Leesvoer dat in Hamburg speelt

Lesen geht immer – In de winter in een hoekje met dikke sokken en warme chocolademelk, in de zomer op een terras of op het strand met een rosé binnen handbereik. Het zal je niet verbazen dat ik graag boeken over Hamburg lees. Het liefst historische boeken of verslagen, maar ook Krimis en eigenlijk ook wel al het andere waarin een rol voor Hamburg weggelegd is.

De volgende boeken heb ik de laatste tijd gelezen of ben ik momenteel aan het lezen. Ze zijn niet allemaal even opbeurend, maar wel interessant. Op één na, wat mij betreft 😉

Boeken die zich in Hamburg afspelen

Die Entdeckung der Currywurst | Uwe Timm

In dit boek ben ik nog bezig, maar ik vind het nu al fantastisch. Uwe Timm herinnert zich dat de buurvrouw van zijn tante, Lena Brückner, die een Imbiss heeft, vlak na de oorlog de currywurst heeft uitgevonden. Omdat hij wil weten hoe dat precies zit, gaat hij naar haar op zoek. Hij vindt haar in een bejaardentehuis, inmiddels hoogbejaard en bijna blind. Lena vertelt hem dat ze inderdaad destijds de currywurst uitvond en neemt hem mee naar de laatste dagen van de oorlog, in een grotendeels verwoest Hamburg. Prachtig verhaal, leest vlot en is zo beeldend dat je het idee hebt zelf door een kapot Hamburg te wandelen.

Die Entdeckung der Currywurst (DE) | ISBN 9783423128391

Lezen ziet er tegenwoordig meestal zo uit bij mij: op (in?) mijn speciale, vederlichte ‘Lesehandy’ wonen veel van mijn boeken. Ik vind het ideaal, behalve als de zon recht op mijn scherm schijnt…

Update april 2019: inmiddels heb ik ‘m natuurlijk lang en breed uit: heerlijk boek!

The Aftermath / Het huis in Kreis Pinneberg | Rhidian Brook

Opnieuw gaan we naar het Hamburg van net na de oorlog, nu kijken we mee met een Engelse kolonel, Lewis Morgan. Hij verhuist met zijn gezin naar Pinneberg (aan de rand van Hamburg) om te zorgen dat de stad weer overeind krabbelt en nazi’s gepakt en bestraft worden. Het is de bedoeling dat hij het huis inneemt van een weduwnaar en zijn dochter, maar Morgan wil hen niet op straat zetten en besluit het huis met hen te delen. Gebaseerd op het verhaal van de opa van Rhidian Brook. En Google vertelt me net dat het boek onlangs verfilmd is als The Aftermath met Keira Knightley (2017). (Je hoeft in elk geval niet te wachten op de film, het boek is boeiend genoeg ;))

The Aftermath (EN) | ISBN 9780241957479
Het huis in Kreis Pinneberg (NL) | ISBN 9789029090193

Inferno | Keith Lowe

Hamburg is met name in de zomer van 1943 zwaar getroffen door luchtaanvallen waarbij in 10 dagen tijd meer bommen op Hamburg neerkwamen dan in vijf jaar oorlog op Londen. Door het uitzonderlijk droge zomerweer ontstonden er grote vuurstormen waardoor grote delen van de stad dagenlang bleven branden. Dit boek is bijzonder omdat er eigenlijk niet heel veel over deze bombardementen geschreven is, en omdat het aan de hand van interviews, archieven, etc. verslag doet van beide kanten van het verhaal (wat niet eerder gedaan was). Je kijkt dus mee met de vliegers die vanuit Londen naar Hamburg vliegen met hun bommenladingen, en met de bewoners van Hamburg die al snel niet meer weten waar ze het moeten zoeken.

Ik vind Inferno fascinerend, maar ook heel heftig en deprimerend – ik ben er inmiddels al bijna een jaar in aan het lezen en heb steeds even een pauze nodig.

Update april 2019: meine Güte, ik geloof dat ik nog nooit zo lang over een boek gedaan heb… (hoewel, The Hobbit was ook een etappenverhaal) Ik vind dit boek bijzonder boeiend, maar ook heftig. Steeds een stukje dus.

Inferno (EN) | ISBN 9780241964248

St. Pauli-Trilogie | Virginia Doyle

Krimischrijver Robert Brack schrijft onder het pseudoniem Virginia Doyle historische Krimis, smullen natuurlijk! In de St. Pauli-Triologie heeft, je voelt hem aankomen, St. Pauli/de Reeperbahn een hoofdrol heeft en volgen we rechercheur Heinrich Hansen op zijn missie boeven te vangen. Ik moest er even in komen, maar wilde toch weten hoe het verder ging.

Die rote Katze (DE) | ISBN 9783958190221 (ebook)
Der gestreifte Affe (DE) | ISBN 9783958190245 (ebook)
Die schwarze Schlange (DE) | ISBN 9783958190252 (ebook)

Der goldene Handschuh | Heinz Strunk

De goldene Handschuh is de naam van een schimmige kroeg in St. Pauli waar seriemoordenaar tussen 1970 en 1975 prostituees ontmoette die hij vervolgens vermoordde (erg onsmakelijk allemaal, kijk maar even op de Wiki). De roman neemt je mee naar heel duistere hoekjes van St. Pauli… (Soms een beetje rauw-op-je-dak, dat wel – mij is het een beetje té allemaal, moet ik zeggen. Maar ik ben geen held, zeg ik er meteen bij.)

Update april 2019: dit boek is inmiddels verfilmd door Hamburgs lievelingsregisseur Fatih Akin en de film schijnt al helemaal heftig te zijn...

Der goldene Handschuh (DE) 9783498064365

Niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar wel gratis als luisterboek te horen op Spotify.

A Most Wanted Man / Aangeschoten wild | John le Carre

Het boek van de film van Anton Corbijn kan natuurlijk niet echt ontbreken, al kan ik er weinig over zeggen omdat de film me dusdanig ontmoedigde dat ik dit boek niet ga lezen. Zo. Een asielzoeker met een mistige missie. In Hamburg. Zoiets. Man, wat een kakfilm vond ik het, alle 30 minuten die ik het volgehouden heb.

Voor wie hem aandurft, je vindt hem hier bij bol.com:
A most wanted man / Aangeschoten wild (NL) | ISBN 9789021809656

Taxi | Karen Duve

Dan, voor de afwisseling, wat luchtigs, zonder moord en doodslag 😉 Alex stopt met haar studie en wordt… taxichauffeuse in Hamburg. Ook al heeft ze geen oriëntatiegevoel en kan ze geen straatnamen onthouden. Onderweg komt ze allerhande aan pluimage tegen…

Taxi (NL) | ISBN 9789044513837

Dit boek is ook verfilmd:

Op mijn leeslijst staan verder nog:

Die Bertinis | Ralph Giordano | 9783596259618 – Familiegeschiedenis van een half-Joodse familie in Hamburg rond de jaren ’30/’40.

So was von da | Tino Hanekamp | 9783462044416 – Journalist Tino Hanekamp beschrijft een bijzondere oudjaarsnacht op de Reeperbahn. Wordt overal getipt als ‘zeer geestig’.

Update april 2019: ik ben op een gegeven moment met het luisterboek begonnen, maar heb het tot nu toe niet uitgeluisterd. Misschien moet ik even volhouden, maar ‘zeer geestig’ vind ik het nog helemaal niet…

Teufelsbrück | Brigitte Kronauer | 9783423130370 – Ik twijfel nog een beetje, omdat het liefdesverhaal me een beetje niet-boeiend voorkwam, maar hij werd me als ‘sprookjesachtig’ en ‘heel bijzonder’ aangeraden. Het verhaal speelt zich af in Hamburg en op het Alte Land.

En dan zijn er nog de historische (Krimi)romans van Petra Oelker waar ik ook nog niet aan begonnen ben… Ik reken dan ook op een goede lente en een lange zomer! (Boekentips zijn altijd welkom!)

Lezen in het Nederlands? Of in het Duits?

Niet al deze boeken zijn beschikbaar in het Nederlands (of Engels). Ook bij mij gaat romans lezen in het Duits meestal nog steeds wat langzamer dan Nederlands en Engels, maar oefening baart zeker kunst en deze boeken zijn echt goed te doen.

Een goede tip is overigens het concept luisterboek: heeft als voordeel dat je altijd en overal kunt lezen, ook als je in de rij staat bij de supermarkt, én het doet echt wonderen voor je Duits.

Het Duitse woord voor ‘boekenwurm’ is overigens ‘Leseratte’. Mooi hè?

Om écht in Hamburgse sferen te geraken plan je natuurlijk vast een stedentrip. 🙂

Bekijk ook:

6 goede Duitse podcasts die je een keer moet beluisteren

6 gedachten over “Leesvoer dat in Hamburg speelt

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.