Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

Het is hartje zomer terwijl ik dit schrijf, maar het weer lijkt daarvan niet echt op de hoogte. Volgens mij is het vandaag nog geen minuut droog geweest. Dauerdusche noemen we dat hier.

Macht aber nix! Er is genoeg te doen in Hamburg, ook bij slecht weer. Trek je regenlaarzen en trotseer het Hamburger Schietwetter met deze tips.

Wat te doen in Hamburg bij slecht weer? Tips

Wat te doen in Hamburg bij slecht weer?

Tropen-Aquarium Hagenbeck

Bij Schmuddelwetter denken de dieren in Tierpark Hagenbeck ook ‘dikke doej’ en verdwijnen uit het zicht. Dat is geen lolletje (ik heb in de winter eens een fotocursus in de dierentuin gedaan bij regen en -3°C…), maar geef ze eens ongelijk. In het Tropen-Aquarium heb je van regen en sneeuw gelukkig geen last, zodat je naar Nemo waarschijnlijk niet eens hoeft te zoeken.

Tropen-Aquarium Hagenbeck, Lokstedter Grenzstraße 2, U Tierpark Hagenbeck
Openingstijden: dagelijks 09.00-18.00, 24 december en oudjaarsdag 09.00-13.00
Entree (alleen Tropen-Aquarium): volwassenen € 14, kinders € 10
Logeren kan bij de buren: Lindner Park-Hotel Hagenbeck

Dunkelrestaurant unsicht-Bar

Je enige houvast in unsicht-Bar is je smaak. En misschien je tastzin. Maar zien kun je in elk geval niets. Eigenlijk zie ik wel graag wat er op mijn bord ligt, maar dit is toch een erg bijzondere ervaring. (Plus niemand ziet het als ik mijn wijn omstoot…) De kaart is trouwens ook grotendeels een verrassing: je kunt kiezen uit verschillende themamenu’s (vegetarisch, lam, kaas, verrassing, enz.), de kok maakt er dan iets moois van. Wel zo praktisch, want de kaart zou je toch niet kunnen lezen. Nadeel: je ziet degene met wie je samen bent ook niet…

Unsicht-Bar, Kleiner Schäferkamp 36, U Schlump

Het museum in

In de musea van Hamburg kun je dagenlang zoet zijn. Als de regen met bakken naar beneden komt zijn dit musea die goed passen bij het stemmige weer: fotografiemuseum Deichtorhallen, het emigratiemuseum Ballinstadt in de voormalige Auswandererhallen en het Museum für Kunst und Gewerbe, waar nu eenmaal altijd wel iets te vinden is (zowel in de vaste collectie als in de wisselende tentoonstellingen).

Deichtorhallen, Deichtorstraße 1, U Steinstraße
Ballinstadt Auswanderermuseum, Veddeler Bogen 2, S Veddel
Museum für Kunst und Gewerbe, Steintorplatz, U/S Hauptbahnhof

Schietwetter? Wat te doen in Hamburg bij regen

De leukste tips voor Hamburg bij slecht weer

Rondje met de U3

De U3, de gele metrolijn, is ook onder Hamburgers bekend als slechtweertip. Deze lijn rijdt in een cirkel en van de 26 stations op de route liggen er 18 boven de grond. Je hebt vanuit de U3 onder andere mooi zicht op de haven, en op de fraaie Altbau in Eppendorf. Wil je precies weten waar je langs rijdt, dan kun je op de site van de hvv een gratis audiotour downloaden. Ik vertel je hier meer over een rondje sight seeing met de U3: Een rondje met de U3

Kaffee und Kuchen!

Taart eten helpt altijd. Naar een goed stuk taart hoef je in Hamburg niet lang te zoeken, wat goed uitkomt bij dit petweer. Ik zette mijn favorieten voor je op een (lange) lijst: Kaffee & Kuchen in Hamburg, een toch wel ultiem overzicht

Moord en doodslag bij het Murder Mystery Dinner

Ik heb een zwak voor detectives/Krimis. En voor geschiedenis. En ik had een oudtante die in Amsterdam actrice was in mystery dinners. Dus ik zeg graag ja tegen het helpen oplossen van een 19e-eeuws moordmysterie tijdens een viergangenmenu, al geef ik toe dat deze tip misschien wat te nerdy is. 😉

Murder Mystery Dinner, Kehrwieder 2-3, U Baumwall (Elbphilharmonie)
(Duits, dat moet ik er wel bij zeggen…)

DSC_1647_Standort Hamburg_Hamburg bij slecht weer

Kaplaarzen aan en buiten spelen

Je kunt ook je kaplaarzen aantrekken, je regenjas nog eens stevig dichtsnoeren en de benenwagen nemen. Het mag dan wel regenen, maar dat maakt Hamburg niet minder mooi. De dreigende luchten in de haven staan bovendien indrukwekkend op foto’s. En wie weet heb je het ‘geluk’ dat de Elbe uit haar oevers treedt en mensen speelgoedbootjes op de ondergelopen Fischmarkt laten varen…

Bekijk ook: de mooiste parken van Hamburg

Ins Kino

Het heeft iets om achterovergezakt in een bioscoopstoel een goede film te kijken terwijl buiten de regen klettert. Deze bioscopen maken dat nog net even sfeervoller:

Zeise Kinos in een oude scheepsschroevenfabriek in Ottensen
Passage Kino, oude glamour aan de Mönckebergstraße
Abaton, waar je films ook in Originalfassung kunt kijken
Savoy Filmtheater, ook hier kun je films in het Engels zien
Studio Kino, klein maar fijn
B-Movie, de cultbioscoop in St. Pauli

Bij Abaton en Savoy kun je meer films in de originele versie, de andere bioscopen tonen sporadisch (en meestal op ongristelijke tijden) OF (Originalfassung) of OmÜ (Originalfassung mit Untertiteln).

Bekijk ook: De leukste bioscopen in Hamburg.

Tatort kijken

Op zondagavond is Tatort tegenwoordig weer vaste prik in Hamburg. Als je je een avond als een local onder de Hamburgers wilt begeven, dan ga je op zondagavond naar een van de kroegen waar Tatort gekeken wordt. Dit kan o.a. in Kulturhaus III&70 in de Schanze, de Ponybar naast Abaton, Jussis Krimicafé (tevens erg leuk voor overdag, omdat je hier taart kunt eten en Krimis kunt lezen), Grüner Jäger in St. Pauli en Laundrette in Ottensen (waar je tegelijk je was kunt draaien en lekkere cocktails kunt drinken).

DSC_1652_Standort Hamburg_Hamburg bij slecht weer

Naar Ikea?!

Ongetwijfeld niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een stedentrip naar Hamburg maakt – of überhaupt. En ik zeg ook niet dat het unbedingt een goed idee is, want Ikea’s hebben de neiging zodra je er binnen bent te veranderen in enge harrypotteriëske doolhoven. Maar feit is Hamburg midden in de stad een Ikea heeft. In de Große Bergstraße in Altona, om precies te zijn. Dus als je in de buurt bent en het giet, of je hebt dringend een Billy nodig, dan kun je terecht bij Ikea. Of je rent meteen naar het restaurant voor een bord met van die balletjes. Of naar Småland.

De sauna in

Misschien moet je even bijkomen van het idee tijdens je stedentrip naar de Ikea te gaan (op zich begrijpelijk). Misschien heb je sowieso behoefte aan warmte en ontspanning. Daarvoor zette ik een aantal fijne sauna’s en hotels met day spas voor je op een rij: Naar de sauna in Hamburg en Professioneel poedelen: 5 hotels met day spa in Hamburg.
Ik houd zelf van het Holthusenbad: een relatief kleine en sfeervolle sauna (+zwembad) in een prachtig jugendstilpand.

Het weer in Hamburg

“Regen ist erst, wenn die Heringe auf augenhöhe schwimmen”

In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken, is Hamburg niet de regenachtigste stad van Duitsland. In Oberstdorf of Trier valt jaarlijks veel meer regen. Check dus gewoon even wetter.de voor je vertrekt, en sla de lente- en zomertips er dus ook nog maar even op na!

DSC_1628_Standort Hamburg_Hamburg bij slecht weer

1 gedachte over “Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

  1. Wat een superleuk en grappig geschreven verhaal. As we speak: we zitten aan de kaffee und kuchen, nadat we geen gevoel meer hadden in ledematen na fietsen om de Alster. Ik denk dat we je tip: rondje met de ubahn gaan volgen. Dank en veel succes met Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.