11x Interessante rondleidingen in Hamburg

Of je nou voor het eerst komt of Hamburg al een beetje kent: als je meegaat met een rondleiding zie je een hoop dingen die je anders misschien gemist had. Daarom vind je in dit artikel mijn persoonlijke selectie van gave rondleidingen in Hamburg.

We gaan onder andere Glühwein drinken, misdaden oplossen, street art kijken en zingen!

Rondleidingen in Hamburg | Standort Hamburg

Op de fiets: tour door Hamburg met Baja Bikes

Hollanders horen op de fiets, toch? Gelukkig is Hamburg een prima fietsstad, zeker als je op pad gaat met een kenner van Baja Bikes. Er zijn verschillende vaste routes, bijvoorbeeld de compacte tour, waarbij je in 3,5 uur de highlights van Hamburg bekijkt, of de havenroute waarbij je de haven in fietst.

Heb je een duidelijk idee van de hotspots die je wilt bekijken, dan kun je een privétour boeken en zelf je route samenstellen. Voor actievelingen die flink in de pedalen willen klimmen en benieuwd zijn naar de omgeving van Hamburg zijn er ook dagtours. Bij elke tour is er ook een korte pauze ingelast.

Baja Bikes
Prijs: gemiddeld € 28 pp.
Duur van de tour: 3,5 uur
Talen: Engels en Duits
Data: open rondleidingen (elke week) of privérondleidingen (op aanvraag)
Wil je zonder gids op pad, dan kun je via Baja Bikes ook gewoon een fiets huren.

Rondleiding Hamburg: op de fiets

Een heel andere kant van Hamburg: Nebenschauplätze met Hinz&Kunzt

In deze rondleiding geen seks, drugs of rock ‘n’ roll, maar een ontnuchterende en informatieve wandeling door het Hamburg van de daklozen. Je ziet plekken waar je anders waarschijnlijk voorbij zou lopen, maar die een boeiend verhaal vertellen.

De gidsen van Hinz&Kunzt zijn ervaringsdeskundigen: Hinz & Kunzt is het tijdschrift dat gemaakt wordt door journalisten en door daklozen verkocht wordt. Je gids laat je bijvoorbeeld zien waar je als dakloze ‘s nachts naartoe kunt en wat je als dakloze eigenijk de hele dag doet op straat.

Hamburger Nebenschauplätze
Prijs: € 10 pp.
Duur van de tour: +/- 2 uur
Taal: Duits
Data: 2 zondagen per maand (data op de website)
Leeftijd: vanaf 17 jaar

Zingend door St. Pauli: Stefanie Hempels Beatles-tour

“No Hamburg, no Beatles” – Mark Lewisohn

Geen Hamburg, geen Beatles, en toch was er tot Stefanie Hempel naar Hamburg verhuisde géén Beatles-rondleiding in Hamburg. ‘Das gibts doch nicht’, dacht deze Beatles-fan, en ze besloot er dan zelf maar een op te zetten. Inmiddels zijn er vele verschillende Beatles-tours in Hamburg, maar alleen Stefanie is inmiddels zelf ook een beetje een beroemdheid geworden.

En terecht, want alleen met Stefanie loop je, begeleid door haar ukelele, zingend door St. Pauli. Ze kent St. Pauli en The Beatles als geen ander, zit vol anekdotes over de band, maar ook over de stad, en vertelt zó enthousiast dat je zelfs als niet-fan (zoals ik) een superleuke middag hebt.

Hempel’s Beatles-Tour – Das Original
Prijs: € 28 pp.
Duur van de tour: 2,5 tot 3 uur
Talen: Engels en Duits
Data: elke zaterdagmiddag of privérondleidingen op aanvraag

Meer over de Beatles in Hamburg: In de voetsporen van The Beatles (check zeker ook even de krukke video die ik van de tour maakte en je begrijpt meteen waarom ik geen vlogger ben ;))

ROndleidingen in Hamburg: Beatles tour

Bierliefhebbers opgelet: biertours in Hamburg

Duik de Hamburger craft beer scene in!

Rondleiding door de Holsten-Brauerei
Ook als je eigenlijk helemaal niet zo’n bierliefhebber bent is de rondleiding door de Holsten-Brauerei heel interessant. Na afloop wordt er uitgebreid geproefd. (Ook alcoholvrij en cider!)

Prijs: € 7
Duur: ongeveer 2 uur
Talen: Engels en Duits
NB i.v.m. verhuizing van de brouwerij worden momenteel geen rondleidingen georganiseerd. Vanaf 2020 is er een nieuw programma op de nieuwe locatie.

Craft beer tour Alternative Hamburg tours
Wandelend door de Schanze en St. Pauli bezoek je een microbrouwerij en natuurlijk verschillende Bierlokale. Daar proef je Hamburgs beste craft bieren en kom je alles te weten over Hamburgs lange brouwgeschiedenis.

Prijs: € 35
Duur van de tour: 3,5 uur
Talen: Engels
Data: vrijdagen/zaterdagen, beschikbaar op de website
Leeftijd: 18+

Hamburg craft beer gids
Je kunt ook zelf op craft beer strooptocht gaan. Je vindt de leukste adressen in mijn craft beer gids!

Rondleidingen in Hamburg: biertours

Rondleiding door het HSV-stadion

Jaja, ik had zelf ook nooit gedacht dat ik, als voetbal-noob, ooit te porren zou zijn voor een rondleiding door een voetbalstadion. En toch dacht ik laatst opeens ‘waarom eigenlijk niet, vast lachen, oder?’ Lang verhaal kort: de rondleiding door het HSV-stadion en het bijbehorende museum bleken dus gewoon hartstikke leuk, ook voor mensen die niks met voetbal hebben.

Bekijk hier mijn backstage verslag van de stadionrondleiding

Kunst voor het oprapen: street art tour met Alternative Hamburg

De street art tour van Alternative Hamburg laat je Hamburg van zijn creatiefste en alternatiefste kant zien. Je ziet de Schanze, het Karoviertel en St. Pauli en komt niet alleen meer te weten over de verhalen achter de kunst op de muren, maar ook over activisme, urban gardening en… piraten. Deze tour is gratis, d.w.z., je mag zelf bepalen of en hoeveel je je gids betaalt.

Street Art Tour
Prijs: gratis, op basis van vrijwillige bijdrage
Duur van de tour: 2 uur
Talen: Duits of Engels
Data: zaterdagen en zondagen om 15 u (check de website)

Tour in Hamburg: Street art

Hamburg ondergronds: bunkertours met Hamburger Unterwelten

Held op sokken als ik ben had ik me voor de rondleiding in de atoombunker aan het Hauptbahnhof al twee keer aangemeld en ook al twee keer afgezegd. Pas toen ik een begeleider had durfde ik mee 😉 Gelukkig maar, want het bleek echt een boeiende tour te zijn.

De bunker uit de oorlog werd tijdens de Koude Oorlog omgebouwd tot ‘Atombunker’. Zoals hij nu te zien is, heeft hij nooit in actie hoeven komen. De kans dat je in deze bunker een atoomaanval overleeft is overigens ook tamelijk gering: het hele concept gaat namelijk uit van slechts één atoombom.

Hamburger Unterwelten heeft meerdere bunkertours in Hamburg, maar dit is de populairste. Hij is daarom ook snel uitverkocht, dus houd de website in de gaten en boek je tickets op tijd. Trek ook iets warms aan, want echt knus zijn de temperaturen daar beneden niet.

Hamburger Unterwelten
Prijs: € 7
Duur van de tour: ongeveer 1 uur en 15 minuten
Talen: Duits of Engels
Data: beschikbaar op de website

Rondleiding in Hamburg: bunkertour

Detectievie spelen: Crime Tours

Tijd om je innerlijke Inspector Morse, of zo je wilt, je innerlijke Derrick, vrije teugel te geven!

Tijdens de interactieve Krimi-tour door het criminele Hamburg (van vroeger, gelukkig ;)) bezoek je zowel bekende als onbekende plaatsen en los je je eigen zaak op, samen met een gids die boordevol verhalen zit. Deze tour wordt trouwens geleid door een productiemaatschappij die ook crime dinners organiseert, mocht je je moorden liever oplossen met een glas in je hand en een bord voor je neus 😉

Interactive crime tour
Prijs: € 28
Duur van de tour: 2 uur
Talen: Duits
Data: beschikbaar op de website

Of treed in de voetsporen van de Tatort-rechercheurs tijdens de Tatort-Tour langs de mooiste Tatort-locaties in Hamburg:

Tatort Walking tour
Prijs: € 28 pp.
Duur van de tour: 3 uur
Talen: Duits
Data: beschikbaar op de website

Leesvoer: Krimis die zich in Hamburg afspelen
De Inspektor Takeda-serie brengt je innerlijke Kommissar vast in de stemming! (Maar echt: een van de leukste Krimi-series die ik dit jaar las!)

Rondleiding in Hamburg: Krimi-tours

Havenrundfahrt: met een tour of gewoon met het pontje

Als je in Hamburg bent, moet je toch minimaal één keer de stad vanaf het water bekijken. Dat kan met een rondvaart (al dan niet met een glas Glühwein in de hand), of gewoon met het pontje:

Voor de romantici: ‘s avonds heeft de verlichte Speicherstadt iets heel romantisch, zeker als je hem vanaf het water bekijkt (tenzij je last van zeeziekte hebt, maar daar ga ik maar even niet van uit…). Maar wist je dat ook de verlichte containerhaven eigenlijk heel romantisch oogt? Na de tour kun je dan bijvoorbeeld nog een drankje nemen bij Störtebeker in de Elbphilharmonie.

Avondrondvaart door de haven
Prijs: € 20
Duur van de tour: 1,5 uur
Talen: Duits
Data: beschikbaar op de website

De Speicherstadt en het moderne HafenCity vormen een spannend contrast tussen oud en nieuw. Dat valt des te beter op als je er doorheen vaart. De haven van Hamburg is bovendien enorm, en er valt heel veel over te vertellen, en dat doet je gids dan ook. Zeker een aanrader! (Ik ben dol op verhalen over de haven, al ben ik zelf het liefst alleen aan boord van een schip als het niet vaart.)

Maritieme flair rondvaart
Prijs: € 22
Duur van de tour: 2 uur
Talen: Duits
Data: beschikbaar op de website

Speciaal voor de adventsperiode: een Barkassenglühweinfahrt – want wie zegt dat je Glühwein alleen op een kerstmarkt kunt drinken? Bekijk de Speicherstadt, de scheepswerf en de containerhaven en natuurlijk HafenCity vanaf het water terwijl je aan je Glühwein nipt.

Stattreisen-Glühweinfahrt
Prijs: € 28 (prijs afhankelijk van groepsgrootte)
Duur van de tour: 2 uur
Taal: Duits
Data: elke zaterdag om 15 u (in het Glühwein-seizoen, natuurlijk – data op de website!)

Doe-het-zelven
Gaat het je vooral om het uitzicht over de stad en de haven en minder om romantiek, Glühwein of geschiedenis, dan kun je ook gewoon met het pontje meegaan, gewoon op je HVV-kaartje. Heb je een dagkaart of een Hamburg Card, dan kun je als je wilt de hele dag op en neer varen en alle Fähre-routes uitproberen.

Havenrundfahrt in Hamburg

Kanotours over de Alster

Hamburg vanaf het water bekijken kan natuurlijk ook op de Alster. En omdat een Perspektivwechsel altijd weer voor verrassingen zorgt, laten we ons voor deze tour niet varen, maar gaan we zelf peddelen.

Kanuhelden
Prijs: vanaf € 24,90 pp.
Duur van de tour: 1-4 uur (er zijn heel veel verschillende routes!)
Taal: Duits

De hort op met een VW-Bulli

Stel, je wilt niet wandelen, niet fietsen en niet varen, maar je wilt de stad wel op een mooie manier leren kennen? Dan is een tour van Oldie Tours een idee. De tours zijn persoonlijk (joe, de VW-Bulli’s waarmee je rijdt hebben zelfs namen!), je kunt voor verschillende vaste routes kiezen, of een individuele route laten samenstellen, én er is een bar aan boord. Kom je voor het eerst in Hamburg, dan is de Kleine Freiheit-tour een mooi beginpunt.

Oldie Tour Hamburg
Prijs: vanaf € 45
Duur: gemiddeld 2 uur
Data: zie website – er zijn verschillende routes en specials, en je kunt ook een privé-tour aanvragen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Oldie Tour Hamburg (@oldietourhamburg) op

Bonusrondleidingen!

Liever zelf op pad?

Ga je toch liever zelf op verkenning uit, dan is een rondje met de U3 een goed begin. De meeste stations op deze U-Bahn-route bevinden zich boven de grond en geven je een mooie blik op de stad. In mijn artikel vind je ook een link naar een gratis audiotour die je kunt downloaden als je toch meer wilt weten over wat je ziet.

Verder helpen deze pagina’s op weg naar het mooiste van Hamburg:

Geef ik zelf geen rondleidingen?

Het wordt me vaak gevraagd, maar ik geef zelf geen rondleidingen en het staat ook niet op de planning om dat te gaan doen.

Ik denk dat je met alle tips die je op Standort Hamburg kunt vinden echt een heel eind komt om een mooie stedentrip naar Hamburg te maken. Gewoon een beetje door de blog stöbern!

Wil je graag live rondgeleid worden, dan zijn de rondleidingen die ik in dit artikel aanraad echt de moeite waard.

Viel Spaß!

Rondleidingen in Hamburg - een overzicht

4 gedachten over “11x Interessante rondleidingen in Hamburg

 1. Hoihoi wat een leuke site over hamburg! Voor mijn verjaardag trekken vrienden en ik drie dagen naar de stad in maart. We gaan een heel weekend escape rooms doen-we zijn verslaafd – en zouden graag ng een begeleide fierstour willen doen. Liefst in NL! Daarom de vraag: wil jij ons gidsen aub? En welke route raad je aan? Ik zag de grafitti tour, haven tour, crimi tour 🙂 mijn site heet buitengewoonanders dus het mag wel apart zijn 🙂 ik kijk heel hard uit naar jouw feedback. Grtjes mariska

  Beantwoorden
  • Hoi Mariska, wat tof dat jullie naar Hamburg komen! Escape rooms zie je hier steeds meer, dus daar zijn jullie wel even mee zoet 🙂 Ik geef zelf geen rondleidingen, daarom tip ik in dit artikel juist rondleidingen van anderen die de moeite waard zijn (zie ook de laatste alinea van dit artikel 😉 ). Baja Bikes en HH City Cycles organiseren fietstours door Hamburg. Niet in het Nederlands, maar wel als privétour waarbij je zelf kunt aangeven wat je graag wilt. Ik heb daarover hier meer geschreven: https://www.standorthamburg.eu/reisinformatie-hamburg/fietsen-in-hamburg/

   Beantwoorden
 2. Hallo Fem,

  We zijn drie volle en een halve dag in Hamburg geweest en veel gebruik gemaakt van je tips. Dank je wel. We hebben genoten in Hamburg ondanks het minder goede weer. O.a heerlijk gegeten bij het door jou aanbevolen Syrische restaurant. Trouwens ook leuk: niet nagesynchroniseerde films in het Savoy.

  Harrie en Sippie

  Beantwoorden
  • Moin! Wat ontzettend leuk om te horen, dank jullie wel! 🙂
   En ja, niet-nagesynchroniseerde films zijn zó’n verademing, en het Savoy is ook leuk!

   Beantwoorden

Plaats een reactie