Dagtrip naar Glückstadt

Dit jaar vierde ik mijn verjarie met een dagtrip naar Glückstadt. Het was het weekend van de uit de hand gelopen G20, dus we konden het goed gebruiken om even uit Hamburg weg te zijn. Op slechts een uurtje rijden bleek Glückstadt daarvoor de perfecte bestemming: er was zon, de Elbe en een schattig historisch centrum. En er waren ook Matjes…

Dagtrip naar Glückstadt met Standort Hamburg

Docke Fischpark

Aan de Elbe ligt het Docke Fischpark, waar je kunt skaten, wandelen, over het water kunt uitkijken of in grote stoelen kunt chillen. Er is wat street art, en een kleine beach club met uitzicht op het water. Het leukste is het (vind ik althans) om de dijk op te lopen en daar een goed gesprek aan te gaan met de schapen. Ze zijn erg spraakzaam, en op de dijk is het goed wandelen (let wel op de schapenpoepjes). Het park is tevens Veranstaltungsplatz, en je mag er barbecuen.

Docke Fischpark, Am Hafen

Langs de Elbe

De aanwezigheid van de Elbe vind ik altijd een dikke plus in een stad. Ook Glückstadt stelt daarin niet teleur. In de Binnenhafen liggen historische zeilschepen en moderne bootjes, vind je de oude Salzspeicher en de kleurrijke huizen die je hierboven op de foto ziet. Het zijn allemaal beschermde monumenten. Loop je wat verder, dan kom je oude kranen tegen, terrassen en zelfs twee kleine beach clubs.

Historisch centrum

Er werd natuurlijk ook aan cultuur gedaan op mijn verjarie. Glückstadt is in 1617 gesticht door de koning van Denemarken, ook de hertog van Schleswig-Holstein. Het moest een ‘onneembare vesting’ worden en de havenstad werd door een Nederlandse vestingbouwer naar Nederlands voorbeeld gebouwd.

Het stadje staat vol vakwerkhuizen en baksteenarchitectuur, en heeft een interessant historisch museum in het Brockdorf-Palais, dat gevestigd is in een van de weinige bewaard gebleven gebouwen uit de tijd dat Glückstadt gesticht is. Het Detlefsen Museum Glückstadt is gebaseerd op de collectie van Detlef Detlefsen (echt waar…) en vertelt over de geschiedenis van Glückstadt en Schleswig-Holstein.

We liepen ook even bij de muziekschool binnen, waar toevallig net een open dag gaande was. Muzikaal gezien was dat geen heel groot succes, maar de muziekschool bevindt zich in het prachtige Wasmer-Palais uit 1705 (check de plafonds en het trappenhuis!) en er worden regelmatig concerten gegeven.

Detlefsen Museum Glückstadt, Am Fleth 43
Musikschule Glückstadt, Muziekschool in de Königstraße 36

DSC_1568_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

DSC_1574_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

Matjes

Glückstadt staat bekend om de Matjes. Rauwe haring dus. En omdat ik uit Nederland kom, gaat iedereen er hier van uit dat ik Matjes om te smullen vind alsof het om een stuk goede kaas gaat. Dat is niet het geval. Eigenlijk vind ik rauwe haring zelfs heel erg vies. Maar goed, je bent nu eenmaal in Glückstadat, dé matjesstad van Duitsland, en je bent met iemand die er al de hele week naar uitgekeken heeft Matjes te eten, dus kom, je probeert eens wat. We aten de Matjes bij Kandelaber, aan het marktplein. Zij koos voor Matjes á la Hausfrauenart, ik voor Matjes in rodewijnsaus (in de hoop dat ze niet al te erg naar rauwe vis zouden smaken). En ik moet zeggen, ik vond het best lekker.

Ik geloof dat ik nog even oversla, maar heb je de smaak te pakken of wil je alles over Glückstadts connectie met Matjes weten, dan kun je meegaan met een Matjestour.

Restaurant Kandelaber, Am Fleth 53

Stadtpark

Direct naast het station ligt het Stadtpark, met o.a. een rozentuin, en twee grote vijvers. De toenmalige stadpresident begon in 1818 met de aanleg van het park. Men nam er de tijd voor, pas ruim 100 jaar later was het park klaar. Het was het wel waard, want het Stadtpark is een prima plek om rond te banjeren of met een boek in het gras te gaan liggen.

Stadtpark Glückstadt, Itzehoerstraße 1

DSC_1571_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

Maak ook een dagtrip naar Glückstadt

 • Glückstadt ligt 46 km ten westen van Hamburg, aan de Elbe. Met de trein ben je er in een uurtje, voor ongeveer € 11 (retour). Er is een directe verbinding vanaf Hamburg Hauptbahnhof.
 • Maart is cultuurmaand in Glückstadt, vol lezingen, concerten, themawandelingen en poetry slam. Het programma voor 2018 vind je hier: Kulturmärz
 • Het zomerfeest van de stad zijn de Matjeswochen, met live-muziek, eendenrennen (ik verzin het niet!),
  markten en natuurlijk heel veel matjes…
 • Glückstadt en omgeving zijn bij uitstek geschikt om op de fiets te verkennen. Gewoon zelf,
  of met een Fahrradtour
 • Meer info over de bezienswaardigheden van Glückstadt: glueckstadt-tourismus.de

DSC_1614_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

DSC_1615_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

DSC_1616_Standort Hamburg_Dagtrip naar Glueckstadt

5 gedachten over “Dagtrip naar Glückstadt

 1. Je raakt er niet uitgekeken daar in het Noorden.
  Bijzonder is altijd, dat de Nl’ers er nauwelijks komen.
  Volgeslagen onbekend gebied voor ze
  bedankt info
  Wim

 2. Rond 1984 heb ik er in de jeugdherberg overnacht. Het was prachtig weer, maar toen vond ik het er erg saai en verlaten. Zal ook komen omdat ik een dag eerder in Stade was en daar veel meer reuring was. De dag erop sliep ik in Lübeck, de concurrentie qua mooiigheid was dus groot.

   • Wat dat betreft blijven het momentopnames. Mijn indruk wat dat er in Stade een soort feest- of op z’n minst markdag was. (overigens geen markt gezien) en mogelijk was het in Glückstadt een zondag en dan is het vaak rustiger.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.