Ben je met de feestdagen in Hamburg? Puik plan! In de Adventszeit is de stad bezaaid met gezellige lichtjes en dennebomen en ruikt het overal naar geroosterde kastanjes, Glühwein en Lebkuchen (en zuurkool, als je pech hebt, maar dat mag de pret niet drukken ;))
Vandaag deel ik mijn tips voor een geslaagde feestdagentrip naar Hamburg.

1. Kerstfeer opsnuiven op de Weihnachtsmarkt

Vanaf eind november openen de kerstmarkten weer en kun je bijna geen straat in slaan of er staat wel ergens een Glühweinstandje. Hamburg heeft meer dan 25 kerstmarkten, van heel groot (Rathausmarkt) tot heel klein (Mariott Hotel), van 18+ (Santa Pauli) tot Victoriaans (Victorian Christmas Market) en alles ertussenin. Voor elk wat wils dus!
Ik verzamelde de beste kerstmarkten van Hamburg voor je in dit overzicht: Kerstmarkten in Hamburg. Bekijk ook de kerstmarkten in de Hamburgse musea: Kerst in het museum

Tip: probeer ook eens witte Glühwein (vind ik persoonlijk lekkerder dan de rode) of, jawel, Glühbier.
Tip: aan de Binnenalster liggen ook dit jaar weer sprookjesschepen (Märchenschiffe), waar kinderen naar sprookjes kunnen luisteren en koekjes kunnen bakken.

Hamburger Weihnachtsmarkt

2. Glühweinfahrt door de haven

Om Glühweintjes te proeven hoef je niet per se naar een kerstmarkt. Je kunt ook met een Glühweinfahrt van Stattreisen meegaan en je door de haven laten rondvaren terwijl je van een warme wijn nipt.
De rondvaarten vinden dit jaar plaats op 15 november, 2, 9 en 16 december, om 15 u. Groepen kunnen in de wintermaanden aparte rondvaarten boeken.

Kosten: € 26, incl. Glühwein
Meer info bij stattreisen-hamburg.de

Houd je niet van Glühwein (kan het je niet kwalijk nemen…), maar wil je wel de haven op een bijzondere manier bekijken, ga dan mee met een avondrondvaart.

3. Muziek in het museum

De grootste talenten van de Staatliche Jugendmusikschule spelen in de adventstijd in het Museum für Hamburgische Geschichte (dat sowieso een aanrader is):

3 december, 16 u, Adventsmuziek met strijkkwartet DoMiSol
Bach, Vivaldi, Dvorák, Jenkins
10 december, 16 u, Adventsmuziek met klarinetten en trombones
kerstliederen en Mozart
17 december, 16 u, Adventszang en kamermuziek met viool, fluit en luit
kerstliederen, area’s en instrumentale kerstmuziek
Meer info: Musik im Advent

Santas

4. Schaatsen in Planten und Blomen

De schaatsen onderbinden en over het ijs zwieren kan vanaf begin november Indoo Eisarena St. Pauli, in park Planten und Blomen. Of het nu kraakt dat het vriest of net aan wat kouder is, hier kun je de hele winter schaatsen, in de buitenlucht. Naast schaatsen kun je hier ook Eisstockschießen, een sport die nog het meest weg heeft van curling…

Planten und Blomen, Holstenwall 30. Het best te bereiken via U3 St. Pauli, of U2 Messehallen.
Volwassenen betalen € 5,50 voor 2,5 uur schaatsen. Schaatsen huur je voor € 5 voor 2,5 uur.
Meer info: eisarena-hamburg.de en Schaatspret in Hamburg

Feestdagen in Hamburg | Standort Hamburg

5. Ritje in een oldtimer S-Bahn

Op de adventszondagen rijdt de kerstman met een S-Bahn uit de jaren ’50 door de stad. Onderweg deelt hij Kaffee, Kuchen en chocolade uit. En jij kunt met hem mee rijden, zonder apart kaartje te kopen: je HVV-ticket is ook in de Kerst-Bahn geldig. De oldtimer rijdt dit jaar op 3, 10, 17 en 23 december. Welke route hij rijdt wordt eind november bekend gemaakt op de website van de vereniging Historische S-Bahn Hamburg.

Meer info: Historische S-Bahn Hamburg e.V. en voor tariefinfo: HVV.de

6. Weihnachtsparade

Alle adventszaterdagen kom je kerstmannen, elfen en rendieren gewoon op straat tegen. Op kerstig versierde praalwagens trekken ze door de Altstadt.

2, 9, 16 en 23 december om 11.30, 14 u en 17 u, start bij Galeria Kaufhof/SATURN (Mönckebergstraße)
Meer info: weihnachtsparade-hamburg.de

7. Oud & Nieuw

Als je het nieuwe jaar met een groot feest wilt inluiden zit je in Hamburg zeker goed. Ook hier geldt: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een themafeest voor, of je nu in twintigerjarenstijl wilt dansen of liever het jaar uit rockt, of je nu een galafeest met alles erop en eraan wilt of gewoon in een gezellig kroegje wilt zitten. Ik verzamelde de leukste feesten en de mooiste plekken om naar vuurwerk te kijken in deze blogposts:
Oud & Nieuw in Hamburg
Ingrediënten voor een geslaagde Silvesterabend

8. Niet zo’n kerstliefhebber?

Zijn kerstmarkten niet aan jou besteed? Geen nood, er is nog steeds genoeg te doen. Wat dacht je van een fijne sauna, een goed glas wijn en een spannende Krimi op z’n tijd? Al mijn wintertips heb ik hier voor je op een rij gezet: Winter in Hamburg

9. Logeren in Hamburg tijdens de feestdagen

Gastwerk Hotel Hamburg in de oude gasfabriek is sowieso een sfeervol hotel (met eigen spa en gezellig restaurant/bar) maar is met de feestdagen helemaal een feestje
Motel One am Michel ligt lekker centraal als je veel kerstmarkten wilt bezoeken
Henri Hotel Hamburg Downtown is een centraal gelegen hotel in de Altstadt, met een Engels tintje en een vette knipoog naar de jaren ’50. O, en met spa.
Wil je eens flink uitpakken? Het Empire Riverside Hotel heeft een prachtig uitzicht op de Elbe.

Check voor meer hoteltips mijn hotelpagina met budgethotels, boetiekhotels en designhotels

Je bent waarschijnlijk niet de enige die met de feestdagen in Hamburg wil zijn, dus regel je hotelkamer tijdig!

Openingstijden tijdens de feestagen

Winkels: de winkels gaan op 24 december (Heiligabend) vroeg dicht (rond 14 u vaak) en zijn op 25 en 26 december gesloten. Ook op 1 januari zijn de winkels dicht. Een uitzondering is de Edeka op het Hauptbahnhof (een soort Albert Heijn to go), dus als je dringend een pak koekjes nodig hebt, kun je daar terecht.

Kerstmarkten: de meeste kerstmarkten houden er de 23e december mee op, een aantal op de 30e, en een heel enkele kerstmarkt gaat zelfs door tot Drie Koningen. Op kerstavond, de beide kerstdagen en op 1 januari zijn deze markten echter gesloten.

Musea: musea zijn over het algemeen open tijdens de feestdagen. Wel sluiten ze op 24 december eerder. Op 1 januari zijn de meeste musea gesloten. In de grotere bioscopen kun je op 1 januari terecht.

Restaurants: voor restaurants valt lastig een richtlijn te geven. Veel is wel open, veel ook niet. Wil je per se op een bepaalde plek eten, check dan tijdig de website, en reserveer vooral even (zeker voor een kerstdiner).

Fijne feestdagen in Hamburg!