Als ik voor deze blogpost puur uit eigen ervaringen zou moeten putten, dan zou de titel waarschijnlijk ‘urbexen voor watjes’ geheten hebben. We zouden ook vrij snel klaar geweest zijn. Ik ben gefascineerd door oude, vervallen gebouwen en hun verhalen, maar ik klim niet graag over dingen heen en ben bang voor scheuren in mijn jas/broek, instortende trappenhuizen en herdershonden die achter me aan rennen. Enzo.

Gelukkig is er veel moois van heldhaftigere urbexers te vinden en zijn er zelfs urbextours die je kunt doen. En een paar locaties heb ik zelf ook gezien. Ik verzamelde een aantal mooie urbex hotspots in Duitsland voor je.

Urbext hotspots Duitsland: Beelitz

Berlijn

Maar ik begin natuurlijk met de Beelitz Heilstätten, in de buurt van Berlijn, waar ik in 2015 voor het laatst was. Sindsdien is er best wat veranderd: er is nu een boomkroonpad en horeca op het terrein, bijvoorbeeld. Is het dan nog wel een urbex hotspot? Natuurlijk wel: urbex staat voor urban exploring, het gaat ja om het verkennen, om de geschiedenis, om de verhalen. Niemand zegt dat je daarbij met je spijkerbroek aan een stuk prikkeldraad moet blijven hangen.

Anyhow, ik bezocht het voormalig sanatorium voor tbc-patiënten vlak vóór het boomkroonpad en voor de horeca (en had uiteraard te weinig te eten bij me, iets waar ik al heel snel spijt van kreeg). Ik vond het prachtig en fotografeerde heel veel behang:
50 tinten behang: Beelitz-Heilstätten

Locaties die een beetje spooky zijn trekken natuurlijk ook wat vage lieden aan:
Murals en raro’s in Beelitz-Heilstätten

Urbext hotspots Duitsland: Beelitz Heilstätten

Urbext hotspots Duitsland : Beelitz

Potsdam

Fluks door naar de Kaserne Krampnitz bij Potsdam, een enorm terrein met meer dan 50 afzonderlijke gebouwen waar vroeger waar de cavalerie van Hitler trainde (de Heeres-Reitschule), later zijn pantserwagens. Na de oorlog namen de Russen het terrein over, sinds de jaren ’90 is het verlaten. Dat heeft geleid tot een spannende mix van overblijfselen uit zowel de nazitijd als de Russische tijd. En het heeft de Kaserne tot een geliefde urbex hotspot gemaakt. Marjolein van Berlijn Blog was er bijvoorbeeld:
Berlijn Blog | Kaserne Krampnitz; ronddwalen over voormalig naziterrein

Bekijk ook zeker even de foto’s van Proj3ct m4yh3m (hoort er een beetje bij, een malle naam…):
Proj3ct m4yh3m | Urbex:Krampnitz-Kaserne

Tips voor een eigen bezoek aan de Krampnitz-Kaserne vind je bij Abandoned Berlin:
Abandoned Berlin | Krampnitz: Nazi and Soviet military complex

Krampnitz

Kaserne Krampnitz

Hamburg

Hamburg staat niet bekend om zijn urbexlocaties. Hier en daar zijn er in bijvoorbeeld de haven wel wat verlaten panden, maar geen locaties als Beelitz. Wel hebben we middenin St. Pauli de Schilleroper staan, het oude circus dat weliswaar (nog) onder Denkmalschutz staat (men wil ervan af), maar dat dusdanig op instorten staat dat zelfs urbexers er niet meer in willen: De Shilleroper, een verpieterde circusruïne

Wat Hamburg óók heeft zijn bovengrondse/ondergrondse bunkers en tunnelstelsels die deels toegangelijk zijn. Via Hamburger Unterwelten kun je meegaan met rondleidingen (in Duits en Engels). Deze rondleidingen zijn in no-time volgeboekt, dus plan je bezoek goed in – eerlijkheid gebiedt me hier te zeggen dat ik me in de afgelopen jaren al twee keer heb aangemeld voor de rondleiding door de atoombunker onder het Hauptbahnhof en ook al twee keer heb afgezegd. Ik ben een beetje een Pantoffelheld

Schwalmtal

Voor het volgende verlaten terrein gaan we naar Schwalmtal (whut?), tussen Neurenberg en München. Hier werd in 1913 een Franciskaner klooster geopend, het St. Josephsheim. Naast de broeders woonden er ook gehandicapte kinderen. In 1939, de Nazi’s hadden het alweer geruime tijd voor het zeggen, veranderde de naam van het klooster in Waldniel Hostert en werd het een plek waar gehandicapten ‘verpleegd’ en ‘geuthanaseerd’ werden. Na de oorlog werd het terrein teruggegeven aan de broeders, die het verkochten aan de Engelsen, die er op hun beurt een school van maakten voor kinderen van miliatairen, de Kent School. Sinds begin jaren ’90 staan de gebouwen leeg.

Jenny van ikreis.net bezocht het terrein:
Ikreis.net | Urbex: Kent School

Zie ook:

Raym’s Fotosite | Kent School en
Froot | Nazi-klooster St. Jozefsheim Schwalmtal
Urbex Crew | Urbex: Sint Jozefsheim | Kent School | het Nazi Klooster

School-2

Bad Wildungen

Aan de exacte locatie van verlaten gebouwen kleeft vaak enig mysterie, niet in de laatste plaats omdat je op de meeste plekken eigenlijk niet mag komen. Urbexlocaties krijgen daarom ook vaak een bijnaam.
In het geval van het huis annex de kliniek in Bad Wildungen werd die naam ‘Dr. Annas Haus’, hoewel de arts die hier zijn praktijk-aan-huis had dr. Kraft was en zijn vrouw Hildegard heette.

Hoelang het huis al verlaten is, is niet bekend – sommige zeggen snds de jaren ’70, andere zeggen pas veel later. In ieder geval is het huis met inboedel en al verlaten. En dat is dus niet alleen de piano, de sjieke jurken en het bed, maar ook de OK en de ingewanden en foetussen op sterk water…

De foto’s van ‘Rebecca Bathory’, bijvoorbeeld, zijn zeer spooky (maar wat verwacht je anders van iemand die Bathory als pseudoniem kiest…):
Rebecca Bathory | Dr. Anna’s Haus

Dr Anna's House - urbex

Dr Anna's House - urbex

Wünsdorf

Tot slot het Haus der Offoziere in Wünsdorf-Waldstadt, niet ver van Berlijn. Dit complex werd nog voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd als militair trainingskamp en werd later door de Nazi’s opgeslokt. Na de oorlog werd het overgenomen door de Russen en werden er zoveel Russische militairen geparkeerd dat het de bijnaam ‘Klein Moskou’ kreeg. Sinds 1994 staat het terrein grotendeels leeg.

proj3ctm4yh3m bracht ook hier een bezoek (gave foto’s!): proj3ctm4yh3m | Haus der Offiziere

Met Go2Know kun je zelf een tour van 7 uur maken in/om het Haus der Offiziere: Haus der Offiziere met Go2Know

Малая Москва - Turnhalle, dann später Konzerhaus

DSC01167

Wünsdorf: Haus der Offiziere: Altes Tonstudio / Mischpult

Handige sites

Op zoek naar meer urbex hotspots in Duitsland? Check:
Marodes.de
Abandonedberlin.com
Go2know (voor tours op verschillende urbexlocaties in Duitsland)

En omdat ik gefascineerd ben door haar foto’s:
Rebecca Bathory | Germany, Taxidermy Hotel
Rebecca Bathory | Germany, Wonka Mansion