Home Ontdek Hamburg 9x de beste fotospots in Hamburg

9x de beste fotospots in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De Elbphilharmonie, de schepen in de haven, strakke kantoorgebouwen of juist sierlijke Jugendstil en alles daartussenin – als je graag foto’s maakt, ben je in Hamburg helemaal op de goede plek.

Aan de hand van 9 thema’s neem ik je mee langs de beste fotospots in Hamburg en leer je de stad weer op een heel andere manier kennen.

1. Met stip op #1 aan fotospots in Hamburg: bruggen

Of je Hamburg nou het ‘Venetië van het noorden’ noemt, of stelt dat er hier meer bruggen zijn dan in Venetië en Amsterdam bij elkaar, dat maakt eigenlijk niks uit. Tenslotte kom je niet voor de bruggen van Venetië of Amsterdam, je komt voor de bruggen van Hamburg!

En bruggen zijn er. Ongeveer 2.500, hoewel je die telling best met een korrel zout mag nemen – iets heet al vrij snel een ‘brug’ hier. Maar dan nog, het zijn er veel, ze zijn vaak ontzettend mooi en doen het erg goed op camera.

➤ Inspiratie nodig? De mooiste bruggen van Hamburg

Brug in Hamburg: Alte Harburger Elbbrücke

Fotograferen in Hamburg: bruggen

2. Baksteen!

Vroeger vond ik baksteen maar saai. Voor ik naar Hamburg verhuisde begreep ik dan ook niet waarom de stad zo beroemd was om zijn baksteenarchitectuur. Ook na mijn verhuizing duurde het even voor ik warmliep voor baksteen, maar nu het eenmaal zover is, ga ik graag op pad om Backsteinbauten te fotograferen.

In Hamburg is namelijk goed te zien hoe veelzijdig baksteen kan zijn: de traditionele pakhuizen in de Speicherstadt verschillen bijvoorbeeld behoorlijk van de strakke architektonische hoogstandjes in het Kontorhausviertel.

De oude fabrieken in Ottensen en Bahrenfeld zijn rijzig en elegant tegelijk en de Rotklinker-woonhuizen die je door de hele stad vindt zijn gewoon kunstwerken.

➤ Mijn favoriete bakstenen verzamelde ik hier: 15x de mooiste baksteenarchitectuur in Hamburg

Chilehaus, foto door Stoneybutter

De mooiste trappenhuizen in Hamburg Rödingsmarkt

3. Details: deuren, ramen en trappenhuizen

The devil is in the detail. Juist de dingen waar je elke dag langs of zelfs overheen loopt kunnen bij nader inzien heel bijzonder zijn. Dat geldt zeker voor deuren, ramen, trappenhuizen en tegels. Let er maar eens op.

Jugendstilhuizen hebben vaak de bijzonderste deuren en ramen. Als je geluk hebt en er staat ergens een deur open, spiek dan voor de zekerheid even in het trappenhuis, want heel vaak hebben deze huizen ook prachtige tegelvloeren en -wanden.

De mooiste deuren en ramen vind je op plekken waar veel Altbau staat, bijvoorbeeld Eimsbüttel, Eppendorf, Blankenese, Altona en St. Pauli.

Let ook in het Kontorhausviertel op de deuren en trappenhuizen, want baksteenarchitecten kunnen er ook wat van.

➤ Bekijk ook:

Fotospots in Hamburg: deuren

Sprinkenhof, Kontorhaus viertel, gevel

4. Haven

De haven van Hamburg is misschien wel dé plek voor een mooi hamburgplaatje. Eigenlijk heb je hier altijd een ander fotomotief: zowel op het water als aan land is er overal bedrijvigheid.

Schepen fotograferen in de haven van Hamburg

De interessantste foto’s van de haven in actie maak je vanaf het water, dus maak vooral een rondvaart of spring op de ferry. Ook leuk: de Hafenerlebnisroute is een fietstocht door de haven die je langs containerschepen, loodsen en kranen voert.

Houd je van oude (zeil)schepen? Schiet dan je plaatjes in de Traditionsschiffhafen in HafenCity, of de Museumshafen bij Oevelgönne. Wil je weten welk schip wanneer in de haven ligt? Check dan het Hafenplan: hafen-hamburg.de/hafenplan

Perspektivwechsel!

Voor een ander perspectief op de haven en de stad loop je door de Alter Elbtunnel en kijk je aan de andere kant vanaf het uitkijkplatform op St. Pauli. En klauter zeker ook een keer op het dak van Dockland, voor een geweldig uitzicht over de haven. Het gebouw zelf mag er ook absoluut zijn!

Op zondagmorgen is de Fischmarkt de plek om mensen van heel divers pluimage te kijken en de markt op de foto te zetten.

Wandel langs de Elbe

Tot slot loont ook een stevige wandeling direct langs de Elbe en het Elbstrand – als je zin hebt kun je helemaal doorlopen tot aan Wedel. ‘Das Fenster zur Welt’ (zie foto hieronder) aan de Große Elbstraße is een van de meest ‘intagrammable’ plekken van Hamburg.

Fotograferen in de haven van Hamburg

5. Moderne architectuur

Het duurde even en het kostte ook wat, maar nu hebben we ook een echte fotohotspot: de Elbphilharmonie. Het concertgebouw is met recht een eye catcher in de haven die zeker in je fotoalbum thuishoort: Een selfie op de Elphi.

Hét moment om een foto te nemen van Elphi? Elk moment. En bij elk weer. Dat bedoel ik vrij letterlijk: ze ziet er vanuit elke hoek en bij elke lichtinval weer anders uit.

Maar omdat je misschien niet 100 foto’s van één gebouw nodig hebt, raad ik je aan om HafenCity in te lopen. Mijn ouders verbazen zich elke keer weer over wat er allemaal veranderd is. Hier wordt volop gebouwd en worden de apartste creaties neergzet.

➤ Lees ook: 9x moderne architectuur in Hamburg

Fotograferen in Hamburg: moderne architectuur

6. Street art

Zet Hamburg meteen maar even op je lijstje van street art hotspots, want in een wijk als St. Pauli kom je op elke straathoek wel een gaaf kunstwerk tegen. Of in de Schanze en het Karoviertel. Sla zeker de steegjes en passages niet over, want daar kom je vaak te grappigste werken tegen.

Het leuke aan street art is bovendien dat er elke week wel iets nieuws bij komt. Je gaat dus geheid ook dingen zien die ik nog niet ontdekt heb.

Bekende Hamburgse street artists als Rebelzer en Ray de la Cruz zijn vooral aan het werk in St. Pauli.

➤ Bekijk voor meer inspiratie:

Fotograferen in Hamburg: street art

Hotspots voor fotografen: Street art in het Karoviertel

7. Hamburg van bovenaf

Tijd voor een Perspektivwechsel! Onze Fernsehturm is helaas al sinds jaren gesloten, maar er zijn vele andere plekken die je kunt beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een oude Flakbunker, een terras, een kantoorgebouw, een watertoren of een bejaardentehuis (jawel)?

➤Ik zette de mooiste uitkijkpunten in dit artikel bij elkaar: Het beste uitzicht over Hamburg.

Ben je trouwens benieuwd hoe een AI-tool naar Hamburg kijkt? Kijk dan even hier: Hamburg door de ogen van AI.

Fotospots Hamburg: uitkijkpunten

Fotospots Hamburg: uitkijkpunten over de stad

8. Parken en tuinen

Denk niet dat je als natuurfotograaf niet aan je trekken komt in een grote stad als Hamburg! Hamburg is super groen en heeft een ruime keuze aan parken, tuinen en natuurgebieden voor je in de aanbieding.

➤ Bekijk hier de mooiste parken van Hamburg

Herfstfotografie in Hamburg

Het Ohlsdorfer Friedhof is bijvoorbeeld mijn favoriet voor stemmige herfstfoto’s. Het is de grootste parkbegraafplaats ter wereld en je kunt er eindeloos ronddwalen tussen bijzondere graven. Bonustip: ook op het Ohlsdorfer Friedhof vind je een aantal mooie bruggen.

➤ Bekijk ook:

Lentebloesem fotograferen in Hamburg

Lentebloesem zet je het mooist op de foto in Planten und Blomen, de Platz der Republik in Altona, of in het August-Lütgens-Park. Planten und Blomen is bovendien in de zomer leuk om te experimenteren met nachtfotografie: de Wasserlichtspiele zijn een fraai lichtspektakel.

In de botanische tuin, de Loki-Schmidt-Garten, vind je allerlei bijzondere planten, zowel binnen als buiten.

Fotospots in Hamburg: herfstfoto's in parken en tuinen

fotospots Hamburg: bloesem fotograferen in het August-Lütgens-Park

9. Stations

Als je van A naar B moet, ben je waarschijnlijk geneigd het station snel in en uit te rennen. Zonde, want in Hamburg zijn veel van de stations echte schoonheden. Van oud, compleet met kinderkopjes op het perron (Sierichstraße en Mundsburg uit 1912) tot hypermodern (Überseequartier en HafenCity Universität).

➤ Ik zette een paar fotogenieke stations van Hamburg hier bij elkaar: de meest fotogenieke stations in Hamburg

Met een Hamburg Card kun je ongestoord door de stad crossen zonder je druk te hoeven maken over Bahn-kaartjes.

Is het weer prut? Dan spring je gewoon in de gele lijn, de U3. Deze lijn rijdt een rondje langs een aantal interessante bezienswaardigheden. Meer dan de helft van de haltes op deze lijn ligt bovengronds, dus je ziet een boel van de stad. Ook ondergronds is er een en ander te beleven, want je passeert ook fraaie stations.

Instagrammable station: Sierichstrasse trappenhuis

Voer voor fotografen: stations in Hamburg

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uurtjes. Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

*verwachtingsmanagement 😉

Hamburg voor fotografen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid