Bruggen in Hamburg: ik heb er weer 9 voor je!

De bruggen in Hamburg zijn een bezienswaardigheid op zich, en ik kan er geen genoeg van krijgen. Dat hoeft voorlopig ook nog niet: met ruim 2.500 bruggen ben ik er ook nog wel even zoet mee. In de bruggenserie heb ik vandaag weer 9 stuks fraaie bruggen voor je opgeduikeld. Dit keer zijn het zowaar ook allemaal bruggen die water overbruggen! (Dat weet je bij een brug in Hamburg maar nooit ;))

9 Bruggen in Hamburg, Köhlbrandbrücke, foto door Max01 | Standort Hamburg

1. Schwanenwikbrücke

Tussen Hohenfelde en Uhlenhorst, aan de oosotkant van de Alster, bevindt zich een van de meest romantische bruggen van Hamburg. De Schwanenwikbrücke werd tussen 1874 en 1878 gebouwd, en het is een van de oudste bewaard gebleven bruggen met een staalconstructie. Deze brug werd door Hamburgs verliefden zó romantisch gevonden dat hij uiteindelijk bijna bezweek onder de enorme hoeveelheid liefdesslotjes die eraan gehangen werden. (Bija geen brug in Hamburg is veilig voor deze slotjes…) De slotjes werden in 2012 overgebracht naar het Hamburg Museum. In de oorlog werden de doorgangen onder de brug dichtgemaakt en gebruikt als Luftschutzbunker.

Doen in de buurt, rond de Alster: Vergeet wat ik zei over de Alster

AltSylt CC BY-SA 4.0 Schwanenwikbrücke | Bruggen in Hamburg

Schwanenwikbrücke rond 1900

2. Wilhelminenbrücke

Hamburg heeft bruggen in alle soorten en maten, dus ook een brug met een vloerkleedje, want waarom niet. De Körber-Stiftung (die naast de brug kantoor houdt) kwam met het idee van een kunstwerk dat tegelijkertijd een ‘gebruiksvoorwerp’ zou zijn: een stenen vloerkleed op de nabijgelegen brug uit 1888. Het ‘Steinerne Orientteppich’ van kunstenaar Frank Raendchen siert de Wilhelminenbrücke sinds 2005. Wilhelmines vloerkleed is 2,45 m breed en 27 m lang, en de motieven die gebruikt zijn symboliseren Hamburgs verbinding met de wereld.

Doen in de buurt: Speicherstadt en HafenCity bekijken

9 Bruggen in Hamburg, Wilhelminenbrücke, foto door Rita | Standort Hamburg

3. Lombardsbrücke

De Lombardsbrücke is een van de bruggen die de Binnenalster van de Außenalster scheidt (de andere brug is haar zusje Kennedybrücke, zie verderop). Er rijden zowel auto’s als treinen en S-Bahnen overheen. De oorspronkelijke brug was van hout, de huidige steenconstructie is in 1865 gebouwd. Hij is vernoemd naar een pandjeshuis genaamd ‘Lombard’, dat hier al in de 17e eeuw aan de Alster stond. Het uitzicht op de beide kanten van de Alster maakt dat je hier, volgens velen ‘het mooist’ in de file staat. Meh, ik zou zeggen, bekijk dit uitzicht liever vanuit de trein, want de files kunnen hier lang en ergerlijk zijn: elke dag karren er zo’n 67.000 auto’s over de Lombardsbrücke.

9 Bruggen in Hamburg, Lombardsbrücke, foto door Wolf Rabe | Standort Hamburg

4. Kennedybrücke

Echt heel warme gevoelens heb ik niet voor de Kennedybrücke sinds ik weer autorijd. Het is een van de drukste bruggen en straten van de stad. Toen ik voor het eerst in mijn eentje in Hamburg in een auto zat slaagde ik er onmiddellijk in verkeerd te rijden en een half uur in het gebied rond de Kennedybrücke en de Lombardbrücke te cirkelen… Ach ja.

De Kennedybrücke, werd in 1953 gebouwd als de Neue Lombardbrücke, naast de Lombardbrücke, die al het verkeer niet meer aan kon. In 1963 werd de Neue Lombardbrücke omgedoopt tot Kennedybrücke, naar John F. Kennedy. Elke dag tuffen er zo’n 50.000 auto’s overheen.

Doen in de buurt: de Altstadt en Neustadt bekijken, om de Alster heen wandelen, de Kunsthalle bezoeken, wandelen in Planten und Blomen.

9 Bruggen in Hamburg, Kennedybrücke, foto door rhapsodienbleu | Standort Hamburg

9 Bruggen in Hamburg, Kennedybrücke, foto door Francesco Chillari | Standort Hamburg

5. Köhlbrandbrücke

De Köhlbrandbrücke, uit 1974, is misschien wel Hamburgs bekendste brug en zeker een van de meest gefotografeerde bruggen van de stad. Het is ook de langste kabelbrug van Duitsland, en hij verbindt het oostelijke deel van de haven met de Autobahn (A7)-Elbtunnel. Als je Hamburgs ‘Golden Gate Bridge’ wilt komen fotograferen – hij doet het zoals je ziet erg leuk op havenplaatjes – of eroverheen wilt rijden, moet je een klein beetje haast maken, want de gemeente is van plan hem in 2030 af te breken. Je moet ook (vind ik) stalen zenuwen hebben, want hij is behoorlijk hoog. Ik durf er niet op. 😉

9 Bruggen in Hamburg, Köhlbrandbrücke, foto door Andreas Meese | Standort Hamburg

6. Ellerntorsbrücke

De op één na oudste brug van Hamburg is de Ellerntorsbrücke in de Altstadt, die dateert uit 1668. Een houten voorganger lag er zelfs al in de 13e eeuw. De drie natuurstenen bogen (vroeger symmetrisch, tegenwoordig door betonversterkingen niet helemaal meer) spiegelen leuk in de Herrengrabenfleet – de Ellerntorsbrücke is daardoor niet alleen oud, maar ook erg fotogeniek.

Doen in de buurt: wandelen door de Altstadt, shoppen bij Mutterland, de Mellin-Passage bewonderen, en in december Glühwein drinken op de kerstmarkt aan het Fleetinsel.

9 Bruggen in Hamburg, Ellerntorbrücke, foto door Tim A. Bruening | Standort Hamburg

9 Bruggen in Hamburg, Ellerntorbrücke, foto door Alejandro | Standort Hamburg

7. Südteichbrücke

Nog een romantisch ouwetje: de Südteichbrücke uit 1889, die gebouwd werd ter gelegenheid van de Hamburger industrietentoonstelling. De brug bevond zich altijd al op het Ohlsdorfer Friedhof, maar ligt pas sinds 1950 op zijn huidige plek.

Zie ook: Herfstwandelen op het Ohlsdorfer Friedhof

8. Magdeburger Brücke

Naast het fantastische 25Hours Hotel Hafen City in de Speicherstadt ligt een stoere stalen brug: de Magdeburger Brücke. Hij loopt over de Magdeburger Hafen en is al sinds 1930 in gebruik.

Doen in de buurt: eten bij Heimat Kitchen (het restaurant van 25Hours), moderne architectuur in HafenCity bekijken, flaneren (en ijs eten) aan de Magellan-Terrassen en klassieke muziek luisteren op U-Bahn station HafenCity Universität.

9. Neuerwegsbrücke

Deze ‘Fachwerkbrücke’ is gebouwd in 1886, tijdens de eerste bouwfase van de Speicherstadt. Hij staat niet alleen onder Denkmalschutz, maar maakt ook deel uit van Hamburgs bijdrage aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ik vind dit een van de fraaiste bruggen van Hamburg, omdat hij tegelijkertijd én een reling met sierlijke tierelantijntjes heeft én een stoere staalconstructie.

In de buurt: Miniatur Wunderland, het Internationales Maritimes Museum Hamburg, koffie lurken bij het Kaffeemuseum Burg en een wijntje drinken in het Fleetschlösschen.

Meer bruggen in Hamburg:

Meer bruggen dan Venetië: Hamburgs bruggen

Hamburger bruggen: ik snorde weer 7 fraaie voor je op

8 gedachten over “Bruggen in Hamburg: ik heb er weer 9 voor je!

 1. Ik heb niet zo heel veel met bruggen, maar ieder zijn of haar fetish, zou ik zou zeggen. 🙂
  Geeft overigens wel een leuke kijk op Hamburg.
  Als ik naar de stad kom, zal ik er eens op letten.

 2. Ik vind zo’n mozaiekvloer prachtig.

  Vergelijken is om verschillende redenen lastig. In Amsterdam staan 3000 bruggen op de onderhoudslijst. Een groot aantal daarvan zijn veredelde duikers waar je net met een kano onderdoor kan en mogelijk niet meer dan over kan lopen. In de gemeente Alkmaar kom je op die manier op 400 bruggen, maar wij hebben dan ook maar 1/8ste van de inwoners en 1/3de van het oppervlak van gemeente Amsterdam.

  In Amstrdam wonen dan weer veel minder mensen dan in Hamburg (neem aan dat je het bundesland/kreis bedoelt inclussief Harburg en dergelijke) en ook het oppervlak van HH is 3x zo groot als dat van de gemeente Amsterdam. Je zou dan ook Vervoersregio Amsterdam met Kreisstadt Hamburg moeten vergelijken. Die komen qua inwonertal en oppervlakte redelijk overeen. Maar dan is er een ruime verdubbeling van het aantal bruggen in Vervoersregio Amsterdam, omdat daar ook Zaanstad binnenvalt.

  Ik zie trouwens weinig bruggen die open kunnen voor schepen met een flinke mast. In Alkmaar zijn dat er maar 14.

  • Ja, mooi is dat vloerkunstwerk, hè? Mij maakt het niet heel veel uit waar de meeste bruggen liggen en of ze over water gaan of niet: feit is dat er in Hamburg relatief veel water te vinden is (een grote plus, vind ik), en er ook veel bruggen zijn – hele oude, hele nieuwe, bijna allemaal met een verhaal. Harburg is overigens gewoon een Stadtteil van Hamburg 😉
   Echt veel ‘groot spul’ vaart er niet door de binnenwateren van Hamburg, daarvoor stomen de kolossen door de Elbe (waarbij nog steeds wordt gediscussieerd of de Elbe verdiept moet worden, zodat er nóg grotere schepen doorheen kunnen). Ik vind 14 bruggen die openen zodat er groot spul doorheen kan varen in Alkmaar nog behoorlijk veel, had minder verwacht. (Denk nu even terug aan hellingproef op de Friesebrug tijdens mijn autorijlessen… brrr!)

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.