Slapen op… de camping: ElbeCamp

Vanmorgen ritsen we onze tent open en kijken we direct op de Elbe.

Of beter, jij ritst je tent open en kijkt direct op de Elbe, want mij krijg je alleen onder heel strikte voorwaarden in een tent.

Maar goed, als het dan moet, dan weet ik waar die tent moet staan: op de ElbeCamp camping in Hamburg. Midden in een natuurgebied, en toch op ongeveer drie kwartier fietsen van de stad.

Camping in Hamburg | ElbeCamp | Standort Hamburg

Camping ElbeCamp

ElbeCamp bevindt zich direct aan de Elbe, aan het einde van de Falkensteiner Ufer, aan het begin van het Waldpark Falkenstein en de Wittenbergener Heide. En dat is ook precies de reden waarom ik de camping ken. Ik ga er zomers graag koffiedrinken als ik langs de Elbe gefietst heb.

Faciliteiten ElbeCamp

  • Voor kinderen: speeltuinen aan het strand, Mitmachzirkus, verhuur van strandspeelgoed.
  • Voor iets grotere kinderen ;): barbecueverhuur, hangmatten.
  • Café Lüküs (tevens receptie) – hier kun je ook komen ontbijten of lunchen als je niet op de camping staat.
  • Autovrije plekken voor je tent.
  • Schone en moderne wc’s en douches.
  • Wifi (tegen betaling).
  • Van die dingen die je op een camping nodig hebt (zoals stroom, water, een plek om je chemische wc te legen, enz.)
  • DE ELBE! (Ja, maar duh!)

De camping trekt een bonte mix uit Duitse en buitenlandse gasten, jong en oud. Ook Hamburgers op zoek naar rust en groen vieren hier graag vakantie. Ik heb natuurlijk geen ervaring als campinggast, maar als gast van Café Lüküs vind ik de sfeer op ElbeCamp ontspannen en gezellig.

Doen in de buurt

ElbeCamp ligt eigenlijk perfect: in een natuurgebied, aan de Elbe, en toch dicht bij de stad. Je hoeft je tent maar uit te rollen om iets moois te zien.

Blankenese

In nog geen 10 minuten ben je bijvoorbeeld al in Blankenese. Daar eet je scones, struin je door het Treppenviertel, drink je een borrel aan het strand en bekijk je sjieke huizen, bijvoorbeeld. Je vindt al mijn tips hier: Blankenese

Fietsen

Wil je naar Altona/St. Pauli fietsen, dan kun je grotendeels autovrij langs de Elbe karren. Daar doe je ongeveer 30-45 minuten over. Wat je onderweg tegenkomt lees je hier: Fietstocht naar de Falkensteiner Ufer

Tip: sla de scheepswrakken van Blankenese niet over, op een Katzensprung van de camping. Gewoon voor een beetje een Titanic-gevoel… 😉

Naturschutzgebiet Wittenbergen en Waldpark Falkenstein

Uitgebreid wandelen kun je in deze natuurgebieden die je direct naast de camping vindt. (Inclusief wat klimwerk, want de natuur bevindt zich hoger dan ElbeCamp.) In Waldpark Falkenstein bevindt zich het Puppenmuseum Falkenstein, aan de rand van de Wittenbergener Heide de Rissener vuurtoren. Beide zijn een bezoekje waard.

Baudenkmal Wasserwerk Altona

Wasserwerk Baursberg voorzag vanaf 1859 voor het water van Altona. Met hypermoderne filtersystemen werd het Elbewater gefilterd en bleef Altona in 1892 gespaard tijdens de grote cholera-epidemie. Het oude Maschinenhaus ligt aan de Falkensteiner Ufer, tussen ElbeCamp en Blankenese. Iets verder naar boven ligt Wasserwerk Baursberg.

Schiffbegrüßungsanlage Willkomm Höft

Hier moet ik altijd een beetje om grinniken – Hamburg neemt zijn taak als haven erg serieus. Op ongeveer 5 km van de camping ligt Schiffbegrüßungsanlage Willkomm Höft bij Wedel. Alle schepen Hamburg in en uit varen worden met hun eigen volkslied begroet.

Camping in Hamburg_ Elbe Camp

ElbeCamp Hamburg: praktische tips voor je vakantie

Je kunt van april tot en met oktober terecht op de camping.

Het kost tussen € 7,70 (kleine tent) en € 17,20 (woonwagen) per nacht om je tent op te zetten bij ElbCamp. Daar komen nog kosten voor stroom, watertank en de eventuele voortent bij. Actuele prijzen vind je op de website van ElbCamp.

Met de auto bereik je de camping via de Wittenbergener Weg. Volg de bordjes Wittenbergen/ElbCamp en niet je tomtom, want die raakt van dit bosgebied geheid in de war.

Met de fiets kun je vanaf Altona zo goed als in een rechte lijn langs de Elbe naar de camping rijden. Hier vind je de route: op de fiets naar de camping

Vanaf station Blankenese kun je met bus 189 (richting Wedel) naar de Tinsdaler Kirchenweg rijden. Daarna is het nog ongeveer 10 minuten lopen.

ElbeCamp, Falkensteiner Ufer 101, Hamburg

Camping in Hamburg: ElbeCamp

Plaats een reactie