De highlights van maritiem Hamburg

Het is altijd fijn om je innerlijke Hyacinth Bucket vrije teugel te geven – vind ik tenminste. En welke plek is daar nou beter geschikt voor dan een havenstad als Hamburg?! Trek dus gauw je bootschoenen aan en ontdek het mooiste van maritiem Hamburg: Leinen los!

Maritiem Hamburg: de highlights

Ik word al zeeziek in de badkuip, maar de aanwezigheid van een haven vind ik een grote plus voor een stad. Of je nu komt voor het water, de bootjes in alle soorten en maten, hypermoderne architectuur naast traditionele pakhuizen, gigantische kranen of lange rijen terrassen en beachclubs om te genieten van de ‘Hafenkino’: aan de Elbe zit je altijd goed.

Maritiem Hamburg tijdens de Hafengeburtstag

Schip Ahoi: varen door de haven

De beste manier om het havengebied te bekijken is vanaf het water. Je kunt meegaan met een van de vele havenrondvaarten, voor de romantici zelfs met een avondrondvaart (denk aan Hyacinths candlelight diners!). Als je niet per se een gids aan boord hoeft te hebben, kun je ook gewoon met de ferry door de haven dobberen. De havenferry’s zijn inbegrepen bij de Hamburg Card.

Weer een heel andere blik op de Elbe heb je vanuit de HafenCity River Bus. In ongeveer vijf kwartier rijdt hij door HafenCity én door de Elbe.

Heb je geen zeebenen en denk je ‘doej, ik wil niet op een boot en al helemaal niet in een bus die in het water rijdt’, dan kun je meegaan met een fietstocht door de haven met de jongens van Hamburg City Cycles, of de Hafenerlebnisroute downloaden en zelf met de fiets op pad gaan.

Maritiem Hamburg, foto door Marcus Horstbrink | Standort Hamburg

Maritiem Hamburg: havenrondvaart

Maritieme geschiedenis proeven

Hamburgs UNESCO-erfgoed is een goed vertrekpunt om meer te weten te komen over de geschiedenis van de havenstad. Als je door Speicherstadt en HafenCity wandelt (of fietst!) krijg je een mooie indruk van de geschiedenis én de toekomst van de haven.

Het Internationales Maritimes Museum Hamburg mag je van mij niet overslaan. Met 9 verdiepingen en ruim 3.000 jaar scheepvaartgeschiedenis kun je hier rustig een dag doorbrengen. Omdat je waarschijnlijk meer wilt zien, zou ik me concentreren op een paar thema’s, of meegaan met een rondleiding.

Bekijk ook het Deutsches Zollmuseum voor alles over de import en export en het Speicherstadtmuseum als je meer wilt weten over wat er precies verhandeld werd in de historische Speicherstadt.

Het Hafenmuseum Hamburg, is een dependance van het Museum der Arbeit. Het ligt in de voormalige Freihafen bij Veddel en concentreert zich op de geschiedenis van de havenarbeid en de ontwikkeling van Hamburg als havenstad. Als bonus zie je meteen de haven van de andere kant van de Elbe.

Houd je van oude schepen, dan hoef je niet te wachten tot de scheepsparade tijdens de Hafengeburtstag. In de Traditionsschiffhafen in HafenCity of in de Museumshafen Övelgönne kun je elke dag historische schepen bewonderen.

O, en het Kaffeemuseum, natuurlijk! (Had ik al gezegd dat je voor maritiem Hamburg rustig een week uit kunt trekken? Hierbij…)

Maritiem Hamburg: ontdek de havenstad met Standort Hamburg

Maritiem Hamburg: verken de Speicherstadt en HafenCity | Standort Hamburg

Moderne cultuur snuiven in HafenCity

Het is natuurlijk niet alleen maar historie dat de klok slaat in het havengebied. Juist in HafenCity schieten de moderne gebouwen als paddestoelen uit de grond. Het pronkstuk van de omgeving is het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie, maar neem vooral ook de tijd om andere moderne architectuur te bekijken.

Ook binnen kun je in HafenCity als kunstliefhebber je hart ophalen in een van de galleries. De Metropolitan Gallery heeft vaak mooie tentoonstellingen.

Kunst kijken en koffielurken (of nippen van een wijntje) doe je bij Nissis Kunstkantine, een lunchroom en kunstgallerie in één.

Havenstad Hamburg: HafenCity

Havenstad Hamburg: HafenCity

Eten en borrelen aan de Elbe

Over koffielurken en nippen aan wijntjes gesproken, het wordt ook tijd om aan het ‘captain’s diner’ te gaan denken…

Aan de Dalmannkai (ter hoogte van ferryhalte Elbphilharmonie) zitten verschillende restaurants met terrassen waar het goed borrelen en uitkijken over de haven is.

Ook CARLS Brasserie is een uitstekende optie voor een goed diner met zicht op de haven.

Een nog beter uitzicht heb je vanuit de Elbphilharmonie, bij Störtebeker Elbphilharmonie. De bierkaart is hier ook zeker de moeite waard.

Mag het wat exclusiever zijn? Dan op naar Vlet.

Voor een snel Fischbrötchen ga je naar een van de onooglijke maar daarom niet minder smakelijke viswinkeltjes aan de Große Elbstraße. Op zondag ontbijt je op de Fischmarkt.

Overigens is het 5 mei Weltfischbrötchentag, ik geef het je maar mee.

Maritiem Hamburg: lekker eten aan de Elbe

Relaxen aan de Elbe: beachclubs

Dat Hamburg ook een goede bestemming voor de zomervakantie kan zijn bewijzen de beachclubs:

Vuurkorven, loungemuziek en zonsondergangen boven de haven: bij Strand Pauli heb je niet veel meer nodig voor de vakantiestemming. In het weekend kun je hier bovendien aan het strand ontbijten.

28°C Strandbad in Wedel doet zijn palmen en surf boards meteen denken aan een tropische vakantiebestemming. Het uitzicht op de Elbe herinnert je eraan dat je nog steeds in Hamburg bent 😉

Strandperle en Ahoi Kiosk zijn strikt genomen geen beachclubs, maar wel fijne no-nonsense plekken om met je tenen in het zand en een biertje in je hand op het water te staren.

Highlights van maritiem Hamburg, Strandperle, foto door Adrian Huber | Standort Hamburg

Feestvieren in de haven: maritieme festivals

Hafengeburtstag, 10-12 mei 2019
De verjaardag van je haven, die moet je goed vieren. Hamburg pakt elk jaar groots uit met feestjes, parades en vuurwerk.

Elbfest.Hamburg, data 2019 nog niet bekend
Het festival voor echte zeebonken, met muziek, historische schepen,theater aan de Elbe en zeemansverhalen.

Hamburg Cruise Days, 13-15 september 2019
Elke twee jaar kun je aan land beleven hoe het leven aan boord van een cruiseschip is. Klinkt misschien niet heel spannend, maar is verrassend leuk! Het wachten is op de QEII… come along now, Richard!

Harbourfront Literaturfestival, 11 september t/m 13 oktober 2019
Literatuur van bekende en onbekende schrijvers ontdekken op meer dan 60 spannende locaties aan de Elbe – dit jaar voor de 10e keer.

Maritieme highlights van Hamburg

Maritiem Hamburg

Hotels met een maritiem tintje

Als de QEII niet beschikbaar is, zul je toch ergens anders moeten logeren. Geen nood, deze hotels zijn zowel voor zeebonken als landratten:

Hotel Stella Maris presenteert zich als hét maritieme Hotel van Hamburg. Niet zo gek; op steenworp afstand van zowel de Landungsbrücken als de Elbphilharmonie is het helemaal Hyacinth-proof (incl. nautische vloerbedekking 😉 – belangrijker is dat de kamers gewoon comfortabel en mooi zijn).

25Hours Hotel Altes Hafenamt is gevestigd in het voormalig havenkantoor, het oudste gebouw in HafenCity. Het heeft fijne, luxe kamers met een nautisch tintje en bovendien een gezellige bar (de Boilerman Bar) en een eigen NENI-restaurant.

Logeer je liever op de Elbe, dan kan dat ook: de Cap San Diego is niet alleen een museumschip, je kunt er ook in de originele hutten overnachten.

Wie voor één nacht kraanbestuurder wil zijn kan terecht in Hamburgs kleinste hotel: Floatel. Dit is een havenkraan in de Traditionsschiffhafen die is omgebouwd tot luxe hotelkamer.

Maritieme bezienswaardigheden in Hamburg. Museumshafen Övelgönne

Plaats een reactie