Wereldreis in één dag: Übersee-Museum Bremen

Ontsnappen aan het grauwe winterweer en in één dag een wereldreis maken, dat doe je in Bremen. Met een bezoek aan het Übersee-Museum Bremen, om precies te zijn.

Het is een wereldmuseum en natuurhistorisch museum in één en staat hoog op het lijstje met mooiste musea die ik ooit zag. Ik zou zeggen, pak je koffer en ga mee!

Übersee-Museum bezoeken: handige tips

Het Übersee-Museum Bremen:
die Welt unter einem Dach

Je zou het niet zeggen als je door het hypermoderne museum wandelt, maar dit museum bestaat al ruim honderd jaar. Sterker nog, de geschiedenis van dit museum gaat terug tot een rariteitenkabinet uit de 17e eeuw.

Uit verschillende private natuurhistorische collecties en collecties van antropologische verenigingen ontstond uiteindelijk in 1896 het ‘Städtische Museum für Natur- Völker- und Handelskunde’. En dat is uitgegroeid tot het Übersee-Museum Bremen, met een collectie waar je u tegen zegt. (O, ik zou zo heel heel graag een keer door de depots van dit museum dwalen!!)

Übersee-Museum Bremen: wereldreis in één dag

Ga mee op reis door Oceanië, Azië, Afrika…

Onze wereldreis voert ons onder andere naar de handel in Oceanië, de zijderoute, het oude Egypte, droge steppes en enge Japanse dansers (zie foto hieronder – het is een pop!). We zien op verschillende plekken het dagelijks leven, vol muziek en religie, maar we zien ook handel, landbouw en omgang met natuurlijke bronnen.

Oceanië was mijn favoriet, niet in de laatste plaats omdat deze tentoonstelling me deed denken aan Te Papa in Wellington en het Auckland Museum in Auckland.

Übersee-Museum in Bremen: Japan

En naar Amerika

De nieuwste tentoonstelling is voor mij reden om nog eens terug te gaan, omdat er nog hard aan gewerkt werd toen ik er was. Hij draait om Amerika, en schetst een portret van het Amerikaanse continent ‘as the result of a long immigration history and a place of manifold cultural and natural areas’. Immigratie is dan ook een van de hoofdmotieven.

Aan de hand van acht filmportretten wandel je langs immigratie, religie, politiek en wereldhandel, en wordt ingezoomd op verschillen, overeenkomsten en spanningen tussen verschillende sociale groeperingen.

Nu ze allemaal gek geworden zijn aan de andere kant van de oceaan lijkt deze tentoonstelling me extra interessant… (heb ook een klein beetje een ‘last chance to see’ gevoel, maar dat probeer ik te onderdrukken)

Übersee-Museum Bremen

Wat ons allen beweegt…

De laatste permanente tentoonstelling gaat over alle continentsgrenzen heen. Hier komen thema’s aan bod als klimaatverandering, mensenrechten, migratie, communicatie, wereldhandel, seks en gender en tijd. Het is interessant om te zien hoe anders er op verschillende plekken naar deze thema’s wordt gekeken en ook om te zien hoe je locatie voor sommige thema’s juist helemaal niet uitmaakt.

Sla vooral de geluidsspelletjes niet over die je iets vertellen over hoe we het concept tijd beleven (denk: minimindfucks á la Sherlock) (vond ik tenminste).

Übersee-Museum Bremen

Het Übersee-Museum Bremen bezoeken: praktisch

Übersee-Museum, Bahnhofsplatz 13, direct naast het Bremer Hauptbahnhof
open di-vr 9-18 u, za+zo 10-18 u, entree € 7,50

De tentoonstellingen in het Übersee zijn interactief, met beeld&geluid, en dingen die je zelf uit kunt proberen – fijn voor kinderen én voor ons ‘oudere jongeren’. 🙂

Tip: op je dooie gemakkie door het museum slenteren? Ga dan meteen om 9 uur, zodat je voor alle schoolklassen uit bent. (Ik was er pünktlich om 9 u en vond het museum een oase van rust.)

Tip: wil je alle ins&outs weten over de geschiedenis en opzet van het museum, haal dan de Museumsführer, die een mooi overzicht van de highlights van het museum geeft. (In het Duits, maar daar draai je vast je hand niet voor om!)

Übersee-Museum Bremen

Zet je wereldreis voort met een stedentrip Bremen

Bremen heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan het Übersee-Museum. Je bent er bovendien zo, dus Bremen is een leuke stad voor een weekendje weg.

Verder handig om te weten:

  • Met de auto ben je in ong. 2 uur rijden vanaf Enschede in Bremen. Met de trein  doe je er vanaf Utrecht 3,5 uur over.
  • Je kunt Bremen en Hamburg combineren in één stedentrip: de ICE of CE brengt je in een uurtje van Hamburg naar Bremen. Of andersom, natuurlijk.
  • Bremen heeft naast het Übersee-Museum nog veel meer musea die erg de moeite waard zijn. Musea die mooi aansluiten bij een bezoek aan het Übersee zijn het Universum (wetenschap) en het Planetarium.
  • Als je van plan bent een museumtrip te maken van je stedentrip naar Bremen, dan is de Erlebnis Card Bremen erg handig, omdat je met deze kaart bij veel musea korting krijgt.
  • Ik sliep in Hotel Residence, een klein en gezellig boetiekhotel op een Katzensprung van het station (en dus ook van het Übersee-Museum). Wil je een beetje in de sfeer blijven van alle ontdekkingen in het museum, dan logeer je bij het moderne elements pure Feng Shui Concept Hotel.

Zet je wereldreis voort met een trip naar Bremen

8 gedachten over “Wereldreis in één dag: Übersee-Museum Bremen

  1. Ik vond het in je vorige blogpost over Bremen al de moeite en nu ben ik nog steeds onder de indruk (kan komen omdat ik de openingsfoto zo aandoenlijk vind, maar soit). Op het lijstje dus!

    Beantwoorden

Plaats een reactie