Snel naar buiten: lentetips!

Bezoek je Hamburg in de lente, dan val je met je neus in de boter bloesem: in de lente is Hamburg op z’n mooist. Hoog tijd om naar buiten te rennen en een dansje te doen dus, wat ook de Hamburgers doen zodra ze de eerste zonnestralen zien.

Vandaag geef ik je 21 tips om er deze lente iets moois van te maken.

M201604061_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Street Art St. Pauli

1. Beklim de Kilimanschanzo

We beginnen met iets wat ik zelf nooit zal doen, want watje. Maar voor de onbevreesden: je vindt de klimwand Kilimanschanzo aan de Hochbunker in het Florapark, in de Schanze. Op zondagen kun je hier gratis naar boven klauteren. Om op andere dagen te kunnen klimmen moet je lid zijn van de klimclub, als gast van een lid mee komen of een cursus doen.

Ook als je niet zo’n held bent moet je hier toch even langsgaan, alleen al vanwege de naam, en ook om street art op de bunker te bekijken.

Kilimanschanzo, Flora Park, ingang tussen de Rote Flora en Haus III&70


 

2. Relax aan het Elbstrand

Voor zonnebaden mag het dan nog te fris zijn, dat is geen reden om het Elbstrand links te laten liggen. Wandel lekker langs de Elbe en drink daarna een biertje bij Strandperle of Strandkiosk Ahoi.
Op de zaterdagavond voor Paaszondag kijk je hier naar het Osterfeuer: grote en kleine kampvuren om de winter te verjagen en de lente aan te moedigen.


 

3. Of juist in het park

Aan mooie parken geen gebrek:

Hohe Elbufer – Als je bij het Altonaer Balkon de brug oversteekt (zie Vespa-foto verderop) en links afslaat, kun je langs de hoge Elbufer in de richting van Övelgönne lopen. Onderweg kom je niet één, maar drie parken tegen, het Heine Park, het Donnerspark en de Rosengarten. Ondertussen is de Elbe altijd links van je voor mooie doorkijkjes op de haven. Hieronder het Altonaer Balkon:

P1060094_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Altonaer Balkon

Jenischpark– Als je vanaf de hoge Elbufer door bijvoorbeeld het Heine Park steekt, beland je op de Elbchaussee, Hamburgs eigen ‘Eeuwige Laan’ (vgl. Bergen NH) maar dan met nog waanzinnigere huizen. Loop/rijd je deze weg af in de richting van Blankenese, dan kom je ter hoogte van Teufelsbrück bij het Jenischpark, dat niet alleen een enorm park is waar je naar hartelust kunt wandelen, maar dat ook een Naturschutzgebiet is. Bij Teufelsbrück zijn wat restaurantjes (aan het water) en is een ferryhalte, dus je kunt ook met de boot gaan. Vanaf het Altonaer Balkon is het ongeveer 5 km lopen. Fietsen over de Elbchaussee is niet zo aan te raden (geen fietspaden, veel maniakaal toeterende auto’s).

Hamburg Lentetips | Jenischpark
 

Altonaer Volkspark
– Niet alleen een must voor HSV-fans (het HSV-stadion staat in dit park), ook voor parkfans en boswandelaars. Naast het park ligt de Trabrennbahn waar paardenrennen gehouden worden, maar waar ook regelmatig vlooienmarkten te vinden zijn.
Ohlsdorfer Friedhof – De grootste parkbegraafplaats ter wereld, met prachtige graven, vijvers en beelden. Met 391 ha kun je hier eindeloos ronddwalen.
Niendorfer Gehege – In het noorden van Hamburg kun je op zo’n 142 ha heerlijk rondbanjeren, grillen en wild spotten.

P1060250_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - naar het park
Stadtpark – Het Stadtpark mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. In dit park vind je o.a. het Planetarium (begin 2017 na verbouwing eindelijk weer open!), Biergartens (hoej), de Freiluftbühne waar je open air concerten kunt bekijken en het natuurzwembad Freibad Stadtparksee.
Haynspark – Tussen Eppendorf en Winterhude is nog boven de Außenalster nóg een stukje Alster dat meer een meertje is dan rivier. Hier kun je leuk zeilen, of relaxen in het naastgelegen Haynspark.

M20150805_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - op naar het park

4. Fiets door Hamburg

De leukste manier om een stad te verkennen is op de fiets, vind ik. Hoewel fietsen op sommige plekken een beetje een uitdaging kan zijn en fietspaden niet overal goed aangegeven zijn, is Hamburg een goede stad om met een stalen ros te veroveren. Mijn tips voor de leukste routes en de beste fietsen kun je hier lezen: Hamburg op de fiets.

P1030800_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Op de fiets

5. Of toer op een Vespa door de stad

Wil je liever niet zelf trappen, maar wel de zon op je gezicht voelen, dan kun je natuurlijk ergens een cabrio vandaan toveren, of via de nieuwe app Jaano een Vespa huren. Ik zie ze steeds vaker opduiken in de stad! Het principe is een beetje vergelijkbaar met dat van het Stadtrad, zij het dat er geen vaste stations zijn. Je vindt de Vespa’s in de binnenstad en rond de Alster. Bij elke Vespa komen twee helmen. Per minuut betaal je 19 cent, en per dag betaal je maximaal € 36. Waar de Vespa’s precies op je wachten en hoe de app werkt lees je op de website van Jaano.

P1060092_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - op de Vespa

6. Bekijk architectuur aan de Alster

Of ga bij Sylvie Meis op bezoek, maar net hoe je het wilt. Ik geef de voorkeur aan de mooie en soms bizarre huizen die rondom de Alster staan. Bijvoorbeeld deze aardige optrekjes:

P1050647_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Architectuur aan de Alster

P1050718c_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Architectuur aan de Alster

En niet de vergeten de Imam Ali Moschee:

P1050713_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Imam Ali Moskee

In 7,5 km wandel of fiets je om de Außenalster heen. Voor meer Alstertips, zie: Vergeet wat ik zei over de Alster.

7. Bekijk alle 2.500 bruggen in Hamburg

Misschien moet je meteen de zomer aan je lentetrip vastplakken, want Hamburg heeft meer bruggen dan Amsterdam en Venetië bij elkaar. In deze posts zette ik een paar brugjuwelen bij elkaar:

Meer bruggen dan Venetië

Hamburger bruggen: ik snorde weer 7 fraaie voor je op

Hamburg Lentetips | Bruggen spotten 

8. Struin over de Flohmarkt

Vlooienmarkten zijn een ware volkshobby in Hamburg, en er is dan ook elke week wel ergens een vlooienmarkt om op mooie spulletjes te jagen. Een klassieker is bijvoorbeeld de Schanzenflohmarkt, elke zaterdagmorgen aan de Neuer Kamp. Ook leuk om eens te bekijken is de Fahrrad-Flohmarkt bij de Radrennbahn in Stellingen: daar mag je eerst een stukje fietsen op de Rennbahn, en daarna tweedehandsfietsen shoppen.

Een overzicht van alle vlooienmarkten vind je hier: Hamburger Flohmärkte.

M20150628_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Flohmarkt

9. Of doe boodschappen op de Isemarkt

Shop je liever voor eten – ik kan het je niet kwalijk nemen – dan ga je naar de Isemarkt, onder de spoorbrug tussen Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum (route U3). Zoetekauwen slaan de stand van Bonbon Pingel natuurlijk niet over. En ga ook even langs bij Buchretter Frank.

P1030239_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Isemarkt

Of je koopt hele grote citroenen 😉

P1030241_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Isemarkt

10. Plof neer op een terras

Zodra de zon zich laat zien stromen de terrassen natuurlijk ook vol, en terecht. Mijn tips voor de beste plekken om je te buiten te gaan aan Kaffee&Kuchen lees je in dit overzicht: Kaffee&Kuchen in Hamburg.


 

M20160406_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Street Art

11. Bekijk street art in St. Pauli of de Schanze

Street art verveelt me nooit, en omdat de meeste street art de neiging heeft zomaar overgeschilderd te worden is er ook steeds iets nieuws te zien.

M201604062_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - St. Pauli

De beste wijken om street art te bekijken zijn St. Pauli, het Karolinenviertel en het Schanzenviertel.

M20160406_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Street Art

12. Ga varen op de Alster, of suppen

De Alster leent zich bijzonder goed voor allerlei sportieve activiteiten, van roeien of suppen op de Außenalster tot kanovaren in de rivier. Zwemmen mag dan weer niet in de Alster, behalve met de triatlon, en ik geloof eigenlijk dat je daar blij om moet zijn. Ben je op zoek naar een plek om een bootje te huren om mee op de Alster te dobberen, bekijk dan deze tips van Mit Vergnügen Hamburg: 5 tolle Bootsverleiher in Hamburg.

P10507299_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - varen over de Alster

13. Maar je kunt ook gewoon taart gaan eten aan de Alster

Uit eigen ervaring weet ik echter ook dat de Alster ook buitengewoon geschikt is (maar echt) om taart aan te eten. Of een Aperol Sprizze te drinken. Taart eet je bijvoorbeeld bij AlsterCliff (op zich geen fantastisch gezellig restaurant, vind ik, maar met een prima kaart en vooral een fijn terras), een Sprizze bestel je bij Alsterperle – Alsterperle is piepklein, want een oud wc-huisje, maar zéér gemütlich.

M20160312_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Taart eten aan de Alster

14. Of ijs…

Wat is er leuker dan op een bijna zomerse dag op een mooi uitkijkpunt een ijsje te eten? Een drankje bij dat ijsje nemen, waarschijnlijk. Mit Vergnügen zette Hamburgs beste ijswinkels op een rijtje: Das beste Eis in Hamburg. Ken je het ‘spaghetti ijs’ al? Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is hier erg geliefd. Wat het is? Een enorm bord vol ijs, dat eruit ziet als… spaghetti:

Spaghetti-Eis, pretending summer isn’t over here in Hamburg…

A photo posted by Fem Eggers | Standort Hamburg (@feminadocta) on

15. Zet de klassieker in Planten und Blomen op de kiek

Planten und Blomen is hét park van Hamburg, midden in de stad, naast de Fernsehturm en de Messe. Er is o.a. een tropische kas, en een Japanse tuin, met Japans theehuis waar je een theeceremonie kunt bijwonen. En waar een Japans theehuis is, daar zijn ook kersenbloesems. Zodra die beginnen te bloeien loopt mijn Instragramtijdlijn vol met de mooiste plaatjes van Fernsehturm en kersenbloesem. Ik heb laatst zelf geprobeerd wat creatieve combinaties te schieten. Zonder al teveel succes, helaas, dus ik heb het maar bij een plaatje va het theehuis + bloesempjes + Fernsehturm gehouden – tenslotte is dat de klassieker.

P1060223_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - Planten und Blomen

16. Of ga jeu de boulen aan de Platz der Republik

Het parkje bij de Platz der Republik is the place to be voor een aantal bloedfanatieke oudere jongeren die hier graag een stevig robbertje jeu de boules spelen. Als ze je niet mee laten doen kun je altijd nog het Altonaer Museum of het Altonaer Theater in duiken.

P1040850_Standort Hamburg - Hamburg in de lente - jeu de boules

Aan het andere uiteinde van dit parkje zie je het Altonaer Rathaus. Sowieso een plaatje, tussen de bloesem helemaal:

17. Ga skaten in het Inselpark

Het Inselpark bij Wilhelmsburg is een perfecte plek om te skaten. Ook wandelen, fietsen, varen en klimmen behoren hier tot de mogelijkheden. Op een terras zitten overigens ook 😉 Houd de eventkalender in de gaten voor o.a. vlooienmarkten en openluchtconcerten.

Werkt het weer niet mee, dan duik je even het Science Center in, het bezoekerscentrum van het Wälderhaus.

IBA Hamburg, Inselpark

18. Bekijk Hamburg vanaf de andere kant

Gesproken over Wilhelmsburg, daar is buiten het Inselpark ook best nog iets te zien. Ga voor een gaaf uitzicht over Hamburg bijvoorbeeld de oude Flakbunker op en drink koffie-met-uitzicht bij Café Vju.

Dachterrasse Energiebunker

19. Snuif de bloesem van het Alte Land op

De boomgaarden op het Alte Land, aan de zuidoever van de Elbe, staan in de lente vol prachtige bloesems. Het waren overigens de Hollanders die dit laaggelegen gebied uitbaggerden en begaanbaar maakten, wat je aan vele huisjes en bruggen nog kunt zien.
Het is vast geen verrassing dat je in dit gebied ook heerlijk fietsen kunt…

Meer info: Het land op: Altes Land

DSC_1613_Standort-Hamburg_Das-Alte-Land

20. Zet de bloemetjes buiten in Ottensen

Ottensen is een van de leukste wijken van Hamburg. Met mooi weer zit je hier tot in de avond op een van de vele terrassen, met Hamburger Schmüddelwetter duik je een theater in, of de bioscoop, of ga je winkelen. Naar lekker eten hoef je hier ook niet lang te zoeken!

Een avondje uit in Ottensen

 

 

21. Bekijk de FrauenFreiluftGalerie

“Bij ‘havenarbeid’ denken de meeste mensen toch als eerste aan ruige mannen met veel haar, reusachtige spierballen met creatief taalgebruik, al dan niet aangevuld met bouwvakkersdecolleté. Mannen die ook ruig werk doen waar je vies van wordt enzo.”

Maar er hebben natuurlijk ook altijd al vrouwen in de haven gewerkt, en niet alleen als koffiedame! In 15 grote kunstwerken op gebouwen tussen de Fischmarkt en Övelgönne vertelt de FrauenFreiluftGalerie het verhaal van 100 jaar vrouwelijke arbeid in de haven van Hamburg.

FrauenFreiluft Galerie Große Elbstraße

18 gedachten over “Snel naar buiten: lentetips!

  1. De lente is mijn favoriete seizoen, maar ik was nog nooit in de lente in Hamburg. Ik was zelfs nog helemaal niet in Hamburg. Daar moet maar eens verandering in komen?!

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.