Op jacht naar nieuwe El Bocho’s

Soms denk ik dat ik in Berlijn zou moeten wonen. Nou ja, niet echt, natuurlijk. Maar het zou wel erg gaaf zijn om zonder moeite te doen over de werken van street artist El Bocho te struikelen… Gelukkig komt hij ook regelmatig naar Hamburg om iets nieuws op de muur te plakken. Je moet er soms misschien wat langer naar zoeken, maar dat maakt het ook juist weer leuk.

Street art verandert voortdurend, en daar zijn de paste-ups van El Bocho geen uitzondering op: soms gaan ze kapot, of kwast een onverlaat er iets anders overheen. Soms ontdek ik juist weer nieuwe gave tekeningen. Hier een klein overzicht van mijn nieuwste vondsten en hun locaties.

El Bocho, wiesda?

Als je hem nog niet kent, El Bocho is de artiestennaam van een van Berlijns bekendste street artists. Hij tekent in zijn atelier en plakt zijn kunst vervolgens op muren – en niet alleen in Berlijn meer! Deze vorm van street art is niet illegaal, omdat gebouwen er niet blijvend door veranderd worden. Tegenwoordig exposeert hij ook in galleries. Meer kun je daarover lezen op elbocho.net.

In El Bocho’s werk treden verschillende figuren regelmatig op die we ook in deze blog tegenkomen. Zo zijn er de dames uit de Citizen serie: grootse dames (vaak ook letterlijk groot, soms beslaan ze een hele muur of zijn ze 3 meter hoog) met een dromerig karakter. Ze dromen opvallend vaak over Plattenbau… Dan is er Little Lucy, die er heel schattig uitziet, maar die dat niet is: ze is voortdurend op zoek naar manieren om haar kat om zeep te brengen en is daar erg creatief in. Tot slot zijn er het kleine pechvogeltje Pete uit de serie Life of Pete en Kalle en Bernd, twee beveiligingscamera’s die met elkaar klessebessen.

Over eerdere ontdekkingen van zijn werk in Hamburg deed ik hier verslag: El Bocho in Hamburg (met reactie van El Bocho zelf, hoe cool is dat ;))

Citizens

Schanzenstraße, Schanzenviertel

Twee Plattenbau-minnende dames, op de muur bij de Volksuniversität (omhoog kijken!). Ik ontdekte ze nota bene doordat bezoek uit Nederland een van hen op Instagram zette…

Schanzenstraße, Schanzenviertel

Je zou zomaar aan haar voorbij kunnen lopen, want ze verstopt zich in het steegje dat naar de 3001 Kino leidt:

Neuer Pferdemarkt, St. Pauli

Deze dame heeft het helaas niet gered, ze is van de muur gevallen, maar ik vond haar toch te mooi om niet te delen. Ook zonder Citizen is het hoekje Neuer Pferdemarkt/Beim grünen Jäger/Wohlwillstraße wel een bezoekje waard, al was het om te gaan lunchen bij Mr. Kebab en daarna te shoppen bij Pick ‘n’ Weight of op meer street art te jagen in St. Pauli.

-

Bernstorfstrasse, St. Pauli

Een verse Citizen in de Bernstorfstraße, bij toeval ontdekt, hoej! Meteen halt gehouden om op de kiek te zetten, natuurlijk. Ze is een beetje beschut, dus ik heb goede hoop dat ze het lang volhoudt op deze muur.

Wohlwillstraße, St. Pauli

Minder geluk had de dame op het pleintje tegenover de cultsnackbar Kleine Pause. Ze was nog vrij nieuw, maar zag er eind december helaas alweer zo uit:

In betere tijden zag ze er zo uit:

-

Little Lucy

Little Lucy is vaak een grappige verrassing als je op straat loopt. Omdat ze meestal niet zo groot is, valt ze niet echt op, tenzij je haar en haar kattenfratsen kent. Extra leuk is het dan als ze opeens opduikt in een portiek, vaak hoog boven je hoofd. Lucy zelf is er trouwens niet altijd bij: soms zie je alleen het resultaat van wat ze met haar kat heeft uitgespookt, met de opmerking ‘Lucy was here’ (zoals in de Rosenhofstraße).

Wohlwillstraße, St. Pauli

Schanzenstraße, Schanzenviertel

Rosenhofstraße, Schanzenviertel

Dohrnweg, Altona

El Bocho's Lucy in Altona | Standort Hamburg

Life of Pete

In Park Fiction doet Pete zijn reputatie als pechvogel eer aan: in de zomer van 2016 zag hij er nog fris en fruitig uit (zie de foto links), eind december 2017 zag hij er beduidend minder florissant uit (foto rechts)… Gelukkig ontdekte ik afgelopen week ook een nieuwe Pete, die er nog vrij monter uitzag. Je vindt hem in de Eifflerstraße.

Park Fiction, St. Pauli

Eifflerstraße, Schanzenviertel

CCTV

Beveiligingscamera’s Kalle en Bernd babbelen (in Hamburg in elk geval) graag over eten – en geef toe, dat is ook een belangrijk thema. Ze hebben echter niet echt dezelfde smaak.

Bartelsstraße, Schanzenviertel

Kalle en Bernd verstoppen zich hier een beetje: je vindt ze in een poort in de richting van de Schanzenstraße, dicht tegen het plafond aan.

Meer street art in Hamburg bekijken? Voilà:
Street art spotten in Hamburg
De mooiste murals in Hamburg

2 gedachten over “Op jacht naar nieuwe El Bocho’s

  1. Toll! Ik wist niet dat hij ook in Hamburg actief was. Ik vind Lucy altijd heel geinig. In Berlijn heb ik nog een ander typje gezien, “Tina Berlina” heet die geloof ik. Is ook klein, lijkt een beetje op Little Lucy.

    • Ja, gaaf he! Tina Berlina heb ik alleen op foto’s gezien, ben haar in Berlijn nog niet ‘live’ tegengekomen – het wordt misschien ook weer eens tijd om naar Berlijn te gaan 😉

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.