Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

Regen tijdens je stedentrip? Macht nix, genoeg te doen in Hamburg, ook bij slecht weer. Trek je regenlaarzen en trotseer Hamburger Schietwetter met deze tips.

Want als het regent in Hamburg, wil dat nog niet zeggen dat je stedentrip ook in het water hoeft te vallen:

Wat te doen in Hamburg bij slecht weer? Tips

Wat te doen in Hamburg bij slecht weer?

Kom cultuur snuiven

Naar de bioscoop
Het heeft iets om achterovergezakt in een bioscoopstoel een goede film te kijken terwijl buiten de regen klettert. Bioscopen als Zeise Kinos (in de oude scheepsschroevenfabriek) en Passage Kino (glamour aan de Mönckebergstraße) maken dat nog sfeervoller.

Theater en musical
Aan theaters geen gebrek in Hamburg! Musicals kijk je in het Neue Flora Theater of het Operettenhaus. Der König der Löwen heeft zelfs een eigen theater aan de Elbe. Kammerspiele Theater heeft vaak mooie stukken op het programma. Voor kinderen is er het Allee Theater.

Panik City
Wil je iets meekrijgen van het Szeneleben van Hamburg, dan is het multimediale museum van cultrocker Udo Lindenberg in St. Pauli een aanrader.

Tatort kijken
Op zondagavond is Tatort tegenwoordig weer vaste prik in Hamburg. Als je je een avond als een local onder de Hamburgers wilt begeven, dan ga je op zondagavond naar een van de kroegen waar Tatort gekeken wordt. Dit kan o.a. in Kulturhaus III&70 in de Schanze, de Ponybar naast Abaton, Jussis Krimicafé in Eppendorf, Grüner Jäger in St. Pauli en Laundrette in Ottensen (waar je tegelijk je was kunt draaien en lekkere cocktails kunt drinken).

Naar het museum

In de musea van Hamburg kun je dagenlang zoet zijn. Kijk maar eens in mijn grote museumoverzicht. Als de regen met bakken naar beneden komt zijn dit musea die goed passen bij het stemmige weer:

Ballinstadt Auswanderermuseum
Het emigratiemuseum bevindt zich in de voormalige Auswandererhallen. Dit was voor emigranten het laatste station in Hamburg voor ze op een schip naar een nieuw leven stapten. Nu is het een groot en erg indrukwekkend museum vol verhalen uit 400 jaar migratiegeschiedenis.

Kaffeemuseum Burg
Alles dat je over koffie wil weten, en natuurlijk proeverijen en workshops. De collectie is nog fascinerender als je je bedenkt dat wat je in het museum ziet maar 10% van de verzameling van koffiehandelaar Burg vormt.

All you can art: Hamburger Kunstmeile
Eén ticket, vijf musea, en niet de minste. Mijn favoriet van deze vijf musea is het fotografiemuseum (Deichtorhallen).

Internationales Maritimes Museum
Voor 3.000 jaar scheepvaartgeschiedenis kun je gerust een hele middag uittrekken. Dat is in dit museum zeker geen straf! Tip: bedenk vooraf welke thema’s je interesseren of ga mee met een (kinder)rondleiding.

Polizeimuseum
Ontdek je innerlijke Kriminalhauptkommissar en duik in echte Hamburger zaken. Ook erg leuk voor kinderen.

Planetarium
Het Planetarium torent hoog boven het Stadtpark uit: het is een oude watertoren. Er is een kleine (gratis) tentoonstelling. In het theater kijk je naar 3D-simulaties, documentaires en soms zelfs concerten. Voor kinderen zijn er speciale voorstellingen.

Met oma in Ballinstadt

Ga mee met een overdekte rondleiding

Rondleidingen hoeven niet per se buiten plaats te vinden. Deze rondleidingen zijn én boeiend, én je hoeft niet bang te zijn voor een natte jas.

Rondleiding door de Holsten-Brauerei
Eerlijk gezegd ben ik geen groot bierliefhebber. Maar de rondleiding door de Holsten-Brauerei vond ik interessant, en ik was aangenaam verrast door de uitgebreide proeverij.

Rondleiding in de Elbphilharmonie
Het nieuwe concertgebouw mag je niet overslaan. Niet alleen is het verhaal van de bouw te bizar voor woorden, maar je hebt vanaf de Elphi ook goed zicht op de haven – voor stemmige foto’s van dreigende luchten. Elphi zelf glinstert ook mooi in de regen.

Rondleiding door de Tiefbunker Steintorwall
Wil je zeker zijn dat je ver uit de buurt van de regen bent? Daal dan af in de Tiefbunker onder/naast het Hauptbahnhof. Hamburger Unterwelten geeft er heel interessante rondleidingen (snel volgeboekt, dus reserveer op tijd).

Rondleiding door het Chocoversum
Dreigt je stedentrip te verregenen, dan kun je beter chocola gaan eten. Of nog beter: zelf maken. Je leert het tijdens een rondleiding door Hamburgs chocolademuseum.

Rondje met de U3
De U3, de gele metrolijn, is ook onder Hamburgers bekend als slechtweertip. Deze lijn rijdt in een cirkel en van de 26 stations op de route liggen er 18 boven de grond. Je hebt vanuit de U3 onder andere mooi zicht op de haven, en op de fraaie Altbau in Eppendorf. Wil je precies weten waar je langs rijdt, dan kun je op de site van de hvv een gratis audiotour downloaden.

Bekijk voor meer rondleidingen, voor bij beter weer: 8x interessante rondleidingen door Hamburg

Craft beer in Hamburg: op bezoek in de Ratsherrn-Brauerei

Zoek Nemo in het Tropen-Aquarium

Bij Schmuddelwetter denken de dieren in Tierpark Hagenbeck ook ‘dikke doej’ en verdwijnen uit het zicht. Dat is geen lolletje (ik heb in de winter eens een fotocursus in de dierentuin gedaan bij regen en -3°C…), maar geef ze eens ongelijk. In het Tropen-Aquarium heb je van regen gelukkig geen last, zodat je naar Nemo waarschijnlijk niet eens hoeft te zoeken.

Tropen-Aquarium Hagenbeck, Lokstedter Grenzstraße 2, U Tierpark Hagenbeck
Logeren kan bij de buren: Lindner Park-Hotel Hagenbeck

Ga je te buiten aan taart, of iets anders lekkers

Kaffee & Kuchen
Taart eten helpt altijd. Naar een goed stuk taart hoef je in Hamburg niet lang te zoeken, wat goed uitkomt bij dit petweer. Ik zette mijn favorieten voor je op een (lange) lijst.

Unsicht-Bar
Je enige houvast in unsicht-Bar is je smaak. En misschien je tastzin. Maar zien kun je in elk geval niets. Eigenlijk zie ik wel graag wat er op mijn bord ligt, maar dit is toch een erg bijzondere ervaring. De kaart is trouwens ook grotendeels een verrassing: je kunt kiezen uit verschillende themamenu’s (vegetarisch, lam, kaas, verrassing, enz.), de kok maakt er dan iets moois van. Nadeel: je ziet degene met wie je samen bent ook niet…

Murder Mystery Dinner
Ik heb een zwak voor detectives/Krimis. En voor geschiedenis. En ik had een oudtante die in Amsterdam actrice was in mystery dinners. Dus ik zeg graag ja tegen het helpen oplossen van een 19e-eeuws moordmysterie tijdens een viergangenmenu, al geef ik toe dat deze tip misschien wat te nerdy is. 😉
(In het Duits, dat moet ik er wel bij zeggen…)

Bekijk ook: Mijn favoriete restaurants in Hamburg

Hamburg bij slecht weer: Tropenaquarium Hagenbeck

Shop ‘til you drop: overdekt winkelen

Mellin-Passage
In Mellin-Passage sla je drie vliegen in één klap: en je kunt prachtige jugendstilplafondschilderingen bekijken, er is een prachtige boekhandel, Felix Jud, en er is een goed Syrisch restaurant (Saliba Alsterarkaden).

Büchereck en Jussis Krimi-Café
Gesproken over boekwinkels, Bückereck in Niendorf en Jussis Krimi-Café in Eppendorf zijn mooie winkels. (En bij Jussis kun je ook taart krijgen. :))

Flohmarkt in der Fabrik
Naast Marktzeit, de gezellige Wochenmarkt, worden er in die Fabrik ook regelmatig Flohmärkte georganiseerd. Volledig overdekt, dus je kunt heerlijk stöbern zonder nat te worden.

Isemarkt
Winkelen zonder paraplu kan ook op de Isemarkt, de Wochenmarkt onder de spoorbrug tussen Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum, elke dinsdag en vrijdag.

Bekijk ook: Shoppen in Hamburg – waar je wel en niet moet zijn

Kom opwarmen in een spa

Als het regent in Hamburg is warmte en ontspanning geen gek idee. Daarvoor zette ik een aantal fijne sauna’s en hotels met day spas voor je op een rij:

Ik houd zelf van het Holthusenbad: een relatief kleine en sfeervolle sauna (+zwembad) in een prachtig jugendstilpand. Nog niet heel lang geleden ontdekte ik ook een fijne sauna in Niendorf, Sauna Bondenwald.

Trotseer het Schietwetter als een echte Hamburger

Je kunt ook je kaplaarzen aantrekken, je regenjas nog eens stevig dichtsnoeren en de benenwagen nemen. Het mag dan wel regenen, maar dat maakt Hamburg niet minder mooi.

De dreigende luchten in de haven staan bovendien indrukwekkend op foto’s. En wie weet heb je het ‘geluk’ dat de Elbe uit haar oevers treedt en mensen speelgoedbootjes op de ondergelopen Fischmarkt laten varen…

Bekijk ook: de mooiste parken van Hamburg

Het weer in Hamburg

“Regen ist erst, wenn die Heringe auf augenhöhe schwimmen”

Goed, aan regen hebben we in Hamburg geen tekort. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Hamburg niet de regenachtigste stad van Duitsland. In Oberstdorf of Trier valt jaarlijks veel meer regen.

Check dus gewoon even wetter.de en de site van de Deutsche Wetterdienst voor je vertrekt, en stop zowel je zonnebril als je plu in je tas!

“Ich bin nicht aus zucker, ich bin aus Hamburg”

Nu je toch bezig bent, kun je het beste gewoon bekijken wat er allemaal te doen is in Hamburg, wat voor weer het ook is. En niet te vergeten de mooiste bezienswaardigheden in Hamburg.

Bekijk om in de stemming te komen ook: 9x de mooiste romans over Hamburg.

2 gedachten over “Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

  1. Wat een superleuk en grappig geschreven verhaal. As we speak: we zitten aan de kaffee und kuchen, nadat we geen gevoel meer hadden in ledematen na fietsen om de Alster. Ik denk dat we je tip: rondje met de ubahn gaan volgen. Dank en veel succes met Hamburg

    Beantwoorden

Plaats een reactie