Home Ontdek Hamburg Veel Hamburg voor weinig geld: budgettips Hamburg

Veel Hamburg voor weinig geld: budgettips Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Zin in een betaalbare stedentrip Hamburg? Komt dat even mooi uit, ik heb een boel handige budgettips voor je. Vervoer naar Hamburg, je hotel, eten en leuke dingen om in de stad te zien en doen hoeven namelijk helemaal niet zoveel te kosten als je misschien denkt. Sterker nog, een goedkope stedentrip Hamburg is prima te regelen.

Met deze tips maak je gegarandeerd een echt leuke en tegelijk comfortabele én goedkope stedentrip Hamburg die geen pijn doet in je portemonnee. 🙂 Veel Hamburg, voor weinig geld, zeg maar. 

De beste budgettips voor je stedentrip Hamburg

Budgettips voor je vervoer naar Hamburg

Prijzen voor treinkaartjes willen in Duitsland nogal eens schommelen. De klassieke budgettip is dan ook: boek je tickets vroeg.

Treinkaartjes
Treinkaartjes zijn vanaf ongeveer 6 maanden voor vertrek boekbaar. Hoe later je boekt, hoe duurder tickets kunnen worden.

  • Reis je vaker met de trein naar Duitsland, dan kan het de moeite waard zijn om een Bahn25 of Bahn50 Card te kopen, waarmee je 25% of 50% korting krijgt op al je treinreizen.
  • Ken je het Deutschland-Ticket al? Voor € 49 per maand reis je met de trein door heel Duitsland. Kan handig zijn als je vaker in Duitsland bent, of Hamburg met andere steden wilt combineren.

Budgettips en budgethotels in Hamburg

Ga ook tijdig op zoek naar goede hotelaanbiedingen, liefst zo’n 3-4 maanden voor vertrek. Ook hotelprijzen wisselen namelijk nogal per seizoen.

  • Hotels die wat verder uit het centrum liggen kunnen flink goedkoper zijn. Een hotel in het centrum is niet per se een must: het ov brengt je overal naartoe.
  • Tijdens (o.a.) de Hafengeburtstag en in het kerstmarktenseizoen is het erg druk in Hamburg. De hotelprijzen kunnen dan behoorlijk omhoog schieten. Ook weekenden zijn door de weekendtoeslag vaak duurder.
  • In de meeste gevallen mis je niets als je het dure hotelontbijt overslaat. Boek je hotelkamer zonder ontbijt en zoek een leuke plek om in de stad te ontbijten!

➤ Bekijk ook mijn tips voor de leukste budgethotels van Hamburg.

➤ Heb je niet zo’n zin om je reis en slaapplek los bij elkaar te zoeken dan kun je vervoer en hotel in één boeken. Zo’n pakketje pakt bovendien vaak goedkoop uit.

stedentrip Hamburg: gratis bezienswaardigheden

gratis Hamburg-tip: parken

Hamburg budgettips: (bijna) gratis zien en doen

In Hamburg is gelukkig ontzettend veel te doen en te zien, ook met een klein budget. Zo houd je je stedentrip Hamburg betaalbaar:

Gratis bezienswaardigheden Hamburg en kortingen

  • Voor veel bezienswaardigheden heb je zelfs helemaal geen budget nodig. Begin bijvoorbeeld met deze tips: 9 gratis bezienswaardigheden voor een eerste kennismaking met Hamburg.
  • Een interessante tip zijn ook de bruggen van Hamburg. Het komt misschien niet als eerste bij je op om tijdens een stedentrip bruggen te gaan bekijken, maar in Hamburg is dat echt een goed idee. De stad is er beroemd om, en als je een paar fraaie exemplaren bekijkt, begrijp je meteen waarom. Ik zette Hamburgs mooiste bruggen in een kleine serie bij elkaar.
  • Schaf je een Hamburg Card aan, dan kun je niet alleen met ov reizen, maar krijg je ook kortingen op meer dan 150 attracties en restaurants. Bekijk hier wat je allemaal kunt zien met de Hamburg Card.

Gratis festivals, concerten en andere events in Hamburg

Veel festivals in Hamburg zijn gratis te bezoeken. Erg leuk zijn bijvoorbeeld de Straßenfeste in de Osterstraße en Altona (Altonale/STAMP). Je vindt deze festivals (en nog veel meer) op de pagina met evenementen in Hamburg.

Ook een aanrader voor gratis events is de site kulturlotse.de. Hier worden alle gratis Veranstaltungen in Hamburg verzameld. Er staan gratis festivals, tentoonstellingen, markten, lezingen, concerten, enz.

Zondag is Tatort-Zeit! In deze kroegen kun je gratis kijken, samen met de Hamburgers: Hamburgs gezelligste Tatort-Kneipen.

Veel Hamburg voor weinig geld: maak en goedkope stedentrip Hamburg

Budgettip voor Hamburg: check de Kulturlotse

(Bijna) gratis tentoonstellingen in Hamburg

Als je in Hamburg naar het museum wilt, kun je zomaar last krijgen van keuzestress. En misschien ook van budgetstress. Een museumkaart zoals Nederland die kent is er in Hamburg niet, maar we hebben wel de Hamburger Kunstmeile:

All you can Art: Hamburger Kunstmeile

Met deze “all you can art”-kaart kun je op één ticket naar 5 kunstmusea, waaronder het Museum für Kunst und Gewerbe, de Deichtorhallen en de Hamburger Kunsthalle. Je ticket is bovendien een jaar geldig, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je het niet redt om al deze musea op één dag te bekijken.
Meer info: All you can art: Hamburger Kunstmeile

Lange Nacht der Museen

Niet gratis, maar wel een must, als je het mij vraagt: een kaartje voor de Lange Nacht der Museen (april). Niet alleen heb je voor € 17 tijdens de museumnacht toegang tot de musea, de speciale events en vervoer van/naar de musea, ook kun je in alle deelnemende musea op hetzelfde kaartje de volgende dag terecht.
Meer info: Lange Nacht der Museen

Musea/tentoonstellingen die altijd gratis zijn

Gratis naar het museum kan bovendien ook. Het Zoologisches Museum, het Loki Schmidt Museum in de Botanischer Garten en het HafenCity InfoCenter kun je gratis bezoeken.

Gratis naar het museum op Reformationstag

Sinds 2018 is 31 oktober in Hamburg een officiële vrije dag. En op deze vrije dag zijn de musea in Hamburg gratis te bezoeken, onder het motto ‘See for free’. Bijna alle musea doen mee.
Meer info: See for free

Bijna gratis havenrondvaart door de haven van Hamburg

Een havenrondvaart hoort er eigenlijk wel een beetje bij als je naar Hamburg komt. Je hoeft echter niet te investeren in een Große Hafenrundfahrt. De Fähre, het pontje over de Elbe, is namelijk gewoon onderdeel van het hvv-netwerk. Koop je dus een Hamburg Card of een dagkaart van de HVV, dan kun je als je wilt de hele dag op de Elbe dobberen en alle routes uitproberen.

Bij zo’n ‘havenrondvaart’ krijg je dan inderdaad geen tekst en uitleg, maar ook daar is een oplossing voor. Kijk maar eens bij de gratis audioguides van guidemate.com.

Op naar Hamburg: bekijk mijn beste budgettips

Budgettips Hamburg: gratis festivals

Kunst op straat

Hamburg zit Berlijn en Londen op de hielen als je het hebt over street art. Wijken als St. Pauli, de Schanze en het Karoviertel puilen uit van de kunstwerken. Ik raad je dan ook zeker aan street art te gaan spotten en ook de murals van Hamburg  niet over te slaan. Elke week kom je weer iets nieuws tegen!

Aparte vermelding is ook de FrauenFreiluftGalerie waard. Tussen de Fischmarkt en Museumshafen Oevelgönne laten 15 murals zien hoe belangrijk vrouwen waren en zijn voor de haven van Hamburg.

Tot slot vind je ook door de hele stad bijzondere sculpturen en niet te vergeten mooie fonteinen.

Budgettour door de stad: de U3

Einsteigen, bitte! De gele metrolijn, de U3, is meer dan een makkelijke manier om van A naar B te komen. Deze metrolijn rijdt namelijk een rondje, en van de 26 stations liggen er 18 bovengronds. Je krijgt dus een mooie indruk van verschillende wijken in Hamburg – en dat allemaal op je metrokaartje!

Aan de lijn liggen bovendien een boel bezienswaardigheden en veel van de stations zijn ook plaatjes. Klaar om in te stappen? Bekijk Hamburg vanuit de U3!

Gratis doe-het-zelf rondleiding door Othmarschen

Fijne parken, een paar musea, prachtige villa’s, strand, lekker eten en heel veel geschiedenis – dit klinkt mij als muziek en een topvakantie in de oren. Het Geschichts- und Kulturpfad in Othmarschen is een doe-het-zelf rondleiding door een van de mooiste wijken van Hamburg.

De mooiste parken en tuinen

Hamburg is hartstikke groen: 8% van de stad is beschermd natuurgebied. Mogelijkheden genoeg dus om een lange wandeling te maken of te pickniken in het park. Ik zette de mooiste parken en tuinen van de stad op een rij. Absoluut even gaan wandelen in het Altonaer Volkspark en de botanische tuin, bijvoorbeeld!

Budgettips voor Hamburg: maak een wandeling in een van de parken

Betaalbaar Hamburg met een klein budget: een rondje met de U3

Betaalbaar uit eten in Hamburg

Uit eten gaan is in Duitsland over het algemeen goedkoper dan in Nederland. En als je een glas wijn bestelt, krijg je – in tegenstelling tot in Nederland – gewoon een stevige bel van 200 ml. Bovendien is het in Duitsland nog steeds gebruikelijk om ’s middags warm te eten en ’s avonds Abendbrot te eten. Daarom kun je in veel restaurants een goede Mittagtisch krijgen, vaak al voor minder dan € 12. Voorbeelden zijn o.a. Café Sein (Altona) en Moraba (Schanze).

Visliefhebbers gaan proeven bij Karo Fisch (St. Pauli), en heb je trek in betaalbaar Aziatisch, dan vind je Bok op meerdere locaties (o.a. in Ottensen). Slim Jim’s is een goede optie tussen de Schanze en St. Pauli, waar je ook vegan en vegetarische opties hebt, en Erikas Eck is een Kultladen in de Schanze waar je goed kunt eten voor een kleine prijs. (De porties zijn er bovendien aanzienlijk!)

Voor de kleine honger zijn cultsnackbar de Kleine Pause (St. Pauli) en Falafelstern (Schanze) goede opties. Cultcurrywurst hebben we ook, bij Schmitt Foxy Food (Schanze).

Met de Hamburg Card krijg je bovendien ook op veel restaurants korting.

Het essen & trinken Gutscheinbuch Hamburg vertelt je over de achtergrond van Hamburgs beste restaurants en bevat kortingsbonnen voor deze restaurants.

Meer restaurantinspiratie nodig? Check: lekker eten in Hamburg.

Betaalbaar van a naar b in Hamburg

U-Bahn, S-Bahn en bus

Ik stipte ‘m al even aan, de Hamburg Card. Als je van plan bent veel met het ov te reizen én deelnemende attracties/restaurants te bezoeken, dan is deze kaart een uitstekende manier om te besparen op je stedentrip.

Wil je vooral met het ov reizen, dan ben je voordeliger uit met een dagkaart van HVV. Je kunt voor jezelf een dagkaart kopen, maar als je met iemand anders reist, heb je al met twee personen meer aan een groepskaart.

Als bonus zijn veel stations in Hamburg ook bezienswaardigheden op zichzelf. Ga bijvoorbeeld eens langs bij deze fotogenieke stations.

Op de fiets: StadtRAD

De fiets vind ik zelf een van de fijnste manieren om een stad te leren kennen. Het kan een uitdaging zijn om in een vreemde stad te fietsen, maar in Hamburg is het goed te doen. Zeker als je de binnenstad (Altadt/Neustad) te voet bekijkt.

Een StadtRAD is de goedkoopste manier om de stad met de fiets te veroveren. Deze rode fietsen zijn stevig, voorzien van een goed licht en je regelt ze bij een van de StadtRAD-stationen die je overal in de stad tegenkomt.

Het eerste half uur van ieder ritje is namelijk gratis. Als je dus na 30 minuten de fiets parkeert bij een StadtRAD-station, iets anders gaat doen en daarna opnieuw een fiets meeneemt, fiets je opnieuw een half uur gratis. Het maximale tarief voor een hele dag is € 15, wat vaak goedkoper is dan ergens anders een fiets te huren.

Bekijk voor alle tips over fietsen in Hamburg, fietspaden en veiligheid: Fietsen in Hamburg.

Je ziet: het is helemaal niet moeilijk om een betaalbare stedentrip Hamburg te maken!

En van al het geld dat je bespaard hebt, kun je later in het jaar nog een keer terugkomen 😉

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Budgettips voor een goedkope stedentrip Hamburg: pak de fiets

Budget stedentrip Hamburg: tips

Betaalbare stedentrip Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Marina 26 maart 2019 - 14:38

Wat leuk, en bruikbaar. Ik heb van 1969 – 1971 in Hamburg gewoond en kom bijna elk jaar een paar dagen terug. Hamburg gaat nooit meer uit je hart…

Antwoorden
Fem 28 maart 2019 - 06:32

Precies! 🙂

Antwoorden
Priscilla 5 mei 2023 - 07:16

Moin! Afgelopen weken onze zoon op weg geholpen om na zijn studie in Hamburg aan het werk te gaan (bij Der König der Löwen, yeah!) en heel veel aan de informatie op jouw website gehad. Mega bedankt!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid