Vergeet wat ik zei over de Alster

De lente lijkt nu toch echt in aantocht te zijn, en dat betekent dat het tijd is om te denken aan buiten spelen en vakantie in eigen stad.

Jaja, ik heb altijd gezegd dat ik meer een Elbefan ben dan een Alsterfan.

De haven, het vakantiegevoel aan de Elbe en het Tüten der Schiffen, daar kan de Alster toch niet tegenop. Vond ik altijd.

Toch moet ik mijn ongenuanceerde mening een beetje bijstellen. Een beetje boel, zelfs.

Voor een instant vakantiegevoel blijkt de Alster namelijk uitermate geschikt.

Zonder verdere omwegen hier dus een aantal dingen die je om, op en aan de Alster kunt doen… Leinen los!


 

Om de Alster heen

Met de benenwagen

Om te beginnen kun je natuurlijk om de Außenalster heen lopen. Er zijn (veel) mensen die dit rennend/joggend doen. Er zijn ook mensen die dat wandelend doen, zoals ik. (De tijd dat ik grote ambities had is wel een beetje voorbij. ;)) Het Alsterpark is groot en groen en je bent zo’n 7,5 km onderweg.

 
Deze Ansichtkaart uit 1920 laat zien dat de Alsterwandeling ook vroeger al een geliefd tijdverdrijf was:

Vergeet wat ik zei over de Alster | Standort Hamburg

Ik kreeg deze postkaart overigens van David Gregory, die op zijn site een goudmijn aan oude ansichtkaarten van over de hele wereld verzameld heeft. (Negeer felgroene achtergrond van website, kijk naar de mooie plaatjes!)

Onderweg bekijk je vooral ook bijzondere architectuur, van Altbau tot modern en alles er tussenin.


 

 

 

Met de fiets

Ditzelfde rondje om de Alster kun je natuurlijk ook op de fiets afleggen, maar houd het dan vooral niet bij alleen de Außenalster:

Langs de Alster

De Alster is natuurlijk eigenlijk een rivier, die uitmondt in twee meren, de Außenalster en de Binnenalster. Via de Alster Radwanderweg kun je de rivier helemaal tot aan zijn begin in Schleswig-Holstein volgen.

Wil je onderweg precies weten waar je langs rijdt, ga dan mee met een Fietstocht om de Alster

Meer over fietsen in Hamburg: Hamburg op de fiets


 


 


 

Op en in de Alster

Varen, SUP-pen

Voor een actief middagje Waserspaß óp de Alster kun je denken aan roeien, kanoën, en SUP-en, om een paar dwarsstraten te noemen.

Huur je bootje bijvoorbeeld bij Bobby Reich of Bootsverleih Stute.

Je kunt je natuurlijk ook láten rondvaren (zie: Alstertouristik)

Suppen op de Alster

 

 

 

Schaatsen

Mocht de lente nu niet doorbreken, of ben je sowieso in de winter in Hamburg en lijkt het met de Elfstedentocht wéér niks te worden, dan kun je nog inzetten op het Alstereisvergnügen

Als de Binnenalster dichtvriest, kun je op de Alster schaatsen. Of Glühwein drinken en erwtensoep eten bij een van de standjes die tijdens het Alstereisvergnügen aan wal staan…

Stationair aan de Alster

Je kunt natuurlijk ook gewoon met een drankje in je hand kijken naar alles wat er zo voorbij drijft op de Alster…

Alsterperle

Mijn mattie Carol nam mij ooit op een van de eerste warme lentedagen mee naar Alsterperle en hoej, was dat een gouden greep. ‘Even wat drinken’ werd al snel een hele middag en een stuk avond aan het water, inclusief de eerste verbrande huid van het seizoen (de mijne…).

Alsterperle is piepklein, het is gevestigd in, echt waar, een voormalig wc-huisje. Het bestaat daarom ook alleen uit een keuken en een wc-gelegenheid. Zitten doe je buiten. In de zomer (en het vroege voorjaar) drink je er een Aperol-Sprizze, in de winter eet je er erwtensoep (!).

Alsterperle, Eduard-Rhein-Ufer 1, bus 6, halte Averhoffstraße

Alsterperle
 

Kaffee & Kuchen in het Literaturhaus

Voor al dat wandelen, fietsen of SUP-en moet je natuurlijk genoeg energie hebben. In stijl op krachten komen doe je in het Literaturhaus-Café. Vergaap je vooral ook even aan het jugendstilplafond… Bekijk ook het programma van het Literaturhaus even en neem een kijkje in de boekwinkel.

Trek gekregen in nog meer taart? Kaffee & Kuchen in Hamburg, een gids 


 

En ook…

Andere terrassen waar je jezelf goed kunt parkeren zijn die van Alstercliff en Café Leinpfad.
Trek in een cocktail? Dan op naar Red Dog Café, dat net als Alsterperle in een oud wc-huisje gevestigd is.


 

 

Slapen aan de Alster

Hotel Wedina an der Alster ligt direct aan de Alster en was het tijdelijke thuis van vele schrijvers, waaronder Henning Mankell en Amos Oz. Het heeft 61 individueel ingerichte kamers (met hoge plafonds en dito ramen!) en ligt aan de Alster, op een Katzensprung van het Literaturhaus én het gezellige St. Georg.


 
 

Wanneer op Alstervakantie?

Net als in Nederland rent iedereen in Hamburg fluks naar buiten zodra het mooi weer wordt, dus in de zomer is het rond de Außenalster vaak beredruk. Wil je echt van de rust genieten, dan ga je dus of heel vroeg in de morgen een rondje rennen/wandelen, of met slecht weer naar de Alster, of als het weer in het voorjaar/de herfst mooi is, maar niet zó mooi dat de gehele goegemeente ook op het idee komt om naar buiten te snellen. De Alster Radwanderweg is in de zomer drukker dan anders, maar niet propjevol.

Soms dobbert er ook een oudere-jongere Duitser in relaxmodus voorbij…

10 gedachten over “Vergeet wat ik zei over de Alster

  1. Ik wil OOK naar Alsterperle, en GAUW een beetje. Wanneer gaan we. Ik werd trouwens net gecontact over Hannover, daar had jij nog wat over. Oder? Ik snuffel even.

    • Ja, dat moeten we doen! Hannover: maar heel weinig, tenzij je mijn Steuerberater wilt bezoeken, wat ik je niet aanraad. Maar Café Audrey in Hannover is wel fijn, met zoet inrichting en fijne Sekt. En een terras aan water, zij het dat er om dat water allemaal ultramoderne gebouwen staan. Maar dat is eigenlijk ook wel interessant. 🙂

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.