Kerst in het museum

Waar ga je naartoe voor de ultieme kerstsfeer? Met lichtjes, dennebomen, kerstliedjes, Glühwein, de kerstman en de nodige romantiek? Naar een van Hamburgs mooie kerstmarkten natuurlijk. Én naar het museum, want ook de musea van Hamburg zorgen in de adventstijd voor extra gezelligheid met themakerstmarkten, concerten en speciale tentoonstellingen.

Standort Hamburg | Kerst in het museum

Schloss Bergedorf

Jetzt wirds romantisch… en wel in Bergedorf, op de kerstmarkt voor het slot, omgeven door dennebomen. Daarnaast natuurlijk gezellige hutjes om je op te warmen aan Glühwein, boerenkool of Eierpunsch, en genoeg mogelijkheden voor de kerstinkopen. Voor kinderen is er een kinderprogramma met knutselen en koekjes bakken. Tip: neem ook een kijkje bij de Sternwarte, niet ver van het slot.

bergedorfer-museumslandschaft.de, Bergedorfer Schloßstraße 4, S Hamburg-Bergedorf
De kerstmarkt is open van 26 november – 30 december 2018, dagelijks van 11-21 u (24, 25 en 26 december gesloten), entree gratis

Museum für Hamburgische Geschichte

In het Museum für Hamburgische Geschichte (of kortweg: Hamburg Museum) luister je op 2 of 9 december naar een Adventskonzert, met de Staatliche Jugendmusikschule. Het museum zelf is overigens ook een aanrader. Heb je daarna nog energie over, dan kun je gaan schaatsen of wandelen in Planten und Blomen.

2 december, 15 u, Adventsmuziek, Junge Streicher Hamburg
Barok en vrij werk naar Mozart van Michael Nyman.
9 december, 15 u, Adventsmuziek, Mädchenkor
kerstliederen en harp

hamburgmuseum.de, Holstenwall 24, U St. Pauli
Adventskonzert 2 december 2018, 16 u, entree € 9,50 (museumtoegang)

Museum für Hamburgische Geschichte

20170114-DSC_7258

Museum Elbinsel Wilhelmsburg

Stadtteil Wilhelmsburg heeft een eigen museum dat vertelt over de geschiedenis van het leven aan de dijk. Het museum is gevestigd in een voormalige ambtswoning en is gratis toegankelijk. In het kerstseizoen kun je er kerstshoppen en naar klassieke (kerst)muziek luisteren:

18 november 2018, 14-17 u 2. Wilhelmsburger Weihnachts-Werkstatt: kerstknutselmiddag

museum-wilhelmsburg.de, Kirchdorferstraße 163, S Wilhelmsburg
entree museum gratis, kaarten Gans viel Gans € 15, in voorverkoop € 12

Jenisch Haus

Het Jenisch Haus (1834) was het statige optrekje van Martin Johann Jenisch en is tegenwoordig een museum waarin je en het landhuis kunt bekijken en wisselende tentoonstellingen.
Op 3 december vindt er om 14 u een Adventskonzert plaats. Vanaf 25 november is er voor de kleintjes elke zaterdag en zondag om 15 u marionettentheater. Na afloop maak je nog een mooie wandeling door het Jenisch Park, en sluit je af met warme chocolademelk bij Teufelsbrück.

jenisch-haus.de, Baron-Voght-Straße 50, S Hamburg Klein Flottbek, of ferryhalte Teufelsbrück
Adventskonzert 3 december, 14 u
Marionettentheater elk weekend vanaf 25 november, 15 u
kaarten marionettentheater € 12

Museum der Arbeit

Eco en biologisch zijn hot in Hamburg, dus het is geen verrassing dat de enige volledig eco en bio kerstmarkt van Duitsland zich hier bevindt. Je bezoekt de Öko-Weihnachtsmarkt met uitsluitend duurzame producten van 20 november – 2 december in het Museum der Arbeit. Mocht je nog ideeën zoeken voor het kerstmenu, dan kun je hier volop inspiratie opdoen voor een biologisch kerstdiner. Of vast gaan voorproeven in de Bio-Gastronomie, dat lijkt me ook niet onbelangrijk. 😉 Het museum kun je deze dagen ook bezoeken, en ik raad je zeer aan dat te doen: Museum der Arbeit, reden om naar Barmbek af te reizen

museum-der-arbeit.de, Wiesendamm 3, U Barmbek
Öko-Weihnachtsmarkt 30 november – 2 december 2018, 10-18 u, entree: € 5

Freilicht Museum am Kiekeberg

Dit jaar ga ik voor het eerst naar Freilicht Museum am Kiekeberg, het openluchtmuseum net ten zuiden van Hamburg. Geen beter moment om dat te doen in de adventstijd! Op de Kiekeberger kerstmarkt zijn uitsluitend handgemaakte producten te vinden. Voor kinderen is er een apart programma, en de kerstman schijnt ook langs te komen. Wat ik hier definitief ga proeven is het traditionele Kiekeberger Rahmbrot. Het museum richt zich op de hands-on geschiedenis van de regio tussen Hamburg en de Lüneburger Heide en je kunt er (o.a.) leren smeden, koffie roosteren en tuinieren.

kiekeberg-museum.de, Am Kiekeberg 1, Bus 340 Museum Kiekeberg
kerstmarkt: 30 november – 2 december 2018, 10-18 u, entree € 6

Museum für Kunst und Gewerbe

De Kunst und Handwerk Messe, ‘waar traditie en innovatie elkaar ontmoeten’ in het MKG is de plek waar je naartoe gaat voor een origineel en vernieuwend kerstcadeau. De avond voor de Messe opengaat wordt de Justus Brinckmann Preis uitgereikt. Ook als het je wat te experimenteel is voor onder de kerstboom is het leuk de Messe een keer gezien te hebben. Het museum zelf is dat natuurlijk sowieso. Boeiende actuele tentoonstellingen zijn Pure Gold! (over kunst en voorwerpen van gereycled materiaal) en Natur als Bild und Dekor (over Japanse stencilkunst).

kunstundhandwerkmesse.de, Steintorplatz, U/S Hauptbahnhof
Kunst und Handwerkmesse, 24 november – 3 december, di-zo 10-18 u, do van 10-21 u

Museum für Völkerkunde/MARKK

Nog meer handwerk, dit keer niet van lokale makelij, maar van over de hele wereld. Tevens hapjes&drankjes van over de hele wereld (niet overslaan) en zang, dans en workshops (o.a. capoeira, maar ook koffieproeven – ik weet waar je mij kunt vinden…). (Het Museum für Völkerkunde heet tegenwoordig MARKK. Vraag me niet waarom.)

voelkerkundemuseum.com, Rothenbaumchaussee 64, U Hallerstraße
Markt der Völker, 14-18 november 2018: wo 18-22 u, do-za 10-22 u, zo 10-18 u
entree: €8,50 (museumtoegang), tussen 20-22 u happy hour, dan entree voor € 3

Altonaer Museum

Ruim 60 Noord-Duitse kunstenaars en ontwerpers verkopen tijdens de Weihnachtsmesse in het Altonaer Museum sieraden, decoratie voor in huis (of de kerstboom), speelgoed, houtsnijwerk, enz. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen in het museum, knutselsessies en sprookjesvertellingen. Het museum zelf geeft een aardige indruk van de geschiedenis van de regio (veel regio, wat minder Altona, vind ik zelf…).

altonaermuseum.de, Museumstraße 23, S Altona
Weihnachtsmesse Altonaer Museum: 14-16 december 2018, vr 15-18 u, za-zo 10-18 u, entree € 5

Meer kerst in Hamburg

Met meer dan 30 grote en kleine kerstmarkten in de stad is Hamburg wat je noemt een kerstmarktenparadijs. Ik zette er 25 voor je op een rij:

Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2017

Kerstmarkten en Glühwein zijn natuurlijk niet de enige ingrediënten voor een fijne kersttrip naar Hamburg. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ritje in een oldtimer S-Bahn, een rondje schaatsen in Planten und Blomen of, OK, een Glühweintje tijdens een boottocht door de haven?

Kerstmarktenroute door Hamburg. Of Glühweinroute, wat je wilt

Tip: als je in het MKG bent (sowieso doen), check dan ook even de originele en lekker psychedelische kantine van Der Spiegel (als het MKG bijeenkomsten voor de pers organiseert, is het hier – crazy ruimte…)

Standort Hamburg | Kerst in het museum

FAQ: alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

NB Ik werk de kerstposts elk jaar bij zodra de nieuwe data bekend zijn en zet het jaartal erbij. Staat het huidige jaartal er nog niet bij, dan is het de datum van vorig jaar en is de nieuwe nog niet bekend.

4 gedachten over “Kerst in het museum

  1. Wat leuk allemaal weer! We zijn zeer benieuwd. We zijn er nu werk van aan het maken om rond de feestdagen naar Hamburg te komen (zie eerdere reactie).

  2. Hoi! Wij plannen de kerstdagen door te brengen in Hamburg! We verblijven met onze 4 kinderen (van 1-14 jr) in een hotel. Wat zijn leuke uitstapjes tijdens 1e en 2e kerstdag? Zijn de musea dan écht open?
    Groet Lisette

    • Hoi Lisette, in deze blog beschreef ik vooral de kerstevenementen in musea rondom kerst, maar veel musea zijn wel open met kerst (vaak eerder de 24e december gesloten), al dan niet met aangepaste openingstijden (sowieso altijd even checken op de website van het museum). Miniatur Wunderland is bv 365 dagen per jaar open. Verder schaatsen bij de Indoo Eisarena in Planten und Blomen? Bioscoop op 2e kerstdag, of een musical? Fijne feestdagen vast!

Plaats een reactie