Kaplaarzen aan voor de Hamburg herfsttips

In plassen stampen, de bomen felrood zien kleuren, kastanjes zoeken en een goed excuus om warme chocolademelk te drinken: ik houd van de herfst. Na een wat natte zomer hoopt Hamburg natuurlijk op een bijzonder fraaie herfst. Gelukkig is er sowieso een hoop te doen. Hieronder lees je mijn favorieten, buiten, maar ook binnen, voor als het weer niet zo meezit.

Gauw verder lezen dus!

Herfstwandelingen

Ohlsdorfer Friedhof

Herfstig plassenstampen en boswandelen kun je uitstekend doen in het Ohlsdorfer Friedhof. Een begraafplaats, ja, en wel een hele fraaie. Het is namelijk een reusachtig park, waarvan de gedachte achter bij opening in 1877  was: ‘landschapspark met graven’. Het is met maar liefst 391 ha de grootste parkbegraafplaats van de wereld – er zijn dan ook wegen en zelfs bushaltes. Na de wandeling heb je een groot stuk rabarbertaart verdiend bij Cafe Fritz. Ik in ieder geval wel.
Ohlsdorfer Friedhof ligt tegenover het S-Bahn station Ohlsdorf.
Open: apr-okt tot 21 u, nov-mrt tot 18 u.
Museum: ma, do en zo 10-14 u.

Niendorfer Gehege

Om te wandelen, paardrijden, fietsen en wild te spotten neem je de U2 naar Niendorf Markt en duik je het Niendorfer Gehege in. Op 142 ha kun je hier (min of meer) midden in de stad urenlang naar kastanjes zoeken. Na alle activiteit is het fijn ontspannen in sauna Bondenwald, midden in het bos.

Zie ook: Niendorf

Jenisch Park

Voor het Jenisch Park spring je op de fiets of neem je de ferry naar Teufelsbrück (waar je begroet wordt door de duivel op de foto hieronder). Als je uitgewandeld bent kun je het Jenisch Haus (19e-eeuws landhuis) of het Ernst Barlach Museum bezoeken – beide liggen in het park.

Natuurgebied Raakmoor

Raakmoor, bij Stadtteil Langenhorn, is een oud moeras/veengebied waar je mooie wandelingen kunt maken. (Mijden als het lange tijd geregend heeft, want dan wordt het te zompig.)

Wildpark Schwarze Berge

Net ten zuiden van Hamburg ligt Wildpark Schwarze Berge. Je kunt er zelf de dieren ontdekken, of meegaan met een tour (erg leuk voor kinderen). Check ook de ‘Nachtführungen’ (‘s avonds om 20 u) en de handwerkhalle. De mooiste tijd om te gaan is als de bomen nog dieprode blaadjes hebben. (Daarna wordt het toch wat kaal.)
Wildpark Schwarze Berge, Am Wildpark 1, Rosengarten-Vahrendorf, bus 340
Open: dagelijks apr-okt: 8-18 u, nov-mrt: 9-16.30 u
Entree: € 10

P1010668_Ohlsdorfer Friedhof_Standort Hamburg

Winkelen

Marktzeit in der Fabrik

Elke zaterdag kun je van 09.30-15 u in de Fabrik in Ottensen terecht voor allerlei bijzondere producten uit de regio (ik blijf erbij: zoek naar de kaasstand, zo snel je kunt), ontbijt (mét warme choco) en live-muziek, van jazz tot shanty – en je bent in Hamburg, dus het Shanty Chor moet je een keer meegemaakt hebben.
Fabrik, Barnerstraße 36, bushalte Fabrik
Elke zaterdag sept-mrt 09.30-15 u.

Der.Die.Sein Markt

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Der.die.Sein Markt in HafenCity. Van meubels tot sieraden, van mode tot fotografie, je vind het hier. Alle producten zijn ontworpen door kunstenaars uit Hamburg en omgeving.
Der.die.Sein Markt, zaterdags in het Unileverhaus, Am Strandkai 1, U Überseequartier

Markt der Völker

Nog meer shoppen kun je op de Markt der Völker, in het Museum Völkerkunde. Hier vind je handgemaakte producten van over de hele wereld, hapjes&drankjes van over de hele wereld (ook erg belangrijk) en zang, dans en workshops. Er zijn o.a. ook koffieproeverijen, waar ik erg naar uitkijk, en capoeira workshops, waarbij ik waarschijnlijk van de zijlijn toekijk…
16-19 november 2017
Museum Völkerkunde, Rothenbaumchaussee 64, U Hallerstraße
Entree: museumtoegang (€8,50), tussen 20-22 u happy hour, dan kost toegang € 3.

Festivals

Filmfest Hamburg en Lesbisch-Schwule Filmtage

Oktober is filmmaand in Hamburg met maar liefst twee (drie) filmfestivals: het Filmfest Hamburg, en de Lesbisch Schwule Filmtage/International Queer Film Festival. Voor kinderen is er tegelijk met het Filmfest Hamburg het Michel Kinder und Jugend Filmfest.

Filmfest Hamburg, 27 september – 6 oktober 2018. Losse tickets € 9,50, 10-rittenkaarten voor € 70
Lesbisch-schwule Filmtage, 16-21 oktober 2018. Losse tickets ong. € 7, 5-rittenkaarten voor € 30. De week ná het LSF volgt “Die Woche danach”, waarin een groot deel van het programma herhaald wordt.
Beide filmfestivals hebben een ‘Rahmenprogramm’ met feestjes en lezingen.

Apfel- und Kürbisfest

Van september tot november is de appel- en pompoentijd op het Altes Land. De Obsthofen openen hun deuren, en je kunt overal vers geoogste appels en pompoengerechten eten. Het Apfel- und Kürbisfest vindt in 2018 plaats op 13-14 oktober.
Meer info: Altländer Apfeltage en Het land op: Das alte Land

Tag des offenen Denkmals

Mijn favoriete ‘festival’ is het openmonumentenweekend, de ‘Tag des offenen Denkmals’ (die, ondanks de naam, toch echt een heel weekend duurt – zelfs een week, als je alle lezingen meerekent). Dit weekend kun je veel monumenten (ook in privébezit) bezoeken waar je normaal gesproken niet in mag. In 2018 is het weekend van 7-8 september.
Meer info: Tag des offenen Denkmals

Herfst in Hamburg: Filmfest

Herfstfavorieten in Hamburg 2015 | Standort Hamburg

Opwarmen met warme chocola, een wijntje en seizoensgerechten

Wild, paddestoelen, pompoen en kastanjes

Ik ben best gecharmeerd van de herfstkeuken en heb ook dit jaar (nog voor de herfst officieel begonnen is) mijn eerste pompoen al geslacht. Heb je geen zin om dat zelf te doen, dan kun je terecht in het lekker kneuterige Waldcafe Corell in het Niendorfer Gehege of Edelsatt in Winterhude.

(Kulinarisches) Oktoberfest

Behoefte om je Lederhose weer eens uit de kast te trekken? Daarvoor hoef je niet per se naar München. Ook Hamburg heeft een aantal plekken waar je het Oktoberfest kunt vieren, o.a. in de Fischauktionshalle aan de Fischmarkt en bij het Hofbräuhaus an der Alster. Meer info over alle oktoberpartijtjes vind je hier: Oktoberfest Hamburg en Kulinarisches Oktoberfest Hamburg.

Kom op met die Kakao/wijn!

Jaja, schon gut! 🙂 Wat dacht je van Gloriabar in Eimsbüttel (ook handig als je na de koffie over wilt gaan op wijn), Kraweel in St. Pauli, of Kafayas in Winterhude?
Zie ook: Kaffee und Kuchen in Hamburg
Wijn plop je bij Südhang in het Schanzenviertel, Vineyard in Eimsbüttel, TVino in St. Pauli of Wittwenball in Eimsbüttel.

Meer tips

Mocht het weer niet gezellig meedoen, dan hoef je nog steeds niet bang te zijn dat je trip naar Hamburg in het water valt (moeha). Met deze tips wordt het alsnog gezellig:

Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer

Mutsen op voor de wintertips!

Naar de sauna in Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.