Shoppen in Hamburg – waar je wel en niet moet zijn

Eigenlijk ben ik zelf helemaal niet zo’n shopliefhebber, maar we moeten het toch even over shoppen in Hamburg hebben.

Dat zit zo: ik zie online steeds voorbij komen dat Hamburg een geweldige stad om te winkelen is. Dat klopt. Vervolgens wordt beweerd dat je dat winkelen moet doen in de binnenstad. Mönckebergstraße, Spitalerstraße, Neuer Wall. En dat klopt dus niet.

Shoppen in Hamburg: hier moet je zijn

Ja, als je van ketens houdt, of graag duur gaat shoppen bij Gucci of Armani. Dan zit je in de binnenstad wel goed.

Wil je écht leuke winkels ontdekken, duik dan gewoon de Schanze en het Karoviertel in. En St. Pauli, en als je toch bezig bent, ook Ottensen. De winkels in Eimsbüttel en Eppendorf sla je beter ook niet over.

Maar blijf weg uit de binnenstad. Ik help je op weg met mijn favorieten:

 • Shoppen in de Schanze en het Karoviertel
 • Shoppen in St. Pauli
 • Shoppen in Ottensen
 • Shoppen in Eimsbüttel
 • Shoppen in Eppendorf
 • Shoppen in St. Georg
 • Shoppen in andere wijken
 • Valt er dan helemaal niets te shoppen in de binnenstad?
 • Nog meer shoppen in Hamburg
 •  

  Winkelen in Hamburg

  Shoppen in de Schanze en het Karoviertel

  In het Karolinenviertel is de Marktstraße dé straat waar je de leukste winkels vindt, in het Schanzenviertel zijn dat het Schulterblatt en de Suannenstraße.

  Lockengelöt

  Design, net een beetje anders. Heel gewone dingen blijken nog veel meer functies te kunnen vervullen. Boeken, bijvoorbeeld, doen het heel goed als sleutelborden…

  Lockengelöt, Marktstraße 114, U Feldstraße

  Hanseplatte

  Als je op zoek bent naar de beste ‘Hamburg sounds’, haast je dan naar Hanseplatte. Tocotronic, Deichkind, Udo Lindenberg, Fettes Brot, in deze platenzaak vind je ze allemaal.

  Hanseplatte, Neuer Kamp 32, U Feldstraße

  Brunos Käseladen

  Een kaaswinkel is misschien niet de eerste winkel waar je aan denkt als je van plan bent te komen shoppen in Hamburg. Maar ik vind kaas erg belangrijk, en dit is mijn favorietenlijst 😉 Bovendien is Brunos Käseladen een kaaswinkel met cultstatus en kun je er ook lunchen. Toch maar even kijken dus.

  Brunos Käseladen, Schulterblatt 60, S/U Sternschanze

  Wie es euch gefällt

  Bij Wie es euch gefällt snuffel je naar kleding en accessoires in alle prijsklassen. Extra leuk aan deze winkel is dat je er soms ook kunstwerken kunt bekijken.

  Wie es euch gefällt, Juliusstraße 16, S/U Sternschanze

  Kauf dich Glücklich

  Kauf dich Glücklich is een van dé shophotspots van Hamburg. Een winkel vol leuke woon-en-hebbedingen. Kleine Geheimtipp: in de Bartelstraße, verstopt aan een hofje op nr. 55, vind je de outlet store van Kauf dich Glücklich.

  Kauf dich Glücklich, Susannenstraße 4, S/U Sternschanze

  Lokaldesign

  Unieke meubels en woonaccesoires vind je bij Lokaldesign aan het Schulterblatt. De meubels worden namelijk gemaakt door jonge ontwerpers en van de meeste stukken bestaat maar één exemplaar. Lokaldesign werkt o.a. samen met kunsthogescholen – goeide kans dat je iets in huis haalt van een ontwerper die over een paar jaar wereldberoemd is!

  Lokaldesign, Schulterblatt 85, S/U Sternschanze

  Shoppen in St. Pauli

  In St. Pauli laat je de schreeuwerige winkels aan de Reeperbahn beter links liggen (tenzij je op zoek bent naar een nieuwe vibrator of een kek zweepje, die vind je daar namelijk gegarandeerd).

  Leuker om te shoppen zijn de Paul-Roosen-Straße en de Clemens-Schulz-Straße en de dwarsstraten daarvan.

  Strips ‘n’ Stories

  Dé plek voor fans van graphic novels. Houd ook zeker de agenda in de gaten, want de presentaties van nieuwe strips en graphic novels zijn feestjes waar de illustratorenscene van Hamburg zich verzamelt.

  Strips ‘n’ Stories, Wohlwillstraße 28, U St. Pauli of Feldstraße

  St. Pauli Kunst Kiosk

  In de kunstkiosk krijgt iedere maand een andere lokale kunstenaar de mogelijkheid zijn nieuwste werk in de winkel te laten zien. Nast deze kleine tentoonstelling vind je er handgemaakte schatten, variërend van schilderijtjes, magneetborden, sleutelborden, ontbijtplankjes, sieraden en kunstwerkjes op zwerfhout. Het best verkopende souvenir is volgens de kiosk een flesje met zand van het Elbstrand…

  St. Pauli Kunst Kiosk, Paul-Roosen-Straße 5, U St. Pauli of S Reeperbahn

  Shoppen in Ottensen

  Aan het begin van de Ottenser Hauptstraße vind je vooral ketens, maar loop vooral even door, en sla ook de Große en de Kleine Rainstraße in. En kijk ook even in de zijstraten van de Bahrenfelder-Straße, en in de Friedensallee.

  Zeitlos Wohenelemente

  Deze kleine winkel staat propvol spulletjes voor in huis – van praktisch tot deco. Veel grenst aan kitsch, maar soms kom je iets vrolijks tegen waarvan je niet wist dat je het nodig had maar dat toch echt mee naar huis moet.

  Zeitlos Wohnelemente, Ottenser Hauptstraße 45, S Altona

  Bonscheladen

  Ben je benieuwd hoe eigenlijk bonbons en ander snoepgoed getoverd worden? Kom dan naar de mooiste snoepwinkel van Ottensen: van di-vr kun je hier om 16.15 precies zien hoe het in z’n werk gaat. Op andere tijdstippen kun je je uiteraard gewoon vergapen en verproeven aan de mooiste zoete creaties.

  Bonscheladen, Friedensallee 12, S Altona

  Kaufmannsladen

  De Kaufmannsladen is zo’n winkel waar je toch altijd even naar binnen moet, alleen al omdat het er lekker ruikt. Je kunt er zelf je muesli samenstellen, en voor de lunch kun je hier lekker brood kopen. Verder zijn er serviesgoed, kruiden,vele oliesoorten, thee, noem het maar op.

  Kaufmannsladen, Bahrenfelder Straße 203, S Altona

  Marktzeit in der Fabrik

  Marktzeit is niet zomaar een Wochenmarkt: je doet hier niet alleen boodschappen, maar je kunt er ook kunst uit Hamburg en omgeving, lekker laat ontbijten en naar live muziek luisteren. De locatie maakt het af: de oude scheepsonderdelenfabriek aan de Barnerstraße.

  Marktzeit in der Fabrik, Barnerstraße 36, S Altona

  Hamburgs kleinstes Kaufhaus

  Een ware ‘Trödelladen’, een winkel waar je alles kunt kopen. Glaswerk, kleren uit lang vervlogen tijden, knopen en naaigerei, landkaarten, lampen, boeken, je kunt het zo gek niet bedenken, of het is hier te vinden. De winkel is van boven tot onder gevuld met, wel, alles, dus hier winkel je niet, hier ga je schatzoeken.

  Hamburgs kleinstes Kaufhaus, Bahrenfelder Straße 207, S Altona

  Shoppen in Eimsbüttel

  In Eimsbüttel kom je in de Weidenallee een paar mooie winkels tegen. Aan de Osterstraße vind je verder alles dat je zoekt, van keten tot kleine boetiek.

  ABC Magazin-Laden

  Bij ABC vindt niemand het een probleem als je een tijdschrift uit de kast pakt en het ter plaatse gaat lezen. Sterker nog, het wordt aangemoeidigd. ABC heeft bovendien bijzondere tijdschriften op de planken staan die jer (bijna) nrgens anders vindt.

  ABC Magazin-Laden (FB-pagina), Weidenallee 61, S/U Sternschanze, U Christuskirche

  Beyond Beer

  Bij Beyond Beer kun je je onderdompelen in de wereld van craft bier (vaak ook van Hamburgse makelij, extra leuk). In de kleine bar van de winkel worden proeverijen en biercursussen georganiseerd en wordt je alles verteld over het verhaal achter het bier dat voor je neus staat.

  Beyond Beer, Weidenallee 55, S/U Sternschanze, U Christuskirche

  Mylys

  Mylys is een paradijs voor craftliefhebbers, met mooiste wol van over de hele wereld. Wil je even uitrusten van al het gewinkel, dan kan dat hier ook, je kunt er namelijk ook koffiedrinken. (Ik vind dat een goed concept, trouwens, winkels waar je ook kunt koffielurken.)

  Mylys, Weidenallee 12, S/U Sternschanze, U Christuskirche

  Stadtkütter

  Stadtkutter was ooit een pop-up store, maar was zo’n succes dat de winkel nu gewoon ‘voor vast’ is. Als je nog op zoek bent naar een echt Hamburgs souvenir, is de kans groot dat je hier slaagt. Alle producten bij Stadtkutter zijn gemaakt door ontwerpers uit Hamburg en omgeving.

  Stadtkutter, Weidenallee 17, S/U Sternschanze

  Lys Vintage

  Deze prachtige winkel begon met Scandischavische klassiekers uit de jaren ’50 en ’60. Die kun je er nu ook nog krijgen, maar inmiddels richt Lys Vintage zich vooral op het allernieuwste Scandinavische design.

  Lys Vintage, Eppendorfer Weg 8, U Christuskirche

  Shoppen in Eppendorf

  Eppendorf is een sjieke wijk, en dat merk je ook aan de winkels. De Eppendorfer Weg, de Lehmweg en het gebied rond de Eppendorfer Baum zijn plekken waar je aparte boetiekjes tegenkomt. Eppendorf is natuurlijk ook de wijk van Hamburgs leukste Wochenmarkt: de Isemarkt.

  Liv Interior

  De ontwerpen van de hotste designers uit Zweden, Denemarken en Noorwegen verzamelt Mareike Reimers in Liv. Met een naam die Deens is voor ‘leven’ is dat precies waar de winkel om draait: fijn leven in een mooie omgeving. In normalemensentaal: gave meubels en woonaccessoires uit Scandinavië. 🙂

  Liv Interior, Eppendorfer Weg 174, U Christuskirche

  Stories!

  Heb je zin om nieuwe schrijvers te ontdekken, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Ga dan naar Stories! in Eppendorf. De medewerkers geven je graag advies. Het leukste is het ‘Abendbrot’, waarbij onder een hapje en een drankje de nieuwste en beste boeken gepresenteerd worden en de medewerkers van Stories! je hun persoonlijke tips geven.

  Stories!, Straßenbahnring 17, U Hoheluftbrücke

  Kaufrausch

  Kaufrausch was meer dan 30 jaar geleden een beetje een vreemde eend in de bijt in Eppendorf. Een winkel waar je van alles kon kopen, van lingerie tot hoeden tot cadeautjes, en waar je nog koffie kon drinken ook. Inmiddels is Kaufrausch een van de winkels in Hamburg die een cultstatus heeft bereikt. Je kunt er nog steeds de meest uiteenlopende dingen kopen, op elk detail is gelet. Café Harry’s im Kaufrausch verzorgt de koffie.

  Kaufrausch, Isestraße 74, S Eppendorfer Baum

  Shoppen in St. Georg

  In St. Georg is de Lange Reihe de straat waar je de meeste mooie winkels tegenkomt – o.a. een paar fijne wijnwinkels, maar dat is waarschijnlijk materiaal voor een aparte blogpost. 😉

  Kaufhaus Hamburg

  “Alles Gute aus der Stadt” is het motto van Kaufhaus Hamburg en dat beschrijft de winkel erg treffend. Je gaat er naartoe voor typisch Hamburgse woonaccessoires, kantoorartikelen, Feinkost, fotografie, en natuurlijk ook Hamburgse gin.

  Kaufhaus Hamburg, Lange Reihe 70, S/U Hauptbahnhof

  Mutterland

  Wie geen genoeg krijgt van de Hamburger specialiteiten doet er goed aan om even een tussenstop bij Mutterland in te lassen. Bij Mutterland koop je niet alleen delicatessen uit Hamburg, maar uit heel Duitsland.

  Mutterland, Ernst-Merck-Straße 9, S/U Hauptbahnhof

  The Art of Hamburg

  Bij The Art of Hamburg kun je terecht voor een stevige dosis Ankerliebe: handgemaakte kleding, tassen, jasjes voor je telefoon en allerhande accessoires met een Hamburgs tintje. NIet heel goedkoop, wel erg leuk. Er is een tweede filiaal in St. Pauli: Ditmar-Koel-Straße 19.

  The Art of Hamburg, Lange Reihe 48, S/U Hauptbahnhof

  Shoppen in andere wijken

  Marose, Altona

  Maros is een boetiek waar ik eigenlijk al 5 jaar bijna dagelijks langsliep voor ik er eens naar binnen wandelde. DAt had ik best eerder mogen doen, zo blijkt. Er hangt een prijskaartje aan, maar het is een goed adres voor mooie jurken. De eigenaresse adviseert je bovendien graag (op een niet-opdringerige manier, vind ik erg belangrijk).

  Marose, Große Bergstraße 213, S Altona

  Büchereck, Niendorf

  Niendorf is weliswaar niet per se een walhalla voor shopliefhebbers, maar in Niendorf-Nord zit wel een goede boekhandel: Bückereck. Behalve een mooi assortiment aan boeken worden hier ook regelmatig lezingen gegeven die de moeite waard zijn.

  Büchereck Niendorf Nord, Nordalbingerweg 15, U Niendorf-Nord

  Is er dan echt helemaal niets te shoppen in de binnenstad van Hamburg?

  Nou, vooruit, er zijn wel wat winkels die je bezoek zeker waard zijn. Bijvoorbeeld deze:

  Thalia

  Voor Thalia maak ik graag een uitzondering. Dat is namelijk een boekwinkel, en boekwinkels zijn altijd goed. Thalia is op zich geen heel bijzondere boekwinkel, maar is wel groot. Het aanbod is dus ook breed, en dat is voor een boekenwurm zoals ik al snel reden om ergens uren zoet te zijn.

  Thalia, Europapassage, S Jungfernstieg

  Felix Jud & Co.

  Dan meteen nog maar een boekhandel, en wel een hele fraaie in de oudste en mooiste passage van Hamburg: Felix Jud & Co. in de Mellin-Passage. Ook hier vergeet je waarschijnlijk snel de wereld om je heen!

  Felix Jud & Co., Neuer Wall 13, U/S Jungfernstig of Rathausmarkt

  Secondella

  “Second hand, but first class” – Secondella is geen winkel voor de koopjesjager, maar toch een stuk betaalbaarder en zeker een interessantere winkel dan de Armani’s en Gucci’s verderop.

  Secondella, Hohe Bleichen 5, S/U Jungfernstieg

  Meer shoptips in Hamburg

  Deze lijst is natuurlijk nog maar het begin. Het is ook mijn favorietenlijst, dus hij is vast ook nogal gekleurd – en dan heb ik me echt nog ingehouden bij de kaas- en boekenwinkels!

  • Er komen steeds meer vintage winkels bij. Ik zette een paar mooie second hand winkels voor je op een rijtje.
  • Hamburg Styleguide van National Geographic is een erg mooie gids boordevol tips voor designliefhebbers. Er staan trouwens niet alleen mooie winkels in, maar ook goede restaurants.
  • Toller Ort is een handig tweetalig (EN en DE) boekje vol ‘shops & spots’. Of je nou zoekt naar stripboeken, vintage kleding, meubels, vis (!), muziek van Hamburger bandjes of kunst, Toller Ort vertelt je dat er in Hamburg een winkel voor is. Alle adressen zijn op wijk gesorteerd, met een klein kaartje.
  • Op zoek naar cadeau-inspiratie? Check het overzichtje van kerstcadeaus uit Hamburg.
  • Bekijk voor een mooi aandenken aan je trip naar Hamburg: Het betere souvenirshoppen in Hamburg.
  • Houd er rekening mee dat op zondag de winkels gesloten zijn. In Hamburg is het vier keer per jaar verkaufsoffener Sonntag (koopzondag). De data vind je hier: hamburg.de/verkaufsoffener-sonntag/. Niet alle winkels doen daaraan mee, vooral de kleinere boetieks niet. Check dus voor de zekerheid altijd even de website van de winkel waar je naartoe wilt.

  Shoppen in Hamburg: de Hamburg Styleguide

  Een reactie plaatsen

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.