Urbexen voor helden en watjes: Urbex hotspots in Duitsland

Als ik voor een blogpost over urbext hotspots in Duitsland puur uit eigen ervaringen zou moeten putten, dan zou de titel waarschijnlijk ‘urbexen voor watjes’ geheten hebben. We zouden ook vrij snel klaar geweest zijn.

Ik ben gefascineerd door oude, vervallen gebouwen en hun verhalen, maar ik klim niet graag over dingen heen en ben bang voor scheuren in mijn jas/broek, instortende trappenhuizen en herdershonden die achter me aan rennen. Enzo.

Gelukkig is er veel moois van heldhaftigere urbexers te vinden en zijn er zelfs urbextours die je kunt doen. En een paar locaties heb ik zelf ook gezien. Ik verzamelde een aantal mooie urbex hotspots in Duitsland voor je.

Urbext hotspots Duitsland: Beelitz

Urbexen in Berlijn

Maar ik begin natuurlijk met de Beelitz Heilstätten, in de buurt van Berlijn, waar ik in 2015 voor het laatst was. Sindsdien is er best wat veranderd: er is nu een boomkroonpad en horeca op het terrein, bijvoorbeeld.

Is het dan nog wel een urbex hotspot? Natuurlijk wel: urbex staat voor urban exploring, het gaat ja om het verkennen, om de geschiedenis, om de verhalen. Níemand zegt dat je daarbij met je spijkerbroek aan een stuk prikkeldraad moet blijven hangen.

Anyhow, ik bezocht het voormalig sanatorium voor tbc-patiënten vlak vóór het boomkroonpad en voor de horeca (en had uiteraard te weinig te eten bij me, iets waar ik al heel snel spijt van kreeg). Ik vond het prachtig en fotografeerde heel veel behang:

En murals:

Urbext hotspots Duitsland: Beelitz Heilstätten

Urbext hotspots Duitsland : Beelitz

Urbexen in Potsdam

Fluks door naar de Kaserne Krampnitz bij Potsdam, een enorm terrein met meer dan 50 afzonderlijke gebouwen waar vroeger waar de cavalerie van Hitler trainde (de Heeres-Reitschule), later zijn pantserwagens.

Na de oorlog namen de Russen het terrein over, sinds de jaren ’90 is het verlaten. Dat heeft geleid tot een spannende mix van overblijfselen uit zowel de nazitijd als de Russische tijd. En het heeft de Kaserne tot een geliefde urbex hotspot gemaakt. Marjolein van Berlijn Blog was er bijvoorbeeld:

Bekijk ook zeker even de foto’s van Proj3ct m4yh3m (hoort er een beetje bij, een malle naam…):

Tips voor een eigen bezoek aan de Krampnitz-Kaserne vind je bij Abandoned Berlin:

Urbexen Krampnitz Kaserne, foto door James C. Farmer

Urbexen Krampnitz Kaserne, foto door Paul

Urbexen in Hamburg

Hamburg staat niet bekend om zijn urbexlocaties. Hier en daar zijn er in bijvoorbeeld de haven wel wat verlaten panden, maar geen locaties als bijvoorbeeld Beelitz. Wel hebben we middenin St. Pauli de Schilleroper staan, het oude circus dat weliswaar (nog) onder Denkmalschutz staat (men wil ervan af), maar dat dusdanig op instorten staat dat zelfs urbexers er niet meer in willen:

Wat Hamburg óók heeft zijn bovengrondse/ondergrondse bunkers en tunnelstelsels die deels toegangelijk zijn.

Via Hamburger Unterwelten kun je meegaan met rondleidingen (in Duits of Engels). Deze rondleidingen zijn in no-time volgeboekt, dus plan je bezoek goed in – eerlijkheid gebiedt me hier te zeggen dat ik me in de afgelopen jaren al twee keer had aangemeld voor de rondleiding door de atoombunker onder het Hauptbahnhof en ook al twee keer had afgezegd voor ik eindelijk durfde te gaan. Onder begeleiding van een vriend.

Ik ben een beetje een Pantoffelheld… (Maar het was absoluut de moeite waard en ook niet claustrofobisch!)

Urbexen in Schwalmtal

Voor het volgende verlaten terrein gaan we naar Schwalmtal (waar?), tussen Neurenberg en München. Hier werd in 1913 een Franciskaner klooster geopend, het St. Josephsheim. Naast de broeders woonden er ook gehandicapte kinderen.

In 1939, de Nazi’s hadden het alweer geruime tijd voor het zeggen, veranderde de naam van het klooster in Waldniel Hostert en werd het een plek waar gehandicapten ‘verpleegd’ en ‘geuthanaseerd’ werden. Na de oorlog werd het terrein teruggegeven aan de broeders, die het verkochten aan de Engelsen, die er op hun beurt een school van maakten voor kinderen van miliatairen, de Kent School. Sinds begin jaren ’90 staan de gebouwen leeg.

Jenny van ikreis.net bezocht het terrein:

Zie ook:

Kent School urbexlocatie, foto door Chris Jefferson | Standort Hamburg

Urbexen in Bad Wildungen

Aan de exacte locatie van verlaten gebouwen kleeft vaak enig mysterie, niet in de laatste plaats omdat je op de meeste plekken eigenlijk niet mag komen. Urbexlocaties krijgen daarom ook vaak een bijnaam.

In het geval van het huis annex de kliniek in Bad Wildungen werd die naam ‘Dr. Annas Haus’, hoewel de arts die hier zijn praktijk-aan-huis had dr. Kraft was en zijn vrouw Hildegard heette.

Hoelang het huis al verlaten is, is niet bekend – sommige zeggen sinds de jaren ’70, andere zeggen pas veel later. In ieder geval is het huis met inboedel en al verlaten. En dat is dus niet alleen de piano, de sjieke jurken en het bed, maar ook de OK en de ingewanden en foetussen op sterk water…

De foto’s van ‘Rebecca Bathory’, bijvoorbeeld, zijn zeer spooky (maar wat verwacht je anders van iemand die Bathory als pseudoniem kiest…):

Rebecca Bathory | Dr. Anna’s Haus

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Arjen Toet| Standort Hamburg

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Rebecca Bathory| Standort Hamburg

Dr Anna's House urbexlocatie, foto door Yann Pesin | Standort Hamburg

Urbexen in Wünsdorf

Tot slot het Haus der Offiziere in Wünsdorf-Waldstadt, niet ver van Berlijn. Dit complex werd nog voor de Eerste Wereldoorlog gebouwd als militair trainingskamp en werd later door de Nazi’s opgeslokt. Na de oorlog werd het overgenomen door de Russen en werden er zoveel Russische militairen geparkeerd dat het de bijnaam ‘Klein Moskou’ kreeg. Sinds 1994 staat het terrein grotendeels leeg.

proj3ctm4yh3m bracht ook hier een bezoek (gave foto’s!):
proj3ctm4yh3m | Haus der Offiziere

Met Go2Know kun je zelf een tour van 7 uur maken in/om het Haus der Offiziere:
Haus der Offiziere met Go2Know

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Steffi Reichert | Standort Hamburg

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Reinhard | Standort Hamburg

Haus der offiziere urbexlocatie, foto door Kevin Hackert | Standort Hamburg

Handige sites voor urbexers in Duitsland

Op zoek naar meer Duitse urbex hotspots? Check:

En omdat ik gefascineerd ben door haar foto’s:

6 gedachten over “Urbexen voor helden en watjes: Urbex hotspots in Duitsland

    • Heb jij in Beelitz het boomkroonpad ook al gezien? Ik nog niet – zal er ooit wel van komen, maar ik vind het ergens ook een beetje jammer dat er nu allerlei voorzieningen bij gekomen zijn. Dat het (deels) legaal toegankelijk was, maar dat er verder weinig was vond ik juist de charme van het terrein.

      Beantwoorden
  1. Geweldig! Mooi overzicht. Iets zegt mij dat er in Bayreuth ook wel te urbexen valt, iets met Wagner en vervallen en mystery enzo.

    Beantwoorden

Plaats een reactie