Klein maar fijn: de gezelligste kleine kerstmarkten in Hamburg

Met het enorme aanbod aan grote kerstmarkten zou je ze zomaar over het hoofd kunnen zien, de kleine kerstmarkten in Hamburg. Dat zou zonde zijn, want juist voor kleinschalige-maar-zeer-gemütliche kerstsferen kun je prima bij deze kerst- en adventsmartken terecht.

Of je nu op zoek bent naar hip Hamburgs design, street food of gewoon naar kerstige gezelligheid, deze kerstmarkten zijn een uitstekend alternatief als je houdt van wat minder traditionele kerstmarkten.

Trek dus gauw je crèmekleurige kabeltrui aan en zet een muts op, dan gaan we kerstshoppen!

De gezelligste adventsmarkten en kleine kerstmarkten in Hamburg

Wintergarden Eden

Glühwein wordt meestal niet van topwijnen gemaakt. Sapmakerij leev vindt dat dat ook anders kan. Op deze ieniemienie-kerstmarkt naast Bigi’s Kiosk aan het Schulterblatt drink je dus premium Glühwein, gemaakt van vers sap van het Alte Land, goede wijnen en zonder toegevoegde suikers en een ‘top secret’ recept. Wafels passen daar goed bij! (Maar goed, waar passen wafels niet bij?!)

Wintergarten Eden bei Saftmanufaktur leev (FB-pagina), Schulterblatt 2, U Sternschanze of Feldstraße
data voor 2019 nog niet bekend

Besonders Hamburg

Shoppen, Schnacken, Snacken – Besonders Hamburg is een heuse pop-up kerstmarkt met een doel: de wereld unieker en levendiger maken. Elk product dat je op deze kerstmarkt vindt is handgemaakt en heeft een eigen verhaal. Tip: check de kerstkaarten van graphic designer Friederike Stoffregen.

Besonders Hamburg, Studio 2, Hellkamp 60, U Lutterothstraße
data voor 2019 nog niet bekend

Winterbasar der Hanseatischen Materialverwaltung

De Winterbasar is een bijzondere kerstmarkt en een paradijs voor vlooienmarktfans en theaterliefhebbers: in 2 grote hallen is er een grote vlooienmarkt / jaarmarkt / food truck markt. Uiteraard zijn ook Glühwein, Punsch en muziek van de partij. Je vindt hier soms heel aparte stukken.

De Hanseatische Materialverwaltung is namelijk gewoon een schatkamer: hier worden allerlei culturele props verzameld en vervolgens verkocht of uitgeleend. Als bijvoorbeeld een toneelgroep zijn decors opruimt, of een filmploeg zijn requisieten niet meer nodig heeft, belanden ze hier. Een school die toevallig net een toneelstuk repeteert maar geen geld heeft voor een decor, kan vervolgens bij HMV terecht. Schön, oder?

Winterbasar, Stockmeyerstraße 41-43, U HafenCity Universität
data voor 2019 nog niet bekend
entree: € 3

Bijzondere kerstmarkten in Hamburg: bezoek de Winterbasar

Adventsmarkten in Hamburg

Adventszeit St. Markus

Een kleine Geheimtipp op het pleintje voor de St. Markus Kirche in Eppendorf. De traditionele kerstzoetigheid en de Glühwein zijn hier grotendeels bio en afkomstig uit de regio. De helft van de opbrengsten van de adventsmarkt gaat naar een goed doel. Voeg daarbij de nostalgische draaimolen en de kerstmuziekjes, en de kerstsfeer zit er goed in. 🙂

Adventszeit St. Markus, Kirchplatz St. Markus, Heider Straße 1, U Eppendorfer Baum
28 november – 22 december 2019, maandag-woensdag 14-21 u, donderdag-zaterdag 12-22 u, zondag 12-20 u

Wintergarten St. Pauli

De Wintergarten bij de Rindermarkthalle is een designer kerstmarkt die het net even anders doet. Je kunt hier terecht voor een dampende mok Glühwein, natuurlijk. Maar kerstprullaria zul je hier niet vinden. Wel dj’s, sofaconcerten en veel design en kunst. Op maandag leest ‘Hexe Knickebein’ de kleintjes voor, op woensdagen ontdek je de nieuwste singer-songwriters. Highlight (vinden de Hamburgers) is de ijsbaan waar je kunt Eisstockschießen. Dat is een soort curling en ik zie het steeds meer aangeprezen worden in Hamburg. Ik denk dus dat het hip is.

Wintergarten St. Pauli, Rindermarkthalle, Neuer Kamp 31, U Feldstraße
21 november – 23 december 2019, 12-21 u.

Sierichs Winterzauber

Koekjes bakken, schminken, een draaimolen en een bungee-trampoline – Op Sierichs Winterzauber hoeven de kinderen zich niet te vervelen. Volwassenen trouwens ook niet. Naast Glühwein, kaasfondue (!) en Grünkohl kun je dit jaar gemütlich binnen zitten, en kun je Eisstockschießen. (Ook al! Ik begin hier een trend te vermoeden.)

Het kinderprogramma loopt tot 18 u. Voor volwassenen gaat de kerstbiergarten daarna gewoon door.

Sierichs Winterzauber, Südring 5b, U Saarlandstraße of Borgweg
data voor 2019 nog niet bekend

Pop-up design kerstmarkt in Hamburg: Besonders Hamburg

Designer kerstmarkt in Hamburg: Wintergarten St. Pauli

Alsterdorfer Advent

Alsterdorf trapt de adventstijd af met een handwerk- en curiosamarkt, en een Kinder-Kreativ-Werkstatt waar geknutseld wordt en sprookjes verteld worden. Een ontspannen Kaffee & Kuchen regel je in het Kirchencafé in de St. Nicolaus (pop-up café gaat misschien net wat ver ;))

Bijzonder aan deze kerstmarkt is dat de organisatie zoveel mogelijk probeert de markt voor iedereen toegankelijk te houden. Hij is dus grotendeels ‘barrierefrei’, dus met rolstoel en kinderwagen heb je geen probleem je hier te bewegen. Het Bühnenprogramm heeft voor de meeste onderdelen een presentator én een gebarentolk.

Alsterdorfer Advent, Alsterdorfer Markt, U Sengelmannstraße
30 november en 1 december 2019, 11-18 u

Handmade Weihnachtsmarkt im Café Brooks

Café Brooks is meer dan een fijne plek om te brunchen. Zeker op 8 december. De producten zijn, je vermoedt het al, allemaal handgemaakt. Ook fijn: er is soep, er zijn wafels, en er is wellness in de vorm van stoelmassages! Uiteraard is er ook Glühwein, en voor het café brandt een gezellig vuur.

Handmade Weihnachtsmarkt Café Brooks (FB-pagina), Hasselbrookstraße 37, U Wartenau, S Landwehr
data voor 2019 nog niet bekend

Weihnachtsmarkt der Kunsthandwerker am Kiekeberg

Openluchtmuseum Kiekeberg is eigenlijk het leukst in het voorjaar, als alles begint te bloeien en er kleine dieren geboren worden. De adventsmarkt maakt het museum echter ook in december een leuk uitstapje. Dan is er namelijk binnen van alles te beleven. Alles op deze markt draait om Kunsthandwerk, uit alle hoeken van Duitsland. Met meer dan 100 verschillende kunstenaars zit er vast iets voor je tussen. Je vindt hen bovendien verspreid over het museumterrein, dus je pikt dat meteen mee. Check hier het programma.

Weihnachtsmarkt der Kunsthandwerker am Kiekeberg, Am Kiekeberg 1, Rosengarten, bushalte Museum Kiekeberg
29 november – 1 december 2019, van 10-18 u
entree: € 6, onder de 18 gratis

Pop-up design kerstmarkt in Hamburg

Een bijzondere kerstmarkt in Hamburg: de Öko-Weichnachtsmarkt Museum der Arbeit

Weihnachtsmesse im Altonaer Museum

Het derde adventsweekend staat in het Altonaer Museum in het teken van originele pakjes voor onder de boom. Kunstenaars en ontwerpers uit Noord-Duitsland verkopen hun sieraden, decoratie voor in huis (of de kerstboom), papierkunst, speelgoed, houtsnijwerk, enz. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen en wordt geknutseld en sprookjes gelezen. Op vrijdag wordt gezongen door ChorAltona en het Kleines Kantatenorchester Altona, op zaterdag geniet je van kamermuziek door Duo Francoforte.

Weihnachtsmesse im Altonaer Museum, Museumstraße 23, S Altona
entree: € 5
data voor 2019 nog niet bekend

Öko-Weihnachtsmarkt im Museum der Arbeit

Van handgemaakte kerstdeco tot een verantwoord en smakelijk kerstmenu, Duitslands unieke Öko-Weihnachtsmarkt in het Museum der Arbeit is een begrip in Hamburg. Tijdens deze duurzame kerstmarkt is het museum ook gewoon geopend (en inbegrepen in de entree). Ga daar zeker even kijken, want het is echt de moeite waard.

Öko-Weihnachtsmarkt im Museum der Arbeit, Wiesendamm 3, U Barmbek
Entree: € 5
data voor 2019 nog niet bekend

Victorian Christmas

Kort maar krachtig is de Victorian Christmas Market in hotel Baseler Hof, waar ‘Victoriaanse kerstvrolijkheid Europese Jugendstil ontmoet’. Met kerstmarkten is het toch vaak zo dat je je er het beste gewoon maar helemaal in kunt storten, en deze kerstmarkt is daar heel geschikt voor. Denk aan: heel veel kitscherige kerstprullaria (surry, niet mijn ding), traditie, Victoriaanse kostuums, Christmas carols, en natuurlijk punch en scones (zeer mijn ding).

Victorian Christmas Market, Hotel Baseler Hof, Esplanade 15, U Stephansplatz
30 november – 1december 2019, 12-18 u

Adventsmarkt: Weihnachtsmesse in het Altonaer Museum

Ahoi Marie bij Holy Shit Shopping Hamburg - foto door Team Deluxe

Weihnachtsmarkt am Goldbekhaus

Klein en gemütlich: de kerstmarkt van cultuurcentrum en theater het Goldbekhaus in Winterhude. Onder het motto KUNST-HAND-WERK presenteren meer dan 35 kunstenaars hun kunst. Kinderen kunnen voor € 4 gezellig komen knutselen. Er is verder maskertheater, en er zijn worsten van Würstchenbraterei HanzzWurst.

Weihnachtsmarkt am Goldbekhaus, Moorfuhrtweg 9, busalte Goldbekplatz
data voor 2019 nog niet bekend

Holy Shit Shopping Hamburg

Holy Shit Shopping, waar clubhoppen samengaat met kerstshoppen! De Hamburger editoe belooft weer een Messehalle vol pop-up stores van jonge ontwerpers. Dj’s zorgen voor de juiste clubstemming, en de bar zorgt voor cocktails, Glühwein en de nodige hapjes.

Holy Shit Shopping, Messe Hamburg, Halle B1, Eingang Nord
14-15 december 2019, zaterdag 12-21 u, zondag 12-20 u
Entree: € 5

Adventsmesse der Koppel 66

Tot slot de Adventsmesse in Koppel 66, bekend om het mooie en unieke kunsthandwerk. Deze designkerstmarkt is elk adventsweekend open. Als je klaar bent met shoppen of even wilt pauzeren, is het tijd voor een stuk taart bij Café Koppel.

Adventsmesse der Koppel 66, Koppel 66, Lange Reihe 75, U/S Hauptbahnhof
vrijdag-zondag tussen 29 november en 22 december 2019, 11-19 u

Kunst Holy Shit Shopping - foto Team Deluxe

Alternatieve kerstmarkt in Café Brooks

Sla ook de grote kerstmarkten niet over

The usual suspects, en meer, sla ook de grote kerstmarkten niet over dit jaar!

Kerstmarkten in Hamburg: overzicht 2018

Kun je niet kiezen? Geen probleem: als je deze route neemt, kun je in het centrum van Hamburg 7x een heel andere kerstsfeer proeven:

7x kerstsfeer proeven in Hamburg: de kerstmarktenroute. Of Glühweinroute, wat je wilt

Bijzondere en kleine kerstmarkten in Hamburg

Plaats een reactie