Een uitstapje tussen de fruitbomen: das Alte Land

“Zullen we naar X of Y gaan?”

“Hm, ja, kan, maar daar zijn we al geweest…”

Nu ik alweer een aantal jaar in Hamburg woon, kent mijn familie Hamburg ook best goed. Bepaalde delen van de stad waarschijnlijk zelfs beter dan ik. Onlangs vonden we toch nog een stukje (net buiten) Hamburg dat mijn familie nog niet gezien had: das alte Land. Direct onder de Elbe, waar volgens velen Italië al begint.* Net daarvoor ligt nog een strook platteland tussen Hamburg en Stade. Vol fruitbomen, bloesems en molens.

Perfect als je Hamburg ‘uit’ hebt (onwaarschijnlijk, natuurlijk), of als je gewoon de drukte van de stad even achter je wilt laten.

Das Alte Land

Doen op das Alte Land

+ Fietsen

De fiets is de beste manier om je te verplaatsen tussen de deurpjes en boomgaarden. Er zijn verschillende routes uitgezet die je zowel langs de Elbe als langs de fruitbomen voeren.

+ Bloesem bekijken

De boomgaarden op das alte Land zijn het mooist in het voorjaar, als alle bomen in bloei staan. Ik was natuurlijk nét ná het hoogtepunt van de bloesems in de buurt – dat gebeurt me echter niet nog een keer, want de volgende keer maak ik gebruik van de Blütenbarometer (bloesembarometer). Deze laat precies zien welke bomen wanneer in bloei staan.

Tijdens het Blütenfest, in het eerste weekend van mei, is er in Jork niet alleen bloesem, maar ook markt, bloesemkorso, een shantykoor, en wordt de nieuwe Blütenkönigin gekroond.

+ Appels eten tijdens de Altländer Äpfeltage

De Obstbarometer (fruitbarometer) houdt je op de hoogte van de stand van de appels en kersen. Tijdens de Altländer Apfeltage (sept-nov) kun je verschillende hoven bezoeken en vers geoogste appels proeven. Festivals in deze periode zijn o.a.:

Tag des offenen Obsthofes
Apfelfest Steinkirchen september
Apfel- & Kürbisfest

(data 2021 zijn *om bepaalde redenen, je weet zelf* nog niet bekend)

DSC_1556_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

Uitstapje in de omgeving: das Alte Land

DSC_1614_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

+ Fotograferen

Dit is waarschijnlijk niet zo’n verrassing: het altes Land is behoorlijk fotogeniek. Het gebied staat niet alleen vol met mooie bomen, maar ook met prachtige oude boerderijen en pronkpoorten.

+ Pronkpoorten bekijken

Gesproken over pronkpoorten, die zijn wel even een vermelding waard. Rijke boeren zetten vroeger een uitbundig versierde poort aan hun erf om te laten zien hoe welvarend ze waren. De witte poorten hebben een grote boog in het midden (voor wagens) en twee kleinere aan de zijkant (voor de benenwagens). Ze zijn bont versierd met statussymbolen (leeuwenkoppen en dergelijke) en vruchtbaarheidssymbolen (druiven, doen het altijd goed).

Enkele zeer fraaie exemplaren staan aangegeven op kaartjes die je bij de vvv kunt halen, al vond ik niet dat alle poorten braaf daar stonden waar mijn kaartje zei dat ze stonden… Het Plattdeutsche woord voor poort is overigens ‘Puurt’.

+ Museum “Altes Land”

In een traditioneel Fachhallenhaus uit de 18e eeuw leer je alles over de geschiedenis en ontwikkeling van het altes Land – van landbouwwerktuigen en scheepvaart tot inrichting van woonhuizen en altländer klederdracht. Naast de museumboerderij staat een onder monumentenzorg vallende schuur uit 1590. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar het is de oudst overgeblevene in zijn soort. Er worden nu oude koetsen en sleeën in tentoongesteld.

Museum altes Land, Westerjork 49, Jork. Toegang gratis, rondleiding € 4.

Logeren op das Alte Land

Grote hotelketens kom je hier niet tegen. Wel veel (particuliere) appartementen en campings. Een daarvan is het knusse (studio) Apartement am Lühedeich, met eigen terras en uiteraard uitzicht op de boomgaard.

Apartment am Lühedeich
Höhen 19, Jork

DSC_1523Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

DSC_1610_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

Hoe kom je er en wanneer moet je gaan?

De handigste manier om vanuit Hamburg naar het altes Land te komen is met de auto, of met de fiets (met de fiets steek je de Elbe met de ferry over). Kom je met het ov, dan neem je de S-Bahn (S3) naar Stade en dan de bus naar Jork. Of je neemt ferry 62 van Blankenese naar Cranz. Houd er rekening mee dat je er met het ov ruim een uur over doet en dat sommige bussen niet heel vaak rijden of niet elke dag rijden.
Eenmal ter plaatse is de fiets je beste vriend.

De mooiste tijd om het altes Land te verkennen is het voorjaar, als de bomen bloeien, of aan het einde van de zomer/begin van de herfst, als er geoogst wordt en de oogstfestivals plaatsvinden. Kom je net te laat, dan kan het er een beetje uitgestorven zijn.

DSC_1613_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

DSC_1540_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

Wat je nog meer moet weten over het altes Land

+ Op Mein Altes Land vind je actuele events, bezienswaardigheden en suggesties voor de perfecte vakantieweek op das alte Land (incl. fietsroutes).

+ Alle info en fietsroutes kun je ook ophalen bij Tourist-Info Altes Land Jork, Osterjork 10, Jork

+ Het Hanzestadje Stade is goed te bereiken vanuit het altes Land en is een leuke bestemming voor een dagtrip vanuit Hamburg. Als je een paar dagen in de regio wilt blijven, kun je ook Lüneburg aan je trip vastplakken.

DSC_1547_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

* Voor de Hamburger is alles zuidelijk van de Elbe Noord-Italië en alles oostelijk van Wandsbek Polen…

Plaats een reactie