Vergeet wat ik zei over de Alster

Jaja, ik heb altijd gezegd dat ik meer een Elbefan ben dan een Alsterfan.

De haven, het vakantiegevoel aan de Elbe en het Tüten der Schiffe, daar kan de Alster toch niet tegenop. Vond ik altijd.

Toch moet ik mijn ongenuanceerde mening een beetje bijstellen. Een beetje boel, zelfs. Er blijken namelijk een boel activiteiten en bezienswaardigheden rondom de Alster te zijn die zorgen voor een instant vakantiegevoel!

Zonder verdere omwegen hier dus de mooiste bezienswaardigheden om, op en aan de Alster… Leinen los!

Binnenalster en Außenalster

Je zou denken dat de Alster bestaat uit twee meren, maar eigenlijk is het een rivier. De rivier begint in Schleswig-Holstein en mondt in Hamburg uit in de twee Alstermeren: de Binnenalster en de Außenalster.

De trappen aan de Binnenalster zijn een mooie plek om te flaneren of een ijsje te eten. Je kunt hier ook een goed gesprek aangaan met de Alsterzwanen of op de boot te stappen voor een rondvaart over de Alster. Voor het echte werk ga je wat mij betreft echter naar de Außenalster. Daar is namelijk van alles te zien, te doen, en vooral ook te niets doen.

Wandelen langs de Außenalster | Standort Hamburg

Doen aan de Alster

Wandelen 

Om te beginnen kun je natuurlijk om de Außenalster heen lopen. Er zijn (veel) mensen die dit rennend/joggend doen. Er zijn ook mensen die dat wandelend doen, zoals ik. (De tijd dat ik grote ambities had is wel een beetje voorbij. ;)) Het Alsterpark is groot en groen en je bent zo’n 7,5 km onderweg.

Wandelen aan de Außenalster | Standort Hamburg

Joggen aan de Alster | Standort Hamburg

Fietsen: Alster Radwanderweg

Omdat de Alster eigenlijk een rivier is, is er ook veel meer te zien dan alleen de Alstermeren. Via de Alster Radwanderweg kun je de rivier helemaal tot aan zijn begin in Schleswig-Holstein volgen. De route is niet ingewikkeld: je volgt gewoon de rivier. (Hoewel het soms, ik geef het toe, een beetje zoeken is naar het fietspad…) Het makkelijkst begin je aan het Leinpfad.

Wil je onderweg precies weten waar je langs rijdt, ga dan mee met een Fietstocht om de Alster.

Meer over fietsen in Hamburg: Hamburg op de fiets

Fietstocht om de Alster | Standort Hamburg

Fietsen aan de Alster | Standort Hamburg
Alster Radwanderweg: fietstocht aan de Alster | Standort Hamburg

Varen, kanoën, dobberen en SUP-pen

Voor een actief middagje Waserspaß óp de Alster kun je denken aan roeien, kanoën, en SUP-en, om een paar dwarsstraten te noemen. Huur je bootje bijvoorbeeld bij Bobby Reich of Bootsverleih Stute.

Je kunt je natuurlijk ook láten rondvaren, bijvoorbeeld met een rondvaart van Alstertouristik.

Doen aan de Alster: Suppen op de Alster

Doen aan de Alster: varen | Standort Hamburg

Wat te zien en doen aan de Alster? Standort Hamburg

Schaatsen

Mocht de lente nu niet doorbreken, of ben je sowieso in de winter in Hamburg en lijkt het met de Elfstedentocht wéér niks te worden, dan kun je nog inzetten op het Alstereisvergnügen.

Als de Binnenalster dichtvriest, kun je op de Alster schaatsen. Of Glühwein drinken en erwtensoep eten bij een van de standjes die tijdens het Alstereisvergnügen aan wal staan…

Activiteiten op en om de Alster: schaatsen!

Zien aan de Alster

Architectuur 

Of je nou wandelt, fietst, vaart, sjokt of hardloopt: onderweg bekijk je vooral ook bijzondere architectuur, van Altbau tot baksteen tot modern en alles er tussenin.

Het Islamisches Zentrum, ook wel Hamburgs blauwe moskee genoemd, is een van de oudste moskeeën in Duitsland. Je vindt hem aan de noordoostkant van de Außenalster. Let ook op de soms wat wilde moderne architectuur langs het water!

Architectuur aan de Alster: Altbau | Standort Hamburg

Moskee aan de Alster | Standort Hamburg

Bezienswaardigheden aan de Alster: architectuur | Standort Hamburg

Bootjes

Er drijft van alles voorbij op de Alster. Dat kun je vrij letterlijk nemen, zoals je hieronder ziet. 😉

Afgezien van de verdwaalde dobberduitser kijk ik toch het liefst naar zeilbootjes. Het Hamburger Seglerverband houdt bij wanneer er regatta’s plaatsvinden.

Dobberduitser op de Außenalster | Standort Hamburg

Bezienswaardigheden aan de Außenalster: bootjes | Standort Hamburg

Bootjes kijken aan de Außenalster | Standort Hamburg

Niets doen aan de Alster

Ik zal de laatste zijn die zegt dat je per se iets moet doen of zien aan het Alsterwater. Met dit soort uitzichten ben ik er zelf namelijk ook erg voor om in het gras te gaan zitten gewoon helemaal niets te doen. Behalve misschien een drankje vasthouden en af en toe een foto maken:

Helemaal niets doen aan de Außenalser | Standort Hamburg

Zonsondergang aan de Alster | Standort Hamburg

Eten aan de Alster

Alsterperle

Mijn kennis C. nam mij ooit op een van de eerste warme lentedagen mee naar Alsterperle en hoej, wat was dat een gouden greep. ‘Even wat drinken’ werd al snel een hele middag en een stuk avond aan het water, inclusief de eerste verbrande huid van het seizoen (de mijne…).

Alsterperle is piepklein, het is gevestigd in, echt waar, een voormalig wc-huisje. Het bestaat daarom ook alleen uit een keuken en een wc-gelegenheid. Zitten doe je buiten. In de zomer (en het vroege voorjaar) drink je er een Aperol-Sprizze, in de winter eet je er erwtensoep (!).

Alsterperle, Eduard-Rhein-Ufer 1, bus 6, halte Averhoffstraße

Rondom de Alster: Alsterperle

Kaffee & Kuchen in het Literaturhaus

Voor al dat wandelen, fietsen of SUP-en moet je natuurlijk genoeg energie hebben. In stijl op krachten komen doe je in het Literaturhaus-Café. Vergaap je vooral ook even aan het jugendstilplafond… Bekijk ook het programma van het Literaturhaus even en neem een kijkje in de boekwinkel.

Trek gekregen in nog meer taart? Dan ben je hier wel even zoet (haha!) mee: Kaffee & Kuchen in Hamburg

Doen aan de Alster: taart eten en ontbijten bij het Literaturhaus

En ook…

Andere terrassen waar je jezelf goed kunt parkeren zijn die van Alstercliff en Café Leinpfad.
Trek in een cocktail? Dan op naar Red Dog Café, dat net als Alsterperle in een oud wc-huisje gevestigd is.

Eten aan de Alster | Standort Hamburg
Terrassen aan de Alster in Uhlenhorst | Standort Hamburg

Slapen aan de Alster

Hotel Wedina an der Alster ligt direct aan de Alster en was het tijdelijke thuis van vele schrijvers, waaronder Henning Mankell en Amos Oz. Het heeft 61 individueel ingerichte kamers (met hoge plafonds en dito ramen!) en ligt aan de Alster, op een Katzensprung van het Literaturhaus én het gezellige St. Georg.

Iets verder van de Alster, maar nog steeds goed in de buurt, ligt Hotel Aspria Uhlenhorst. Een favoriet van mij vanwege het fijne restaurant en de mooie spa.

Wat is de mooiste tijd om aan de Alster te vertoeven?

Net als in Nederland rent iedereen in Hamburg fluks naar buiten zodra het mooi weer wordt, dus in de zomer kan het rond de Außenalster beredruk worden. Wil je echt van de rust genieten, dan ga je dus of heel vroeg in de morgen een rondje rennen/wandelen.

Het mooiste vind ik het aan de Außenalster in de lente en de herfst. Hoewel een stevige winterwandeling en dito kop erwtensoep bij Alsterperle na afloop zéker niet verkeerd is!

De Alster Radwanderweg is in de zomer drukker dan anders, maar niet propjevol.

Uitkijken over de Alster | Standort Hamburg

Doen om de Außenalster | Standort Hamburg

doen in Hamburg

13 gedachten over “Vergeet wat ik zei over de Alster

 1. Ik wil OOK naar Alsterperle, en GAUW een beetje. Wanneer gaan we. Ik werd trouwens net gecontact over Hannover, daar had jij nog wat over. Oder? Ik snuffel even.

  Beantwoorden
  • Ja, dat moeten we doen! Hannover: maar heel weinig, tenzij je mijn Steuerberater wilt bezoeken, wat ik je niet aanraad. Maar Café Audrey in Hannover is wel fijn, met zoet inrichting en fijne Sekt. En een terras aan water, zij het dat er om dat water allemaal ultramoderne gebouwen staan. Maar dat is eigenlijk ook wel interessant. 🙂

   Beantwoorden
 2. Dag Fem,

  Mijn vrouw en ik hebben met plezier “Die Jahrhundert-Trilogie” (“Töchter einer neuen Zeit” (2016), “Zeiten des Aufbruchs” (2017)en “Zeitenwende” (2018)) van Carmen Korn, in Nederlandse vertaling, gelezen.
  Je zal deze boeken vast wel kennen.
  Aangezien het leven van de hoofdpersonen zich voornamelijk afspeelt rond de Alster willen wij eens de genoemde locaties opzoeken.
  Dit is natuurlijk uitstekend te combineren met alle andere tips die je hierboven hebt gegeven. Op de fiets moet dat een mooie tocht worden.
  Wij zijn van plan om in de laatste 2 weken van Juli een weekje in Hamburg door te brengen. Natuurlijk gewapend met ons “Digitales EU-COVID-Zertifikat”. Hopelijk is het weer dan beter dan vorig jaar, hoewel 37° voor ons ook niet hoeft. 🙂

  Groet,

  Hans

  Beantwoorden
  • Moin Hans! Goed plan! Zeker ook de Alster Radwanderweg meenemen! 🙂 Toevallig gaan we deze week ook op de 37°C af, maar ik hoop dat het daarbij blijft. 😉

   Beantwoorden
 3. Beste Fem,

  Wij zijn in Hamburg van 20 tot en met 27 juli en hopen op mooi weer, zodat wij onze vele plannen kunnen uitvoeren. In elk geval veel op de fiets.

  Groet,

  Hans

  Beantwoorden

Plaats een reactie