Net even anders: een originele stedentrip Hamburg

Als je een nieuwe stad bezoekt wil je natuurlijk de hoogtepunten zien. Maar als je de stad al kent, of als je gewoon eens een keer iets heel anders wilt, dan heb je de echte Geheimtipps nodig.

Vandaag doen we dus Hamburg voor gevorderden, met tips voor een originele stedentrip naar Hamburg. Zodat je op een feestje iets te vertellen hebt. 😉

Standort Hamburg | 15 tips voor een originele stedentrip naar Hamburg

Los gehts: 15 tips voor een originele stedentrip naar Hamburg

1. Ondergronds: rondleiding door de atoombunker

Een tijdje terug gaf ik toe dat ik de rondleiding in de atoombunker bij het Hauptbahnhof nog steeds niet gedaan had. Sterker nog, ik had me al twee keer aangemeld en had ook twee keer weer afgezegd. Ik ben namelijk een Pantoffelheld. Na deze blogpost kreeg ik prompt een appje van M: “Foei!” Toen had ik geen excuus meer. En gelukkig maar, want de tour bleek helemaal niet zo claustrofobisch als ik gedacht had.

De bunker is gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werd tijdens de Koude Oorlog direct omgebouwd tot ‘Atombunker’. Zoals de bunker nu te zien is, is hij dus nooit in gebruik geweest. De kans dat je in deze bunker een atoomaanval overleeft is overigens ook tamelijk gering, helaas, al was het maar omdat het hele concept van één enkele atoombom uitgaat…

Meer info: Hamburger Unterwelten: Atombunker Steintorwall rondleiding € 7, in Engels of Duits

M20170615_Standort-Hamburg_Originele-Stedentrip-Hamburg

2. De kroeg in: Zur lustigen Mama en Katz und Kater

In de categorie ‘Moet je een keer gezien hebben’: duik een van de kroegen in die zich het best laten omschrijven als, hm, ‘oudemannenkroegen’, bijvoorbeeld Zur Lustigen Mama in St. Pauli of Katz und Kater in Altona. Deze kroegen hebben een beetje een cultstatus bereikt onder Hamburgers en je komt er dus vele stamgasten tegen – het tafeltennisteam van mijn ex-meneer (een van de Svennen) hangt (hing? Geen idee meer…) bijvoorbeeld na elke training in St. Pauli in Zur lustigen Mama… Ingrediënten: bier, bruin meubulair, vergeelde deco, jukebox (“Du bist so heiß wie ein Vulkaaaaaannnnn” Allemaal!), biljart/kickertafel.

Zur lustigen Mama, Paul-Roosen-Straße 21, S St. Pauli
Katz und Kater, Schumacherstraße 86, S Altona

3. Aan het water: Entenwerder 1

Aan de rand van Elbpark Entenwerder kun je op de Elbe dobberen met een drankje bij Entenwerder 1, het drijvende caf̩. Het caf̩ is eco en kunstig Рje kunt er bijvoorbeeld op vliegtuigstoelen zitten. In de winter warm je jezelf rond de houtkachel.

Meer info: Entenwerder 1, Entenwerder 1, Elbpark Entenwerder
Bus M3 of 124 tot Rothenburgsorter Marktplatz, dan 10-15 min lopen

M2017041957_Standort Hamburg_Originele stedentrip_Entenwerder

2017_08 Hamburg

M20170419133947_Standort Hamburg_Originele Stedentrip_Entenwerder

4. Met de bus door de Elbe: HafenCity RiverBus

Een andere manier om bij Entenwerder 1 te komen is met de HafenCity RiverBus*, de bus die in ongeveer vijf kwartier door HafenCity rijdt én door de Elbe. Omdat de bus letterlijk in het water ligt (en niet erop, zoals bijvoorbeeld de ferry’s), zie je HafenCity vanuit een heel andere hoek (zonder natte voeten te krijgen).

Meer info: HafenCity RiverBus, tickets € 29,50

* Nou ja, langs, eigenlijk, want je kunt helaas niet uitstappen tijdens deze HafenCity tour.

 

5. Fietsen aan het water: Alster-Radwanderweg

De Alster-Radwanderweg volgt de Alster vanaf het noorden van de Außenalster tot aan de bron van de rivier in Schleswig-Holstein. Hoewel het soms even puzzelen is waar het fietspad precies loopt, volgt het pad in principe de rivier. Hoe verder je komt, hoe groener, hoe rustiger.

Mee met een fietstour langs de Alster: fietstocht om de Alster
Meer moois om en langs de Alster: Vergeet wat ik zei over de Alster
Meer over fietsen in Hamburg: Hamburg op de fiets

P1070215_Standort Hamburg_Originele Stedentrip_Alster Radwanderweg

6. Naar het museum: Ballinstadt

Als havenstad is Hamburg altijd een grote trekpleister geweest voor mensen van buitenaf. En ook voor mensen die Hamburg/Duitsland/Europa juist wilden verlaten. Ballinstadt, de voormalige ‘Auswandererhallen’ bij Veddel, was voor deze emigranten het laatste station in Hamburg. Nu is het een groot museum dat verhalen vertelt uit 400 jaar migratiegeschiedenis. Mooie, ontroerende verhalen -reizigers die naar Amerika gingen om het grote geluk te vinden; verdrietige verhalen – in 1939 bevonden zich vele joodse vluchtelingen in de Auswandererhallen, in afwachting van de laatste schepen die hen nog naar Amerika konden brengen. Noodgedwongen moesten zij het terrein 7 weken lang delen met een grote groep SS-ers die in Hamburg ingekwartierd werden en voor wie nog geen ander onderkomen was geregeld…

Meer info: Ballinstadt Auswanderermuseum, Veddeler Bogen 2, S Veddel, open: apr-okt: dagelijks 10-18 u, nov-mrt: dagelijks 10-16.30, entree € 12,50

Originele stedentrip Hamburg, Ballinstadt, foto door Ballinstadt | standort hamburg
foto (c) Ballinstadt

7. Shoppen: Mellin-Passage

Tussen Neuer Wall en de Alsterarkaden ligt een kleine passage, de Mellin-Passage. Je kunt hier verdwalen bij boekhandel Felix Jud, of lekker Syrisch eten bij Saliba, maar de passage zelf is eigenlijk de grootste bezienswaardigheid. De jugendstilversieringen uit 1865 zijn pas vrij recent weer onder dikke lagen modern stucwerk te voorschijn gekomen en prachtig gerestaureerd.

M201706021152_Standort-Hamburg_Mellin-Passage

8.Het platteland op: het Alte Land

Als je het stadsgedruis even zat bent hoef je alleen de Elbe maar over te steken. Aan de andere kant van het water vind je tussen Stade en Harburg uitgestrekte boomgaarden, fraaie boerderijen en kneuterige dorpjes: Het land op: das alte Land

DSC_1578_Standort-Hamburg_Een-originele-stedentrip-Hamburg_Altes-Land 

9. Achter de coulissen: rondleiding met Hinz&Kunzt

De gidsen van Hinz&Kunzt laten je de binnenstad van Hamburg zoals je die anders niet snel zou leren kennen. Tijdens deze rondleiding maak je namelijk kennis met het Hamburg van de daklozen. Alle gidsen van Hinz & Kunzt zijn ervaringsdeskundigen: Hinz & Kunzt is het tijdschrift dat gemaakt wordt door professionele journalisten/fotografen en verkocht wordt door daklozen (vergelijkbaar met The Big Issue, waar ik in Kaapstad voor heb gewerkt). Onderweg zie je o.a. waar daklozen ’s nachts terecht kunnen, waar hulp te vinden is (bijvoorbeeld om de strijd aan te gaan met verslavingen), en waar daklozen de dag (mee) doorbrengen. Geen seks, drugs, rock ‘n’ roll en sensatiezucht, maar een nuchtere en informatieve wandeling door de stad. Om mee te gaan met deze rondleiding moet je minimaal 17 zijn.

Meer info: Hamburger Nebenschauplätze, € 10, vooraf aanmelden via info@hinzundkunzt.de

10. Wasserkunst Kaltehofe

Elbinsel Kaltehofe is een klein, kunstmatig aangelegd eiland in de Elbe waar alles om water draait: vanaf de 19e eeuw werden op het eiland waterbassins aangelegd om de kwaliteit van het kraanwater van Hamburg te verbeteren. Rond deze bassins ligt nu een beschermd natuurgebied vol vogels. Je vindt er ook een museum waar je door de geschiedenis van Hamburgs watervoorzieningen wandelt – van de ooit slechte hygiëne door gebruik van vies water tot de indrukwekkendste fonteinen die je in Hamburg ziet.

Tip: Het museum organiseert verschillende rondleidingen, zowel in het museum als ‘Brunnentours’ door Hamburg, waarbij je langs verschillende beroemde fonteinen wandelt.
Tip: Bezoek het museum tijdens de Lange Nacht der Museen, ‘s avonds heeft het een heel andere sfeer dan overdag.

Meer info: Wasserkunst Kaltehofe, Kaltehofe-Hauptdeich 6-7, S Rothenburgsort (ong. 2 km lopen) of bus Billhorner Deich (1,5 km lopen), open: apr-okt: di-zo 10-18 u, nov-mrt: di-zo 10-17 u, entree € 5,50

11. Ploppen op de plee: borrelen in voormalige wc-huisjes

Openbare toiletten zijn ook niet meer wat ze geweest zijn… vroeger had je op verschillende plekken in de stad kleine bakstenen gebouwtjes waar tegen een kleine vergoeding de blaas geleegd kon worden. Nu zijn het obscure silo’s waar je muntjes in moet gooien en dan maar moet hopen dat je de meurende silo ooit nog mag verlaten (ik heb een blaas ter grootte van een kikkererwt, maar dat soort openbare plees durf ik niet te betreden). Gelukkig staan er nog best veel van die bakstenen gebouwtjes en kun je er tegenwoordig leukere dingen doen, namelijk borrelen. Bijvoorbeeld hier: 3x borrelen in voormalige wc-huisjes

P1080228_Standort-Hamburg_Borrelen-in-pleehuisjes

12. Graffiti Wall of Fame

Hamburg is een paradijs voor street art fans. Het Schanzenviertel, het Karolinenviertel, St. Pauli, Ottensen, je komt overal de mooiste kunstwerken tegen. Een plek waar je niet zo snel naartoe zou gaan om street art te bewonderen is Harburg. Toch hoort Harburg, of om preciezer te zijn, de Bostelbeker Hauptdeich, op je streetartlijstje thuis. Op de Flutschutsmauer* hebben street artists uit heel Duitsland over een lengte van 500 meter de wildste kunstwerken gemaakt. Het vrijgeven van de muur voor street art was een idee van Verein GroßstadtRaum – Freier Raum für Kunst.

Wall of Fame Harburg, Bostelbeker Hauptdeich, kwartiertje lopen van S Harburg

* Ik kan even geen NL woord vinden: een soort geluidswal maar dan tegen water. Een dijkmuur?

Meer street art in Hamburg:
Street art spotten in Hamburg
El Bocho in Hamburg

13. Aan de Alster: Imam Ali Moskee

Het adres van de Imam Ali Moskee is zeer toepasselijk: ‘Schöne Aussicht’ 36, direct aan de Außenalster. De moskee zelf is echter ook zeker een bezienswaardigheid. Hij wordt ook wel Hamburgs Blauwe Moskee genoemd. Gebouwd in 1960 is het de op drie na oudste moskee in Duitsland. Ook als niet-moslim kun je de moskee bezoeken en lezingen bijwonen.

Meer info: Imam Ali Moschee, Schöne Aussicht 36

Originele stedentrip Hamburg: Imam Ali Moschee aan de Alster | Standort Hamburg

14. Alte Harburger Elbbrücke

De Alte Harburger Elbbrücke (is het geen plaatje?!) werd tussen 1897-1899 gebouwd als eerste autobrug over de Süderelbe. Lange tijd was deze brug de enige manier om van Wilhelmsburg naar Harburg te komen.
De brug is uniek, want het is de laatst overgebleven brug met zulke grote poorten. (Aan beide kanten!) Op de poorten staan de wapens van zowel Wilhelmsburg als Harburg afgebeeld. De Alte Harburger Elbbrücke is nu een brug voor fietsers en voetgangers, auto’s rijden over de moderne (vrij onaantrekkelijke) moderne brug ernaast.

Meer bruggen:
Hamburger bruggen: ik snorde weer 7 fraaie voor je op
Meer bruggen dan Venetië: Hamburgs bruggen
Meer over Wilhelmsburg en Harburg: Wijken in Hamburg: Wilhelmsburg en Harburg

Originele stedentrip Hamburg | Alte Harburger Elbbrücke | Standort Hamburg

15. Origineel overnachten: slapen in een bordeel

Een originele stedentrip Hamburg vraagt om een originele slaapplaats. Wat dacht je van een bed in een voormalig bordeel? Dat kan bijvoorbeeld in de Kiezbude of in het voormalige luxebordeel Hotel Village

Slaap je liever in een watertoren, een ijzergieterij of in een oud schoolgebouw? Check dan deze tips: Slapen in… hotels met een verhaal

De highlights sla je natuurlijk ook niet over…

Deze blogposts helpen je op weg bij het plannen van je stedentrip naar Hamburg:

Viel Spaß!

2 gedachten over “Net even anders: een originele stedentrip Hamburg

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.