6x instagrammable stations in Hamburg

Einsteigen, bitte!

Of nee, stap liever even uit en grijp je camera, want veel van de U- en S-Bahn stations in Hamburg zijn een bezienswaardigheid op zich.

Dit zijn mijn favoriete fotogenieke stations in Hamburg. De eerste zes. (Ik sluit niet uit dat dit een serie wordt ;))

Instagrammable stations in Hamburg: de meest fotogenieke haltes!

De meest instagrammable stations in Hamburg, daar gaan we!

1. Mundsburg: een van de oudste stations in Hamburg

Mundsburg, tussen Barmbek-Süd en Uhlenhorst, is een van de mooiste stations aan de U3 en een voorbeeld van de Reformarchitektur. Het is ook een van de oudste stations van Hamburg (1912). In Mundsburg stap je uit om te gaan winkelen in de Hamburger Meile, of om naar de Außenalster te marcheren en onderweg mooie Altbau te bekijken.

Mocht het weer trouwens prut zijn tijdens je stedentrip Hamburg en wil je toch wat van de stad zien, dan is een rondje met de U3 (de gele lijn) een goed idee. Deze U-lijn rijdt een rondje om de Alster heen en de meeste haltes liggen boven de grond. Als bonus kom je onderweg veel bijzondere stations tegen.

Fotogenieke stations in Hamburg | foto door Maecius

2. Sierichstraße: mijn favoriete station

Ik zei het al, de U3 is een goede lijn voor bezienswaardigheden en stationnetjes die echte Hinguckers zijn.

Ook de Sierichstraße is een ouwetje langs de U3 (ook uit 1912). Gebouwd door hetzelfde architectenbureau als Mundsburg, en toch heel anders. Dankzij de kinderkopjes op het perron en vooral de turkooizen tegeltjes in het hele station is dit toch wel mijn lievelingsbahnhof. Het stationsgebouw werd in de oorlog vernield en in 1954 vervangen door een nieuw exemplaar, de rest van het Bahnhof is nog oud.

Het ligt in Winterhude, dat een mooie wijk is om doorheen te wandelen. Een paar haltes verderop ligt bovendien het Stadtpark.

Instagrammable station: Sierichstrasse trappenhuis

3. HafenCity Universität: een hypermodern Bahnhof

Door de week is HafenCity Universität, een haltes van de U4 (turkooizen lijn), een heel gewoon U-Bahn station. In het weekend en op feestdagen is het echter ook een soort concertgelegenheid en kun je hier tussen 10 en 18 u op het hele uur luisteren naar klassieke muziek. Terwijl de muziek speelt veranderen de lichtbakken van het station steeds van kleur.

Meer info: Licht und Klang

Doen in de buurt: Speicherstadt en HafenCity ontdekken, het Internationales Maritimes Museum Hamburg in duiken en eten bij Neni. Bijvoorbeeld.

Fotogenieke stations in Hamburg: HafenCity Universität

Stations in Hamburg: HafenCity Universität, u 4

⇑ Dit artikel kun je natuurlijk ook bewaren op Pinterest! ⇑

4. Klosterstern: strak en streng

Klostersten (1929) is een van de weinige vooroorlogse stations in Hamburg waarvan de originele architectuur nog grotendeels intact is. Het valt daarom ook onder monumentenzorg. De noordingang zelf is zeker een foto waard. Ga je hier naar beneden, dan wordt je binnen begroet door wilde oranje lichtbakken. Klosterstern ligt aan de U1 (blauwe lijn).

Doen in de buurt: door Eppendorf wandelen en shoppen op de Isemarkt (elke dinsdag en vrijdag).

Instagram famous: Klosterstern station

Instagrammable stations: Klosterstern, lekker moody

Opvallende en fotogenieke stations in Hamburg: Klosterstern

5. Niendorf Nord: een onverwacht kleurig station

Tot slot de laatste halte van de U2 (rode lijn): Niendorf Nord (geopend in 1991). Niendorf is niet het Stadtteil van Hamburg waar het allermeest te doen is, al wil ik het Niendorfer Gehege, boekhandel Büchereck en sauna Bondenwald hier toch niet onvermeld laten. En het station, want zeg nou zelf, heel alledaags is het niet, en de kunst laat ruimte voor, eh, interpretatie:

Stations in Hamburg: Niendorf Nord

Bahnhof Hamburg: Niendorf Nord

6. Hamburgs nieuwste station: Elbbrücken

Vrijwel kersvers (geopend in december 2018) is het nieuwste station van HafenCity, Elbbrücken. Het ligt aan de U4. De beste tijd om dit station te bezoeken als je foto’s wilt maken is aan het einde van de middag, als het licht mooi is, of ’s avonds. Overdag ziet het er, met grijs weer toch heel wat minder indrukwekkend uit, ondanks de impostante Elbbrücken ernaast. 😉

Instagrammable stations in Hamburg

Meer foto’s uit Hamburg?

Bekijk ook de mooiste fotohotspots in Hamburg.

Mijn nieuwste ontdekkingen deel ik op Instagram:

Openbaar vervoer in Hamburg

Op zoek naar tips voor een soepele navigatie door Hamburgs ov? Check dit artikel: met het ov door Hamburg.

Gute Reise!

doen in Hamburg

6 gedachten over “6x instagrammable stations in Hamburg

 1. Prachtige foto’s! Je hebt waarschijnlijk een rustige tijd uitgezocht, het ziet er allemaal een beetje verlaten uit.

  Zelf ben ik alleen een keer in het hoofdstation van Hamburg uitgestapt, maar daarvan kan ik me niets meer herinneren.

  Beantwoorden
 2. Grappig dat comment hierboven: ik werk bij Messehallen, direct in het centrum van de stad, en ik verbaas mij er regelmatig over hoe zelfs in de spits het station soms bijna verlaten is! Leuk stuk weer, je kijkt toch wel een beetje met andere ogen naar zo’n station nu.

  Beantwoorden
 3. Wat leuk dat ik dit tegenkom. Ik fotografeer metrostations in steden (als hobby) ter bij een airline dus kom dan nog eens ergens. Aanstaande woensdag ben ik de hele dag in Hamburg en ga ik dat ook eens doen. Dit zijn inderdaad mooie fotogenieke stations. Als je nog meer tips hebt houd ik me aanbevolen. Groet Frank

  Beantwoorden

Plaats een reactie