In 2015 had ik goede hoop dat Duitsland eindelijk het huwelijk zou openstellen voor iedereen: Gaat Duitsland eindelijk de middeleeuwen achter zich laten?, schreef ik hoopvol. Tenslotte hadden zelfs de VS de stap al gezet, en daar wil je toch niet achteraan hobbelen…

Toch duurde het nog twee jaar.

Aber jetzt…

Ommzewaai

Deze week kondigde bondskanselier Angela Merkel opeens aan dat haar partijgenoten vrij waren om zelf, op basis van hun eigen geweten (geweten ook, alsof we het over iets ergs hebben), voor of tegen het ‘homohuwelijk’ mochten stemmen. Eerder was het CDU-partijstandpunt simpelweg ‘nein’. Go, Mutti, Go!

Verkiezingen

Ik hoor Merkel in 2015 nog zeggen dat ze zich ‘recht schwertut’ met volledige gelijkstelling, dus vandaar deze ommezwaai? Er circuleren prachtige artikelen waarin Mutti meldt dat ze bij een lesbisch stel met acht kinders uitgenodigd was en toen het licht gezien heeft: Angela Merkel says one lesbian couple changed her mind on same-sex marriage.

Het feit dat de SPD, de Grünen en de FDP hebben aangekondigd niet aan een nieuw kabinet deel te willen nemen als het huwelijk niet ook voor LGBT koppels opengesteld wordt had er vast niks mee te maken…

Merkel zelf stemde overigens tegen.

Maar laat dat ons egal zijn, het is zover! Eindelijk Ehe für alle

Maar egal! Ik persoonlijk heb ook geen enkele ambitie om met Merkel in een huwelijksbootje te stappen, dus ik ga niet wakker liggen van haar politieke of persoonlijke motivaties. (Maar ik kan het niet laten de reclame voor het eerste nummer van Straight Magazine nog even te herhalen hieronder… ;))

Feit is dat de meerderheid van de Bundestag vandaag, op 30 juni 2017, VOOR gestemd heeft (393 voor, 226 tegen en 4 hebben niet meegestemd) en dat Duitsland eindelijk de 21e eeuw binnenstapt.

Eindelijk kun je straks ook in Duitsland gewoon trouwen met degene die je lief is. Dat is een mooie fles champoepel waard, mensen, plop!