin hebt de masten van de Rickmer beklimmen (huuu en brrr!). Meer info voor de bikkels: klimmen op de Rickmer Rickmers.

Rickmer Rickmers,¬†Landungsbr√ľcken, Ponton 1a, U/S Landungsbr√ľcken

 

A photo posted by Thomas Campbell (@thomascampbell51) on

4. De grote zaal van de Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie was jarenlang een beetje de Noord-Zuid-lijn van Hamburg: duur, vertraagd, nog duurder, nog vertraagder. Zo ongeveer alles wat bij een groot bouwproject mis kon gaan ging mis, maar januari dit jaar is het nieuwe concertgebouw dan eindelijk geopend. Het is een blikvanger, in alle opzichten, en de akoestiek schijnt fantastisch te zijn.

Waarom was ik er nog niet?
Ik had geen kaarten gewonnen voor de opening (boeh) en kan momenteel met mijn rug ook niet zo lang achter elkaar zitten als ik ook weer zelfstandig op wil kunnen staan. Daar moet echter spoedig verandering in komen, want een concert in de Elphi staat bovenaan mijn lijstje.

Ga ik er nog naartoe?
Definitiv!

Zie ook: Een Selfie op de Elphi

Moet jij er naartoe?
Kunnen we ook kort over zijn: ja.
Tickets en rondleidingen regel je online: Rondleiding Elbphilharmonie

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1, U Baumwall

5. König der Löwen

Het boogvormige theater in de haven werd speciaal voor de Leeuwenkoning gebouwd. De musical wordt er inmiddels al ruim 15 (!!) jaar onafgebroken en met enorm succes opgevoerd.

Waarom was ik er nog niet?
De film heb ik lang geleden zo’n 1.000 keer gezien, in het Engels. In Scheveningen zag ik jaren later de musical, in het Nederlands. Een groot en indrukwekkend spektakel, en dat zegt iets, want ik ben geen groot musicalliefhebber.

Ga ik er nog naartoe?
Eerlijk gezegd denk ik van¬†niet, en dat komt vooral doordat ik niet weet of ik The Lion King in het Duits wil horen. (Ik heb bij toeval The Phantom of the Opera in het Duits gezien en dat was niet zo’n succes wat mij betreft.)

Moet jij ernaartoe?
Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat er musicalfans zijn die deze musical nog niet gezien hebben. Maar als dat het geval is, dan moet je natuurlijk wel gaan. En ook als je hem elders al gezien hebt, is het misschien het experiment wel waard om hem ook in het Duits te zien…

K√∂nig der L√∂wen in het Stage Theater im Hafen, Norderelbstra√üe 6, speciale shuttle vanaf de Landungsbr√ľcken
Tickets bestel je hier: Tickets König der Löwen

Was jij wel al eens bij een van deze bezienswaardigheden? Laat me weten of ik moet gaan!

Op zoek naar meer mooie bezienswaardigheden en idee√ęn voor je stedentrip naar Hamburg? Check ook:

* De naam doet me toch een beetje aan ‘Biggus Dickus’ denken, maar dat ligt waarschijnlijk aan mij…

Musical König der Löwen heeft een eigen theater, ook in miniatuurvariant | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

Esther 10 februari 2017 - 17:22

Grappig, ik ben wel bij Rickmers geweest (en de boot ernaast) en vond dat toch behoorlijk leuke boten om te bekijken. Het specerijenmuseum was ook leuk trouwens.

Antwoorden
Fem 10 februari 2017 - 17:41

Ja, de Cap San Diego heb ik een keer met museumnacht van binnen bekeken, maar de RR op de een of andere manier niet. Maar ik zet in op het restaurant ūüėČ

Antwoorden
marijke 16 februari 2017 - 12:31

Ik zou je Miniatur Wunderland wel aanraden hoor. Zo mooi gemaakt. Misschien ’s morgens vroeg of zo.

Antwoorden
Fem 27 februari 2017 - 14:18

Komt er vast wel van, bijvoorbeeld als de kiddies van de buren groot genoeg zijn!

Antwoorden
Wim 8 maart 2017 - 17:48

Bijzonder de Louisiana Star met “Grosse Hafenrundfahrt” ervoor.
Wel op de Cap SanDiego geweest, een revolutionair schip vroeger van het Dr. Oetker concern ?

Antwoorden
Ximaar 31 maart 2017 - 12:38

Ooit een beetje door de binnenstad gefietst en aansluitend een hoge snelheidsboot naar Stade genomen. De volgende keer zal ik zeker even bij MiWuLa kijken en als het er niet te druk is bezoeken. Als ik alle youtubefilmpjes bekijk is het toch duidelijk anders dan Madurodam. https://ximaar.wordpress.com/2017/03/31/mrt-31-miwula-madurodam/

Antwoorden
Fem 6 april 2017 - 17:53

Misschien moet ik mijn buurmeisjes er een keer mee naartoe nemen…

Antwoorden

Laat een reactie achter

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.