Wijken in Hamburg: de leukste tips voor Blankenese

Ben je nog op zoek naar een mooie zomerbestemming? Dan val je vandaag met je neus in de boter. In de serie over Hamburgs wijken is namelijk de wijk Blankenese aan de beurt, het sjieke Stadtteil aan de Elbe, in het westen van Hamburg. Er is strand, er zijn strandtenten, interessante altbauarchitectuur, natuurgebieden en een wijkje dat tegelijkertijd aan Italië én aan Engeland doet denken.

Wijken in Hamburg: Blankenese | Standort Hamburg

Doen in Blankenese

Treppenviertel
Blankenese is vooral bekend vanwege het pittoreske Treppenviertel, dat Italiaans aan doet, en als je het mij vraagt, ook enigszins Engels. Ik kan me allerdings voorstellen dat Jane Marple zich hier ook senang zou voelen. De beste manier om het Treppenviertel te bewonderen is bovenaan in downtown Blankenese te beginnen en naar beneden te lopen door de smalle steegjes. Onderweg zie je schattige huisjes (en huizen, trouwens), tuinen en heb je mooi zicht op de Elbe.

Strand
Beneden aangekomen trek je gauw je schoenen uit en slenter je over het strand, of plop je een glaasje van het een of het ander op een terras. Tenslotte ben je hier voor een strandvakantie! Nadat je de vuurtoren bekeken hebt. Als je verder naar het westen loopt of fietst, kom je bij het strand aan de Falkensteiner Ufer, Waldpark Falkenstein en Naturschutzgebiet Wittenbergener Elbwiesen.
Zie ook: Fietstocht naar de Falkensteiner Ufer

Bioscoop
Blankenese heeft een eigen bioscoopje met twee zalen. Je vindt hier vooral wat kleinere films. In het Duits, dat wel. Maar de bioscoop is gezellig, en je kunt er voor € 7,50 naar de film. In de stad (d.w.z. in centraler gelegen bioscopen) betaal je met gemak het dubbele.
Blankeneser Kino, Blankeneser Bahnhofstraße 4

Hirschpark
Het Hirschpark (‘hertenpark’) werd al in 1620 aangelegd. Vandaag kun je er wandelen, in bomen klimmen of juist de bijzondere bomen en bloemen in de tuinen bekijken en theelurken bij de Teestube in het Witthüs.

Wasserwerk en Wasserschutzgebiet Baursberg
Nog meer gelegenheid voor een stevige wandeling heb je rond Wasserwerk Baursberg. Het Wasserwerk werd al in 1859 in gebruik genomen om Hamburg van water te voorzien. Het gebouw staat sinds 1990 op de lijst met cultuurmonumenten.
Wasserwerk Baursberg, Kösterbergstraße 31

Scones
Zie de restauranttips 🙂

Meer lezen over Blankenese:
Vakantie in eigen stad: Blankenese

P1030855_Standort Hamburg_Blankenese

P1030889_Standort Hamburg_Wijken in Hamburg_Blankenese

P1030896_Standort Hamburg_Blankenese

DSC_1632_Standort Hamburg_Wijken van Hamburg Blankenese

Restauranttips

Lühmanns Teestube
Voor zover ik weet de enige plek in Hamburg waar je scones kunt eten zoals scones bedoeld zijn. Daarnaast is er een goed ontbijt, en een grote keuze aan taarten. Tip: ontbijten of high-teaen bij Lühmanns en dan naar beneden, het Treppenviertel in.
Lühmanns Teestube, Blankeneser Landstraße 29B

Blankeneser Café
De inrichting van het Blankeneser Café lijkt een beetje op die van Lühmanns – heel gezellig, wel zonder scones. Het ontbijt maakt dat echter ruimschoots goed.
Blankeneser Café, Dockenhudener Straße 30

Kajüte S.B. 12
Een klein tentje direct aan het strand, fijn voor lunch of borrel.
Kajüte S.B. 12, Strandweg 79

Süllberg Hamburg
Je moet er even voor klimmen, maar dan heb je ook wat: een biergarten met prachtig uitzicht op Blankenese en de Elbe.
Biergarten Hamburg an der Elbe – Süllberg Karlheinz Hauser, Süllbergsterrasse 12

Witthüs
Voor een brunchen in stijl, in een klassiek landhuis, ga je naar het Witthüs midden in het Hirschpark.
Witthüs, Elbchaussee 499a

Hoteltips

Gästehaus der Elb Lounge
Mijn laatste Kurzurlaub in de wijk Blankenese logeerde ik in Gästehaus der Elb Lounge. Een relatief klein hotel in een fraaie villa, op 10 minuten lopen van S-Bahnhalte Blankenese, naast het Hirschpark. De kamers zijn schoon en comfortabel, en op beide verdiepingen is de hele dag gratis koffie, thee en vers fruit beschikbaar. Grote bonus is het mooie dakterras!
Gästehaus der Elb Lounge, Manteufelstraße 39

Lühmanns Teestube
Krijg je geen genoeg van de scones bij Lühmanns (ik kan het je niet kwalijk nemen), dan kun je gewoon blijven logeren. Lühmanns Teestube is namelijk ook een kleine B&B met 4 kamers en 1 suite. Een van de eenpersoonskamers heeft een eigen bibiliotheek!
Lühmanns Teestube, Blankeneser Landstraße 29B

Van A naar B in Blankenese

S1 en S11 brengen je vanaf het Hauptbahnhof in een half uurtje naar Blankenese.

Zie voor meer ov-tips: Met het ov door Hamburg
Hier kun je een Stadtrad ophalen: Stadtrad Hamburg

DSC_1625_Standort Hamburg_Wijken in Hamburg Blankenese

DSC_1662_Standort Hamburg_Wijken in Hamburg Blankenese

P1030860_Standort Hamburg_Wijken in Hamburg_Blankenese

P1030934_Standort Hamburg_Wijk Blankenese

Kijk dan! Scones!

M20160513141522_Standort Hamburg_Blankenese

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.