Home Ontdek Hamburg 15x Kerstcadeaus uit Hamburg

15x Kerstcadeaus uit Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

We bewegen ons inmiddels serieus in de richting van de kerstdagen en dat betekent dat we onderhand moeten gaan nadenken over wat we straks onder de boom gaan leggen. Met (een van) deze 15 kerstcadeaus uit Hamburg zit je geheid goed!

1. Besserbrauer Braubox

Hamburg heeft een lange biertraditie en kan bogen op steeds meer bijzondere, écht Hamburgse biertjes. Hartstikke leuk, natuurlijk, maar je kunt ook zélf je Hamburgse bier brouwen, met deze doe-het-zelf kit van Besserbrauer. Al het gereedschap in de box kun je blijvend gebruiken, dus voor je volgende bier heb je alleen nog een navulset nodig.

De Braubox kost € 69 en is verkrijgbaar in de varianten Pale Ale, Helles, Weizen, IPA, Black IPA, Dunkles. Daarnaast zijn er voordeelpakketten met allerhande extra gereedschap erin. Brouwen maar!

Je koopt de doe-het-zelf kit in de shop: besserbrauer.de
Meer over Hamburgs craft beer lezen? Lees ook de Hamburg Craft Beer gids

Braubox / Besserbrauer

Foto: Besserbrauer via IG

2. MOIN Turnbeutel

Turnbeutel zijn hip in Hamburg – hoe noem je die dingen in het Nederlands eigenlijk? Gymtas? Van die simpele rugzakjes met touwtjes die in de jaren ’80 zo akelig in je schouders sneden bij gym. Nou, die zijn dus hartstikke hot&happening hier in Hamburg. Het leukste zijn ze dan met een Hamburgse tekst erop als ‘Tüdelkram’ of gewoon kort en krachtig ‘Moin’.

Je kunt ze kopen bij (o.a.) turnbeutelliebe.de.

3. Gin van Gin Sul

‘Saudade distilled in Hamburg’ – Hamburg heeft z’n eigen ginstokerij: Gin Sul. Geef de gintonix-liefhebber in je vriendenkring een fles Hamburgse gin, of een proeverij in de stokerij. Behalve bij de stokerij koop je Gin Sul o.a. bij Claus Kröger in Altona, en in een aantal Edeka’s (supermarkt).

Meer info: gin-sul.de
De proeverijen en workshops zijn mega snel volgeboekt, dus als je echt graag een proeverij wilt bijwonen, moet je even goed plannen. 

Foto: gin.sul via IG

4. Bureau Bald Stadteil-gadgets

Bureau Bald herinner je je misschien nog van de geniale Stadtteilposters die verschillende Hamburger wijken op de hak namen. Er zijn niet alleen meer Stadtteile bij gekomen in de posterserie ‘I love stereotypes’ (Barmbek, Winterhude, Rotherbaum, anyone?), er zijn nu ook ontbijtplankjes verkrijgbaar.

Meer info bij bureau-bald.de

Foto: bureaubald via IG

5. Kiezküche St. Pauli kookboek

St. Pauli is misschien niet een wijk waarbij je meteen met culinaire hoogstandjes denkt. Toch vind je in Kiezküche St. Pauli goede recepten die én lekker zijn én net zo bont als de wijk zelf. Denk bijvoorbeeld aan Turkse, Afrikaanse en Aziatische gerechten, maar ook aan vis, cocktails en natuurlijk het beste katerontbijt. Naast recepten staan er ook verhalen over St. Pauli in de Kiezküche, zodat je een interessant inkijkje in (letterlijk) de keuken van de Kiez krijgt.

Meer info: kiezkueche.com
Er is ook een Refugees Welcome variant van de Kiezküche, waarin je recepten van over de hele wereld vindt en de verhalen van vluchtelingen kunt lezen.

Foto: Kiezkueche via IG

6. Servies van Ahoi Marie 

Ahoi Marie is een populair Hamburgs designlabel met maritiem tintje (en een beetje Delfts blauw, als je je ogen een beetje dicht doet en er heel hard aan denkt). Ahoi Marie heeft serviesgoed en andere handigheidjes voor in de keuken, maar ook tassen, kaarten, plaktattoos en logboeken (in de volksmond ook wel ‘agenda’ genoemd ;)).

Meer info bij de Ahoi Marie Weihnachtsspecials (www.ahoi-marie.com). Producten van Ahoi Marie zijn bovendien in vele winkels te vinden, o.a. de Kunstkiosk in St. Pauli, Servus, Mare Shop, Stadtkutter.

Foto: ahoymarie via IG

7. Kunstwerkjes van Rebelzer

Rebelzer is een van mijn favoriete Hamburgse street artists. Hij maakt niet alleen kunst op straat, maar ook kunst die je mee naar huis kunt nemen, zoals schilderijtjes, shirts en handige dingen voor in de keuken (een heel gaaf messenblok, bijvoorbeeld).

Meer info: rebelzer.com. Werk van Rebelzer is ook te koop in (o.a.) de Kunstkiosk St. Pauli.

Foto: rebelzer_freaks via IG

8. Koffie uit de Speicherstadt

Een van de producten die vroeger veel verhandeld werden in de Speicherstadt is koffie. In de ouder koffiebeurs zit nu Hotel Ameron, waar je de Börsensaal nog steeds kunt bezoeken. Een Hamburgs bakkie troost is dan ook een heel geschikt cadeau voor onder de kerstboom. Voor de beste koffie ga je uiteraard naar de Speicherstadt.

Zowel in het Kaffeemuseum Burg (sowieso een aanrader) als bij de Speicherstadt Kaffeerösterei kun je terecht voor uitstekende koffies en proeverijen/workshops. Bij het Kaffeemuseum kun je zelfs je eigen blend samenstellen.

Foto: speicherstadt_kaffee via IG

9. Romans over en uit Hamburg

Romans die zich afspelen in een stad waar ik op bezoek ga, waar ik geweest ben of waarin ik woon verslind ik. Ik heb dus al best een verzameling boeken die zich in Hamburg afspelen, en er staan er nog meer op mijn verlanglijstje.

Trümmerkind van Mechtild Borrmann is bijvoorbeeld een van de mooiste boeken die ik ooit las.

Zie voor meer boekentips:

Een mooie boekwinkels is bijvoorbeeld Büchereck in Niendorf Nord.

Foto: stufenzumgericht via IG

10. Muziek uit Hamburg

Tocotronic, Deichkind, Udo Lindenberg, Fettes Brot: allemaal artiesten/bands van Hamburgse bodem.

Ik moet eerlijk zeggen dat de Hamburgse muziekscene me tot nu toe niet zo heeft weten te bekoren, maar als je op zoek bent naar de beste ‘Hamburg sounds’, dan haast je je naar Hanseplatte, aan de rand van St. Pauli.

Hier slaag je bovendien niet alleen voor vinyl, maar ook voor andere leuke cadeautjes als posters, buttons, sjaals, bekers, enz. (van het niet-kitscherige soort, wees gerust).

Meer info: hanseplatte.de, Neuer Kamp 32

Foto: hanseplatte via IG

11. Magneetbord van Strandgutfischer

Mijn lievelingsschilderijtje in mijn kantoor (zie onder) is eigenlijk een magneetbord op hout. Het is van Strandgutfischer, die naast magneetbordschilderijtjes ook (heel handig) magneetjes ontwerpt. Alles met Hamburgthema, uiteraard.

Het atelier zit in de Wohlwillstraße 20, in St. Pauli, maar de winkel daar is nog niet geopend. Wel worden er soms kleine concerten georganiseerd, vandaar dat ik het toch even noem. Je koopt de magneetborden in de webshop strandgutfischer.de, of bij de Kunstkiosk, Paul-Roosen-Straße 5.

Foto: kunstkiosk_stpauli via IG

12. Schmuck en design van Goldmarie

Voor stijlvolle pakjes voor onder de boom slaag je vast bij conceptstore Goldmarie in het Karoviertel. Je vindt er kleding (ook voor kinderen), sieraden, tassen, notitieboekjes, woonfrutsels, enz.

Naast het eigen label verkoopt Goldmarie ook (o.a.) de labels FC St. Pauli en Bureau Bald. Goldmarie werkt bovendien samen met de Herzpiraten, een organisatie die geld inzamelt voor hartpatiëntjes. Koop je een muts uit de Herzpiraten Strick Kollektion, dan gaat 100% van de opbrengst naar de Herzpiraten.

Meer info: goldmarie-shop.de, Marktstraße 145

Foto: goldmarie_original via IG

13 Senf Pauli

“Senf ist mehr als der Farbklecks auf der Wurstpappe.”
Leuk als aanvulling op het Kiezküche boek: mosterd uit St. Pauli die laat zien dat je veel meer met mosterd kunt doen dan het op een curryworst kwakken. Er blijken enorm veel mosterdsoorten te zijn die bij een hele berg verschillende gerechten passen. Zo is Mutprobe bijvoorbeeld een mosterd voor mensen die stevig in hun schoenen staan (de draak op het potje waarschuwt je al). Een goede gelegenheid dus om eens wat anders te gebruiken dan Franse mosterd.

Meer info: senfpauli.de. Je kunt de mosterd ook kopen bij Mutterland.

Foto: senfpauli via IG

14. Hamburg-op-hout schilderijtje van Kila Photography

Tot slot nog wat havennostalgie voor thuis aan de muur: de mooiste Hamburger fotomotieven op hout, van Kila Photography. Verkrijgbaar in verschillende formaten, voor aan de muur of als sleutelbord (die zijn hier erg geliefd – in Nederland heb ik ze eerlijk gezegd sinds 1985 niet meer gezien, maar dat kan aan mij liggen). Liever wat kleiner? Er zijn ook kaarten en koelkastmagneetjes.

Meer info: Kila Photography

Foto kila_deinestadtaufholz via IG

15. Een weekendje Hamburg!

Maar het allerleukste kerstcadeau is natuurlijk… een weekendje Hamburg, om al die cadeaus zelf uit te proberen, te proeven en te beleven en vervolgens als aandenken mee naar huis te nemen.
Met deze tips is het een kwestie van appeltje-eitje om je bezoek aan Hamburg te plannen:

Kom je kerstshoppen in Hamburg?

Kun je niet wachten om je kerstinkopen in Hamburg te komen doen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur!

Hier vind je trouwens nog meer cadeauideetjes: Originele souvenirs uit Hamburg

En vraag je je af waar je moet zijn als je in Hamburg eens echt flink wilt shoppen, bekijk dan dit artikel met mijn favoriete winkels in Hamburg

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Fijne feestdagen!

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Linde 29 november 2017 - 10:05

Ik wil wel een ginpakket onder de boom! Wat wil je zelf onder de Weihnachtsbaum vinden?

Antwoorden
Fem 30 november 2017 - 09:03

Ha, weinig verrassend: boeken of een kunstwerkje van Rebelzer 🙂 Of misschien een Braubox, als ik in avontuurlijke stemming raak…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid