Een vroeg bezoek aan Miniatur Wunderland

Nog niet zo lang geleden twitterde ik dat ik het Miniatur Wunderland nog steeds niet gezien had, ook al woon ik al een aantal jaren in Hamburg.

Prompt werd ik uitgenodigd om Miniatur Wunderland te bezoeken en Hamburg in het klein te gaan bekijken.

Topbezienswaardigheid in Hamburg: Miniatur Wunderland

Ik sprong dus op mijn fiets en karde naar de Speicherstadt.

Om 07.30 ‘s morgens.

We hebben het namelijk over Hamburgs #1 attractie, wat nogal eens wil leiden tot lange rijen. En omdat ik me niet per se tegelijk met de rest van de wereld voor modeltreintjes hoef te verdringen en Miniatur Wunderland bijna altijd open is, dacht ik, kom, ik ga op een tamelijk ongristelijk tijdstip voor dag en dauw naar het museum.

Miniatur Wunderland bezoeken: tips

In Miniatur Wunderland is men duidelijk HSV-fan…

Een van de populairste attracties van Hamburg: Miniatur Wunderland

Also, begin bij het begin: Miniatur Wunderland, wat is dat eigenlijk?

Een soort Madurodam, maar dan overdekt. Het is de grootste modelspoorbaan ter wereld, maar het is meer dan dat. Je ziet er Hamburg in het klein, maar ook de rest van Duitsland, Scandinavië, Zwitserland, Amerika, enz.

In het bouwen van deze miniwereld zijn 760.000 manuren gestopt waarin aan de hand van originele bouwtekeningen minitieus steden en landen in miniatuur zijn nagebouwd.

Er liggen kilometers spoor (alleen al in ‘Italië’ ruim 2,4 km), en er wonen 260.000 figuurtjes (zie ook de jacht op details hieronder). Elke 15 minuten wordt het dag/nacht in het Wunderland (voor mijn gevoel was dat overigens alle vijf minuten).

Alle treintjes rijden natuurlijk, en verschillende onderdelen van de tentoonstelling doen een kunstje. Zo gaat de Elphi ”s avonds’ open, zodat je er binnen kunt kijken terwijl een concert gespeeld wordt. Tegelijkertijd wordt in het HSV-stadion het clublied ‘Hamburg, meine Perle’ gezongen en wordt er op een festival wild gedanst.

Ook de Elpbhilharmonie vind je in het Miniatur Wunderland in het klein

Miniatuurfestival in Miniatur Wunderland

Tip voor je bezoek aan het Wunderland: spot de details

Om je te helpen alles goed te bekijken tipt het museum een aantal details die de miniatuurbouwers in de tentoonstelling verstopt hebben. Er ligt dus ergens een lijk in het water, er gaat iemand naar de wc, er is zelfs een drugslab en Pipi Langkous loopt hier ook rond. Geen van deze details heb ik overigens gezien. Wel een paar andere…

Speurtocht in Miniatur Wunderland: overal zijn grappige details verstopt

Ik vond in Oostenrijk bijvoorbeeld een fietser die aan een touwtje voor een berg zweeft:

En in Italië reed ik achter een porta-potti-wagen:

Miniatur Wunderland: detail om op te letten

Eveneens in Italië vroeg ik me af waar deze brug naartoe gaat:

Miniatur Wunderland Hamburg: spot alle verstopte details

In Scandinavië trof ik een (op de foto slecht zichtbare, maar toch echt aanwezige) kameel die een slee trekt (?!):

Miniatur Wunderland: vol kleine verrassingen

Miniatur Wunderland bezoeken: praktisch

Wil je Miniatur Wunderland bezoeken, dan is een goede planning handig. Het is namelijk niet enorm groot, maar wel Hamburgs populairste attractie. Het kan dus druk worden, omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen mag.

Je kunt de rijen omzeilen door online je kaartje vast te kopen. Je krijgt dan voorrang als je naar binnen gaat. Op de website kun je ook zien op welke tijdstippen Wunderland verwacht dat het druk wordt.

Miniatur Wunderland
Kehrwieder 2-4/Block D
U: Baumwall (Elbphilharmonie)

365 dagen per jaar geopend, entree volwassenen € 13.

Standaardopeningstijden zijn ma 9.30-18.00, di 09.30-21.00, wo 09.30-18.00, do 09.30-18.00, vr 09.30-19.00, za 08.00-22.00, zo 08.30-20.00. Op de meeste dagen is het Wunderland echter aanzienlijk langer open (bijvoorbeeld van 07.30 tot 02.00). Op de website staan steeds de openingstijden en de verwachte wachttijden voor de huidige week aangegeven.

Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die in het holst van de nacht modeltreinen willen bekijken, maar gezien de openingstijden moeten ze er zijn. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen!

Check de kleine reisgids voor Miniatur Wunderland hier (pdf, NL)

Meer in de buurt zien? Check Speicherstadt en HafenCity en 9x Moderne architectuur in Hamburg.

Miniatur Wunderland bezoeken: praktische tips

Wat ik ervan vond en of jij er ook naartoe moet

Nu wil je natuurlijk weten of ik spijt heb dat ik nu pas naar het Wunderland ben gegaan en of ik meteen een jaarkaart heb aangeschaft enzo. Daar kunnen we vrij kort over zijn, vrees ik: nee. Ik was blij dat ik al een kaartje had en er heel vroeg was, want ik had niet voor het Wunderland in de rij willen staan. Al om 08.15 begon het bovendien onaangenaam druk te worden.

Elphi in miniatuur is natuurlijk leuk, net als de rest van Hamburg in het klein.

Voor kinderen is de miniatuurwereld ook zeker fascinerend. Miniatur Wunderland heeft een overzichtelijke omvang, en je kunt alles gemakkelijk bekijken in 2 uur.

Ik zou je dus vooral aanraden Hamburg na je bezoek gauw in het groot te gaan bekijken. Ik help je vast op weg met wat tips:

3 dagen in Hamburg

De mooiste bezienswaardigheden in Hamburg

Miniatur Wunderland bezoeken tijdens je stedentrip Hamburg

Dit is St. Pauli tijdens de Schlager Move…

4 gedachten over “Een vroeg bezoek aan Miniatur Wunderland

  1. Op youtube zijn er veel filmpjes hiervan te vinden. Ik ben nooit een echte treinenman geweest, maar zou er wel een keer naar binnengaan als ik toevallig in de buurt ben en de rij niet te lang is. Eigenlijk trekt de versie van Rotterdam me nog meer. Minder groot, minder treinen, maar wel erg veel Rotterdamse bouwwerken zoals De Hef en een grote containerterminal. Toevallig kwam ik door Miwula achter de versie van Rotterdam, net nadat ik een week eerder in die stad was. Wordt dus een volgende keer en bij mij kan dat nog jaren duren.

    • Ik vond 07.30 een goede tijd, ook al is het een beetje een absurde tijd om naar een museum te gaan – maar het was wel heel rustig, en vanaf 08.15 begon het echt vol te lopen. Dan wordt het echt snel druk en zie je veel minder. (Zo heel groot is het niet, dus dan sta je je echt te verdringen met z’n allen…)

Plaats een reactie