6x Duitse podcasts die je een keer moet beluisteren

Naast luisterboeken die worden voorgelezen door Philipp Schepmann of Uve Teschner heb ik een nieuwe hobby: Duitse podcasts. Of liever, podcasts in het algemeen – ik heb onlangs bijvoorbeeld ook het hilarische ‘My dad wrote a porno’ ontdekt.

Maar ik dwaal meteen alweer af… 😉

Voor vandaag heb ik zes Duitse podcasts geselecteerd die ik de afgelopen weken ontdekt heb en die perfect zijn voor warme zomermiddagen op het balkon. Al dan niet met een verkoelend drankje in de hand en de voeten in een dito voetenbadje, natuurlijk.

6x Duitse podcasts die het beluisteren waard zijn

Fest & Flauschig

We beginnen met Duitse humor, zeker wel. Fest & Flauschig is een grote hit in Duitsland, nee, zelfs een hype. Het is de podcast van Jan Böhmermann (in Nederland vooral bekend door zijn Erdohan-gedicht) en muzikant Olli Schulz. Elke zondag bespreken ze thema’s die hen bezighouden.

Misschien niet voor iedereen, maar het uitproberen waard. Ik vond Böhmermanns Erdohan-gedicht bijvoorbeeld ronduit slecht (een eindeloze opsomming van platte beledigingen, nou, moeha…), maar hij maakte ook de prachtige video Be Deutsch. Dat trok in elk geval mij over de streep om het te proberen met de podcast. Maar het blijft Duitse humor, dus het moet je liggen. 😉

Je vindt Fest & Flauschig op Spotify

Duitse podcasts: Fest & Flauschig van Jan Böhmermann en Olli Schulz

Elementarfragen

‘Außergewöhnliche Persönlichkeiten und Biographien’ – Nicolas Semak gaat in lange interviews op zoek naar antwoorden op elementaire vragen. Dat kan een gesprek zijn met een psychiater, een zangeres of een politicus, maar ook een interview over afpersing met iemand die jarenlang grote bedrijven afperste, of een gesprek over het oplossen van moorden met een rechercheur. Nieuwe afleveringen verschijnen onregelmatig, maar er zijn zo’n 15 afleveringen in het archief te vinden.

Een andere podcast van podcastlabel Viertausendhertz die de moeite waard is, is ‘Durch die Gegend’, waarbij kunstenaars, filosofen, schrijvers tijdens een wandeling door hun eigen wijk geĂŻnterviewd worden. Vind ik ook interessant (zie die als de bonuspodcast van vandaag ;)).

Je vindt ‘m op Elementarfragen, iTunes, Soundcloud en Spotify

Duitse podcasts: Elementarfragen van Viertausendhertz

Bilals Weg in den Terror

Een beetje vergelijkbaar met de Amerikaanse true crime podcast Serial, maar toch anders, en beter: Philip Meinhold vertelt met ‘Bilals Weg in den Terror’ het verhaal van de 16-jarige Bilal (die eigenlijk Florent heet) die vanuit Hamburg naar SyriĂ« vertrekt om zich daar bij terroristen aan te sluiten. Niet veel later is hij dood. Meinhold gaat op zoek naar antwoorden en oorzaken. Wat is er gebeurd en hoe kwam zo’n jonge jongen uit een christelijk gezin tot zo’n drastisch besluit?

Philip Meinhold maakte eerder de negendelige podcastserie Wer hat Burak erschossen.

Meer info vind je bij Radio Eins, de podcast zelf woont op iTunes en op podcast.de

Einschlafen Podcast

De volgende podcast is een bewust ‘saaie’ podcast. Toby Baier vertelt elke twee weken iets over zijn leven, en zorgt daarbij dat het niet te spannend is. Zo worden al die drukke gedachten die door je hoofd razen tot stilstand gebracht en kom je in ontspanningsmodus. Aan het einde van de podcast leest Toby dan een stuk voor uit een saai boek (hij heeft een voorkeur voor Kant…), zodat je rustig in slaap kunt vallen.

Toby produceert ook andere podcasts, zo maakt hij samen met zijn dochter Mareile Klogschieters, gefÀhrliches Halbwissen mit Mareile und Toby en borrelt hij in Pubkameraden met vrienden terwijl hij over alle mogelijke onderwerpen babbelt.

Je vindt de podcast-voor-het-slapengaan op Einschlafen podcast, Google Play, Spotify en iTunes

Duitse podcasts voor het slapengaan: Einschlafen podcast

Krimi-Kiosk

In de Krimi-Kiosk kun je terecht voor de Krimi’s (romans en korte verhalen), true crime verhalen en reportages van Henrietta Pazzo. Een goede combinatie van luisterdocumentaires en hoorspelachtige podcasts. Op de blog lees je recensies van Krimi’s en staan links naar nog meer spannende verhalen.

Je vindt ‘m op Krimi-Kiosk en Podcast.de

ARD-Tatort

Voor meer ‘akustischen Nervenkitzel’ is er ARD Radio Tatort: elke maand is een nieuwe aflevering te beluisteren op de deelnemende radiozenders, daarna is hij als podcast te vinden in de ARD Mediathek. Ik ben, ik maak er geen geheim van, geen Tatort-fan. Mij vind je zondagavond niet aan de buis gekluisterd. Maar grappig genoeg vind ik Tatort als hoorspel een stuk interessanter.

Je vindt ‘m in de ARD-Mediabibliothek, op iTunes en Podcast.de

Duitse podcasts: Radio Tatort

Podcasts om je Duits te verbeteren

Wil je podcasts gebruiken om je Duits op te poetsen? Check dna de 9 podcasts die Fluent Language voor je verzamelde. Deze podcasts zijn erop gemaakt je te helpen je Duits te verbeteren. Voor elk niveau is er een podcast.

Al mijn tips en taalblogs kun je hier lezen: Duits leren.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.