Dagtrip vanuit Hamburg: Lüneburg

Lüneburg heeft het net niet gehaald als UNESCO-werelderfgoed, maar dat maakt het stadje niet minder schattig en gezellig. Het ligt op slechts 55 km van Hamburg, perfect dus voor een dagtrip vanuit Hamburg.

Stedentrip Lüneburg | Standort Hamburg

Bezienswaardigheden in Lüneburg

Middeleeuws centrum

In de Hanzetijd draaide alles in het ruim 1.000 jaar oude Lüneburg om de zouthandel, die buitengewoon goed liep. De zouthandel maakte Lüneburg tot een van de rijkste Hanzesteden. Die sfeer kun je nog goed proeven als je in het centrum rondloopt, omdat Lüneburg als een van de weinige Duitse steden de Tweede Wereldoorlog zonder al teveel kleerscheuren is doorgekomen. Let vooral ook op de vele prachtige deuren in het centrum!

Stedentrip naar Lüneburg | Standort Hamburg

Dagtrip naar Lüneburg vanuit Hamburg

Kloster Lüne

Net iets buiten het centrum van de stad ligt het voormalig benedictijnse klooster dat in 1172 gesticht werd door Hildeswidis von Markboldestorp. (De award voor naam van het jaar gaat naar… Hildeswidis!) Het klooster wordt vandaag de dag bewoond door een evangelische gemeenschap.

Er is een klein textielmuseum en van april-oktober worden er rondleidingen door het kloostercomplex gegeven. In het textielmuseum is een aantal waardevolle borduurstukken te vinden, maar ik persoonlijk vind de baksteengotiekarchitectuur van het complex veel interessanter.

Kloster Lüne, Am Domänenhof

Kloster Lüne door Stephan Komp

Foto: Stephan Komp/CC BY-SA 3.0

Dagtrip naar Lüneburg

Wasserturm

Vanaf de oude watertoren (1905) heb je bij goed weer zo’n 40 km zicht op Lüneburg en de omgeving. Bovenin de watertoren zit een watermuseumpje, dat je bereikt met de lift. Vervolgens klim je dus nog even omhoog om het uitzicht te bewonderen, en dan vervolg je de tentoonstelling naar beneden. In theorie met de trap, door de oude watertank.

Ik heb de watertoren inmiddels tweemaal bezocht en tweemaal overviel me de grote gapende diepte die mij tegemoet kwam toen ik de deur naar de watertank opende. En ook tweemaal kon ik nog net met bibberknietjes terug snellen naar de lift. (Goed gezelschap helpt hierbij overigens wel, en dat had ik bij mijn tweede bezoek.)

Wasserturm Lüneburg, Bei der Ratsmühle

Lüneburg Wasserturm

Stedentrip Lüneburg

Brauereimuseum Lüneburg

Museumfans kunnen ook heel goed meer dan een dagtrip naar Lüneburg maken, want aan musea geen tekort. Het Deutsche Salzmuseum bevindt zich natuurlijk hier. Ook vind je in het centrum het Ostpreußische Landesmuseum, en het relatief nieuwe Museum Lüneburg.

Voor de dagtrip kozen we echter voor, jawel: het Brauereimuseum (want hoewel ik de voorkeur geef aan wijn heb ik de afgelopen jaren een goed biertje ook leren waarderen). Je kunt in de Gaststätte ernaast biertjes (uit Lüneburg!) proeven als je dorst hebt gekregen, of het laten bij het bekijken van de oude ketels en bekers in het museum.

Brauereimuseum Lüneburg, Heiligengeiststraße 39

Dagtrip naar Lüneburg

Salü Salztherme

Na een dag sight seeing heb je wel wat ontspanning verdiend. De zoutbaden van de Salü Salztherme lenen zich daar heel goed voor. Er zijn niet alleen zoutbaden, sauna’s en wellnessbehandelingen, maar ook een groot Erlebnisbad – ook leuk als je met kinderen op stap bent dus.

Salü Salztherme, Uelzener Straße 1 -5

Restaurants in Lüneburg

Bij Café NEWS, bij de Marktplatz, eet je American pancakes met kaas én bacon van reusachtig formaat. Bovendien kun je hier, zoals de naam al weggeeft, fijn door kranten en tijdschriften bladeren en hangen er oude tijdschriftencovers aan de muur.

In de Heiligengeiststraße, bij het Brauereimuseum, zitten verschillende gezellige restaurants waar je terecht kunt voor stevige Duitse kost en een goed glas bier. Wij aten bij Mälzer Brau- und Tafelhaus, met uitzicht op de grote koperen bierketels.

Dagtrip naar Lüneburg

Plan je eigen stedentrip naar Lüneburg

 • De mooiste tijd om te gaan: wat mij betreft de herfst, omdat in het herfstzonnetje het oude centrum het mooist is. Kerstmarktliefhebbers komen natuurlijk in december.
 • Met een Niedersachen regioticket kun je voor € 23 met twee personen een dag lang onbeperkt door Niedersachsen touren met de Regional-Bahn (altijd even de website van DB checken, de prijzen willen nog wel eens stiekem veranderen). Vanuit Hamburg doe je er met de snelle verbinding van Metronom ongeveer een half uur over. (Hamburg ligt niet in Niedersachsen, maar omdat het Bundesland HH zo klein is kun je vanuit Hamburg ook met een Schleswig-Holstein- of Niedersachsenticket reizen.)
 • In het vrij compacte Lüneburg kun je prima te voet op pad gaan, maar net als in Hamburg zijn er ook hier Stadträder. Deze fietsen kun je ook voor een hele dag meenemen.
 • Bevalt het je in Lüneburg dan kun je in de Altstadt Apartments logeren in een volledig gerestaureerd 16e eeuws pand. Of je boekt een kamer in het romantische Hotel Bergström

Stedentrip naar Lüneburg | Standort Hamburg

7 gedachten over “Dagtrip vanuit Hamburg: Lüneburg

 1. Mooie foto’s van Lueneburg, het blijkt dat ik het vorig jaar niet allemaal gezien heb. De baksteenarchitectuur heb ik grotendeels gemist. Nog een keertje erheen dusmaar, Uelzen (Hundertwasser) staat ook nog op het pgm

  • Ja, het station van Uelzen (en het stadje) staan ook nog op mijn lijstje – tot nu toe enkel doorheen gezoefd op weg naar Hannover. Lüneburg is (relatief) klein maar (erg) fijn. 🙂

   • Een keer overgestapt in Uelzen van spoor 101 naar 303 en ik had daar maar 5 minuten voor. Dat was dus rennen door die fraai verhundertwasserde onderdoorgang. De volgende keer (als die ooit komt) sla ik er een aansluiting over en ga ik het station en het stadje wat beter bekijken. Destijds kwam dat niet bij me op en dat was maar goed ook.

  • Goed punt, zal dat even aanpassen: vanuit Hamburg kun je óók met een Niedersachsen-ticket reizen, ook al ligt Hamburg in Bundesland Hamburg! (Tevens inderdaad in S-H, maar daar heb je voor Lüneburg niks aan.)

Plaats een reactie